-
-
-
Όλα κάνουν απλά πρέπει να βρείς ποιό σου ταιριάζει πιό καλά. Αυτά τα κινέζικα δεν τα έχω δοκιμάσει, ψάξτε για ERSA, Amtech (προσοχή κυκλοφορούν πολλά amtech μαιμούδες) και warton metals. Σίγουρα έχει και άλλα καλά απλά δεν τα έχω δοκιμάσει.
900MHz-64GHz
-
Ένα μέλος ευχαρίστησε τον leosedf για αυτό το χρήσιμο μήνυμα:
-
@leosdf
Αποφάσισα να πάρω τον παρακάτω εξόπλισμο - να αναβαθμιστώ λίγο:
http://www.hlektronika.gr/forum/showthread.php?t=56053
θα μπορούσες να μου πείς την γνώμη σου...;
-
-
Παράτα την πλατφόρμα που θα σου είναι άχρηστη έτσι κι αλλιώς και πάρε preheater εναν απ τους δυό της εταιρίας, κατα προτίμηση τον φτηνότερο. Πλέον οι κολλήσεις είναι lead free και θα δυσκολευτείς πολύ χωρίς προθερμαντήρα.
Οι μύτες που έρχονται μαζί με τον σταθμό είναι αρκετές, αν θέλεις μπορείς να πάρεις και μια πολύ λεπτή για το κολλητήρι, όσο πιό λεπτή βρείς. Και λίγα να τρώει έχεις προθερμαντήρα.
Βρές και κανένα τέτοιο http://store.amscope.com/se306r-py-p.html ή παρόμοιο φτηνό.
Ο φακός που θα πάρεις κοίτα να έχει φώς κατα προτίμηση φθορίου κλπ, όχι πυρακτώσεως.
Ξέχασες ένα e.
900MHz-64GHz
-
-
-
-
Να δώσεις 100 ευρώ περίπου για ένα γυαλιστερό ματσούκι είναι απλά αστείο. Απλά κοίτα το απο τα πλάγια με φακό, με το στερεοσκόπιο ή ακόμα πιό καλά με την κάμερα. Τα μικροσκόπια με πρίσμα είναι απλά όταν βαριεσαι να σηκώσεις την πλακέτα.
Η κάμερα είναι βολική μόνο για inspection για κανονική δουλειά προτιμώ live μέσω φακών, αλλιώς το να δουλεύεις αλλού και το κεφάλι σου να είναι αλλού ωστε να βλέπεις δεν μου φένεται και τόσο βολικό. Πολύ σημαντικό να έχεις στο σημείο που κάνεις έλεγχο μια αρκετά ισχυρή, καθαρή πηγή φωτός όπως πχ ένα LED 5W και μπορεί να σου αποκαλύψει προβλήματα εύκολα.
Ενδέχεται να σου παρουσιαστεί το popcorn effect το οποίο λόγω υγρασίας να σου σπάσει το τσίπ ή να αναπηδήσει. Η αναπήδηση επίσης εμφανίζεται και αν "βράσει" το flux απο κάτω μπορεί να σου σηκώσει το τσίπ έστω και στιγμιαία αλλα αρκετά για να γίνει κάποιο βραχυκύκλωμα η αποκόλληση κλπ.
Αυτά τα φαινόμενα είναι σπάνια όταν έχεις μάθει να κολλάς και εμφανίζονται συνήθως σε νέους που προσπαθούν να κολλήσουν σε extreme θερμοκρασίες και σε περίεργες συνθήκες (πχ 450 βαθμούς αέρα χωρίς προθερμαντήρα).
