Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 10 από 13

Hybrid View

Προηγούμενο μήνυμα Προηγούμενο μήνυμα   Επόμενο Μήνυμα Επόμενο Μήνυμα
  1. #1

    Νέο Μέλος
    Όνομα
    Τάσος
    Εγγραφή
    Oct 2012
    Περιοχή
    Ξάνθη
    Μηνύματα
    18

    Προεπιλογή Δουλεύει "πολύ" η κατάψυξη και πιάνει γρήγορα πάγο.

    Παλιό ψυγείο Pitsos (15ετίας), ανέκαθεν δούλευε έτσι (μου το είχε αφήσει φίλος) :
    Δουλεύει "πολύ" η κατάψυξη (με την έννοια ότι για κατάψυξη μια χαρά ψύχει) με συνέπεια αρκετά γρήγορα (γύρω στη βδομάδα) να αρχίζει να μαζεύεται πάγος στον χώρο της.
    Υπάρχουν βέβαια κάποιες ιδιαιτερότητες του ψυγείου : Κατ' αρχάς μιλάμε για αυτά που σου έρχονται μέχρι την μέση, σε ύψος. Από τα μικρά μονόπορτα δηλαδή. Έπειτα, ο χώρος της κατάψυξης, δεν είναι ξέχωρος από της ψύξης, δηλαδή δεν υπάρχει θάλαμος κατάψυξης ξεχωριστός με το που ανοίγεις την πόρτα, αλλά ένα "μεταλλικό ράφι", που "κρέμεται" από την οροφή, το οποίο προφανώς είναι το στοιχείο που καταψύχεται και παγώνει ότι βάλεις μέσα του. Το οποίο είχε ένα δικό του πορτάκι, ή να το πω αλλιώς, ένα πλαστικό καπάκι (ένα πλαστικό φύλο ανακλινόμενο στην ουσία) για να κλείνει την είσοδο της κατάψυξης (το οποίο έχει χαθεί σε μετακομίσεις και έκανα μια πατέντα με κάποιο είδους πλαστικού που το έκοψα να ταιριάζει εκεί που ήταν το μανίσιο). Ξέρω, πατέντες και λοιπά σε ψυγείο, και όταν μάλιστα πρόκειται για καπάκι κατάψυξης, ακούγεται ως μη ενδεδειγμένο, αλλά κατά βάση ΕΙΝΑΙ στην πράξη, καθώς ούτως ή άλλως το "ράφι" της κατάψυξης δεν έχει κάποια λάστιχα (όπως ούτε το ορίτζιναλ καπάκι της) - με άλλα λόγια το ορίτζιναλ δεν είναι ότι έκλεινε ερμητικά την είσοδο, και, κυρίως, δεν ξέρω πόσο νόημα είχε και το ορίτζιναλ, καθώς η πίσω μεριά του "ραφιού" είναι ανοιχτή από κατασκευής, υπάρχει δηλαδή 2-3-4 δάχτυλα χώρος για να "δραπετεύει" ούτως ή άλλως το ψύχος που βγάζει η κατάψυξη, στον χώρο της ψύξης. Φαντάζομαι πως αυτή είναι και η αρχή λειτουργίας του συγκεκριμένου ψυγείου, αν κρίνω από την κατασκευή, να ψύχεται δηλαδή "απευθείας" ο χώρος της ψύξης, από αυτό που βγάζει από πίσω της η κατάψυξη/δεν νομίζω να υπάρχει ανεμιστήρας πουθενά στο ψυγείο, έτσι όπως είναι φτιαγμένο (για να πεις ότι προωθεί αέρα από την κατάψυξη, μέσω αεραγωγών)...

    Λογικά όλο και κάποιος θα πει, "τί παιδεύεσαι, με κανένα εκατονπενηντάρι παίρνεις καινούριο, περίπου στα ίδια λίτρα". Δεν περισσεύουν όμως.
    Και το έχω και στους γονείς, όπου είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα.

    Κατά τ' άλλα, μοντέλο δεν βλέπω πάνω του, μέσα του, πίσω του, κάτω του - λογικά το "ασημόχαρτο" που είχε κολλημένο πήγε να βρει το ορίτζιναλ καπάκι...

