Καλησπέρα και καλή χρονιά να έχετε όλοι!
Αγοράσαμε ένα διαμέρισμα του οποίου η θυροτηλεόραση είναι η Comelit Next, αυτό το μόνιτορ που φαίνεται εδώ : bhttps://staticpro.comelitgroup.com/storage/2018/01/376/2G32000698.pdf .
Η πολυκατοικία έχει 13 διαμερίσματα. Στα υπόλοιπα λειτουργεί κανονικά.
Το πρόβλημα του θυροτηλεφώνου μας ήταν οτι ενώ δούλευαν οι βασικές λειτουργίες :
- ακουγόταν ο ήχος όταν κάποιος πατούσε το κουμπί απο κάτω
- ακουγόταν η φωνή απο το θυροτηλέφωνο
- είχαμε στοιχειώδες βίντεο
παραταύτα, δεν δούλευε το ξεκλείδωμα - (άνοιγμα) της κεντρικής πόρτας της πολυκατοικίας απο τον διακόπτη. Μετά απο διάφορες απόπειρες να φέρω μάστορα, ή δεν απαντούσαν ή οι ώρες που μπορούσαν αυτοί δεν συνέπιπταν με τις δικές μου, είπα να το σκαλίσω λίγο. Να πω καταρχήν οτι είμαι Πληροφορικός , και οτι η μόνη μου ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά - αναλογικού τύπου ήταν κάτι παλιές κάμερες, οι ηλεκτρικές μου κιθάρες, να αλλάζω κανα ποτενσιόμετρο στον παλιο ενισχυτή μου, τίποτε ιδιαίτερο.
Στην πρώτη προσπάθεια να μετρήσω με πολύμετρο είδα οτι ο διακόπτης του ξεκλειδώματος , έδειξε να δουλεύει, οπότε πίστεψα οτι είναι αλλού το πρόβλημα.
Στην συνέχεια του σκαλίσματος είδα οτι απο το πλακέ βύσμα πίσω απο την εσωτερική μονάδα (comelit next) ένα καλώδιο απο τον τοίχο - ασπρο ήταν εκτός. Παρατήρησα οτι όταν το έβαζα στην θέση του, τοτε προσωρινά λειτουργούσε και το ξεκλείδωμα της κεντρικής εισόδου, άκουδα δηλ το μπζζ μπζζ απο το θυροτηλέφωνο. Αντε να το κουμπωσω και αυτό, ήταν αμέσως δεξιά απο το V(video) / S (sound) pin. Αλλά και πάλι δεν δούλευε πάντα ο διακόπτης ξεκλειδώματος, άντε λέω να φυσήξω λίγο με σπρευ επαφών (δυστυχως τύπου λαδιού) μέσα στον διακόπτη χωρίς αποτέλεσμα. Είχα και την γυναίκα κρατούσε όρθια την μονάδα καθόλην την διάρκεια. Αντε να βγάλω τον διακόπτη να δω τι έχει, τον ξεβιδώνω , βλέπω τον μηχανισμό, φυσάω πάλι λίγο σπρευ, ζουλάω λίγο το έλασμα να κάνει καλή επαφή, και επιτέλους έδειξε να δουλεύει σε κάθε δοκιμή. Εδώ είμαστε λέω στην γυναίκα, όλα κομπλέ. Ξανα μοντάρω την μονάδα, το κεκλείδωμα δούλευε πάντα και αξιόπιστα. Παει η γυναίκα κάτω για το τελικό τεστ ..... και .... δυστυχώς το μόνο που δούλευε μετά τις 2-3 ώρες που έφαγα ήταν το ... ξεκλείδωμα...
- ούτε ακουγόταν ο ήχος όταν πατούσε το κουμπι απο κάτω
- δεν είχαμε βίντεο
- αλλά ακουγόταν η φωνή απο το θυροτηλέφωνο

Σπάω το κεφάλι μου τι μπορεί να πήγε στραβά, ειλικρινά δεν βανδαλίσαμε καθόλου την μονάδα , απλά με προβληματίζει το σπρευ και το γεγονός οτι σε κάποια φάση προσπάθησα να κάνω επαφή στον διακόπτη απο πίσω με ένα κατσαβίδι .. και σαν να ... είδα σπινθήρα .. αλλά δεν μύρισε τίποτε. Σε κάποια φάση επίσης πίσω απο την πλακέτα σαν να βγήκε ελάχιστος καπνός στο σημείο του διακόπτη, έτσι μου φάνηκε.

Απολογούμαι αν έχω κάνει κάποια τρελή πατάτα ή κάτι επικίνδυνο .... Τι μπορώ να κάνω? ίσως κάηκε κάποια ασφάλεια στον μετασχηματιστή?