Αρχικό μήνυμα από
ezizu
FILMAN μου έχει συμβεί,αρκετές φορές, να βγάζουν υγρά από κάτω οι πυκνωτές ,χωρίς να φουσκώνουν(τουλάχιστον δεν φαίνονταν φουσκωμένοι οπτικά). 'Οντως, είχαν πολύ λίγο στραβώσει σε σχέση με την αρχική θέση τοποθέτησής τους, άλλα μόνο έμπειρο μάτι θα το έβλεπε αυτό. Και αυτό επειδή δεν <<πατούσαν πάνω στην πλακέτα αλλά είχαν ένα μικρό κενό από αυτήν,οπότε δεν <<στράβωναν>> αισθητά.Το φαινόμενο αυτό βέβαια μου έχει συμβεί σε πυκνωτές που λειτουργούσαν σε παλμοτροφοδοτικά,και αυτό γινόνταν λόγω πολυκαιρίας,(σε κατάσταση λειτουργίας) των πυκνωτών αυτών.Σε απλά, κλασικά, τροφοδοτικά δεν μου έχει συμβεί ποτέ.
Θα συμφωνήσω όμως και εγώ με μαζί σου.Μάλλον κόλλες είναι τα <<ζουμιά>> που λέει ο φίλος agis68, στους μεγάλους πυκνωτές της τροφοδοσίας. Μπορεί βέβαια, να κάνει και δοκιμαστικό έλεγχο με κάποια μπατονέτα,για να δεί αν είναι ρευστά υγρά(άρα ηλεκτρολύτης από τους πυκνωτές) ή κόλλες.
Παρεμπιπτόντως ,σε καμία περίπτωση οι πυκνωτές αυτοί δεν έχουν τάση λειτουργίας 250V,όπως λες στο ποστ #13,(γιατί τότε θα μιλάγαμε για ενισχυτή με πολύ περισσότερα watt).Επειδή δεν έχει νόημα (και ειδικά μια εταιρία σαν την koda δεν θα το έκανε ποτέ,για λόγους κόστους) να βάλεις τόοοσο πολύ μεγαλύτερη τιμής(όσο αφορά την τάση λειτουργίας)πυκνωτές στο τροφοδοτικό,από αυτήν που είναι πραγματικά η τάση της τροφοδοσίας (ο koda λειτουργεί περίπου με +20V/-20V εώς +30V/-30V max) .
Άσε που οι δύο πυκνωτές 3300μf τουλάχιστον (μάλλον τέτοια τιμή έχουν αυτοί που έχει το μηχάνημα,ή άντε στην καλύτερη 4700μf),σε τάση 250V, θα κόστιζαν περίπου όσο την μισή τιμή που αγόρασε το μηχάνημα.