Τον Αύγουστο του 2003 (κοντεύουν 16 χρόνια) αγόρασα ένα ψυγείο No Frost General Electric 15 κ.π. (γύρω στα 410 λίτρα όγκου). Γενικά όλα τα χρόνια το ψυγείο δουλεύει καλά και κρατά τις σωστές θερμοκρασίες (4 βαθμοί συντήρηση, -18 με -20 κατάψυξη). Επειδή δεν διέθετε κάποιο εσωτερικό θερμόμετρο (δεν έχει οθόνες και λοιπά ενδεικτικά πέρα από τους θερμοστάτες ρύθμισης) εδώ και αρκετά χρόνια (8-10) έχω τοποθετήσει ένα θερμόμετρο στη συντήρηση κι ένα στην κατάψυξη απ' όπου παρακολουθώ τακτικά τις θερμοκρασίες.
Πάντα ήταν καλές και φυσικά ποτέ δεν χρειάστηκε έλεγχος/συμπλήρωση φρέον ή οποιαδήποτε επέμβαση τεχνικού.
Κάποιες λίγες φορές τα τελευταία 2-3 χρόνια είχα παρατηρήσει ότι ακουγόταν για παρατεταμένα διαστήματα να λειτουργεί ο συμπιεστής. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, όποτε συνέβαινε αυτό, οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό τόσο σε συντήρηση όσο και σε κατάψυξη έπεφταν περαιτέρω (πχ 0 συντήρηση, -22 κατάψυξη) οπότε γυρνούσα το περιστροφικό ρυθμιστή θερμοστάτη της συντήρησης στο 0 (κανονικά το έχω στο 3 κι έχει μέγιστο το 9) κι έκοβε ο συμπιεστής. Μετά από ώρα έπαιρνε κανονικά. Κάποιες ακόμα λιγότερες φορές αν πήγαινα ενώ δούλευε συνέχεια να κόψω το συμπιεστή από το θερμοστάτη της συντήρησης δεν έκοβε και σε αυτές τις περιπτώσεις έκοβα την τροφοδοσία ρεύματος του ψυγείου και το άφηνα λίγα λεπτά οπότε μετά έπαιρνε/έκοβε σωστά (ώστε να κρατάει σωστές θερμοκρασίες πάντα, δηλαδή γύρω στους 4 βαθμούς συντήρηση και γύρω στους -18 κατάψυξη).
Χτες λοιπόν κάποια στιγμή το απόγευμα αντιλαμβάνομαι ότι πάλι ο συμπιεστής δουλεύει επί ώρα χωρίς να κόβει. Τσεκάρω θερμοκρασίες και όντως βλέπω (ενώ ο ρυθμιστής ήταν στο 3 με μέγιστο το 9) ότι στη μεν συντήρηση είχε κατέβει στους -2 στη δε κατάψυξη στους -23 (5 με 6 βαθμούς πιο χαμηλά από κει που κανονικά θα έπρεπε να κόψει).
Πρώτη κίνηση προσπάθησα να κόψω το συμπιεστή γυρνώντας το περιστροφικό του θερμοστάτη της συντήρησης στο 0. Δυστυχώς δεν έκοβε (δεν ακουγόταν ο μηχανικός ήχος κλατς που κάνει όταν κόβει) κι ο συμπιεστής δούλευε συνεχώς. Κόβω το ρεύμα στο ψυγείο οπότε σβήνει και μετά 1-2 λεπτά το επαναφέρω. Μετά από κάποια ώρα ξανάρχισε ο συμπιεστής αλλά πάλι δεν έκοβε κι έριξε πάλι τη θερμοκρασία την ώρα που κοίταξα τις ενδείξεις, στη μεν συντήρηση στους 0 στη δε κατάψυξη στους -22. Ξανάκοψα ρεύμα κι επανέφερα (γιατί πάλι δεν επανήλθε με περιστροφή του ρυθμιστικού θερμοστάτη συντήρησης στο 0) κι επειδή πλέον είχε περάσει η ώρα το άφησα και πήγα για ύπνο. Σήμερα το πρωί, μετά από κανά 6ωρο οι θερμοκρασίες στους θαλάμους ήταν νορμάλ (4 συντήρηση, -18 κατάψυξη).
Από ότι καταλαβαίνω μάλλον υπάρχει κάποιο θέμα με το θερμοστάτη που κολλάει. Θέμα απόδοσης δεν έχω ούτε είχα ποτέ σε κανέναν από τους 2 θαλάμους (από πάνω είναι η κατάψυξη κι από κάτω η συντήρηση). Επίσης στην κατάψυξη ποτέ δεν έχω δει να σχηματίζεται κρούστα πάγου (ούτε στη συντήρηση φυσικά). Τέλος, απόψυξη με την κλασική διαδικασία (σβήσιμο συσκευής για πολλές ώρες) δε θυμάμαι να έχω κάνει ποτέ στα τόσα χρόνια εκτός από 1 φορά που έγινε λόγω μετακόμισης σε άλλο σπίτι, κάπου στην πρώτη 2ετία του ψυγείου).
Θα μου προτείνατε να ψαχτώ για αλλαγή θερμοστάτη ή ίσως και κάτι άλλο; Σε περίπτωση αλλαγής θερμοστάτη γνωρίζετε αν η διαδικασία μπορεί να γίνει από κάποιον με εργαλεία που να πιάνουν τα χέρια του, σχετικά εύκολα ή απαιτεί να λυθούν πολλά πράγματα στο ψυγείο ώστε να απαιτείται ειδικευμένος τεχνικός;
Ευχαριστώ και συγνώμη για το μακροσκελές κείμενο.