Παιδιά και πάλι καλημέρα σας. Εχω το παραπάνω λάπτοπ εχει μια οθόνη 15,4'' WXGA με CCFL backlight μέσω ινβερτερ. Η μητρική του ειναι η BOLSEΝΑ LB.A4601.002. To λάπτοπ ειναι 10 χρονών και το πρόβλημα προέκυψε περιπου στα 6 χρονιά απο δική μου υπαιτιοτητα. Ειχα βραχυκυκλωσει καταλαθως το καλωδιο που παει στο ινβερτερ απο τη μητρικη με αποτελεσμα μαλλον να καψω κατι στη μητρικη και εκτοτε το ινβερτερ δεν παιρνει σημα να ανοιξει παρα το οτι παιρνει τροφοδοσια 19V. Εχω δοκιμάσει και 2 ινβερτερ καινουργια ενα κινεζικο και ενα απο αλλο λαπτοπ που ειχα σκατζαρει και επισης δεν αναβουν τη καινουργια λαμπα.Δεν αναβουν ουτε την εργοστασιακη που πριν κανω τη βλακεια δουλευε αλλα η μιση αναβε ροζ αχνο λευκο.
Το καλωδιο που παει στο ινβερτερ απο τη μητρική εχει 6 καλωδιακια. Μετα απο πολύ δικο μου ψαξιμο βρήκα οτι ειναι κατα σειρα VCC-VCC-Ενταση φωτεινοτητας-ΟΝ ΟFF-GRD-GRD. Το θεμα ειναι οτι το on-off παραμενει παντα στα 0.2V και δεν παει 3.3V (προφανως οδηγει καποιο mosfet μαλλον στον ινβερτερ) για να παρει σημα η πλακετα του ινβερτερ να ανοιξει. Παιρνει κανονικα 19βολτ και στα 2 VCC.
Δε με νοιαζει πλεον αυτο το προβλημα. Λειτουργω το λαπτοπ με εξωτερικη οθονη εδω και χρονια και λειτουργει για να δουλευει 24ωρες με ενα μετεωρολογικο σταθμο. Πλεον θα ηθελα να το επισκευασω γιατι απλα βρηκα στο ιντερνετ μια φθηνη λύση με 7-8 ευρω κοστος. Θα ηθελα να μου πειτε αν ειναι εφικτη και πως ακριβως θα το κανω.
http://www.ebay.com/itm/335mm-laptop...2be891&vxp=mtr
Βρηκα αυτα τα led strips ειδικα για 15.4'' που αφαιρεις τελειως το ινβερτερ και το αντικαθιστας με τη δικη του πλακετα και καλωδιο. θα βαλω τα led και την δικη του πλακετα θα του δωσω αλλα το θεμα ειναι οτι θα πρεπει να του δωσω και 3.3V στην εισοδο on off οπως και στο ινβερτερ για να λειτουργησει. Σκεφτομαι να παρω αυτη την ταση-σημα απο καποιο σημειο της μητρική ή απο τα καλωδια VCC διπλα με μια αντιστασουλα να βραχυκυκλωσω το ON-OFF.
Τα led ειναι περιπου 5-6 watt αρα θα τραβανε καπου 0.3 Α πιστευεται θα τα σηκωσει το λαπτοπ? Πριν με ινβερτερ σιγουρα τραβουσε πολυ λιγοτερα αμπερ. Επειδη το λαπτοπ ειναι στατικο και δουλευει 24ωρο πραγματικα δεν με νοιαζει να εβαζα εξωτερικο ανταπτορα και να ειναι η τροφοδοσια του led backlight τελειως ανεξαρτητη του λαπτοπ. Αν ομως πιστευετε οτι δε θα πιεστει γιατι να μην κανουμε ορθολογικη συνδεση.
Να σας πω οτι ειχα βγαλει παλαιοτερα τη μητρικη ακολουθησα τη διαδρομή του σηματος ON_OFF του ινβερτερ μεχρι τη μητρικη αλλα δεν εβγαλα ακρη δε βρηκα καποιο στοιχειο mosfet ή τρανζιστορ να εχει καει οποτε το παρατησα. Δεν εχω πια διαθεση να την επισκευασω ουτε τις γνωσεις ουτε τα εργαλεια.
θα μου πειτε γιατι δεν δινω ετσι σημα στο ινβερτερ στο on-off να αναψει την καινουργια λαμπα. ο λογος ειναι οτι την λαμπα χθες την εσπασα στη προσπαθεια να την εγκαταστησω και εχουν και ακριβα μεταφορικά γιατι στις στελνουν σε ειδικους χαρτονενιους σωληνες απο αμερικη.
Σας ευχαριστω πολύ