Κάρτα ήχου EMU APS γιά desktop PC.
Κάποια στιγμή δεν έδινε ήχο. Έκανα πάρα πολλές προσπάθειες να επιλύσω το πρόβλημα σε επίπεδο software, ελέγχοντας όλες τις πιθανές αιτίες, χωρίς λύση (έφτασα στο σημείο να εγκαταστήσω και απεγκαταστήσω όλες τις εκδόσεις Windows από τα 95 ώς και τα 7, βρίσκοντας κάθε φορά τους αντίστοιχους drivers, που όσοι γνωρίζουν καταλαβαίνουν πως δεν είναι και το πιό εύκολο πράγμα) και αυτό γιατί η κάρτα είναι παληά. Κατόπιν άρχισα να ελέγχω την ίδια την κάρτα. Δέν είμαι επαγγελματίας και γι 'αυτό την πήγα σε έναν επαγγελματία ο οποίος επιδιορθώνει άλλου τύπου κάρτες αλλά δέχτηκε να την επιθεωρήσει και τελικά μου είπε πως δέν βλέπει κάποια βλάβη. Έτσι προσπάθησα να το λύσω μόνος μόνος μου.
Τι έχω κάνει ώς τώρα :
Αφού αγόρασα σταθμό soldering και κατασκεύασα ένα ψηφιακό μικροσκόπιο (βασισμένο σε ένα αγορασμένο) γιατί με το παλιό μου κολλητήρι και σκυμμένος πάνω από την πλακέτα, ήταν πολύ δύσκολο να συνεχίσω να κάνω τις αντικαταστάσεις που ήθελα, άλλαξα τα εξής (αφού πρώτα αναγνώρισα τι είναι το καθένα τα εντόπισα στην αγορά και τα παρήγγειλα, μία επίπονη διαδικασία και πολύ χρονοβόρα. Η υπόθεση αυτή πάει τώρα πάνω από έναν χρόνο)
Άλλαξα 10 πυκνωτές τανταλίου, 2 ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές, 2 αντιστάσεις, 3 μικροεπεξεργαστές, 4 ρυθμιστές τάσης. Επίσης ξεκόλλησα (δεν θυμάμαι γιά ποιόν λόγο) μία είσοδο καλωδίου που ενώνει την κάρτα ήχου με το εξωτερικό interface (η κάρτα είναι στην ουσία 2 κάρτες : μία εσωτερική και μία εξωτερική με εισόδους γιά κιθάρες μικρόφωνα κλπ).
Αφού γίναν αυτές οι αντικαταστάσεις και μόλις ξεκίνησα το PC, άρχισε να πετάει σπίθα (με καπνό) από ένα σημείο το οποίο είναι κάτω από την είσοδο που περιέγραψα πρίν. Αποκόλλησα το εξάρτημα ξανά και ξανά-ξεκίνησα το PC, αλλά πάλι πετούσε σπίθα στο ίδιο σημείο. Παρατήρησα από κοντά το σημείο και είδα πως είχε αποκαλυφθεί ένα κομματάκι μέταλλο. Κάπου προφανώς γίνονταν μία ένωση που έδινε βραχυκύκλωμα. Προσπάθησα να βκαθαρίσωβ την περιοχή ώστε να μήν γίνονται επαφές (στην προσπάθεια αυτή έσπασε και μία μικρή ένωση που έφευγε από ένα pin πρός το εσωτερικό της πλακέτας).
IMG_20240809_021145.jpg
Μετά τον καθαρισμό, και με το ξεκίνημα του PC, σταμάτησε να βγάζει σπίθα ή καπνό αλλά μετά από λίγο άρχισε να βράζει ένας από τους 10 πυκνωτες τανταλίου (2,2μF 25Volt) μέχρι που έγινε κάρβουνο. Τον αντικατέστησα αλλά τον ξαναέκαψε.
IMG_20240809_021331.jpg
Αυτά... Αντιλαμβάνομαι πως οι πιθανότητες να επιδιορθωθεί είναι σχεδόν μηδέν αλλά πάντα ελπίζω. Εν τω μεταξύ ψάχνω μήπως την βρώ κάπου να την ξανα αγοράσω αλλά το μόνο που βρήκα είναι κάποιος που πουλάει και τα δύο κομμάτια (κάρτα και εξωτερικό interface) σε τιμή που δέν μπορώ να ανταπεξέλθω (400 ευρώ) .
Οποιαδήποτε βοήθεια, ιδέα, πρόταση θα με χαροποιήσει.