Δεν είμαι ο μόνος που το υποστηρίζει αυτό , το υποστηρίζουν και όλοι οι τεχνικοί του είδους (εκτός κάποιων πολύ συμφεροντολόγων που τους βολεύει να είναι no frost και λόγω αναμονής αύξησης του τζίρου τους.)
Αλλά ας τα πω για άλλη μια φορά .
Το σύστημα No frost ξεκίνησε ως καινοτομία για την αποφυγή επίστρωσης πάγου στα εσωτερικά τοιχώματα του ψυγείου και στα ψυκτικά στοιχεία .
Το μόνο πράγμα που αλλάξανε δηλαδή στα ψυκτικά στοιχεία (ψυκτικά στοιχεία = σωληνώσεις κυρίως της κατάψυξης και δευτερευόντως στις σωληνώσεις της συντήρησης ) ήταν να προσθέσουν έναν ανεμιστήρα για να γίνεται όσο γίνεται βεβιασμένη κυκλοφορία της ψύξης προς τον θάλαμο + ότι με αυτόν τον τρόπο δεν αφήνει περιθώρια να πιάσουν πάγο από νωρίς πάνω στα ψυκτικά στοιχεία .
Και την πρόσθεση μιας αντίστασης απόψυξης που θα κάνει περιοδικά και μέσω ενός χρονοδιακόπτη ολιγόλεπτο λιώσιμο του πάγου , και ξανά από την αρχή.
Τα δε νερά που λιώνανε κατευθύνονταν στο πίσω μέρος του ψυγείου μέσω αποχέτευσης και πάνω από τον συμπιεστή σε μια λεκάνη και λόγω του ζεστού μέρους του συμπιεστή τα εξατμίζει στο περιβάλλον και πάλι . Δηλαδή στην ουσία συλλέξαμε την περιττή υγρασία που σχηματίστηκε εντός θαλάμου του ψυγείου και την αποβάλουμε και πάλι στην θέση του εκτός ψυγείου.
Ας πάμε τώρα στα πολύ παλιά ψυγεία στα προ No frost εποχής
Εκείνα που είχαν μια πόρτα εξωτερική και η κατάψυξη ήταν στο επάνω μέρος και ήταν εγκλωβισμένη πρόχειρα σε ένα 2ο μικρότερο πορτάκι ... εκείνα έβγαζαν την ψύξη της κατάψυξης προς την συντήρηση χωρίς βεβιασμένη κυκλοφορία (περσίδες στο πλάι) , αλλά με φυσική κυκλοφορία λόγω διαφοράς θερμοκρασίας . Επόμενο ήταν σε αυτά ανάλογα και την χρήση τους / συχνό άνοιγμα της εξωτερικής πόρτας να μαζεύουν και αυτά επιστρώσεις πάγου. Ναι αλλά αυτό συνέβαινε σπάνια και αφού παλιώσουν αρκετά π.χ. χαλασμένα λάστιχα πόρτας κτλ και θυμάμαι τον τότε κόσμο που πολύ συχνά έπαιρνε το μαχαίρι και προσπαθούσε να ξεκολλήσει τον πάγο από την κατάψυξη ... και ήταν σκέτη φασαρία.
Αργότερα βγήκαν ψυγεία δίπορτα / δηλαδή μια πόρτα ανεξάρτητη και πλήρως μονωμένη από παντού για την κατάψυξη μέσα σε πολυουρεθάνη... και συνέχιζαν το μήκος στις σωληνώσεις από την κατάψυξη και στην πλάτη της συντήρησης (άλλος χώρος ανεξάρτητος με την δική του πόρτα . Υπολογισμένο μήκος σωληνώσεων για την πλάτη της συντήρησης έτσι ώστε στην συντήρηση να έχουμε τους βαθμούς θερμοκρασίας που επιθυμούμε και στην κατάψυξη περισσότερο . Και αυτά πιάνανε επιστρώσεις πάγου αλλά μόνο στην κατάψυξη και όχι στην συντήρηση καθώς εκεί δεν υπάρχει ισχυρή θερμοκρασία ψύξης και με το κάθε διάλειμμα που έκανε το ψυγείο η συντήρηση (στην πλάτη) προλάβαινε να λιώσει με φυσικό τρόπο χωρίς αντιστάσεις . Τα χαρακτηριστικά σταγονίδια νερού που βλέπαμε στην πλάτη της συντήρησης και συγκεντρώνονταν τελικά στο κάτω μέρος σε μια επικλινή αποχέτευση και τα έστελνε τα νερά στην λεκάνη εξάτμισης πάνω από τον συμπιεστή.
Εγώ π.χ. τώρα που έχω το ψυγείο Indesit Biaa 14p αλλά και παλιότερα ψυγεία που είχα και που δεν ήταν no frost . Ποτέ δεν είχα προβλήματα με πάγους κτλ και ειλικρινά το λέω μιλάμε δεν θα χρειαστεί ποτέ απόψυξη χειροκίνητη αυτό το ψυγείο . Αν και το κάνουμε μόνο και μόνο επειδή πρέπει να το καθαρίσουμε . όχι εξαιτίας υποτίθεται σχηματισμού πάγου.
Φίλε Παναγιώτη , που λέει ο λόγος , ευχαρίστως θα ήθελα να σε είχα για μακρό διάστημα να έβλεπες και στην πράξη για τα Μη No frost ψυγεία ότι όντως λειτουργούν τέλεια χωρίς ίχνος και σχηματισμού πάγου.