φιλε βασιλη,
εχω δει και αλλες εγκαταστασεις που μαλιστα τις εχουν κανει επαγγελματιες υδραυλικοι και εχω διαπιστωσει τραγικα λαθη, τοσο στην τοποθετηση οσο και στην εγκατασταση γενικοτερα. το προβλημα σου ειναι η σκιαση του θερμοσιφωνα απο καποιο ψηλοτερο κτηριο η αλλο αντικειμενο η λαθος προσανατολισμος. στο ιντερνετ υπαρχουν πινακες οπου βρισκεις τον ακριβη προσανατολισμο που πρεπει να εχει ο ηλιακος σε σχεση με τον τοπο σου. με την βοηθεια μιας πυξιδας θα μπορεσεις να δεις αν εισαι σωστος η οχι. το οτι ολοι κοιταζουν προς την ιδια κατευθυνση ειναι μια ενδειξη αλλα μην ειμαστε και σιγουροι 100%. εγω αν ειχα προβλημα θα το τσεκαρα με μια πυξιδα για να δω αν ειμαι μεσα στα αποδεκτα περιθωρια. απο εκει και περα κοιτα και τις μονωσεις στις σωληνωσεις σου. τοσο στο ζεστο νερο, οσο και στο και στο κλειστο κυκλωμα. εχω προσεξει παρα πολυ τις μονωσεις μου στο κλειστο κυκλωμα για να ελαχιστοποιησω τις απωλειες. επισης αλλο σημειο ειναι η διαμετρος και η κλιση των σωληνων στο κλειστο κυκλωμα. ελαχιστοποιηση των σωληνωσεων, με σωστες κλισεις που ομως δεν δημιουργουν προβλημα λογω του οτι ειναι πολυ τεντωμενες.
να πω οτι και οι δυο θερμοσιφωνες μου ειναι τοποθετημενοι σε σημειο οπου δεν εχουν σκιαση σε καμια χρονικη στιγμη κατα την διαρκεια ολης της ημερας. σιγουρα ειναι ενα στοιχειο που βοηθαει παρα πολυ στην θερμανση σε σχεση με αλλους που βλεπω οτι εχουν αμεση ηλιοφανεια μερικες μονο ωρες στην διαρκεια της ημερας.
αν μπορεις βγαλε και μερικες φωτογραφιες τοσο γενικα του ηλιακου οσο και ειδικα καποιων στοιχειων του που υποπτευεσαι οτι μπορει να δημιουργουν προβλημα. με χαρα μου και με τις ελαχιστες γνωσεις μου πανω στα υδραυλικα να προσφερω οποια βοηθεια μπορω.