Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 8 από 8
    Το avatar του χρήστη sopjohn
    Νέο Μέλος
    Όνομα
    Γιάννης
    Περιοχή
    Αθήνα

Προεπιλογή Τοποθέτηση δοχείου διαστολής σε ηλιακό θερμοσίφωνα

Γεια χαρά σε όλους.

Πριν λίγες μέρες άλλαξα το μπόιλερ του ηλιακού μου.
    Κατά την αγορά ζήτησα να υπολογισθεί το εξτρά κόστος για δοχείο διαστολής.

Αφού τα συμφωνήσαμε κατά την εγκατάσταση διαπιστώνω ότι δεν έχουν φέρει δοχείο διαστολής.
    Βρε παιδιά που είναι το δοχείο διαστολής? μισό λεπτό μου λένε να πάρουμε το αφεντικό.
    Το αφεντικό με ενημερώνει ότι έχουν φέρει δοχείο διαστολής για το κλειστό κύκλωμα!!!
    το οποίο υποτίθεται έρχεται με το μποιλερ και είναι στάνταρτ εξοπλισμός.

Αφού πληρώνω ξανά εξτρά φέρνουν και βάζουν δοχείο διαστολής.

Σήμερα πάω για να στερεώσω το δοχείο διαστολής στον σκελετό του ηλιακού
    γιατί είναι ατάκτως τοποθετημένο στην ταράτσα.

Εκεί διαπιστώνω ότι το δοχείο διαστολής έχει τοποθετηθεί στην παροχή κρύου νερού.
    Η κοινή λογική λέει ότι το δοχείο διαστολής πρέπει να μπει στο ανοιχτό κύκλωμα του ζεστού νερού.

Παίρνω τηλέφωνο στο μαγαζί που αγόρασα το μπόιλερ και έκανε και την τοποθετηση
    και ο ιδιοκτήτης-μηχανολόγος μου λέει ότι το δοχείο διαστολής είναι σωστα
    τοποθετημένο στην παροχή του κρύου νερού και όποιος υδραυλικός λέει το αντίθετο πες του
    να με πάρει τηλέφωνο.

Σημείωση: λίγα μέτρα μετά την παροχή της ΕΥΔΑΠ υπάρχει και μειωτής πίεσης δικτύου.

Στην φωτογραφία που παραθέτω φαίνεται η παροχή του κρύου νερού από την οποία με ένα ταυ πάει σωλήνας
    στο δοχείο διαστολής.

iliakos.jpg

Παρακαλώ τους υδραυλικούς του howtofixit να δώσουν τα φώτα τους.

Μπαίνω από περιέργεια στο ChatGpt και του θέτω το ερώτημα:

Σε έναν ηλιακό το δοχείο διαστολής πρέπει να τοποθετηθεί στην παροχή κρύου νερού ή στο κύκλωμα ζεστού νερού?

Η απάντηση:

Το δοχείο διαστολής πρέπει να τοποθετηθεί στην παροχή του ζεστού νερού, και όχι στην παροχή του κρύου νερού.
    Η λειτουργία του δοχείου διαστολής είναι να απορροφά την αύξηση της πίεσης στο σύστημα λόγω της θερμοκρασίας και της διαστολής του νερού όταν θερμαίνεται. Η θερμοκρασία του ζεστού νερού προκαλεί αύξηση του όγκου του, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της πίεσης στο σύστημα, με αποτέλεσμα να προκαλέσει ζημίες στις σωληνώσεις ή τις συσκευές (π.χ. θερμοσίφωνες, καλοριφέρ κλπ.).
    Το δοχείο διαστολής, το οποίο έχει ελαστικό διάφραγμα ή αέρα στο εσωτερικό του, λειτουργεί ως "ασφαλιστικός μηχανισμός" για να απορροφήσει αυτές τις αυξήσεις πίεσης και να προστατεύσει το σύστημα. Γι' αυτό, πρέπει να τοποθετηθεί στην παροχή του ζεστού νερού, συνήθως μετά τον θερμοσίφωνα ή το καλοριφέρ, προκειμένου να "πιάσει" την αυξημένη πίεση πριν αυτή φτάσει στις συσκευές του δικτύου.
    Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη sopjohn : 21-12-24 στις 13:54

Μέλος
    Όνομα
    vasilis
    Περιοχή
    Πειραιάς

Προεπιλογή

Xωρις να φαινεται που το εχει τοποθετησει ,πιθανολογω εχει συνδεθει στο ΤΑΥ.
    Οπως καλα σου ειπε συνδεεται στην είσοδο στο κρυο νερο ΑΛΛΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ που λειτουργει και σαν ανεπιστροφο.Πάρε τηλ και πες του να μας στειλει ο ¨μηχανολογος " σχεδιο της εγκαταστασης υπογεγγραμμενο με τον αριθ. μητρωου του γιατι μας το ζητησαν απο το ΤΕΕ.