Ο πιό αποτελεσματικός τρόπος για να δείς αν το bga έχει κολληθεί τέλεια είναι με ακτίνες Χ. Υπάρχουν μηχανήματα που σου δίνουν ζωντανή εικόνα μέσω ακτινών Χ αλλα είναι αρκετά ακριβά για ερασιτέχνη. Άλλος τρόπος είναι να πάς σε κάποιο φίλο οδοντίατρο που έχει μηχάνημα για να βγάζει ακτίνες απο μασέλες (LOL) βγάζουν μικρή πλάκα και επιφάνεια και βγαίνουν μέσα σε 5 λεπτά, πάς με μια πλακέτα και του λές βάρα σε αυτό το μαύρο σημείο εδώ (ξανα LOL).
Οι άλλοι τρόποι μπορούν να δούν το BGA απο τα πλάγια, καλύτερα με μια κάμερα σηκώνωντας την πλακέτα ωστε να δείς απο πλάγια. Αλλιώς το βάζεις μπρός και περιμένεις να δουλέψει. Γενικά στα BGA υπάρχουν μικρά ποσοστά αποτυχίας όσο περίεργο και αν φένεται. Πάντως αν δείς απο τα πλάγια πρόβλημα είναι πολύ πιθανόν να έχεις πρόβλημα και πιό μέσα.
Στα microBGA είχα ελάχιστες φορές που χρειάστηκε να το ξανακάνω και σε μερικές απο αυτές ξανα έκανα reflow το εξάρτημα στη θέση του και λειτουργούσε. Στα μεγαλύτερα BGA είναι ακόμα πιό εύκολα.
900MHz-64GHz
-
Ένα μέλος ευχαρίστησε τον leosedf για αυτό το χρήσιμο μήνυμα:
-
Αρχικό μήνυμα από
leosedf
Ξέχασες ένα e.
sorry
...χμμ... προθερμαντήρα... εεε; τον 853Α ? π.χ... που λέει υπέρυθρες θέλει να φοράω και τίποτα ειδικά προστατευτικά γυαλιά ;;;
π.χ για το reflow ?
Και θα τον χρησιμοποιώ να ανεβάζω σταδιακά θερμοκρασία π.χ. ώς τους 150 max απο κάτω για να προθερμάνω την πλακέτα αφού βάλω flux-cream ----> και μετα την σβήνω για να κάνω reflow με τον άερα απο πάνω... ή την κρατάω στους 150C ώσπου να τελειώσω;
-
-
Για όσο δουλεύεις το έχεις ανοιχτό.
Δεν χρειάζεται γυαλιά, Ο 853 μου φένεται πιό καλός αλλα πάρε ότι σου ταιριάζει.
900MHz-64GHz
-
-
-
-
Καλησπέρα σας.
Προσπαθώ να επισκευάσω μια κάρτα γραφικών απο ενα λαπτοπ.
Χρησιμοποιώ τα παρακάτω εργαλεια.
BGA Kit 90x90mm Rework Station
Liquid solder flux BGA reballing repair
BGA Solder Soldering Paste Flux Grease RMA-223
Η διαδικασία που ακολουθω ειναι να καθαριζω την καρτα απο τις κολλήσεις, να σκουπιζω με Liquid solder flux και στο τελος περναω ενα μικρο στρωμα Soldering Paste πανω στην καρτα γραφικων.
Δεν αντιμετωπίζω κανενα προβλημα μεχρι να βαλω τισ μπιλιες κ να τις στρωσω πανω στο stencil. Μόλις σηκωσω το stencil οι μισές μπιλιες θα ειναι κολλημένες πανω στο stencil κ οι άλλες μισες που ειναι σωστα τοποθετημένες με το παραμικρό κούνημα φευγουν απο την θεση τους.
Αυτο που θα ηθελα να ξερω ειναι λαθος τα εργαλεια κ ο τροπος που χρησιμοποιώ η εχω λάθος εργαλεία?
-
Δικαιώματα - Επιλογές
- Δημιουργία θεμάτων: Όχι
- Υποβολή μηνυμάτων: Όχι
- Σύναψη αρχείων: Όχι
- Επεξεργασία μηνυμάτων: Όχι
-
Όροι Χρήσης