Μην πειραζεις τιποτα απο τα πηνια ειναι δυσκολο μετα να ευθυγραμισης τον δεκτη 30 μετρα κεραια ειναι πολλα.
Μην πειραζεις τιποτα απο τα πηνια ειναι δυσκολο μετα να ευθυγραμισης τον δεκτη 30 μετρα κεραια ειναι πολλα.
Εχω και εγω την τρελα με τα ραδιοφωνα σαν κεραια εχω συρμα με μηκος τρια μετρα περιπου και οταν θελω να ακουσω το απλονω και στα τρια ραδιοφωνα που εχω πιανω πολλους σταθμους ειδικα το βραδυ.
απαντανε στα ποστ κωστα οκ δεν βασταμε ομως κακια
λοιπον επι του θεματος
εαν με τρια μετρα δεν λαμβανει καλα πρεπει να ρυθμισεις τις μεσες
στα ραδιοφωνα το πρωτο πραγμα που καναν τα μαστορια ηταν να χωσουν τα κατσαβιδια εκει
ετσι λοιπον αυτα ειναι πειραγμενα αλλα και απειραχτα να ειναι μετα απο τοσα χρονια θελουν ξανα
πως θα το κανεις
ελενξε πρωτα προσεκτικα εαν γυρνανε τα ρυθμιστικα μπορει να εχουν χρωμα η κολλα
και με το κολλυτηρι ελαφρια ζεστανε και ελευθερωσετα
παρε ενα κατσαβιδι που να εχει μια χαρακια η κολλισε του λιγο ταινια σαν ενδεικτικο
πιασε εναν σταθμο χαμηλο και αρχισε να βιδωνεις τον πρωτο 1 στροφη μετα 2 στροφες εαν δεν παρεις μεταβολη στην ενταση φερτο στην αρχικη θεση και κανε το αντιθετο ξεβιδωνε δηλαδη οσπου βρεις το μεγιστο εχοντασ καταγραψει που ειναι αυτο ωστε να μπορεις να το επαναφερεις στην αρχικη θεση
κανουμε το ιδιο και απο κατω και μετα το ιδιο στον δευτερο
με την ρυθμιση της μεσης δεν πειραζουμε την ευθυγραμμιση του δεκτου
ευθυγραμιση ειναι η ρυθμιση των πηνιων και πυκνωτων RF KAI ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΑΛΑΝΤΩΤΗ ωστε να συμβαδιζουν
ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΤΑ ΦΕΡΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΝΩΣΗ ΓΙΑΥΤΟ ΜΗΝ ΤΑ ΠΕΙΡΑΖΕΙΣ
ΑΥΤΑ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕς ΚΑΤΙ ΡΩΤΑ
Βασικά πράγματα στον έλεγχο και στην επισκευή ενός παλαιού ραδιοφώνου με λυχνίες:
1)προσεκτικός καθαρισμός [εσωτερικός εξωτερικός]
2)οπτικός έλεγχος, καλωδιώσεις, εξαρτήματα κ.λ.π.
3)έλεγχος ηλεκτρολυτικών πυκνωτών ιδιαίτερα του τροφοδοτικού [μπορεί να σκάσουν αν μετά από χρόνια έχουν ξεραθεί]
4)προσεκτικός καθαρισμός ποτενσιόμετρων και μεταγωγών διακοπτών [είναι συνήθως η αιτία που ακούμε θόρυβο στο ηχείο αλλά όχι σταθμούς]
5)αντικατάσταση όλων των πυκνωτών χάρτου [9 στις 10 περιπτώσεις είναι έξω από την ανοχή]
6)έλεγχος λυχνιών αλλά και των τάσεων της συσκευής με την βοήθεια του σχηματικού
[αν υπάρχει]
'Οπως είπαν και οι προηγούμενοι η ρύθμιση της μέσης συχνότητας δεν είναι για να
παίζουμε χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε, γιατί πολύ απλά το ραδιόφωνο δεν πρόκειτε να ξαναλειτουργήσει.
Το κάθε ραδιόφωνο έχει το δικό του τρόπο για να ελεγχεί και να ρυθμιστεί η IF.
[που θα βάλουμε σήμα, τι συχνότητας π.χ 450khz ή 455khz, αν θα χρησιμοποιήσουμε dummyload, με πια σειρά θα ρυθμιστούν τα πηνία κ.λ.π]. Έτσι κάνουμε ότι λέει το service manual και εφόσον έχουμε τα απαραίτητα.
Όσον αφορά την κατασκευή γενήτριας r.f. που σου σύστησαν οι προηγούμενοι, κάνε μια αναζήτηση εδώ με τίτλο γενήτρια r.f. και θα δείς την δικιά μου αντίστοιχη κατασκευή,
και πάνω από όλα προσοχή στις τάσεις γιατί σ'αυτά τα ραδιόφωνα είναι υψηλές και
πολύ επικίνδυνες.
