Γεια σας φίλοι μου συνφορουμήτες!!!!
Θέλω την πολύτιμη συμβουλή και την βοήθεια σας για την επισκευή ενός Amstrad GT64 Monitor.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...
Το συγκεκριμένο Monitor είναι από τον Amstrad CPC 464 που είχα και είχε παροπλιστεί και έπιανε χώρο στο πατάρι...
Κάποια στιγμή τον είδα κατέβηκε και θυμήθηκα τα παλιά... αλλά μετά από μερικές μέρες σταμάτησε την λειτουργία του....
Λόγο φόρτου εργασίας ξαναμπήκε στο πατάρι όπως ήταν...
Πριν λίγο καιρό τον θυμήθηκα και σκέφτηκα οτι πρέπει να τον κοιτάξω... κατέβηκε λοιπόν ξανά από το πατάρι...
Το συγκεκριμένο μόνιτορ λειτουργεί και σαν τροφοδοτικό για την κύρια μονάδα οπότε μέτρησα να δω αν φέρνει τάση (+5v) στον υπολογιστή, αλλά τίποτε...
Μην σας τα πολυλογώ... ξεκίνησα με recap πυκνωτών στο μόνιτορ... και ο πράσινος φωσφόρος της οθόνης μου είπε ένα γεια χαμογελώντας μου ξυπνώντας από τον λήθαργο!!!!
Μέτρησα και την τάση που βγάζει προς τον υπολογιστή και τα +5v ήταν εκεί περιμένοντας τον υπολογιστή να συνδεθεί....!!!!
Συνδέθηκε λοιπόν και ο Amstrad στο Monitor αφού όλα ήταν καλά....
αλλά ο φίλος 464 είχε πρόβλημα...
και πάλι για να μην σας τα πολυλογώ....
Έγινε έλεγχος και βρέθηκε οτι τα είχαν φτύσει κάποιες μνήμες...
αντικαταστάθηκαν και όλα καλά!!!
Πιστεύω καταλαβαίνετε λοιπόν πολύ καλά πόσο Retro παιχνίδι έπεσε από όλη την οικογένεια μέσα στην εβδομάδα!!!!!
Μια μέρα όμως και ενώ όλοι είμαστε στο σαλόνι μυρίσαμε πολύ έντονα κάτι καμένο... δεν μπορώ να σας περιγράψω το πόσο μύριζε...
Προσωπικά μου θύμισε σαν να καίω πλακέτα με το κολλητήρι....
Ψάξαμε να βρούμε από που έρχεται αυτή η έντονη μυρωδιά και τελικά ανακαλύψαμε οτι έρχεται από το μόνιτορ που κάποιος είχε ξεχάσει αναμμένο, παρόλο που ο υπολογιστής ήταν κλειστός...
Φυσικά το μόνιτορ είχε πάψει να λειτουργεί...
Σύνδεσα τον 464 στην τηλεόραση μέσω του γνωστού AV vmod, έδωσα και εξωτερική τροφοδοσία.... ευτυχώς ο Amstrad λειτουργούσε.
οπότε ηρέμησα από την σκέψη οτι από την οθόνη θα πέρασε τάση και θα τον έκαψε και αυτόν... Ουφ...
Πάμε παρακάτω...
(από εδώ και πέρα είναι που θέλω την πολύτιμη συμβουλή και την βοήθεια σας για την επισκευή του Monitor).
Άνοιξα λοιπόν την οθόνη και αφού μπόρεσα να συνέλθω από την μεγάλη μπόχα του καμένου τι φαντάζεστε οτι είδα???!!!!
Δικαιώθηκα στο οτι μου μύριζε σαν να καίγεται πλακέτα με το κολλητήρι...
Στο service manual βρήκα οτι αυτή η δίοδος είναι η D704 που είναι ή "V09C" μετά απο σχετικό ψάξιμο στο google είδα οτι αυτή έχει αντικατασταθεί απο την "1Ν4005" οπότε πήγα στο κατάστημα και πήρα 2 Χ "1Ν4005" μια που σκέφτηκα να αλλάξω και την D705 που είναι ή "V06C" που και αυτή έχει αντικατασταθεί απο την "1Ν4005".
service.manual.cpc464.ctm640.gt64-PAGE18.jpgservice.manual.cpc464.ctm640.gt64-PAGE17.jpgservice.manual.cpc464.ctm640.gt64-PAGE16.jpg
http://goo.gl/iL5GYP (Pages from service manual)
Βέβαια μόλις τοποθέτησα τις διόδους κοίταξα ξανά την πλακέτα και ανακάλυψα το παρακάτω...
Δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω αντικαταστάτριες για τις "10D IFC"
Μπορείτε να βοηθήσετε και πώς με συμβουλεύετε να προχωρήσω.... (ακόμα δεν το έχω βάλει στο ρεύμα για test)
Περιμένω με αγωνία τις γνώμες σας...