Κώστα η εταιρια που κανει διορθώσεις σέ παρ-μπριζ ,απλα με την ειδικη διαφανη ρητινη κλεινει τους αρμούς του ραισματος ,για να μην μεγαλώσουν,δεν κολλαει σπασμενα τζάμια απο οσο ξέρω.
Κώστα η εταιρια που κανει διορθώσεις σέ παρ-μπριζ ,απλα με την ειδικη διαφανη ρητινη κλεινει τους αρμούς του ραισματος ,για να μην μεγαλώσουν,δεν κολλαει σπασμενα τζάμια απο οσο ξέρω.
Γεια χαρα και παλι.Κανα 2 μερες που δεν εγραψα, ασχοληθηκα με το ραδιοφωνο.Καθαριστηκε αρκετα καλα παντου και μπορω να πω οτι ειμαι σχεδον ετοιμος να περασω στο κομματι της αλλαγης των υλικων.
Πριν συνεχισω να πω οτι με το τζαμι δεν θα ασχοληθω αλλο, οτι εγινε εγινε, οποτε ας επικεντρωθουμε αλλου!
Για να καταφερω να ασχοληθω με τα υλικα, πρεπει πρωτα να τα αναγνωρισω.Δυστηχως δεν ειμαι σε θεση να αναγνωρισω πολλα απο τα παλια υλικα.Στις φωτο που θα σηκωνω θα εχω σε καθε μια ενα σχολιο απο πανω για να ενημερωνω.
Εδω βλεπουμε 2 απο τους τρεις μεταβλητους πυκνωτες που εχει το ραδιοφωνο, ο ενας ειναι και διπλος.
Εδω βλεπουμε και τους τρεις ξαναμονταρισμενους στο σασι μετα τον καθαρισμο τους.
Λοιπον ξεκιναμε με τα υλικα.Επιβεβαιωστε εαν αυτος ο πυκνωτης ειναι ηλεκτρολυτικος.
Αυτος εδω ο πυκνωτης τι ειναι;Επισης τα αλλα γυρω γυρω σαν πηνια που υπαρχουν τι ειναι ακριβως;
Αυτο εδω το καφε ειναι και αυτο πυκνωτης;Τις παλιες τις αντιστασεις πως καταλαβαινω στα ποσα W ειναι για να βαλω τις αντιστοιχες οπου χρειαζονται αλλαγη;
Και αυτο εδω πυκνωτης ειναι;Εαν ναι με ποιο σημερινο ειδος ισουται;Τις τιμες πως τις διαβαζω;
Αυτος παλι τι ειναι;Πως διαβαζονται οι τιμες του;
Και τελευταιο για την ωρα αυτο εδω το ειδος...
ΕΙΜΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ!!
"Πατριωτισμός είναι όταν βάζεις πάνω απ' όλα την αγάπη για τη χώρα σου. Εθνικισμός είναι όταν βάζεις πάνω απ' όλα το μίσος για τις άλλες." Charles De Gaulle.
ηλεκτρολυτικος 100 μF - volt δεν βλεπω
Αυτος εδω ο πυκνωτης τι ειναι; (0,25 μF απο κατω λεει ποσο αντεχει σε συνεχες και εναλασομμενο ρευμα - τα συμβολα τα ξερεις?)Επισης τα αλλα γυρω γυρω σαν πηνια που υπαρχουν τι ειναι ακριβως;πηνια για διαφορετικες συχνοτητες
Και αυτο εδω πυκνωτης ειναι;Εαν ναι με ποιο σημερινο ειδος ισουται;Τις τιμες πως τις διαβαζω;πρεπει να ειναι 5000pF/125V
Αυτος παλι τι ειναι;Πως διαβαζονται οι τιμες του;10000 pF (0,01 μF)/500 ac-1500dc
Και τελευταιο για την ωρα αυτο εδω το ειδος...πυκνωτες 5000 pF/125V
Κωστα ευχαριστω φιλε.Για τους πυκνωτες πιο πολυ δεν με ενδιεφεραν οι τιμες τις οποιες γνωριζω να διαβασω, αν και το θεμα με το συνεχες/εναλλασομενο φανηκε χρησιμο, αλλα το ειδος τους.Θελω να πω, σιγουρα θα αλλαξω ολους τους ηλεκτρολυτικους.Εκτος ομως απο αυτους, θα χρειαστει κανεις αλλος αλλαγμα;Υπ'οψιν οτι δεν εχω οργανο που να μετραει πυκνωτες...
