΄Εχω το εξής πρόβλημα με το παραπάνω κλιματιστικό (SAMSUNG AQV12NSAX inverter) το οποίο δεν έχει δουλέψει συνολικά πάνω από 50 ημέρες γιατί είναι σε εξοχική κατοικία. Είναι βέβαια πάνω από δύο ετών οπότε και εκτός εγγυήσεως.
Φέτος που επισκέφθηκα το σπίτι προσπάθησα να το θέσω σε λειτουργία και μετά από μισή ώρα περίπου σταμάτησε και άρχισαν να αναβοσβήνουν τα δύο λαμπάκια Timer και Turbo. Ελέγχοντας την εξωτερική μονάδα διαπίστωσα ότι είχαν εγκατασταθεί σφήκες εντός του μηχανήματος. Αφού κατάφερα και τις εξόντωσα με εντομοκτόνα οικιακής χρήσης άνοιξα την μονάδα και βρήκα μέσα γύρω στις πέντε με έξι σφηκοφωλιές τις οποίες και έβγαλα. Κλείνω την μονάδα χωρίς να πειράξω τα ηλεκτρονικά μέρη και πάλι τα ίδια. Τα δύο λαμπάκια πάλι αναβόσβηναν αφού το μηχάνημα δουλέψε κανονικά για καμιά ώρα . Μετά αφού το έβγαλα και έβαλα πάλι στο ρεύμα ξανά και ξανά τα ίδια σε ακαθόριστους χρόνους όμως.
Κάλεσα τον τοπικό αντιπρόσωπο της Samsung και αφού ήρθε ο τεχνικός δεν διαπίστωσε βλάβη στην μισή ώρα που κάθισε και έκανε τον έλεγχο. Του έκανε και καλά ένα service έκανε κάποιες μετρήσεις και ένα πλύσιμο της πλάκας που το κάνω και εγώ πήρε το τριαντάρι και έφυγε. Μου είπε να παρατηρήσω τα λαμπάκια και να τον ενημερώσω. Αφού έφυγε πάλι τα ίδια. Τον ενημερώνω. του λέω για τα λαμπάκια. θα σε πάρω τηλέφωνο μου λέει. Με παίρνει μετά από κάνα δύωρο. Διάγνωση: πρόβλημα πλακέτας εξωτερικής μονάδας η οποία μπορεί να ωφείλεται σε υπέρταση από το δίκκτυο της ΔΕΗ. Κόστος 185 ευρώ.

Οι ερωτήσεις που έχω να κάνω είναι οι εξής:
Τι μπορεί να συμβαίνει; Υπάρχει πιθανότητα τα έντομα να δημιοργησαν το πρόβλημα;
Είναι εύλογο το ποσό των 185 Ευρώ που ζητάει; Ή άντε για να μην ψαχνόμαστε αλλάζουμε πλακέτα και τελειώσαμε.
Σημειώνω ότι κάτα την διάρκεια που το σπίτι είναι κλειστό η παροχή ρεύματος είναι κομμένη. Οπότε ότι και να έγινε σχετικά με την υπέρταση θα έγινε τώρα την στιγμή που έβαλα το μηχάνημα στο ρεύμα.
Σε service manual της Samsung που βρήκα στο internet δεν βρήκα πουθένα στην διάγνωση βλάβης τον συνδιασμό να αναβοσβήνουν τα δύο συγκεκριμένα λαμπάκια της εσωτερικής μονάδας αν και δεν ξέρω ποιά λαμπάκια ανάβουν στην πλακέτα της εξωτερικής;
Ένας σταθεροποιητής τάσης θα βοηθούσε μελλοντικά για να μην ξάνα έχω πρόβλημα αν βέβαια υπάρχει θέμα τάσης και πόσα VA πρέπει να είναι;

Σκέφτομαι επίσης να του ζητήσω χαρτί ότι το πρόβλημα ωφείλεται σε υπέρταση της ΔΕΗ και να διεκδικήσω το ποσόν της επισκευής.
Έχω άλλα δύο κλιματιστικά της ίδιας μάρκας non-inverter όμως που δουλεύουν χωρίς πρόβλημα εδώ και δέκα χρόνια. Τι έγινε με το συγκεκριμένο μηχάνημα δεν μπορώ να καταλάβω.

Όποια βοήθεια ευπρόσδεκτη. ευχαριστώ.