Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 10 από 10
    Το avatar του χρήστη eleCtroAsxetos
    Μέλος
    Όνομα
    Δημητρης
    Περιοχή
    Ηράκλειο

Προεπιλογή Επισκευή παλαιου λάπτοπ ACER 5020. Δεν ανάβει backlight

Παιδιά και πάλι καλημέρα σας. Εχω το παραπάνω λάπτοπ εχει μια οθόνη 15,4'' WXGA με CCFL backlight μέσω ινβερτερ. Η μητρική του ειναι η BOLSEΝΑ LB.A4601.002. To λάπτοπ ειναι 10 χρονών και το πρόβλημα προέκυψε περιπου στα 6 χρονιά απο δική μου υπαιτιοτητα. Ειχα βραχυκυκλωσει καταλαθως το καλωδιο που παει στο ινβερτερ απο τη μητρικη με αποτελεσμα μαλλον να καψω κατι στη μητρικη και εκτοτε το ινβερτερ δεν παιρνει σημα να ανοιξει παρα το οτι παιρνει τροφοδοσια 19V. Εχω δοκιμάσει και 2 ινβερτερ καινουργια ενα κινεζικο και ενα απο αλλο λαπτοπ που ειχα σκατζαρει και επισης δεν αναβουν τη καινουργια λαμπα.Δεν αναβουν ουτε την εργοστασιακη που πριν κανω τη βλακεια δουλευε αλλα η μιση αναβε ροζ αχνο λευκο.

Το καλωδιο που παει στο ινβερτερ απο τη μητρική εχει 6 καλωδιακια. Μετα απο πολύ δικο μου ψαξιμο βρήκα οτι ειναι κατα σειρα VCC-VCC-Ενταση φωτεινοτητας-ΟΝ ΟFF-GRD-GRD. Το θεμα ειναι οτι το on-off παραμενει παντα στα 0.2V και δεν παει 3.3V (προφανως οδηγει καποιο mosfet μαλλον στον ινβερτερ) για να παρει σημα η πλακετα του ινβερτερ να ανοιξει. Παιρνει κανονικα 19βολτ και στα 2 VCC.

Δε με νοιαζει πλεον αυτο το προβλημα. Λειτουργω το λαπτοπ με εξωτερικη οθονη εδω και χρονια και λειτουργει για να δουλευει 24ωρες με ενα μετεωρολογικο σταθμο. Πλεον θα ηθελα να το επισκευασω γιατι απλα βρηκα στο ιντερνετ μια φθηνη λύση με 7-8 ευρω κοστος. Θα ηθελα να μου πειτε αν ειναι εφικτη και πως ακριβως θα το κανω.

http://www.ebay.com/itm/335mm-laptop...2be891&vxp=mtr

Βρηκα αυτα τα led strips ειδικα για 15.4'' που αφαιρεις τελειως το ινβερτερ και το αντικαθιστας με τη δικη του πλακετα και καλωδιο. θα βαλω τα led και την δικη του πλακετα θα του δωσω αλλα το θεμα ειναι οτι θα πρεπει να του δωσω και 3.3V στην εισοδο on off οπως και στο ινβερτερ για να λειτουργησει. Σκεφτομαι να παρω αυτη την ταση-σημα απο καποιο σημειο της μητρική ή απο τα καλωδια VCC διπλα με μια αντιστασουλα να βραχυκυκλωσω το ON-OFF.
    Τα led ειναι περιπου 5-6 watt αρα θα τραβανε καπου 0.3 Α πιστευεται θα τα σηκωσει το λαπτοπ? Πριν με ινβερτερ σιγουρα τραβουσε πολυ λιγοτερα αμπερ. Επειδη το λαπτοπ ειναι στατικο και δουλευει 24ωρο πραγματικα δεν με νοιαζει να εβαζα εξωτερικο ανταπτορα και να ειναι η τροφοδοσια του led backlight τελειως ανεξαρτητη του λαπτοπ. Αν ομως πιστευετε οτι δε θα πιεστει γιατι να μην κανουμε ορθολογικη συνδεση.

Να σας πω οτι ειχα βγαλει παλαιοτερα τη μητρικη ακολουθησα τη διαδρομή του σηματος ON_OFF του ινβερτερ μεχρι τη μητρικη αλλα δεν εβγαλα ακρη δε βρηκα καποιο στοιχειο mosfet ή τρανζιστορ να εχει καει οποτε το παρατησα. Δεν εχω πια διαθεση να την επισκευασω ουτε τις γνωσεις ουτε τα εργαλεια.

θα μου πειτε γιατι δεν δινω ετσι σημα στο ινβερτερ στο on-off να αναψει την καινουργια λαμπα. ο λογος ειναι οτι την λαμπα χθες την εσπασα στη προσπαθεια να την εγκαταστησω και εχουν και ακριβα μεταφορικά γιατι στις στελνουν σε ειδικους χαρτονενιους σωληνες απο αμερικη.

