Μου απάντησε η Fujitsu Ελλάδος. Γνωρίζει κάποιος να μας πει την γνώμη του επι του θέματος.
Πάντως την βλέπω πολύ ολοκληρωμένη απάντηση.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΚατΆ αρχήν μια μεγάλη συγγνώμη, για την καθυστερημένη απάντησή μου, για λόγους ανεξάρτητους της θέλησής μου που οφείλονται, στον εποχικό φόρτο εργασίας μας.
Επί του προκειμένου, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η μέτρηση της κατανάλωσης για συσκευές «σύνθετης» αντίστασης ή «μη γραμμικού φορτίου» που λειτουργούν με εναλλασσόμενο ρεύμα (όπως κάθε οικιακή συσκευή με κινητήρα, ηλεκτρονικά κυκλώματα κλπ), πρέπει να γίνεται με Ηλεκτρονικό Βατόμετρο (Watt-meter), το οποίο διαθέτει κύκλωμα ανίχνευσης του Συντελεστή Ισχύος (Power Factor ή PF(%) ή cosφ).
Επιτρέψτε μου μια μικρή «θεωρητική» ανάλυση, για να διευκολύνω την κατανόηση κάποιων εννοιών, ώστε να έχετε όσον το δυνατόν πιο καθαρή εικόνα.
Η «σύνθετη» αντίσταση που παρουσιάζουν τα εν λόγω κυκλώματα, αποτελούνται από ΩΜΙΚΗ, ΧΩΡΗΤΙΚΗ & ΕΠΑΓΩΓΙΚΗ αντίσταση.
α) Καθαρά ωμική αντίσταση παρουσιάζουν συσκευές με καθαρά ΘΕΡΜΑΝΤΙΚΗ λειτουργία, όπως πχ το θερμαντικό στοιχείο του θερμοσίφωνα, ένας λαμπτήρας πυρακτώσεως (ήδη καταργημένοι) κλπ.
β) Καθαρά χωρητική καθώς και γ) καθαρά επαγωγική αντίσταση δεν θα βρείτε σε οικιακή συσκευή, μια και αυτές εμφανίζονται συνδυαζόμενες όπως π.χ. σΆ ένα μοτέρ ανεμιστήρα όπου η επαγωγική είναι υπερτερούσα.
Σε μια σύνθετη συσκευή όπως ένα κλιματιστικό και δη inverter, τα επί μέρους ηλεκτρικά κυκλώματα λειτουργίας και ελέγχου, παρουσιάζουν μεταβαλλόμενα φορτία αναλόγως της λειτουργικής κατάστασης τους (100% ισχύς, μερική ισχύς 95-16% ή αναμονής, που είναι και το σημείο ενδιαφέροντος μας).
Κατά την κανονική λειτουργία όπου και η απορροφούμενη ισχύς είναι σημαντική, εμπλέκονται αυτόματα ΕΝΕΡΓΑ κυκλώματα διόρθωσης του Σ.Ι. (PF), ώστε να αξιοποιείται το 99% της καταναλισκόμενης ενέργειας. Κατά την διάρκεια της αναμονής (STD-by) όμως, η κατανάλωση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα για να διατηρεί την συσκευή «ετοιμοπόλεμη».
Στη περίπτωση αυτή, η σύνθετη αντίσταση των κυκλωμάτων αναμονής, ως «μη γραμμικό φορτίο», αν μετρηθεί με την απλοποιημένη μέθοδο του αμπερομέτρου (όπως στην περίπτωσή σας) ή και απλού βατομέτρου (χωρίς ανίχνευση cosφ), δίνουν παραπλανητικά αποτελέσματα αφού βασίζονται στον τύπο Q = V * I και όχι στον ορθό τύπο P= V * I * cosφ, όπου:
Q= Φαινόμενη ισχύς (VA)
P= Πραγματική Ισχύς (Watts)
V = Τάση (Volts)
I = Ένταση (Ampères)
Cosφ = καθαρός αριθμός ≤ 1 (PF)
1) Σύμφωνα με την μέτρησή σας
Ι=0,555 Α που έχετε μετρήσει, με V=230 V που είναι η ονομαστική τάση του δικτύου, βρίσκουμε P= 0,555 * 230 = 127,65 VA ΦΑΙΝΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
2) Για τα «μη γραμμικά φορτία», λόγω της κυκλωματικής ιδιομορφίας τους (η ανάλυση των οποίων εκφεύγει του παρόντος αλλά είναι στη διάθεση του όποιου ενδιαφερόμενου), το cosφ κυμαίνεται μεταξύ 0,045 και 0,090. Αν στους παραπάνω τύπους εφαρμόσουμε τα μεγέθη:
Ι=0,555 Α που έχετε μετρήσει, V=230 V ονομαστική τάση του δικτύου και cosφ = 0,045 ÷ 0,090, βρίσκουμε
από P= 0,555 * 230 * 0,045 = 5,74 WATT ΕΩΣ P = 0,550 * 230 * 0.090 = 11,49 WATT. – ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Σε σχετική μέτρηση μιας κλιματιστικής του ιδίου τύπου με την δική σας, στο εργαστήριό μας –προ ετών – με ψηφιακό Αμπερόμετρο και Βατόμετρο, έχουμε Α = 0,474 & Ρ= 6,0 WATT (βλ. συνημ. φωτ.)àcosφ = 0,055.
Σύμφωνα με τους παραπάνω υπολογισμούς και κατά την εκτίμησή μου, οι πραγματικά αναλωθείσες kWh στην διάρκεια των διαστημάτων «σε αναμονή» της δεκαπενταετούς περιόδου που σας απασχολεί, δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις 880 kWh ΣΥΝΟΛΙΚΑ.
Ελπίζω να μη σας κούρασα και να σας διευκόλυνα στην κατανόηση του φαινομένου.
Εξυπακούεται ότι είμαι στην διάθεσή σας για όποια τυχόν περεταίρω διευκρίνιση …
ΜΆ εκτίμηση
Τάκης Φραγκόπουλος
Μηχ/γος Μηχ/κός
Δ/τής Τεχνικής Υποστήριξης