    Το πήρα (με πολύ κόπο - να μην εξηγώ) σε 'μένα, το ξεπάγωσα (είχε γίνει να μην πω τί από πάγο στην κατάψυξη), το καθάρισα,το έβαψα, το έβαλα τέλος Αυγούστου που είχε ακόμη ζέστες να δουλέψει άδειο να δω τί θερμοκρασίες θα δείξει με ένα θερμόμετρο ψυγείου που άφησα μέσα και πόσο γρήγορα θα ξαναέκανε πάγο, πέρασε καμμιά βδομάδα χωρίς σχεδόν καθόλου πάγο με τον θερμοστάτη του στο "5" (τέρμα) και με θερμοκρασίες στην ψύξη αρκετά χαμηλές για καλοκαίρι (αν θυμάμαι καλά, κάτω του μηδενός, μπορεί και -4 να είχα δει) και μετά άρχισα να το γεμίζω με αρκετά πράγματα και στην ψύξη και στην κατάψυξη (χωρίς όμως να το τιγκάρω) για να δω σταδιακά πώς θα πάει. Σε καμμιά βδομάδα, αφού έβαλα σταδιακά πράγματα, είδα ότι είχε αρχίσει να σχηματίζεται ένα φιλμ πάγου στο εσωτερικό του μεταλλικού ραφιού, πάγου αρκετά "κρυσταλλοποιημένου" (όχι δηλαδή τόσο "χιόνι" όσο πάγος - ακριβώς όπως είναι ο πάγος που σχηματίζεται πχ σε βρύση που έχει σκάσει λόγω παγετού). Και είναι ακριβώς αυτός ο "πάγος-πάγος", ο διάφανος, που σχηματίζεται αν περάσουν βδομάδες (1-2 μήνες ίσως) χωρίς απόψυξη. Με άλλα λόγια, η κατάψυξη "δουλεύει πολύ δυνατά". Για την ακρίβεια, την επόμενη βδομάδα, το κατέβασα στο "1" να δω πώς θα πάει, με όπως είπα αρκετά πράγματα εντός (ήταν πλήρες και σε ψύξη και σε κατάψυξη, αλλά όχι "τα πάντα πατικωμένα") και μου έδειξε θερμοκρασίες ψύξης πιο νορμάλ (περίπου 4 με 7 - εκεί γύρω έπαιζε).

    Όλα αυτά, ενώ είχαμε ακόμη ζέστες, άρα υποθέτω ότι τώρα που άρχισαν τα κρύα (και θέρμανση δεν έχει ακόμη μπει), ακόμα και στο "1", αν τιγκαριστεί το ψυγειάκι, σε μερικές βδομάδες θα έχουν γίνει όλα ένα σώμα στην κατάψυξη και στην ψύξη που δεν θα υπάρχει "φυσική" κυκλοφορία αέρα. Έχοντάς το στους γονείς, που είναι μακρυά, και η ηλικία τους κάνει τα πράγματα χειρότερα (τιγκάρισμα ψυγείου και πρακτική διαδικασία απόψυξης ανύπαρκτη), δεν μπορεί να γίνει αυτό που θα έκανα εγώ, δηλαδή "αλλαγή συμπεριφοράς στον τρόπο χρήσης", ώστε να το "σώζουμε" δια της πλαγίας...

    Ο λόγος για το ποστ, είναι : υπάρχει περίπτωση να είναι ζήτημα χρονοδιακόπτη;Βέβαια με μπερδεύει το γεγονός ότι αν κατεβάσω την θερμοκρασία του, υπάρχει αλλαγή. Ο θερμοστάτης του δηλαδή, δουλεύει. Μήπως όμως δεν σταματάει καθόλου; Όταν το έφερα, δοκίμασα να βγάλω το καπάκι του που κλασσικά είναι μαζί με το λαμπάκι, αλλά όσο και να το προσπάθησα, δεν, Βίδες δεν έχει, άρα είναι κουμπωτό, το ζόρισα αρκετά κι επειδή δεν ξεκούμπωνε είπα να το αφήσω μην το σπάσω και μετά,,,πατεντάρω πάλι. Ο σκοπός ήταν να βγάλω τον χρονοδιακόπτη και αν αναζητήσω ούτως ή άλλως ανταλλακτικό, μπας και αυτός ευθύνεται. Να το ζορίσω σπάσει-δεν σπάσει το καπάκι; Έχει νόημα αυτό που λέω για τον χρονοδιακόπτη; Ήξερα από παλιά ότι μπορείς σε κάποιους χρονοδιακόπτες να χώσεις ένα κατσαβίδι και γυρνώντας μία βίδα που έχουν να τον ξανασετάρεις, αν έχει απορρυθμιστεί. Δεν βλέπω όμως ούτε τρύπα, ούτε βίδα από μέσα της, πάνω στο "κουβούκλιο" του χρονοδιακόπτη....
    Αν δεν θεωρείτε πιθανό τον χρονοδιακόπτη, είναι μήπως κάτι άλλο που μπορώ να κοιτάξω; Ή μήπως τελικά, το ψυγείο "είναι εντάξει" με βάση όσα μπορούσα να πω και να καταλάβετε, και απλά θέλει (λόγω κατασκευής) απόψυξη κάθε τόσο και δεν είναι ζήτημα αλλαγής κάποιου ανταλλακτικού;