Νέο Μέλος
    Όνομα
    Γιάννης
    Περιοχή
    Αθήνα

Προεπιλογή

Βασίλη ευχαριστώ για την απάντηση.
    Όπως σωστά είδες το δοχείο διαστολής είναι συνδεμένο στο ταυ παροχής κρύου νερού.
    Τώρα για ασφαλιστικό ή ανεπίστροφο δεν γνωρίζω αν είναι κάποιο εξάρτημα που φαίνεται στην φωτογραφία.
    Αν υπάρχει ανεπίστροφο μετά το ταυ στην παροχή κρύου νερού εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω πως θα
    απορροφήσει το δοχείο διαστολής τις πιέσεις που αναπτύσσονται στο μπόιλερ.

Νέο Μέλος
    Όνομα
    σπιρος
    Περιοχή
    κερκυρα

Προεπιλογή

Το δοχειο διαστολης το εχω βαλει στο ζεστο και λειτουργει αψογα.Ανοιγοντας τη βρυση του ζεστου βλεπω την πιεση που εχει μαζευτει ενω στο κρυο νερο η πιεση ειναι σταθερη μολις ανοιγω το κρυο.Το ανεπιστροφο ασφαλιστικο πρεπει να μπει ακριβως στην εισοδο νερου του μποιλερ οπως βλεπω στην φωτο σωστα ειναι.

Νέο Μέλος
    Όνομα
    Γιάννης
    Περιοχή
    Αθήνα

Προεπιλογή

Σπύρο ευχαριστώ για την απάντηση.
    Στην περίπτωσή μου έτσι όπως είναι η συνδεσμολογία νομίζω ότι το δοχείο διαστολής δεν δουλεύει, παραθέτω σχεδιάγραμμα.
    Τι πίεση έχει το δοχείο διαστολής σου όταν είναι απομονωμένο από το σύστημα;
    Πόσο καιρό δουλεύεις τον ηλιακό σου με αυτήν την συνδεσμολογία;
    Εχθές ζήτησα από το ChatGpt να μου περιγράψει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα από την τοποθέτηση του δοχείου διαστολής στην γραμμή του κρύου ή ζεστού νερού.
    Ένα από τα μειονεκτήματα στην τοποθέτηση στην γραμμή του ζεστού νερού είναι η αυξημένη θερμική καταπόνηση στο δοχείο διαστολής που μπορεί να επηρεάσει τη μακροχρόνια αντοχή του.
    Τέλος το ρώτησα αν έπρεπε αυτό να αποφασίσει για το που θα τοποθετηθεί το δοχείο διαστολής μου απάντησε στην γραμμή του ζεστού νερού.
    iliakos1.png
    Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη sopjohn : 22-12-24 στις 07:53

Νέο Μέλος
    Όνομα
    σπιρος
    Περιοχή
    κερκυρα

Προεπιλογή

Παράθεση Αρχικό μήνυμα από sopjohn Εμφάνιση μηνυμάτων
    Στην περίπτωσή μου έτσι όπως είναι η συνδεσμολογία νομίζω ότι το δοχείο διαστολής δεν δουλεύει, παραθέτω σχεδιάγραμμα.
    Εχθές ζήτησα από το ChatGpt να μου περιγράψει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα από την τοποθέτηση του δοχείου διαστολής στην γραμμή του κρύου ή ζεστού νερού.
    Ένα από τα μειονεκτήματα στην τοποθέτηση στην γραμμή του ζεστού νερού είναι η αυξημένη θερμική καταπόνηση στο δοχείο διαστολής που μπορεί να επηρεάσει τη μακροχρόνια αντοχή του.
    Τέλος το ρώτησα αν έπρεπε αυτό να αποφασίσει για το που θα τοποθετηθεί το δοχείο διαστολής μου απάντησε στην γραμμή του ζεστού νερού.
    iliakos1.png
    Δεν δουλευει το δοχειο ετσι.Υποτιθεται οτι το νερο που βραζει το καλοκαιρι διαστελλεται και αυτη η πιεση πρεπει καπου να εκτονωθει.Στην εισοδο του κρυου ειναι αχρηστο.Ενα χρονο εχω βαλει τον ηλιακο και με το καυτο καλοκαιρι που ειχαμε απλα το νερο ηταν βραστο τα καλυτερα λεφτα που εχω δωσει.