"Πατριωτισμός είναι όταν βάζεις πάνω απ' όλα την αγάπη για τη χώρα σου. Εθνικισμός είναι όταν βάζεις πάνω απ' όλα το μίσος για τις άλλες." Charles De Gaulle.
να ρωτησω αν το ραδιοφωνο λειτουργει?(δεν το ειδα καπου γραμμενο)
οι πυκνωτες εχουν ενα διηλεκτρικο αναμεσα στο χαρτι το οποιο με τα χρονια θα εχει στεγνωσει (φανταζομαι)
ας μας πει καποιος πιο εμπειρος
αν αλλαξεις τους απλους (τους ηλεκτρολυτικους θα ελεγα να τους αλλαξεις)
θα χασει πολυ σε "παλαιοτητα" το ραδιοφωνο σου
θα αλλαξει "χρωμα" απο κατω
δεν ξερω κατα ποσο εισαι διατεθειμενος να βλεπεις ενα "συγχρονο"ραδιοφωνο κοιταζωντας το σασσι
θα ελεγα αν λειτουργει (ας χανει μερικους χιλιοκυκλους) να τους αφησεις οπως ειναι
Κωστα το ραδιοφωνο το εβαλα στην μπριζα και δουλεψε, με καποιο ζορι επιασε καλουτσικα και εναν σταθμο στα FM, στις αλλες μπαντες δε δοκιμασα.Τους ηλεκτρολυτικους θα τους αλλαξω σιγουρα και οποια αντισταση ειναι τραγικα φευγατη.Πχ μετρησα μια με ονομαστικη τιμη 500ΚΩ και με το ζορι μου εδωσε 260ΚΩ.Τα αλλα υλικα ας μεινουν.
Εχεις δικιο, θελω να κρατησω το ραδιοφωνο οσο ποιο "παλιο" γινεται, αλλα να δουλευει κιολας οσο γινεται σωστα, καπου να βρουμε την χρυση τομη.Στην παρουσα φαση εχω 2 προβληματα.Αφ'ενος να καταλαβω εαν και οι καφε πυκνωτες ειναι ηλεκτρολυτικοι, και πως καταλαβαινω τα W στις παλιες αντιστασεις...
Ο πυκνωτής που γράφει Elyt είναι ηλεκτρολυτικός. Οι καφέ και μαύροι είναι χάρτου και σίγουρα θα δημιουργήσουν προβλήματα. Οι πυκνωτές από διαφανές φύλλο είναι συνήθως πολυστερίνης και σπανίως παρουσιάζουν βλάβες. Οι σωληνοειδείς πυκνωτές συνήθως είναι κεραμικοί και δεν χαλάνε εύκολα, μέτρησέ τους όμως με καπασιτόμετρο, αν έχεις. Οι συνηθισμένες αντιστάσεις είναι 0,5W και οι πιο μεγάλες συνήθως 2-5W. Μια μέτρηση με το πολύμετρο έχοντας αποκολλήσει το ένα άκρο τους θα σου δείξει αν θέλουν άλλαγμα.
Οποτε Δημητρη και αυτοι οι πυκνωτες θα θελουν αλλαγμα.Τετοιου τυπου υπαρχουν ακομη η θα πρεπει να τους ψαξω καπως αλλιως;
Όπου έχει χάρτου βάλε ΜΚΤ στα 400-630 βολτ, όσο για τους ηλεκτρολυτικούς, οι περισσότεροι σήμερα είναι radial (με τους ακροδέκτες από τη μια μεριά) οπότε με λύγισμα των ακροδεκτών θα ταιριάξουν. Τους κεραμικούς, αν δεν σου δώσουν λάθος μέτρηση, μην τους αλλάξεις. Μεγάλη προσοχή στα πηνία μήπως κοπεί κάποιο συρματάκι.
Και προσοχη μην πειραξεις τις βιδες φεριτη που εχουν τα πηνια γιατι μετα αστα καλυτερα.