    Υ.Γ.: τα λάστιχα της πόρτας του ψυγείου όλου, είναι μια χαρά,,,,,,,ΕΚΤΟΣ από ένα σημείο πάνω γωνία αριστερά, εκεί που ανοίγει/κλείνει η πόρτα. Είναι το πρώτο πράγμα που παίρνει το μάτι σου όταν ανοίγεις την πόρτα : έχει σε εκείνο το γωνιακό σημείο το λάστιχο "κάτσει" (μάλλον από ανέβασμα υπερβολικής θερμοκρασίας στη λαμαρίνα του ψυγείου, λόγω συνεχούς λειτουργίας/προβληματικού χρονοδιακόπτη ίσως; Κάπως έτσι δείχνει...) για 2-3 πόντους εκατέρωθεν, με συνέπεια αν δεν βάλω τίποτα σαν "έρμα", να μένουν αρκετά χιλιοστά και στις δύο πλευρές της γωνίας από όπου μπορεί να παίρνει, αρκετό φαντάζομαι, αέρα. Από παλιά όμως, έχω βάλει σε εκείνο το σημείο βαμβάκι και το έχω καλύψει με κολλητική ταινία αρκετά γερή για να μην φεύγει από υγρασία, έχοντας έτσι κάνει ένα αρκετά ικανοποιητικό "γέμισμα", ώστε όταν κλείνει η πόρτα, να βλέπω από πάνω (το λάστιχο του, ούτως ή άλλως φαίνεται στις σχετικές ακμές και με κλειστή την πόρτα - είναι έτσι η κατασκευή του και έχει ούτως ή άλλως καλό κλείσιμο, βεντουζώνει δηλαδή καλά το λάστιχο, εκτός φυσικά από εκείνο το σημείο που είπα) να έχει κλείσει επαρκώς, καθώς το καπάκι "βυθίζεται" μέσα στο βαμβάκι. Προφανώς και δεν είναι ερμητικό το κλείσιμο στο σημείο της πατέντας όπως ήταν πριν κάτσει το λάστιχο σ' εκείνο το σημείο, αλλά όπως το βλέπω με το μάτι, δύσκολα θα έχει σοβαρές απώλειες/είσοδο αέρα από εκεί. Από την άλλη πάλι, τεχνικός δεν είμαι, τις εμπειρικές μου προσπάθειες καταθέτω για να ακούσω γνώμες...

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων όποιον διαβάσει/ασχοληθεί, ξέρω ήταν πολλά, αλλά είπα να γράψω όσα περισσότερα μπορούσα για να μείνουν όσες λιγότερες απορίες γινόταν...
    Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη washcloud : 05-11-20 στις 00:49

  2. #2
    Το avatar του χρήστη nyannaco
    Μέλος
    Όνομα
    Νίκος
    Εγγραφή
    Aug 2013
    Περιοχή
    Χαλάνδρι
    Μηνύματα
    1.609

    Προεπιλογή

    Αυτά τα ψυγεία ΔΕΝ έχουν χρονοδιακόπτη, έχουν θερμοστάτη. Μήπως αναφέρεσαι στο θερμοστάτη; Αν και, απ'ότι καταλαβαίνω από την περιγραφή σου, ο θερμοστάτης λειτουργεί, εφόσον αλλάζει η θερμοκρασία στο εσωτερικό του ψυγείου ανάλογα με τη ρύθμιση.
    Εφόσον δεν είναι frost-free / no frost, πάγο θα πιάνει πάντα η κατάψυξη, και θα θα θέλει απόψυξη. Ακόμη χειρότερα δε, επειδή η κατάψυξη δεν είναι ξεχωριστή. Πιστεύω πάντως ότι το πρόβλημα του λάστιχου επιδεινώνει την κατάσταση, καλό θα ήταν να αλλαχτεί. Επίσης δες μήπως οι παππούδες βάζουν μέσα ζεστά ή/και ξεσκέπαστα φαγητά, που επιταχύνουν πολύ την ανάπτυξη πάγου λόγω υγρασίας, αυτό τουλάχιστον ίσως μπορούν να μάθουν να το αποφεύγουν, αν το κάνουν.

