Έχω το KIR2503IE/02, εντοιχισμένο ψυγείο 25ετίας με αναλογικό θερμοστάτη με θέσεις 0 (κλειστό) και 1 ως 5 ανοιχτό. Δεν είμαι ικανοποιημένος και εξετάζω αν αξίζει κάποια επισκευή η τροποποίηση, ή πρέπει σιγά σιγά να διαλύσω τα ντουλάπια και να βάλω ελεύθερο.
Το ψυγείο το βρήκα στο σπίτι τα τελευταία 5 χρόνια που μένω εδώ οπότε δε ξέρω πως συμπεριφερόταν σαν καινούριο, οι ιδιοκτήτες πάντως ισχυρίζονται ότι ανέκαθεν είχε ψιλοπροβλήματα, και ότι ζορίζεται λόγω εντοιχισμένου. Πάντως το "πάντα", μπορεί να είναι τα τελευταία 10-15 χρόνια που θυμούνται, καθώς μου φαίνεται δύσκολο να μην αντέχει τον εντοιχισμό ένα ψυγείο που είναι σχεδιασμένο για αυτή τη δουλειά.
Πάμε όμως στα προβλήματα.
Το χειμώνα, <25c θερμοκρασία περιβάλλοντος, δουλεύει σχετικά σωστά, ωστόσο είναι αρκετά κρύο και με το θερμοστάτη στο 1. Πιο πολύ στο 0 με 2 παίζει παρά στο 4-5 που θα περίμενε κανείς στην πιο αδύναμη θέση.
Από 25 μέχρι 30 θερμοκρασία περιβάλλοντος, πιάνει λίγο πάγο, και μετά τις σχετικά επιτυχημένες προσπάθειες να τον λιώσει πέφτει και κάτω από 0 για λίγες ώρες. Γενικά συνέρχεται μόνο του.
Με καλοκαιρινές θερμοκρασίες περιβάλλοντος >30c πιάνει πολύ περισσότερο πάγο, και αρκετές φορές δεν έχει σωστή ψύξη, παίζει από 5 ως 10. Όταν συμβεί αυτό δε συνέρχεται μόνο του. Οι λύσεις σε αυτή τη περίπτωση είναι 2: είτε κάνεις μια γρήγορη "απόψυξη" αφήνοντας ανοιχτή τη πόρτα και βάζοντας χέρι μέχρι να λιώσει η να ξεκολλήσει ο πάγος, ή πειράζεις τον θερμοστάτη αρκετά, από 0 μέχρι τέρμα 2-3 φορές, και μετά τον αφήνεις πάλι στο 1. Εκεί συνέρχεται η θερμοκρασία, αλλά δε λιώνει ιδιαίτερα ο πάγος.
Τι μπορεί να υποδηλώνουν όλα αυτά τα συμπτώματα;
Το bold κομμάτι μου κάνει σε θερμοστάτης που κολλάει. Συμβαίνει, ή όταν χαλάνε οι τέτοιου τύπου θερμοστάτες, χαλάνε τελείως;
Τα λάστιχα δεν είναι διαλυμένα αλλά φαντάζομαι μετά από τόσα χρόνια μπορεί να μην πιάνουν τέλεια. Ωστόσο κοντά στα 100€ δεν είναι κάτι που αλλάζεις αν δεν είσαι απόλυτα σίγουρος.
Αντίστοιχα στα 25 χρόνια και ίσως και με το βάρος του ξύλου μπορεί να έχει κρεμάσει και η πόρτα, ωστόσο δε βγάζει μάτι κάτι.
Αν είναι θερμοστάτης, είναι κάτι που μπορώ να κάνω μόνος μου; (έμπειρος με ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά, εντελώς άπειρος από ψυγεία, απόλυτα ικανός να ακολουθήσω οδηγίες)