Το drain με το source γεφυρωνω Γιωργο, τι αλλο;Νομιζω οτι ειναι αυτονοητο..
Το drain με το source γεφυρωνω Γιωργο, τι αλλο;Νομιζω οτι ειναι αυτονοητο..
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε
Να κάνω και εγώ μια-δυο ερωτήσεις, έτσι για την ιστορία της επισκευής.
Το Q2 μαζί με τα άλλα στην σελ50 τα έλεγξες?
Εσύ το δούλεψες με πάγκου, με άλλους φορτιστές ή με πατέντα ID έκανες τίποτα?
Βλέπεις;από εδώ! (4γ....) Αν το εξάρτημα ήταν π.χ. ελαττωματικό (μπορεί να 'γεφύρωνες' -αναγκαστικά- εξωτερικά) τα (υποτιθέμενα εσωτερικά 'γεφυρωμένα') ποδαράκια S, G, και D, τα ίδια μεταξύ τους........ Λέμε τώρα!...Είναι καλύτερο να γίνετε 'κουραστικοί' με 'ανούσιες', 'περιττές', 'αυτονόητες', κλπ λεπτομέρειες στις περιγραφές σας, από του να χαθεί/αποσιωπηθεί (π.χ. ως 'προφανές') ένα στοιχείο, το οποίο θα δημιουργεί το πρόβλημα....
Πρόσεξε καλά, καθώς δεν είναι τίποτα αυτονόητο!
Δεν θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, το γεγονός ότι η HP έβαλε το U5, εκεί, στο κύκλωμα, για κάποιον σοβαρό λόγο, κι όχι για ν'αυξήσει την τιμή του Laptop;
Αυτό δεν οδηγεί άμεσα στο γεγονός, ότι η απουσία (παράκαμψη/γεφύρωμα) του U5 εγείρει πιθανό ρίσκο για μελλοντικό πρόβλημα;
Ωστόσο ούτε -ακόμα και- αυτά, είναι προφανή! Διότι η ύπαρξη του U5, μπορεί να είναι ουσιαστικά άχρηστη, και να αποτελεί καπρίτσιο/αστοχία στη σχεδίαση του όλου κυκλώματος.
Έχω κάποιες εμπειρίες από προβληματικές συμπεριφορές συστημάτων (μεγάλων Εταιρειών), οι οποίες οφειλόντουσαν καθαρά σε μ@λ@κίες από το Τμήμα Σχεδίασης των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων τους.
Κι όμως συνέβη κι αυτό: Δεν τοποθετήθηκε απλώς άχρηστο υλικό, αλλά και συνδέθηκε με την απερίγραπτη "συνδεσμολογία φιόγκου" (με φρου-φρου στις άκρες).
Είπες/έγραψες ότι πήρες μετρήσεις και είδες το U5 ως ΟΚ. Θα κάνω μία -ίσως αφελή- ερώτηση:
Είδες τάσεις Εισόδου (S), Εξόδου (D), Πύλης (G) με παλμογράφο;
Έχουν τις μορφές, που πρέπει (π.χ. τετραγωνικοί παλμοί); Έχουν τα χαρακτηριστικά, που -επίσης- πρέπει (διάρκειες παλμού, συχνότητες κλπ);
Και πάλι "Συγγνώμη!!!!!" αν νοιώθεις να σε προσβάλλουν οι ερωτήσεις μου!
Γεια σου Αντωνη!
Επρεπε να το πω απο την αρχη:Μου ειπαν οτι το προβλημα προκληθηκε απο πεσιμο (εχει προβλημα και ο σκληρος) οποτε υπαρχει μια πιθανοτητα κατι να ξεκολλησε.Η αληθεια ειναι οτι δεν μου εχει τυχει ακομη να βγαλει προβλημα η μητρικη απο κατι τετοιο αλλα δεν μου φαινεται και απιθανο.