7. Ένα μέλος ευχαρίστησε τον spiros tech για αυτό το χρήσιμο μήνυμα:

sopjohn (22-12-24)

Μέλος
    Όνομα
    vasilis
    Περιοχή
    Πειραιάς

Προεπιλογή

Βασίλη ευχαριστώ για την απάντηση.
    Όπως σωστά είδες το δοχείο διαστολής είναι συνδεμένο στο ταυ παροχής κρύου νερού.
    Τώρα για ασφαλιστικό ή ανεπίστροφο δεν γνωρίζω αν είναι κάποιο εξάρτημα που φαίνεται στην φωτογραφία.
    Αν υπάρχει ανεπίστροφο μετά το ταυ στην παροχή κρύου νερού εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω πως θα
    απορροφήσει το δοχείο διαστολής τις πιέσεις που αναπτύσσονται στο μπόιλερ.
    \
    Αυτο λεμε.οτι το εχουν συνδεσει λαθος.

Νέο Μέλος
    Όνομα
    σπιρος
    Περιοχή
    κερκυρα

Προεπιλογή

iliakos1.png
    Αληθεια που υπαρχουν τετοιοι ανευθυνοι εγκαταστατες!!!Δεν ειμαι στα υδραυλικα θερμανση επαγγελματιας αλλα βαζω το κεφαλι μου κατω και θα σκεφτω την λειτουργεια και την λογικη του καθε εξαρτηματος και θα ρωτησω δυο πραγματα.Πριν 4 χρονια τετοιες μερες μενω απο θερμανση καυστηρας εριχνε το ρελε πολυ κρυο εξω ουτε ζεστο νερο ειχα.Παιρνω τηλ 4 υδραυλικους δυο γνωστους και δυο αγνωστους που μου συστησαν.Κανεις τους δεν ηρθε ουτε καν να κοιταξει κι ας τους ειπα ειναι επειγων.Τσαντιστικα κι εψαξα μονος μου την βλαβη ηδη ημουν 3 μερες χωρις θερμανση.Ελυσα τελειως οτι καλωδιο υπηρχε στο λεβητα βρηκα το βραχυκυκλωμα και τα ξανασυνδεσα ολα καλυτερα απο πριν.Ρυθμισα και τον καυστηρα μαλον εγω τον ρυθμιζω τοσα χρονια και η καμιναδα ακομη δεν εχει καν μαυρισει.Στην πρωτη εγκατασταση οι υδραυλικοι τον ξεκινησαν χωρις σωστη ρυθμιση και με λαθος μπεκ λαθος ρυθμιση κυκλοφορητη το συστημα απλα δεν σταματαγε δουλευε σαν τρελο κι εκαιγα εκα σκασμο πετρελαιο. Η πληρωμη τους το 2005 850 ευρω αμεσα η εργασια συνδεσης και τα εξαρτηματα σωληνες γωνιες χαλκου για συνδεση λεβητα μποιλερ δυο μετρα αποσταση αποσταση απο τα κολεκτερ και μου λενε ενταξει δουλευει ρολοι.Μετα απο καιρο μου τρυπαει το μποιλερ αγοραζω καινουργιο το τοποθετω καλυτερα απο την αρχικη εγκατασταση (υδραυλικοι πριν 15 χρονια απλα τα πεταξαν ολα εκει και ειχα παντου διαρροες )ολα λειτουργουν στην εντελεια μεχρι τωρα. βλεπω κι εδω μεσα κατι πυρηνικες φυσικες στα ηλεκτρουδραυλικα!!!Δεν ξαναπαρακαλαω κανεναν.

10. Ένα μέλος ευχαρίστησε τον spiros tech για αυτό το χρήσιμο μήνυμα:

mikemtb (Χθες)

Παρόμοια Θέματα

1. Έλεγχος πίεσης δοχείου διαστολής
    από sopjohn στο forum Υδραυλικά & Θέρμανση
    Απαντήσεις: 2
    Τελευταίο Μήνυμα: 07-12-24, 00:13
  2. Πλήρωση ανοιχτού δοχείου διαστολής
    από MAIK721 στο forum Υδραυλικά & Θέρμανση
    Απαντήσεις: 8
    Τελευταίο Μήνυμα: 20-04-22, 17:22
  3. Επισκευή ανοικτού δοχείου διαστολής
    από ΣΚΛΗΚΟΣ στο forum Ερωτήσεις & Συμβουλές
    Απαντήσεις: 11
    Τελευταίο Μήνυμα: 04-05-17, 13:26
  4. Ανάποδη τοποθέτηση συλλέκτη σε ηλιακό.
    από dennis76 στο forum Υδραυλικά & Θέρμανση
    Απαντήσεις: 4
    Τελευταίο Μήνυμα: 31-05-16, 22:58
  5. Πρόβλημα με Ηλιακό Θερμοσίφωνα
    από korado στο forum Υδραυλικά & Θέρμανση
    Απαντήσεις: 2
    Τελευταίο Μήνυμα: 01-11-15, 23:05

Δικαιώματα - Επιλογές

• Δημιουργία θεμάτων: Όχι
  • Υποβολή μηνυμάτων: Όχι
  • Σύναψη αρχείων: Όχι
  • Επεξεργασία μηνυμάτων: Όχι