  3. #3
    Το avatar του χρήστη chipakos-original
    Μέλος
    Όνομα
    Δημητρης
    Εγγραφή
    Jun 2010
    Περιοχή
    Γαλατσι
    Μηνύματα
    1.168

    Προεπιλογή

    Ακριβώς τα ίδια που σου έγραψε ο Νίκος ήθελα να σου πω, κι επειδή στο χωριό έχω ίδιο ψυγείο ρυθμισμένο στο 4 ο θερμοστάτης όλο το καλοκαίρι 3 μήνες και ο πάγος ήταν λιγοστός. Επομένως από τεχνικής πλευράς δες μήπως το λάστιχο είναι χαλασμένο. Είναι παλιά τεχνολογία αλλά δεν είναι για πέταμα . Λειτουργεί μια χαρά.
    Ατάκα 1η.......Οχι ...Οχι .....Απλά το άνοιξα μήπως έφυγε κανένα καλωδιάκι.
    Ατάκα 2η....... Οχι ... Οχι ....Απλά το άνοιξα μήπως είχε καεί κάποια ασφάλεια.

  4. #4

    Μέλος
    Όνομα
    Πέτρος
    Εγγραφή
    Oct 2011
    Περιοχή
    Έβρος
    Μηνύματα
    5.610

    Προεπιλογή

    Παλιό ψυγείο Pitsos (15ετίας), ανέκαθεν δούλευε έτσι (μου το είχε αφήσει φίλος) :
    Δηλ μπορεί να είναι και 30 ετίας?
    Η πόρτα που έχει είναι περίπου αυτή?
    https://www.eaparts.gr/part.aspx?par...97#prettyPhoto

  5. #5
    Το avatar του χρήστη chipakos-original
    Μέλος
    Όνομα
    Δημητρης
    Εγγραφή
    Jun 2010
    Περιοχή
    Γαλατσι
    Μηνύματα
    1.168

    Προεπιλογή

    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από Κυριακίδης Εμφάνιση μηνυμάτων
    Δηλ μπορεί να είναι και 30 ετίας?
    Η πόρτα που έχει είναι περίπου αυτή?
    https://www.eaparts.gr/part.aspx?par...97#prettyPhoto
    Το δικό μου δεν έχει τέτοια πόρτα. Είναι πράγματι περίπου 15 ετίας με πόρτα που ανοίγει από μπροστά και η κατάψυξη έχει δικό της πλαστικό πορτάκι εσωτερικά του ψυγείου.Νομίζω ότι το ύψος του είναι περίπου στο 1 μέτρο.Sorry που μπήκα σφήνα απλά έχω το ίδιο ψυγείο και λέω την εμπειρία μου.
    Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη chipakos-original : 05-11-20 στις 16:41
    Ατάκα 1η.......Οχι ...Οχι .....Απλά το άνοιξα μήπως έφυγε κανένα καλωδιάκι.
    Ατάκα 2η....... Οχι ... Οχι ....Απλά το άνοιξα μήπως είχε καεί κάποια ασφάλεια.

  6. #6

    Μέλος
    Όνομα
    Πέτρος
    Εγγραφή
    Oct 2011
    Περιοχή
    Έβρος
    Μηνύματα
    5.610

    Προεπιλογή

    Ο λόγος που έβαλα δείγμα το πορτάκι στο #4 είναι για να δούμε ποιος από τους 2 τύπους ψυγείου είναι (ναι είναι μίνι μπαρ ψυγείο).
    Αλλά οι 2 τύποι θα είναι πάλι με πορτάκι και διαφέρουν αν στο ένα από κάτω από την κατάψυξη έχει μόνιμο "τοίχο" χώρισμα με μόνωση.

    Κι ο άλλος τύπος χωρίς "τοίχο" χώρισμα , αλλά με συρταρωτά ράφια που ρυθμίζουν από τις "περσίδες" το πόση ψύξη θα περνά από κατάψυξη προς συντήρηση και είναι αυτό που λέει παρακάτω.
    και, κυρίως, δεν ξέρω πόσο νόημα είχε και το ορίτζιναλ, καθώς η πίσω μεριά του "ραφιού" είναι ανοιχτή από κατασκευής, υπάρχει δηλαδή 2-3-4 δάχτυλα χώρος για να "δραπετεύει" ούτως ή άλλως το ψύχος που βγάζει η κατάψυξη,
    Καμιά φορά αυτά τα 2-3-4 δάχτυλα δεν είναι μόνιμα και ο κατασκευαστής βάζει χειροκίνητο κλαπέτο (ανάλογα αν είναι καλοκαίρι το αφήνεις πλήρως ανοικτό , και αν χειμώνας κλείνεις περισσότερο το κλαπέτο ).

