Τάκη δε βγάζεις κάνα δυο φωτογραφίες με τους θερμοστάτες όπως είναι κλπ για να δούμε?
Θυμήσου ότι ο θερμοστάτης κυκλοφορητή είναι στους 40 και του καυστήρα στους 70.
Τάκη δε βγάζεις κάνα δυο φωτογραφίες με τους θερμοστάτες όπως είναι κλπ για να δούμε?
Θυμήσου ότι ο θερμοστάτης κυκλοφορητή είναι στους 40 και του καυστήρα στους 70.
900MHz-64GHz
Πετρο δεν διάβασες το αρχικό μυνημα λέει λοιπόν στο τέλος οτι "το καλοριφέρ είναι παλιάς πολυκατοικίας" μη μπερδεύεσαι! Που είδες δοχείο αδράνειας και μετατροπές? Ίσος ο συντηρητής του να του εκανε μια "πατεντούλα" για να μη "ξοδεύει" πολλά εχει την υποδομή όμως?
Για ποια εξοικονόμηση μιλάμε από τη στιγμή που οι καμινάδες δεν είναι διπλού τοιχώματος με θερμομόνωση και αναγκάζονται να στέλνουν καυσαέρια με 250 βαθμούς έξω από το λέβητα προς αποφυγή των υγροποιήσεων είναι άλλο θέμα!
Την καλημέρα μου κύριοι!![]()
Σε γενικές γραμμές θεωρώ οικονομικότερο και ασφαλέστερο να δουλεύει ο κυκλοφορητής ανεξάρτητα με τον θερμοστάτη χώρου.
Δηλαδή αν και ο θερμοστάτης έδωσε την εντολή ότι ο χώρος έπιασε την θερμοκρασία, αυτός να συνεχίζει να κυκλοφορεί το νερό, μέχρι να κατέβει στην τιμή του δικού του θερμοστάτη (περίπου στους 40-45).
Κύριος λόγος είναι ότι δεν θέλω να παραμένει η θερμότητα ανεκμετάλλευτη μέσα στο καζάνι και στην ουσία να χάνεται σαν απώλεια, ειδικά όταν έχω μικρό duty cycle πχ στις ποιο ήπιες μέρες η όταν οι απώλειες του σπιτιού είναι μικρές.
Προτιμώ λοιπόν να φέρω τις θερμίδες μέσα στο σπίτι με μόνα .... μείον:
α. Να ανέβει ελάχιστα η θερμοκρασία σε σχέση με αυτή που ζητά ο θερμοστάτης χώρου (στην περίπτωσή μου 0.2-0.3 βαθμούς)
β. Μια μικρή καθυστέρηση στην αρχή (όχι τίποτα σπουδαίο μιας και τα νερά είναι ήδη στους 40 παρα...).
Αρχικά είχα και εγώ το ίδιο ΄πρόβλημα', και το τροποποίησα ανάλογα.
Η αλλαγή γίνεται στην κλέμα, απλά χρειάζεται λίγη προσοχή.
Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν την ύπαρξη ατομικού καυστήρα, χωρίς ηλεκτροβάνα.
<< Αν σε συστήματα που η αδράνεια είναι μεγάλη, δηλαδή μετά το κλείσιμο του καυστήρα η θερμοκρασία μπορεί να πάει παραπάνω (πχ στους μαντεμένιους), μπαίνει δοχείο αδρανείας (με τον ανάλογο αυτοματισμό) για να απορροφήσει την θερμότητα.>>…<< δοχείο αδρανείας >> … << με τον ανάλογο αυτοματισμό >>
Κάνεις μια περιγραφή αυτών, και που - πως συνδέονται;
ΠΡΟΣΟΧΗ
Τα αναγραφόμενα από μένα ενδεχομένως να μην είναι σωστά .
Και σωστά να είναι μη προσπαθήσετε να τα υλοποιήσετε αν δεν έχετε τις απαιτούμενες άδειες και γνώσεις
Ισα ίσα οι παλιοί λέβητες έχουν μεγάλη ποσότητα νερού που μπορεί και απορροφά την όποια άνοδο θερμοκρασίας (έχουν μεγάλη θερμοχωρητικότητα). Δηλαδή από μόνοι τους είναι δοχεία αδρανείας.
