Έχω ένα Μ/Β Gigabyte 8IEXP με socket 478 και εδώ και λίγο καιρό παρουσιάζει το εξής πρόβλημα:
Όταν είναι για αρκετή ώρα κλειστός από το πολύπριζο που τον ανοιγοκλείνω, τότε κατά την φόρτωση του λειτουργικού (Windows XPSP2 Greek), εμφανίζει την γνωστή σε όλους μπλε οθόνη και τα ιερογλυφικά. Όταν πατήσω το reset και κάνει επανεκίνηση όλα δουλεύουν ρολόι, εκτός από κάποιες φορές που μου έκανε τον δίσκο χάλια (χαμένα αρχεία προβλήματα στο σύστημα αρχείων και διάφορα άλλα τέτοια). Χθες μάλιστα μετά το reset και την επανεκκίνηση, μου εμφάνισε στον ίδιο δίσκο C και μάλιστα στον ίδιο κατάλογο (root) δυο ίδιους καταλόγους Program files, τέσσερις καταλόγους System Volume Information και άλλα τέτοια κουφά. Μετά την επανεκκίνηση και με το chkdsk διορθώθηκαν κάποια από τα προβλήματα των πολλαπλών καταλόγων με τα ίδια ονόματα, αλλά κάτι δεν πάει καλά. Μέχρι εδώ ας υποθέσουμε ότι όλα είναι καλά και διορθώθηκαν (λέμε τώρα). Το περίεργο είναι ότι όσες φορές ξεκινούσα τον υπολογιστή και έμπαινα πρώτα στο BIOS setup (πατώντας del στο ξεκίνημα), και αφού έσωνα ή όχι, δεν έχει σημασία τις αλλαγές του BIOS, δηλαδή αρκεί που έμπαινα στο BIOS και έβγαινα, ο υπολογιστής ξεκινούσε κανονικά, χωρίς μπλε οθόνες και προβλήματα. Έγινε αλλαγή μπαταρίας, αλλά τίποτε. Έγινε αλλαγή δίσκου με παλαιότερο που είχα με λειτουργικό για τον ίδιο υπολογιστή, και είχα πάλι τα ίδια προβλήματα. Μετά ανακάλυψα τρεις ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές γύρω από την βάση του επεξεργαστή με στοιχεία 3.300μF/6,3V 105 βαθμών C να είναι φουσκωμένοι και να έχουν επάνω κάτι σαν σκουριά. Σκέφτηκα να τους αλλάξω, αλλά δεν έβρισκα με τίποτε ίδιους. Σήμερα βρήκα παρόμοιους πυκνωτές αλλά όχι 3.300 μF/6,3V αλλά 4.700 μF/6,3V πάλι στους 105 βαθμούς C. Έχω την εντύπωση ότι χωράνε να αντικατασταθούν οι χαλασμένοι, αλλά με προβληματίζει η χωρητικότητά τους που είναι περίπου 40% περισσότερη. Λαμβάνονατας υπόψη όμως τις ανοχές που παρουσιάζουν οι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές, σκέφτομαι να τους δοκιμάσω.
Θα ήθελα τις απόψεις σας πάνω στα όσα έγραψα παραπάνω.
Μπάμπης