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη jdm : 24-05-11 στις 17:13
Λοιπόν παιδιά σας ευχαριστώ όλους για τις πληροφορίες και τη βοηθεια.
Μέχρι τώρα έχω κάνει τα εξής
Αφαίρεση της φοβερής πατέντας του μάστορα από την Αμαλιάδα. Καθάρισμα απο΄σκόνες κλπ. Αφαίρεση του διπλού ηλεκτρολυτικού της τροφοδοσίας (μέτραγε χαμηλά και φοβήθηκα μην ξεράσει οξύ) καιτοποθέτηση 2 καινούργιων κάτω απ το σασσι. Αντικατάσταση 2 άλλυν ηλεκτρολυτικών που είχαν πρασινίσει.
Παίζει δυνατά και καθαρά, χθές απλωσα κεραία 10 μέτρα εξω, γείωση στο καλοριφέρ και μου φερε μέχρι Ισπανία. Το δεύτερο ρυθμιστικό είναι πραγματικά μικρομετρικό για τα βραχέα, βοηθά πάρα πολύ.
Αυριο θ αλλάξω και 3 χάρτινους πυκνωτές που έχουν μείνει και θα το αφήσω σε αναμονή λυχνίας ανόρθωσης από Γερμανία.
Δε νομίζω να θέλει ευθυγράμμιση, τι να πω. Ας τ αφήσω για το επόμενο θύμα μου.
Ευχαριστώ και πάλι! Θα ακολουθήσουν φωτο κάτω απ το σασσί.
Ποιά κακία καλέ, πλάκα κάνεις; Εδω κάνουν μάθημα τσάμπα!
Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που λές. Η ερώτηση μου είναι, αν ο δέκτης θέλει ευθυγράμμιση, το σύμτωμα είναι να μην "κεντράρει" ακριβώς το στθμό, αλλά να πιάνει κλύτερα λίγο πιό δεξιά ή πιό αριστερα από το "κέντρο" ; Αυτό το 'εχω παρατηρήσει σε οοολατ τλα λαμπάτα παλια ραδιόφωνα (στο συγκεκριμένο όχι!)
ΛOIΠON NA ΞEKAΘAPIΣOYME ΛIΓO TA ΠPAΓMATA Λεγοντας μεσες ενοουσα σωστα παναγιωτη τις if και τα ρυθμιστικα τους δηλ τις βιδες που μεταβαλουν τους φεριτες των πηνιων αυτων....
δημητρη αυτα που αναφερς ειναι ο σωστος τροπος επισκευης χωρις καμια αμφιβολια ομως αυτο που ανεφερα προηγουμενως ειναι οτι καλως η κακως ολοι τα εχουν πειραξει γνωστες και μη και δεν γινεται να μην βαλεις και εσυ το κατσαβιδι σου μιλω παντα για τις if
Tωρα σε σενα κωστα αυτο που λες οτι δεξια αριστερα πιανει καλυτερα οφειλεται στην κακη ρυθμιση της μεσης .εχει συντονιστει στο μεγιστο και ο συντονισμος ειναι οξυς και χανει τις πλευρικες τωρα για το θεμα της ευθυγραμισης ενουμε οταν η βελονα δειχνει 1400 πχ να ειναι αυτη η συχνοτητα να ειναι ρυθμισμενα τα πηνια rf στο μεγιστο καθως και ο τοπικος ταλαντωτης να βγαζει συχνοτητα 1872κηζ στην δικη σου περιπτωση (δηλ 1400+f της ιf) αυτο βεβαια πρεπει να συμβαινει και στις χαμηλες και στις μεσαιες και στις υψηλες
if.jpgεδω δειχνω προχειρα πως πρεπει να ειναι η καμπυλη της if
στον δικο σου η if απο οτι φανταζομαι πρεπει να ειναι σαν την πρασινη γραμμη γιαυτο πιανει διαφορετικα δεξια αριστερα του κεντρου
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη p.gabr : 24-05-11 στις 20:12
Costis Ni (02-06-11)
Παναγιώτη δεν παίζεσαι!
Το φοβερό πάντως ειναι οτι σε ατό το συγκεκριμένο, είνα μάλλον το μόνο που δεν εχω παρατηρήσει αυτό το θέμα!
Μέτρησα το ιπλό ηλεκτρολυτικό στην εξομάλυνση και τον βρήκα "χαμηλό", τον έβγαλα τελείως γιατί φοβήθηκα μην ξεράσει, κι έβαλα 2 καινούργιους κάτω απ το σασσί.
Σήμερα ήρθε κι η ΕΖ12 απο Γερμανία, φωτό και μετρήσεις έπονται!