Δεν ειμαι τεχνιτης συσκευων. Δεν εχω μαγαζι επισκευων μικροσυσκευων. Εχασες. Επισης διαλεγω να βοηθω οσους αναγνωρίζουν την αξια του χρονου που ξοδευουμε για να βοηθησουμε
Δεν ειμαι τεχνιτης συσκευων. Δεν εχω μαγαζι επισκευων μικροσυσκευων. Εχασες. Επισης διαλεγω να βοηθω οσους αναγνωρίζουν την αξια του χρονου που ξοδευουμε για να βοηθησουμε
..."έχασα"; Παιχνίδι είναι για εσένα όλα;
Ε λοιπόν, εκτός από τον χρόνο μου (άντε και πιθανές συμπάθειες - αλλά αν είναι να τις χάσω από αυτά που είπα, μη σώσω και δεν τις χάσω) δεν έχασα κάτι άλλο με το να γράψω.
"Αστόχησα" ίσως. Αν και την επιφύλαξη της υπόθεσής μου για την ιδιότητά σου ήδη την διατύπωσα μέσα από ένα ερωτηματικό (δεν πήγα δα να σου κρεμάσω κουδούνια, χωρίς να σε ξέρω).
Όσο για το ποιους διαλέγεις να βοηθήσεις, καλά κάνεις (υποχρεωμένος κανείς δεν είναι).
Το έκανα κάποτε/αλλού/με άλλο περιεχόμενο και εγώ (και ακόμα και τώρα με ψάχνουν για βοήθειες κι ας έχω απομακρυνθεί για λόγους ζωής). Διαχωρίζοντας αυτούς που ρωτάγανε λες και τους χρωστάγαμε κάτι όσοι βοηθάγαμε, από αυτούς που τονίζανε ότι θέλουν βοήθεια γιατί απλά δεν βγαίνουν πέρα (και μιλάμε για πολλές ώρες, πολύ γράψιμο και μέχρι και τηλεφωνήματα και VOIp βοήθεια). Και όσους έβλεπα ότι τίμια γκρινιάζανε για τις τιμές των τεχνικών, ένα παραπάνω. Τα λαμόγια άλλωστε ξεχωρίζουν, και φυσικά υπάρχουν ΚΑΙ αυτοί που όχι δεν μπορούν, αλλά δεν ΘΕΛΟΥΝ να πληρώνουν. Όπως έκανα πέρα και όσους (δηλωμένα) τεχνικούς γκρινιάζανε για όσους γκρινιάζανε για τις τιμές των (κάποιων) τεχνικών.
Τώρα βέβαια πώς εσύ έκρινες ότι εγώ δεν αναγνωρίζω την αξία του χρόνου που εσύ διαθέτεις για βοήθεια, θα παραμείνει ούτως ή άλλως μυστήριο (καθώς "τέτοια βοήθεια", ειλικρινά δεν θα την ήθελα ούτως ή άλλως φίλε klik και φυσικά κάπου εδώ εγώ τουλάχιστον το σταματάω οριστικά.
Mακάρι όντως να βοηθάς άλλους που κρίνεις ότι άξιζουν τον χρόνο σου, κι ας είμαι εγώ ο συμπλεγματικός που θα μείνει με το ντουί στο χέρι).
Επί του θέματος.
Τάσο να είσαι σίγουρος ότι ο klik γνωρίζει αυτά που θα σου πω παρακάτω.
Το αν μια ασφάλεια είναι 250V ή 5kV δεν έχει καμία σημασία όσο η ασφάλεια αυτή είναι καλή (δηλαδή όχι καμένη), διότι πολύ απλά, όσο είναι καλή, η τάση στα άκρα της είναι 0V (ή εν πάσει περιπτώσει πολύ μικρή). Τα 0V βέβαια είναι πολύ λιγότερα τόσο από τα 250V, όσο και από τα 5kV.
Το πρόβλημα είναι τη στιγμή που καίγεται η ασφάλεια. Η ασφάλεια των 5kV έχει μέσα ένα ελατήριο που προφανώς δεν είναι για διακόσμηση, αλλά έχει τον εξής ρόλο: Την ώρα που καίγεται η ασφάλεια, μόλις λιώσει το συρματάκι της, το ελατήριο που πριν ήταν τεντωμένο μαζεύει, και έτσι στο σημείο που λιώνει το σύρμα, το κενό που δημιουργείται, από κει που ήταν μισό χιλιοστό, γίνεται 10. Αυτό είναι απαραίτητο ώστε η υψηλή τάση που θα αναπτυχθεί στο διάκενο να μην μπορεί να το γεφυρώσει σχηματίζοντας τόξο.