Το δουλεψα και με παγκου και με δικο του και δεν ειχε προβλημα..Μου το φεραν χωρις μπαταρια οποτε δεν ξερω τι γινεται με φορτιση αλλα δεν νομιζω να εχει προβλημα
Με λιγα λογια δεν ελεγξα τιποτα αλλο ,μ'αυτη την ζεστη δεν εχω το κουραγιο..
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε
Πολλή Καλημέρα σου!
Υποψιάζομαι έντονα, ότι το U5 'παίζει ρόλο' είτε 'αυτόματου διακόπτη λειτουργίας/φόρτισης', είτε 'ασφάλειας προστασίας από υπερφόρτιση' (λόγω διαφόρων αστοχιών), είτε και τα δύο.
Συγκλίνω περισσότερο προς τον 'δεύτερο/τρίτο ρόλο - αυτόν που περιέχει έννοια ασφάλειας'.
Ως ασφάλεια, προφανώς θα διακόψει την όλη λειτουργία, προκειμένου να μην συμβεί γενικότερη/σοβαρότερη βλάβη (έκρηξη μπαταρίας από υπερθέρμανση/υπερφόρτιση κλπ).
Γι' αυτό και έχεις λειτουργία παρακάμπτοντας την 'ασφάλεια' (το U5).
Με την προϋπόθεση -πάντα-, ότι -όπως γράφεις- το U5 είναι ΟΚ, τότε:
Δεν παίρνει 'σήμα', ή δεν παίρνει 'σωστό σήμα' στην πύλη G, ώστε να αγάγει (γεφυρώνοντας τον εαυτόν του).
Αν το σήμα στην είσοδο (Πηγή-Source) είχε πρόβλημα, τότε (ακόμα και μετά την γεφύρωση) θα εξακολουθούσε το πρόβλημα.... Πράγμα που δεν ισχύει!!! Μετά την 'γεφύρωση' το πρόβλημα λύνεται!
Άρα, αν το U5 είναι ΟΚ, τότε το σήμα προς την Πύλη-G, (κάπου, από το σημείο παραγωγής/δημιουργίας του, μέχρι και την τελευταία έξοδο -από εξάρτημα- προς την G) είναι υπεύθυνο για την μη-αγωγή του U5.
Αν εξετάσεις τον κλάδο της Πύλης-G (μάλλον με παλμογράφο) θα βρεις -πιθανότατα- το ένοχο εξάρτημα. Αυτό (το εξάρτημα) είτε θα αλλοιώνει σοβαρά τα χαρακτηριστικά του σήματος, είτε και θα διακόπτει τελείως το σήμα (σήμα-σκανδάλη για αγωγή του mosfet) προς την Πύλη-G.
Η περίπτωση αλλοίωσης (μάλλον σοβαρής) των χαρακτηριστικών του σήματος, είναι που χρειάζεται παλμογράφο, ώστε να φανεί τόσο το είδος, όσο και το μέγεθος της αλλοίωσης αυτής.
Και πάλι, ελπίζω να μην κούρασα....Αλλά να βοήθησα!
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη DGeorge : 17-08-15 στις 04:15 Αιτία: Προσθήκες Διαμορφώσεις
Γιώργο δεν θα έχει πρόβλημα, αλλά δεν θα φορτίζει μπαταριά. Συνήθως οι BQ δεν έχουν πρόβλημα αλλά τα fets.
δεν αποκλείεται να μην έχει πρόβλημα στο ON το U5 όταν μπει μπαταρία
αν και τα περισσότερα laptop δουλεύουν και χωρίς την μπαταρία τους
αλλά νομίζω ότι κάνει monitoring την τάση της και αν δεν υπάρχει κάνει OFF το U5
όπως σωστά σου είπε ο τεο τα R8 & R10 & D3 κάνουν τον διαιρέτη για την πόλωση του U5 περίπου στα 8V όταν γίνει ΟΝ το Q2
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη UV. : 18-08-15 στις 11:39