Καλό σας μήνα, αυτή τη φορά ασχολούμαι με μια δική μου τηλεόραση με σασί CUC 7300. Το πρόβλημα είχε ως εξής: Αρχικά ακούγονταν ένα μικρό σφύριγμα από τον Μετασχηματιστή υψηλής, ενώ την περίοδο εκείνη άρχισε να τρεμοπαίζει η εικόνα και να εμφανίζει «νερά» οριζοντίως. (Δεν έδωσα σημασία διότι είχε σπάσει και ο ιστός της κεραίας από τον αέρα, τον οποίο δεν διόρθωσα εφόσον είχε χιόνα η σκεπή). Μετά από λίγο διάστημα αυξήθηκε η ένταση από το σφύριγμα και κάποιες φορές αναβόσβηνε το LED και τότε η TV ανοιγόκλεινε μόνη της. Αυτό ήταν σημάδι ότι προφανώς δεν φταίει η κεραία. Ανοίγοντάς την, κάνοντας κάποιους ελέγχους και μετρήσεις, το μόνο που βρίσκω αλλοιωμένο είναι 3 πολυεστερικοί πυκνωτές που έχουν ραγισμένο το πλαστικό περίβλημα (ο ένας σχετίζεται με το Vertical και οι άλλοι δύο με την τάση +Β).
Η απορία μου είναι η εξής: Όπως βλέπουμε στην φωτογραφία τον Μ/Σ υψηλής, περιέστρεψα το πλαστικό που πιάνει το κόκκινο καλώδιο του δευτερεύοντος (με την βεντούζα). Αυτό πιάνοντας το, βγήκε χωρίς κόπο και στην δεύτερη εικόνα φαίνεσαι το άκρο του. Επίσης μέσα από το σωληνάκι έπεσαν κάτι μικρά σαν καρβουνιασμένα κομματάκια. Είναι αποσπώμενο το καλώδιο αυτό ή δεν θα έπρεπε να βγαίνει; Δεν ξέρω αν φαίνεται λιωμένο ή αν όλα είναι έτσι. Συνήθως είναι πιασμένα με θερμοσυστελλόμενο και φανταζόμουν ότι δεν βγαίνουν.
Μετασχηματιστής υ.jpg Καλώδιο μετασχημα.jpg
Πάντως όταν το τοποθέτησα πάλι, η τηλεόραση αρχικά εμφάνισε κύματα και πάλλονταν και όταν πίεσα το καλώδιο με μεγαλύτερη δύναμη, εξαφανίστηκαν τα προβλήματα. Τώρα όμως σε απόλυτη ησυχία αν επικεντρωθεί κανείς στον Μ/Σ υψηλής, ακούγεται ένας πολύ σιγανός ήχος, σαν σπινθήρισμα και όχι σφύριγμα, στο σημείο που φτάνει η άκρη του καλωδίου.
Εφόσον λειτουργεί να το αφήσω έτσι ή δεν έπρεπε καν να βγαίνει το καλώδιο που θα σήμαινε ότι μπορεί να είναι επικίνδυνο και να θέλει αντικατάσταση ο Μ/Σ υψηλής;