Στην απλή ασφάλεια των 250V το διάκενο δεν θα μεγαλώσει απότομα, και έτσι θα έχεις ένα τόξο που θα το γεφυρώνει. Δηλαδή η ασφάλεια θα καεί, αλλά ρεύμα θα συνεχίσει να περνάει (για κάποιο χρόνο τουλάχιστον), και μάλιστα δημιουργώντας τόξο.
Σου συστήνω να μην ξαναχρησιμοποιήσεις τον φούρνο μέχρι να βάλεις τη σωστή ασφάλεια (αυτή που έβαλες δεν ήταν λάθος μόνο ως προς την τάση, αλλά και ως προς το ρεύμα) και αυτός που σου την έδωσε λέγοντας πως κάνει, θέλει σκότωμα (αν λάβουμε υπόψη πως μάλλον και ο ίδιος τα ίδια έκανε σε φούρνους που του έφεραν για φτιάξιμο)
Ευτυχώς για σένα, 5kV 0.7A είναι εύκολο να βρεις δεδομένου ότι αυτό είναι το ένα από τα δύο νούμερα που φέρνει γνωστός εισαγωγέας ο οποίος δίνει στα περισσότερα μαγαζιά της χώρας (το άλλο νούμερο που φέρνει είναι 0.9Α)
Εννοείται βέβαια ότι δεν έπρεπε να έχεις απαίτηση να τη βρεις στον Καυκά δεδομένου ότι αυτό είναι μαγαζί που πουλάει ηλεκτρολογικό υλικό, όχι ηλεκτρονικά εξαρτήματα ή ανταλλακτικά οικιακών συσκευών.
andyferraristi (24-02-20), diony (24-02-20), Κυριακίδης (24-02-20), ezizu (24-02-20), Panoss (24-02-20)
Νομίζω άλλο ήθελε να πει ο Κλικ , (λέει δεν γνωρίζει ο Τάσος γιατί κάηκε η ασφάλεια ) υπονοώντας προφανώς ότι θα υπάρχει επέκταση βλάβης ακόμη και με την αντικατάσταση της σωστής ασφάλειας . Σε αναφορές λένε ότι μπορεί να πέσει η ασφάλεια τυχαία από μαζική υπερφόρτωση στην ίδια την συσκευή , αλλά μπορεί και από άλλες αιτίες π.χ. προβλήματα στους μικροδιακόπτες της πόρτας κτλ. Δεν διασφαλίζεται δηλαδή με την αντικατάσταση της σωστής ασφάλειας ότι θα συνεχίσει η συσκευή να λειτουργεί σωστά και να θέλει προληπτικούς ελέγχους .
Γεια σου Πέτρο, ναι, έτσι είναι, αλλά αφού ήδη τον έβαλε σε λειτουργία - έστω και με ακατάλληλη ασφάλεια - και δουλεύει, άρα μάλλον δεν έχει άλλο πρόβλημα... Κι εμένα μου έχει τύχει αρκετές φορές να έχει καεί η ασφάλεια χωρίς προφανή λόγο...
Nα 'σαι καλά Φίλιππε.
(,,,δεν κατάλαβα γιατί διευκρίνισες περί των γνώσεων του klik - πάντως δεν τις αμφισβήτησα, άλλωστε όπως είπα καν δεν τον γνωρίζω. Απλά το τονίζω προς αποφυγή περαιτέρω παρεξηγήσεων)
...ναι περί ελατηρίου κατάλαβα (γενικά) την λειτουργία και την σημαντικότητά του από ένα βιντεάκι που είχα πετύχει (από κάποιον που έκανε ακριβώς αλλαγή της συγκεκριμένης ασφάλειας). Απλά ήθελα να ξέρω επακριβώς τι συμβαίνει. Όπως για παράδειγμα έχω μείνει με απορίες περί "τόξου", το οποίο νομίζω σημαίνει το λιγότερο ως (πιθανό; βέβαιο; ) επακόλουθο "σπινθήρας" (πράγμα που στην κοινή λογική σημαίνει νοτ γκουντ), αλλά από εκεί και πέρα δεν ξέρω τί γίνεται παρακάτω : πυρκαγιά; Σίγουρη; Ή με τάδε πιθανότητες; Ή μήπως/και βραχυκύκλωμα που ενδέχεται να βλάψει εκείνη την στιγμή αυτόν που ίσως ακουμπάει τον φούρνο; (είναι και με μεταλλικό περίβλημα, πανάθεμά τον - αλλά για την ιστορία, στον πίνακα υπάρχει ρελέ διαφυγής, ΑΝ το λέω σωστά.)
...απορία 2η που προέκυψε από τα παραπάνω : η ακατάλληλη 250άρα ασφάλεια που έχω βάλει, είναι για συσκευές που δεν δουλεύουν σε τόσο υψηλή τάση όπως ο φούρνος; Ό,που δηλαδή δεν μπορεί να δημιουργηθεί τόξο;
Όσο για αυτόν που μου την έδωσε, 70άρης αποσυρμένος είναι, με πολύ καλό χαρακτήρα, συνεπώς δεν μπορώ να συμφωνήσω εύκολα ότι είναι "για σκότωμα" (θέλω να πω ότι καλός χαρακτήρας, ΣΥΝΗΘΩΣ = ξέρει τί του γίνεται). Ίσως πάλι να έχεις δίκιο και να ήταν "εγκληματικό" να μου προτείνει να ΔΟΚΙΜΑΣΩ να δω τί θα γίνει αν την βάλω πάνω, ούτε αυτός ήταν σίγουρος ότι δεν θα καεί. Κουβέντα για τόξα πάντως δεν μου έκανε. Άλλωστε αρχικά με παρέπεμψε σε μαγαζί που είναι μακρυά (Παλλήνη), όπου θα έβρισκα τις σωστές, και ήμουν εγώ που επέμενα να ρωτώ αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν "πρόχειρα" αυτές που μου έδωσε. Όχι ότι αυτό δικαιολογεί ακριβώς την παραίνεση για πειράματα, όταν ενέχεται κίνδυνος, αλλά λέμε τώρα...Τεσπα.
(Επίσης, ηλεκτρονικός είναι, και δεν είμαι σίγουρος αν οι ηλεκτρονικοί αναλαμβάνουν φούρνους, πιο πολύ για "τηλεορασάκια" τον κατάλαβα, οπότε παίζει να μην έχει κάνει...ανάλογες φουρνοφρανκεσταϊνιές παλιότερα. Έτσι για την ιστορία δηλαδή.)
Περί Καυκά, είχα την εντύπωση πως τα μεγάλα καταστήματα με ηλεκτρολογικό εξοπλισμό είχαν ΚΑΙ επαρκή ηλεκτρονικό, γι' αυτό μου φάνηκε "κάπως" η...χυλόπιτα.
Κάπου εδώ να πω και κάτι..."άσχετο" (αλλά σχετικό με τα χθεσινά) : Δεν είναι το θέμα να βοηθηθώ μόνο εγώ. Από τα ποστ βοηθιέται δυνητικά πολύ περισσότερος κόσμος σε βάθος χρόνου. Κι αν χάλασα καρδιές, ρίξιμο στο γυαλό, και σκέψη ότι μπορεί εμένα να μην "μου αξίζει", αλλά παίζει άλλος έστω στο μέλλον να βοηθηθεί. Να βοηθηθεί πιο άμεσα δηλαδή, καθώς και εκείνος θα μπορούσε να ρωτήσει και να μη χρειαζόταν να το έχω κάνει εγώ κτλ-κτλ...
Θέλω να πω, "τίποτα δεν πάει χαμένο"...
Και κάτι πιο άμεσο σε εσένα, klik : μπορεί με τα δικά σου κριτήρια να έχεις δίκιο που στράβωσες με εμένα, αλλά γνώμη μου είναι να κοιτάς και λίγο πιο σφαιρικά τα πράγματα : πχ, δεν μιλάμε ότι ήρθα εδώ και ζήτησα να μάθω πώς να κάνω καλό φραπέ, οπότε να είναι πιο εύκολο να μου πεις κι ένα "...κι εσύ κι ο coffee σου". Όπως είδες, χώνω την μουσούδα μου σε "επικίνδυνα" νερά. Μπορεί και να θέλω και ξύλο για αυτό, αλλά επειδή δεν είσαι εδώ για να μου το ρίξεις και να με συνεφέρεις, στην θέση σου εγώ θα με πάταγα ένα λούσιμο (και "περί τεχνιτών"), ΑΛΛΑ θα μίλαγα περί της επικινδυνότητας, λίγο πιο αναλυτικά (όπως πχ έκανε ο Φίλιππος), μπας και δεν καταλήξει ο "αντιπαθητικός συνομιλητής μου" σε καμμιά τραγωδία...Σκέψου το. Αν βέβαια δεν σε νοιάζει, άλλο καπέλο. Εγώ λέω για την περίπτωση που εκ των υστέρων έστω θα κρίνεις από μόνος ότι θα έπρεπε να κάνεις και λίγο "τόπο στην οργή". Και εδώ που τα λέμε, ξανατονίζω πως απλά γκρίνιαξα : ούτε ολόκληρες συντεχνίες,,,"δίκασα", ούτε έβρισα, ούτε κάτι άλλο "βαρύ". Ε...;
*...ξέρει κανείς πώς μπαίνει, ΑΝ μπαίνει, spoiler tag;
** ...κι ένα τελευταίο : σήμερα ζέστανα σε μεταλλικό (εντελώς λείο) πιάτο λίγο ξύδι στον φούρνο για 2 λεπτά (για να "απολυμάνει" με τους υδρατμούς που θα βγουν - το είδα κάπου ως συμβουλή). Και μετά από μερικά λεπτά, αφού πέταξα το ξύδι, έβαλα για ακόμη ένα λεπτό και λίγο λεμόνι στο μεταλλικό πιάτο για άλλα 2 λέπτα. Μπήγα στο μπανιο, κι όταν γύρισα ο φούρνος ήταν..."νεκρός" : είχαν σβήσει οι ενδείξεις στο καντράν (πρώτη φορά αυτό) και ήταν ιδιαίτερα ζεστός στο πάνω του μέρος με τις γρίλλιες και υπέθεσα ότι έσκασε ίσως η ακατάλληλη ασφάλεια και αυτή τη φορά, το λιγότερο πήρε μαζί της και την άλλη, την μικρότερη (παίζει να είναι παρόμοια σε specs - είναι από αυτές τις γυάλινες τις "άσπρες" αδιαφανείς) που είναι στην πλακέτα.
Είπα να ξανανοίξω κα'να μισάωρο πιο μετά το καπάκι να δω τί γίνεται με την ασφάλεια της πλακέτας, πάω κουζίνα, και το καντράν...να δείχνει την ώρα κανονικά (με τους κλασσικούς φλούο-πράσινους αριθμούς), χωρίς κανείς να έχει αγγίξει τίποτα (και όχι, δεν είχε πέσει το ρεύμα ξερωγώ όταν είχα βρει "νεκρό" τον φούρνο - ο βραστήρας δίπλα του πχ δούλευε κανονικά). <------ ...................?
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη washcloud : 24-02-20 στις 14:20
Θου Κύριε, φυλακήν τώ στόματί μου............................................... ...........
Έλεος, τόση ακατάσχετη π@π@ρολογία καιρό είχα να διαβάσω...
You only live twice.
Ουσιαστικά, ναι.
Δεν το βλέπουμε έτσι. Λαμβάνουμε μέτρα ώστε να μη δημιουργηθεί τόξο, και όχι για να σβήσουμε τη φωτιά που αυτό μπορεί να δημιουργήσει...
Το μεταλλικό σώμα του φούρνου (επιβάλλεται να) είναι γειωμένο και είναι για να το αγγίζει κανείς.
Είναι για τάσεις μέχρι 250V (εναλλασσόμενες). Θα μπορούσε να είναι ακόμα και για τον φούρνο μικροκυμάτων αλλά στα συστήματά του που τροφοδοτούνται με την τάση της πρίζας (230V) - όχι στο κύκλωμα υψηλής τάσης.
Αυτά δεν μας ενδιαφέρουν. Αυτό που έκανε ήταν λάθος και επικίνδυνο για τους άλλους. Το αν είναι ευγενικός ή οτιδήποτε άλλο, δεν το διορθώνει αυτό.