Έχω ένα Bosch ψυγειο καταψύκτη με E-Nr: KSU40120GR/02 FD 8203 043027.
bosch-ksu40120gr-01-parts-12.jpg
Είναι No Frost και εδώ περίπου και 1 χρόνο έχει πρόβλημα με τον πάγο στην κατάψυξη. Μαζεύει πάγο στο κάτω μέρος του εξατμιστή, καθώς και στο χώρο που υπάρχει κάτω από το πλαστικό της βάσης του χώρου της κατάψυξης (υποθέτω είναι αεραγωγός ώστε ο αέρας να περνά μεσα από το στοιχείο, να παγώνει και να βγαίνει στο πάνω μέρος από τον ανεμιστήρα. Φυσικά το σωληνάκι που βγάζει έξω τα νερά, είναι πάντα παγωμένο. Ο πάγος είναι συμπαγής και όχι σαν χιόνι.
Το καλοκαίρι συνήθως, ανάβει και το λαμπάκι του αλαρμ της θερμοκρασίας και συνήθως βγάζει και νερά εσωτερικά του ψυγείου, στη συντήρηση, αφού δε μπορουν να φύγουν από το σωληνάκι. Το σταματάω, βγάζω όλα τα τρόφιμα και αφαιρώ τον πάγο, με ζεστό νερό, καθαρίζοντας και το σωληνάκι.Μετά λειτουργεί κανονικά, μέχρι να μαζέψει πάλι πάγο.
Τελευταία φορά έλιωσα τους πάγους προχθές και μάλιστα έβαλα και ένα σύρμα στο σωληνάκι, μέχρι κάτω, ωστε να τσεκάρω πως όντως δεν έχει φράξει από τίποτα σκόνες, αράχνες κτλ.
Μέτρησα την αντίσταση του θερμαντικού στοιχείου που βρίσκεται στο κάτω μέρος του εξατμιστή, εκεί δηλαδή που βρίσκεται και ο πολύς πάγος και ήταν κάπου στα 700Ohm. Υποθέτω πως είναι εντάξει, γιατί στα 240V βγαίνει κάπου 80watt. Σωστά;
Πως μπορώ να ελέγξω τι είναι αυτό που φταίει;
Γενικά που μπορώ να καταλάβω πως λειτουργεί το σύστημα no frost? Πως παίρνει εντολή να δουλέψει η αποπάγωση; Ποτε σταματάει κτλ;
Να προσθέσω πως το φθινόπωρο που το ξανακαθάρισα, είχα ένα θέμα και με το κύκλωμα ελέγχου. Το είχα βγάλει από την πρίζα για αρκετές ώρες και όταν το ξαναέβαλα, δεν έδινε σωστό ρεύμα. Τα λαμπάκια αναβόσβηναν και έκανε ένα θόρυβο ηλεκτρονικό. Η συχνότητα με την οποία αναβόσβηναν έγινε πιο γρήγορη, ώσπου μετά από λίγο, ακουστηκε ένα κλακ (καποιο ρελε; ) και έμειναν σταθερά. Μετά δούλευε κανονικά.
Προχθές δεν είχα τέτοιο θέμα. Το έβαλα στην πρίζα πάλι μετά τον καθαρισμό και δούλεψε με την πρώτη.
Είχα βρει κάποιες πληροφορίες στο ίντερνετ για παραπλήσιο πρόβλημα που μιλούσε για αλλαγή πυκνωτών που φαίνεται λογικό: http://www.fixya.com/support/t9660889-bosch_ksu
Εγώ έβγαλα και την πλακέτα αυτή, να κοιτάξω για τίποτα λιωμένα καλώδια κτλ, αλλά ήταν ανέπαφη. Ωστόσο δεν δοκίμασα να τσεκάρω εξαρτήματα.
Θα μου ήταν οποιαδήποτε πληροφορία προς την επίλυση του θέματος πολύ χρήσιμη.