Σας ευχαριστω πολύ
    Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη eleCtroAsxetos : 05-10-14 στις 13:03

Μέλος
    Όνομα
    Βασίλης
    Περιοχή
    Κερατσίνι

Προεπιλογή

http://www.ebay.com/itm/NEW-Parts-Fo...item4ad9a11559
    exei τετοια πλακετα?
    ασε που βρηκα και μητρικη με 15€.
    δεν προτεινω να κανεις κατι τετοιο για τον εξης και μονο λογο,δεν εχεις υλικα να μπορεσεις να δοκιμασεις οποτε οτι και να κανεις θα πρεπει να το αγοραζεις και 2,10,20 € θα ανεβει το νουμερο χωρις να παρεις χαμπαρι.

Μέλος
    Όνομα
    Δημητρης
    Περιοχή
    Ηράκλειο

Προεπιλογή

η μητρικη που βρηκες με 15 ευρω εχει 30 ευρω μεταφορικα αρα το ξεχναμε εντελως και διαπαντως. Ασε που αν παρω μητρικη παλι πρεπει να αγορασω λαμπα γιατι την εσπασα. και πιθανοτατα θα σπασω και την καινουργια αφου ειναι ευαισθητες ακομα και στο χαδι οι συγκεκριμενες και μπαινουν δυσκολα στο χωρο της οθονης που προβλεπεται.
    Το ινβερτερ δουλευει σωστα ηδη εχω 2 ενα κινεζικο, ενα απο αλλο λαπτοπ και το δικο του, γιατι να αγορασω και αλλο. Εγω θα ηθελα συμβουλες για το πως και απο που να δωσω εναυση στη νεα πλακετα των led αφου το καλωδιο του ινβερτερ on off πλεον εχει μηδενικη ταση.

Η λεντοταινια δε θελει ινβερτερ. λειτουργει με ενα απλο dc-dc με εξοδο 12V και εισοδο εως 25 volt ο οποιος αντικαθιστα εντελως το ινβερτερ υψηλης τασης
    Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη eleCtroAsxetos : 05-10-14 στις 15:38

Μέλος
    Όνομα
    Αδάμ
    Περιοχή
    Θεσσαλονίκη

Προεπιλογή

Μπορείς να πάρεις 3.3v από τα πιν 4 ή 6 του U13 κοντά στον LCD connector. Δεν θα έχεις πρόβλημα.

Μέλος
    Όνομα
    Δημητρης
    Περιοχή
    Ηράκλειο

Προεπιλογή

Παράθεση Αρχικό μήνυμα από atsio Εμφάνιση μηνυμάτων
    Μπορείς να πάρεις 3.3v από τα πιν 4 ή 6 του U13 κοντά στον LCD connector. Δεν θα έχεις πρόβλημα.
    ποια ειναι ακριβως αυτα τα pin. Βρηκα 2 πιν με 3.3 volt στα πιν 4-6 του βυσματος στη μητρικη οπου μπαινει η καλοδιοταινια της οθονης. Το πιν οπου βρηκα οτι καταληγει το καλωδιο του on off του ινβερτερ εχει οπως προειπα 0 ταση. Λεμε τα ιδια pin?

Ετσι ενδεικτικα εβγαλα ξανα σημερα τη μητρικη να την ξανακοιταξω ετσι λιγο οσο με βοηθουν οι γνωσεις μου. Τη μετρησα λιγο πηγαινοντας με τη λογικη βρηκα το διακοπτη που εχει η μητρικη ετσι ωστε οταν κλεινεις το κουτι να σβηνει το backlight. μηχανικος διακοπτης. Σκεφτηκα οτι ισως καπου εκει να εχει καει κατι ή λογικα θα εχει καποιο regulator 3.3volt που εχε καει. Αλλα ο διακοπτης δεν εχει τασεις γραφει κοντα στο 0 και πατωντας τον με κατσαβιδι και μετρωντας το πιν οπου καταληγει το on off του ινβερτερ στη μητρικη δεν ειδα να κινειται τιποτα ή να αλλαζει η ταση παραμενει μηδενικη. Αυτα ετσι ενδεικτικα ειπαμε δε με νοιαζει πλεον να την επισκευασω ξερω οτι καπου εχει καψει κατι τελος.
    Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη eleCtroAsxetos : 07-10-14 στις 00:55

Μέλος
    Όνομα
    Αδάμ
    Περιοχή
    Θεσσαλονίκη

Προεπιλογή

Είσαι σίγουρος ότι είναι τα pin 2 και 4 και όχι τα pin 1,3 και 5. Βγάλε photo του connector.

Μέλος
    Όνομα
    Δημητρης
    Περιοχή
    Ηράκλειο

Προεπιλογή

Παράθεση Αρχικό μήνυμα από atsio Εμφάνιση μηνυμάτων
    Είσαι σίγουρος ότι είναι τα pin 2 και 4 και όχι τα pin 1,3 και 5. Βγάλε photo του connector.
    αργησα να απαντησω αλλα το λαπτοπ ειχε αποσυντεθει στα εξ ων συνετεθει και τωρα το ξαναμονταρα.
    Δεν μπορω να βγαλω φωτο το βυσμα γιατι εχω δανεισει και τις 2 φωτογραφικες μου...Το lcd connector της μητρικης ειναι 20pin.
    τελικα εκανα λαθος για τα pins
    -κατα σειρα στο 20πινο της μητρικης μετρησα

-19.5
    -19.5
    -19.5
    -0
    -0
    -0
    -0.2 v (αυτο ειναι σιγουρα το dim που ρυθμιζει φωτεινοτητα στον ινβερτερ)
    -0
    -0
    -0
    -0
    -3.3
    -3.3
    -3.3
    -0
    -0
    -0
    -0
    -0
    -0

Μέλος
    Όνομα
    Αδάμ
    Περιοχή
    Θεσσαλονίκη

Προεπιλογή

Παράθεση Αρχικό μήνυμα από eleCtroAsxetos Εμφάνιση μηνυμάτων
    αργησα να απαντησω αλλα το λαπτοπ ειχε αποσυντεθει στα εξ ων συνετεθει και τωρα το ξαναμονταρα.
    Δεν μπορω να βγαλω φωτο το βυσμα γιατι εχω δανεισει και τις 2 φωτογραφικες μου...Το lcd connector της μητρικης ειναι 20pin.
    τελικα εκανα λαθος για τα pins
    -κατα σειρα στο 20πινο της μητρικης μετρησα

-19.5
    -19.5
    -19.5
    -0
    -0
    -0
    -0.2 v (αυτο ειναι σιγουρα το dim που ρυθμιζει φωτεινοτητα στον ινβερτερ)
    -0
    -0
    -0
    -0
    -3.3
    -3.3
    -3.3
    -0
    -0
    -0
    -0
    -0
    -0
    Δεν είναι 20 τα πιν αλλά 40. Οι μετρήσεις σου είναι οι ζυγές (μία μεριά τα μονά ή άλλη τα ζυγά) και το 2ο πιν είναι το πρώτο μηδενικό με το 40o να είναι το τελευταίο 19.5v (δεν έχεις βάλει και το σωστό τροφοδοτικό).
    Τα πινς 26 και 28 είναι αυτά που σε ενδιαφέρουν και πρέπει να έχουν 3.3v.

Μέλος
    Όνομα
    Δημητρης
    Περιοχή
    Ηράκλειο

Προεπιλογή

ειχες δικιο. εγω μετρουσα τα κατω πιν μονο νομιζοντας οτι και τα πανω ειναι ιδια. τα 26 και 28 τα μετρησα 0.58 κ 1.58V.
    Επειδη δεν ηξερα απο ποιο πιν να αρχισω να μετραω το πανω ή το κατω με τα 0V ξεκινονοντας απο το αλλο πιν με τα 0V μετρησα 0.2V στο 26 και 0V στο 28

Μέλος
    Όνομα
    Αδάμ
    Περιοχή
    Θεσσαλονίκη

Προεπιλογή

Σου είπα, αυτά που μέτρησες είναι τα ζυγά. Τα πανω είναι τα μονά. Το μηδενικό που μέτρησες όπως σου είπα είναι το νούμερο 2 πιν. Πρέπει να δεις 3.3v στα πιν 1,3,5 (στη πάνω σειρά) και από εκέι να δώσεις στα 26 και 28

Παρόμοια Θέματα

1. [Φορητός Η/Υ] Acer aspire 5920g backlight όποτε θέλει ανάβει
    από Liaskas774 στο forum Υπολογιστές & Περιφερειακά
    Απαντήσεις: 1
    Τελευταίο Μήνυμα: 07-10-14, 19:19
  2. aspire 5020
    από kostakoro στο forum Αναζήτηση Service Manual
    Τελευταίο Μήνυμα: 13-02-14, 16:14
  3. [Τηλεόραση Samsung] SAMSUNG LE40M71B Δεν ανάβει backlight.
    από m.tournakis στο forum Τηλεόραση
    Τελευταίο Μήνυμα: 08-01-14, 10:12
  4. [Φορητός Η/Υ] επισκευή βύσματος τροφοδοσίας λάπτοπ
    από darthtony στο forum Υπολογιστές & Περιφερειακά
    Απαντήσεις: 13
    Τελευταίο Μήνυμα: 18-03-13, 23:03
  5. Απαντήσεις: 2
    Τελευταίο Μήνυμα: 03-02-13, 22:36

Δικαιώματα - Επιλογές

• Δημιουργία θεμάτων: Όχι
  • Υποβολή μηνυμάτων: Όχι