Τουλάχιστον στην δική μου οικοδομή και στο πατρικό μου, ο κυκλοφορητής δουλεύει με τον τρόπο που λέω χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Δεν είπα να κάνει μετατροπές. Απλά λέω πως είναι τα πράγματα.
Δες εδώ, ένα παράδειγμα: http://www.eco-flame.gr/?page_id=53
Γενικά μπαίνει δοχείο αδρανείας σε συστήματα που εχουν μεγάλη αδράνεια (Κλασικό παράδειγμα οι ξυλολέβητες.)και φυσικά σε υβριδικά συστήματα (γεωθερμία, ηλιοθερμία κτλ., όχι οτι δεν μπορούν να μπούν παντού, εκεί που χρειάζονται ανα πάσα στιγμη ζεστό νερό χρήσης.
Τέλος πάντων είναι ενα μεγάλο θέμα.
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη ΠΕΤΡΟΣ Κ. : 23-12-11 στις 09:40
αντε ξανα να πω πως υπαρχουν δυο συνδεσμολογιες για τους κυκλοφορητες 1 ειναι συνεχη λειτουργια και η 2 με παυση λειτουργιας οταν κλεισει ο θερμοστατης χορου
οποια και να χρησιμοποιηθει το συστημα θα λειτουργήσει φτανει να εχει γινει σωστη εγκατασταση στο δικτυο του καλοριφερ πιο πανω εξηγω γιατι πιστευω οτι ειναι καλυτερη λυση η παυση του κυκλοφορητη
Ηλιας Α δοχείο αδρανείας μπορει να χρησιμοποιηθει και ενα μποιλερ η ενα ς ηλιακος τριπλης ενέργειας
ΜΑΝΘΟΣ1988 αν το σπιτι μπαζει απο παντου η ενα σωμα ειναι μικροτερο απο το προβλεπομενο τοτε ειναι μια ιδιαιτερη περιπτωση η δικια σου !!!
Εδω μιλαμε για το κανονα απο κει και περα ο καθενας πραττει με τα δικατου δεδομενα εγω οταν κανω εγκατασταση καλοριφερ (με συνεννοηση με τον ηλεκτρολογο) το στηνω με αυτο τον τροπο, εχει μεγαλυτερο κοστος και βεβαια γνωσεις ηλεκτρολογικου αυτοματισμου απο το να αφησω το κυκλοφορητη απλα να λειτουργει συνεχως
Ηλιας Α (23-12-11)
η μικρή καθυστέρηση στην αρχή δεν μπορεις να φανταστεις ποσο πετρελαιο ειναι για να ανεβαζεις κατα 30-25c βαθμους το νερο. Δηλαδη νερο 40-45c να το πας στους 70c διαφορετικα ειναι 60c να παει στους 70c σχεδον 1/3 επιπλεον πετρελαιο
επιπλεον ξεχνατε πως ο λεβητας ειναι μονωμενος και σε μικρο και προστατευμενο δωματιο απο καιρο συνηθως
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη stefos1 : 23-12-11 στις 20:40
α. Σε ατομική θέρμανση δεν με ενδιαφέρει να φτάσω τους 70 βαθμούς, με ενδιαφέρει να πιάσω την θερμοκρασία στο χώρο και αυτό μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε θερμοκρασία των νερών, και πριν πιάσει τους 70.
β. Όποια μόνωση και να υπάρχει, εγώ που έφερα την θερμική ενέργεια μέσα στο σπίτι είμαι ο κερδισμένος.
Ποτέ η συσσώρευση δεν είναι αποδοτική, απλά είναι αναγκαίο κακό.
Αυτός είναι και ένας λόγος που κάνει τους καυστήρες αερίου οικονομικότερους, η μικρή ποσότητα αποθηκευμένου νερού στο 'καζάνι' τους.
Στο δοχείο αδράνειας (μεγάλο μπόιλερ το οποίο παίρνει και ηλιακούς συλλέκτες με έξτρα κοντρόλερ και κυκλοφορητή) τα νερά του λέβητα δεν γυρνάνε με κυκλοφορητή? Μόνα τους πάνε? Άρα πρέπει να έχουμε 2 κυκλοφορητές κατ ελάχιστον.
1 της κύριας κυκλοφορίας προς τα σώματα και
1 της κυκλοφορίας στο δοχείο αδράνειας. Αν έχουμε και ηλιακούς συλλέκτες στη ταράτσα ακόμα 1 κυκλοφορητή. Σωστά η κάνω λάθος?