Είμαι κάτοχος του Liebherr Cnesf 5013 και γράφω αυτή την απάντηση καθώς δεν υπάρχει σχετικός οδηγός για το συγκεκριμένο μοντέλο.
Καταρχάς, o οδηγός του Eny είναι εξαιρετικός!
Θέλω να προσθέσω κάποια παραπάνω στοιχεία που μπορεί να αφορούν αποκλειστικά το μοντέλο Cnesf 5013 ή απλά να είναι μικρές λεπτομέρειες που παρέλειψε ο Eny (από τον πραγματικά εξαιρετικό όπως είπα και πιο πάνω οδηγό του).
Έχουμε και λέμε..
Μοντελο: Liebherr Cnesf 5013
Πρόβλημα: Πάγος στον καταψύκτη
Αιτία: Ίδια με αυτήν που αναφέρεται παραπάνω
Λύση: Καθαρισμός διόδου αποστράγγισης
Διαφοροποιήσεις από την μέθοδο που αναφέρεται παραπάνω:
Διαφοροποίηση Α
Για να αφαιρεθεί η πλάτη της κατάψυξης θα χρειαστεί πρώτα να αφαιρεθεί το τζάμι που βρίσκεται στο πάνω μέρος. Το τζάμι αυτό κουμπώνει σε ένα πλαστικό στήριγμα (σαν πλαστική ράβδος) που βρίσκεται στην πάνω εξωτερική πλευρά και σχεδόν εφάπτεται της πόρτας όταν αυτή είναι κλειστή. Πάνω απο το τζάμι βρίσκεται ένα καλώδιο που καταλήγει σε μία μικρή πλακέτα που είναι κρυμμένη εσωτερικά της πλαστικής ράβδου.
Τα βήματα για αφαίρεση της πλάτης του καταψύκτη για το Cnesf 5013 είναι:
α) Αφαιρούμε το πλαστικό στήριγμα του τζαμιού το οποίο στηρίζεται στο "ταβάνι" της κατάψυξης με 2 βίδες. Το κάνουμε προσεκτικά ώστε κατά την απομάκρυνσή του να μην τραυματίσουμε την πλακέτα που βρίσκεται μέσα. Αφού το ξεβιδώσουμε, μπορούμε με προσοχή να βγάλουμε το καλώδιο και την πλακέτα.
β) Στη συνέχεια αφαιρούμε το τζάμι που βρίσκεται στο "ταβάνι" του καταψύκτη. Προσοχή πάλι στο καλώδιο με την πλακέτα το οποίο τώρα δεν στηρίζεται ουσιαστικά κάπου. Αν υπάρχουν έστω και λίγα νερά στην κατάψυξη, καλό θα ήταν να προστατέψουμε το κύκλωμα ώστε να μην εκτεθεί.
γ) Αφού έχουμε αφαιρέσει και το τζάμι, μένει η πλάτη. Η πλάτη στηρίζεται από 4 βίδες. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με αυτή που περιγράφεται παραπάνω. Προσοχή στον λευκό αισθητήρα. Στην περίπτωση του Cnesf 5013 χρειάστηκε κάποια προσοχή κατά την αφαίρεση της πλάτης αλλά όχι στον ίδιο βαθμό με αυτόν που περιγράφεται από τον φίλο Eny.
Διαφοροποίηση Β
Στην πίσω πλευρά του ψυγείου, εκεί που καταλήγει ο σωλήνας αποστράγγισης της κατάψυξης θα βρείτε κάτι σαν στρογγυλό πλαστικό καπάκι. Στην περίπτωσή μου το χρώμα ήταν λευκό-προς-διάφανο. Αυτό το καπάκι μπορείτε να το αφαιρέσετε με ένα κατσαβίδι βάζοντας την μύτη του κατσαβιδιού στην οπή από την οποία τρέχει το νερό και σπρώχνοντας προς τα κάτω.
Από τη στιγμή που θα αφαιρέσετε το καπάκι, θα δείτε πως στο νοητό κέντρο του υπάρχει μία τρύπα στην οποία καταλήγει ο σωλήνας αποστράγγισης. Ο σωλήνας είναι κατακόρυφος, οπότε μπορείτε σχετικά εύκολα να τον καθαρίσετε με τον τρόπο που περιγράφει ο Eny.
Στην περίπτωσή μου ο σωλήνας δεν είχε ανάγκη από καθάρισμα, αλλά το πρόβλημα ήταν στο καπάκι που ήταν τοποθετημένο στο τέλος του σωλήνα (αυτό που αφαίρεσα με το κατσαβίδι). Υποθέτω πως η βρωμιά που είχε συγκεντρωθεί στο καπάκι με κάποιον τρόπο περιόριζε τη ροή του νερού με αποτέλεσμα αυτό στη συνέχεια να κάθεται στο εσωτερικό του σωλήνα και να παγώνει.
Αυτά! Εύχομαι οι παραπάνω σημειώσεις να βοηθήσουν κάποιον που αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα.