Καλησπέρα,σύμφωνα με τα στοιχέια των τραντζίστορ(mj3000)καθώς και την ύπαρξη curent limit από που συνεπάγεται οτι σε full load τα νταρλινκτον έχουν πρόβλημα.Έχετε δίκαιο ότι έχουν αλλά γιατί;Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Καλησπέρα,σύμφωνα με τα στοιχέια των τραντζίστορ(mj3000)καθώς και την ύπαρξη curent limit από που συνεπάγεται οτι σε full load τα νταρλινκτον έχουν πρόβλημα.Έχετε δίκαιο ότι έχουν αλλά γιατί;Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Δεν είπε κανείς οτι τα Darligton, έχουν πρόβλημα. Μιλάμε γενικά για τα τρανζίστορ. Απλά,
όταν έχεις τάση συλλέκτη 40VDC, ρεύμα συλλέκτη 2,5Α (στο καθένα, 5Α συνολικά),
και τάση εκπομπού (14,5VDC στη βάση) περίπου 13,8VDC, μιας και φόρτιζε μπαταρία
αυτοκινήτου, η ισχύς που καταναλώνεται πάνω στο τρανζίστορ (dissipation), είναι μεγάλη.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ζεσταίνεται, και να προσπαθεί να "διώξει την θερμότητά του"
στην ψύκτρα. Όταν όμως πάνω στη ψύκτρα είναι δυο τρανζίστορ, καταλαβαίνεις οτι αυτή,
κάποια στιγμή (5, 10, 20 λεπτά, 1 ώρα, ανάλογα την ψύκτρα) θα "βράσει", και μαζί με αυτή,
και τα τρανζίστορ ...
Όταν όμως έχεις τάση συλλέκτη 40VDC, ρεύμα συλλέκτη 1Α (στο καθένα, 2Α συνολικά),
ίδια και πάλι τάση εκπομπού (14,5VDC στη βάση) περίπου 13,8VDC, η ισχύς που καταναλώνεται
πάνω στο τρανζίστορ (dissipation), θα είναι τώρα μικρότερη, με αποτέλεσμα να μην ζεσταίνονται
τόσο. Αυτό εννοούσα όταν έλεγα αυτό:
Άσχετο, απλά για να καταλάβεις/παράδειγμα:
Αν είχες τάση συλλέκτη 40VDC, ρεύμα συλλέκτη 5Α (στο καθένα, 10Α συνολικά), και τάση
εκπομπού περίπου 30-35VDC, η ισχύς που καταναλώνεται τώρα, είναι ελάχιστη, και παρόλο που
μιλάμε για 10Α, η ψύκτρα, θα ζεσταίνονταν ελάχιστα ...![]()
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη moutoulos : 04-03-11 στις 00:43
*** No GreekLish Please ***
Παρακαλώ γράφετε με ελληνικούς και μόνο χαρακτήρες
.............................www.howtofixit.gr
Μολις εχω νεα θα σας ενημερωσω.
πηγα κ βρηκα τα αντιστοιχα τρανζιστορ,
MS
BDV67C
9351
συμφωνα με ενα καταλογο εξαρτηματων, σε 1 καλη κυρια απεναντι απο τον "ευκλειδη" που πουλαει ηλεκτρονικα.
οριστε
και το εβαλα να δουλεψει, αλλα παλι κολλημενο στα 30-40 βολτ στο πολυμετρο.
Η πλακετα οπως φαινεται κ στις παραπανω φωτο εχει απο την αριστερη πλευρα 2 pin , ειναι το (+) (-) OUT της πλακετας.
απο την δεξια εχει επισης 2 pin , ειναι το (+) (-) ΙΝ της πλακετας, που πανε στο μετασχηματιστη.
Μηπως τα καλωδια που δειχνω παρακατω συνδεονται αλλου? γιατι τα κολλησα εγω τοτε που επαθε ζημια, κ ανοιξα το καπακι κ τα βρηκα στον αερα.
απλα υπολογισα συμφωνα με το μηκος του καλωδιου που περιπου πανε.
1. Ειναι 1 μαυρο-λεπτο που ερχεται απο το OUT (-) της πλακετας. Το κρατω στο χερι
Σημειωση: το (+) OUT της πλακετας ειναι με χοντρο κοκκινο κ πηγαινει στο (+) της προσοψης για τα καλωδια.
2. Ειναι 1 χοντρο-κοκκινο , που το κρατω στο χερι παλι στη φωτο , και ερχεται απο το (-) της προσοψης για τα καλωδια.
3. Ειναι η 1 ακρη του τετραγωνου ασπρου , που εχει το ακρο του γυμνο, που κ αυτο το κραταω στο χερι.
οριστε κ η φωτο
ειναι δυσκολο εως αδυνατον να καταλαβει καποιος απο φωτο, αλλα δεν εχω κανα ηλεκτρονικο στο κιλκις να τον πληρωσω να το κανει.
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη savvaske35 : 15-03-11 στις 22:17
Βγάζει όντως 40 volts; Μήπως απλά έτσι λέει το όργανο;
Γίνε ρεαλιστής, μείνε ονειροπόλος ...
Καλησπέρα
το τροφοδοτικό αυτό βασίζεται στο LM 723 ??
αν ναι είναι πολύ πιθανό η συνεχόμενη τάση των 40 βολτ που βλέπεις να οφείλεται σε δική του βλάβη.
εχω το τροφοδοτικο της smart kit 3 - 30 v και βραχυκυκλωνοντάς το απο λάθος μου ειχε κάψει το τρανζίστορ εξόδου (2Ν3055) αλλά και το ολοκληρωμένο πο έκανε τη σταθεροποίηση (LM723) και το αποτέλεσμα ήταν να έχω μόνιμα 30 βολτ στην έξοδο.
Τα πάντα έχουν την τάση να πέφτουν υπό ορθή γωνία... ειδικά τα εύθραυστα
αυτό το τροφοδοτικό είναι απο τα πιό αξιόπιστα όργανα που έβγαζε κάποτε ο πετρίδης στην παρασκευοπούλου τη δεκαετία του'80
λογικά έχεις καμένη ζένερ κοντα στο lm723 και ανεβάζει την τάση στα 40ν