Πριν κανένα δίωρο μπαίνει ένα ευγενικό παλικάρι στο μαγαζί με ένα Sony vgn-cs21s. Μου λέει το πρόβλημά του, ότι το προηγούμενο καλοκαίρι του έσβηνε το laptop και τώρα του ξανάρχισε το ίδιο πρόβλημα.
Τον ρώτησα εάν το καθάρισε ποτέ και τον μάλωσα για την αρνητική του απάντηση και του ευχήθηκα να μην έχει γίνει αποκόλληση. Μου είπε βέβαια ότι το έχει μόνιμα πάνω σε βάση με ανεμιστήρες.
Του λέω να έρθει πίσω σε κανένα τρίωρο για να το παραλάβει. Το ανοίγω και βλέπω με έκπληξη ότι ο ανεμιστήρας ήταν πεντακάθαρος (εκτός από κάτι λίγες σκόνες). Του αλλάζω τις ξηραμένες πάστες και το βάζω εμπρός. To laptop κλείνει αμέσως και λέω μέσα μου ότι πάει για reflow - reball. Παρατηρώ ότι δεν ξεκινάει ο ανεμιστήρας. Μετράω τον connector και βλέπω κανονικά τα 5v και 0.25v στο control. Του δίνω 5v και πάλι δεν ξεκινάει. Ξεκολλάω την πλακέτα από την βάση της για να δω μήπως έχει κανένα κομμένο καλώδιο, πηνίο ή κανένα τιναγμένο πυκνωτή - αντίσταση. Παρατηρώ όλα εντάξει. Και ενώ σκεφτόμουν από που να ξηλώσω ανεμιστήρα για να τον αντικαταστήσω το μάτι μου πέφτει πάνω στο τρίτο pin του πηνίου που δεν είχε καθόλου κόλληση από το εργοστάσιο (ήταν στον αέρα). Το κολλάω του δίνω 5v και παίρνει μπροστά. Το pin πιθανότατα ακουμπούσε στο pad και ο ανεμιστήρας δούλευε χωρίς κόλληση για κάποιο διάστημα μέχρι που σταμάτησε να κάνει επαφή.
Ηθικόν δίδαγμα: Είδατε τι κάνει μία βάση με ανεμιστήρες.