    Για να είσαι σε καλό δρόμο (εφόσον θεωρούμε ότι ξέφυγε το συρτάρι από κάτω από την κατάψυξη στις φυσιολογικές διαστάσεις στις περσίδες "κενά" που επιτρέπουν ανάλογη ροή ψύξης από κατάψυξη προς συντήρηση ).

    Θα πρέπει με 2 θερμόμετρα ψηφιακά και εξωτερικό αισθητήρα , να βάλεις το ένα θερμόμετρο στην κατάψυξη και το άλλο στην συντήρηση .

    Και πρέπει να το πας περίπου έτσι ... αν δεις την κατάψυξη πολύ "δυνατή " στην ψύξη (εννοείται μετά από πολλές ώρες και όχι με την 1η τυχόντα μέτρηση διότι αργότερα αλλάζουν και εξισορροπούνται οι θερμοκρασίες μεταξύ κατάψυξης συντήρησης ).
    Τότε ή θα μειώσεις την ένταση του θερμοστάτη (εφόσον και η θερμοκρασία της συντήρησης είναι η επιθυμητή).

    Αν είναι πολύ κρύα η συντήρηση , και η κατάψυξη "δυσκολεύεται" π.χ. -8 ή -10 μόνο βαθμούς , τότε μειώνεις το κλαπέτο (την ροή του συρταρωτού ραφιού από την κατάψυξη προς συντήρηση , για να "ενισχυθεί " η κατάψυξη ).

    Προτιμότερο από όλα να καταφέρεις την κατάψυξη να πιάνει την καλύτερη δυνατή ψύξη (διότι ο θερμοστάτης θα είναι πιθανά τοποθετημένος στον χώρο της κατάψυξης και από αυτόν τον χώρο και την ικανοποιητική ψύξη θα κόψει το ψυγείο και θα σταματήσει ) , ενώ αν δεν μπορεί να κόψει η κατάψυξη τότε θα δουλεύει περισσότερη ώρα (λανθασμένα επειδή περισσότερη ψύξη θα διαφεύγει προς συντήρηση ή αν ανοίγεις συχνά και την εξωτερική μεγάλη πόρτα του ψυγείου )

    Απλό ? ή μπέρδεψα περισσότερο.
    Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Κυριακίδης : 05-11-20 στις 18:31

Παρόμοια Θέματα

  1. [Τηλεόραση Philips] "Part No" διαφορετικά σε "main board" PHILIPS 37PFL7603D/10 37"
    από chiskos στο forum Τηλεόραση
    Απαντήσεις: 0
    Τελευταίο Μήνυμα: 17-11-16, 17:10
  2. [Pitsos] Ψυγείο Pitsos no-frost πιάνει πάγο και βγάζει νερά
    από tzitzikas στο forum Ψυγείο
    Απαντήσεις: 5
    Τελευταίο Μήνυμα: 20-09-15, 12:52
  3. [Φορητός Η/Υ] Toshiba L300. Επιλέγω "Shutdown", και μου κάνει "Resart" !!!!
    από andyferraristi στο forum Υπολογιστές & Περιφερειακά
    Απαντήσεις: 7
    Τελευταίο Μήνυμα: 16-06-15, 15:26
  4. Απαντήσεις: 5
    Τελευταίο Μήνυμα: 13-06-14, 18:12
  5. [Bosch] Ψυγείο Bosch no-frost πιάνει πάγο και βγάζει νερά
    από konstantinoss στο forum Ψυγείο
    Απαντήσεις: 13
    Τελευταίο Μήνυμα: 18-10-12, 14:04

Δικαιώματα - Επιλογές

  • Δημιουργία θεμάτων: Όχι
  • Υποβολή μηνυμάτων: Όχι
  • Σύναψη αρχείων: Όχι
  • Επεξεργασία μηνυμάτων: Όχι
  •  
  • BB code: σε λειτουργία
  • Smilies: σε λειτουργία
  • [IMG]: σε λειτουργία
  • [VIDEO] code is σε λειτουργία
  • HTML: εκτός λειτουργίας