καλημέρα,
έχω ένα (σκυλί τα άλλα) bosch no frost που εδώ και 20 περίπου χρόνια δουλεύει ασταμάτητα και απροβλημάτιστα.
Μέχρι χθες το απόγευμα... που νομίζω άρχισε να γερνάει και αυτό σιγά σιγά.
Χτύπησε το alarm για χαμηλή θερμοκρασία στην κατάψυξη (είχε φτάσει στους -6 από -18 ).
Το έβγαλα από την πρίζα και καθάρισα πίσω στο μοτέρ, στο ανεμιστηράκι και ότι μπορούσα να έχω πρόσβαση στον χώρο εκεί, ελπίζοντας να το βοηθήσω λίγο.
Παρατήρησα τα εξής:
- το δοχείο πάνω από το μοτέρ που μαζεύει να νερά ηταν μισογεμάτο, οπότε και τράβηξα τα νερά με μια σύριγγα.
- μια σωλήνα (μονωμένη) να είναι καλυμμένη με κάτι άσπρο (παραθέτω φωτό). Αυτό αν θυμάμαι καλά το έχω ξαναδεί πιο παλία που κατά καιρούς καθαρίζω το ψυγείο από πίσω. Δεν ξέρω τι είναι... ίσως πάγος? ίσως κάποια απώλεια φρέον?
Οι κινήσεις που έκανα:
- Το έβαλα λοιπόν στην πρίζα, δούλεψε για 15-20 λεπτά και μετά είδα ότι σταμάτησε το μοτέρ και το ανεμιστηράκι.
- Το έβγαλα από την πρίζα και περιμένα 1-2 λεπτά. Σκέφτηκα επίσης ότι επειδή χθες είχε πολύ ζέστη, μήπως το βοηθήσει να βάλω το aircondition να ρίξει λίγο την θερμοκρασία στον χώρο, και το ξαναέβαλα στην πρίζα. Ξεκίνησε το ανεμιστηράκι, και μετά από 3-4 λεπτά ξεκίνησε και το μοτέρ. Λειτούργησε για κανα μισάωρο και πάλι σταμάτησε το μοτέρ.
- Ξανά πάλι βγάλε και βάλε στην πρίζα, και λειτούργησε το μοτέρ. Με αυτά και με εκείνα η θερμοκρασία έφτασε στους -9, αλλά είχε φτάσει η ώρα για ύπνο, και το χαιρέτισα με όλες τις καλές ευχές για ένα όμοργο και λειτουργικό βράδυ...
Τη νύχτα (02:30), το βρήκα σταματημένο και η θερμοκρασία να είναι στους -4, όπου και πάλι έβγαλα/έβαλα πρίζα και δούλεψε.
Τελικά, το πρωί (05:00) το βρήκα να δουλεύει και η θερμοκρασία να είναι στους -4, και παρατήρησα επίσης ότι το δοχείο πάνω από το μοτέρ ήταν και πάλι μισογεμάτο νερό.
Εδώ λοιπόν σκέφτομαι... ότι αν δούλευε συνεχώς από τις 02:30 έως τις 05:00 λογικά είχε κατεβάσει την θερμοκρασία (δεν θα την έβρισκά στους -4 στις 05:00 το πρωί). Λογικό συμπέρασμα θεωρώ λοιπόν, ότι κάποια στιγμή το μοτέρ σταμάτησε πάλι αλλά ξεκίνησε μόνο του (εφόσον στις 05:00 το βρήκα να δουλεύει).
Από τις 05:00 συνεχίζει και δουλεύει (η ώρα τώρα είναι 09:00) και πλέον η θερμοκρασία έχει φτάσει στους -11 (προσπαθεί το καημένο)
Αυτό που σκέφτομαι λοιπόν είναι μήπως κάτι παίζει με ρελέ/πυκνωτή εκκίνησης... αλλά θα ήθελα και την γνώμη σας πριν ψάξω για ανταλλακτικό.
Αυτό όμως με τα νερά? που το βρήκα γεμάτο το βράδυ, το άδειασα, και το πρωί ήταν πάλι γεμάτο? Πότε πρόλαβε και ξαναγέμισε? Που τον βρίσκει τόσο πάγο και τον λιώνει? Μήπως θέλει καμιά καλή απόψυξη ο σκύλος (παρότι είναι no-frost) ?
ευχαριστώ
1 bosch model.jpg
2 pipe white.jpg
3 motor.jpg
4 fan.jpg
5 water tank.jpg