Νομίζω ότι απαντάς μόνος σου στην ερώτηση σου.
Νομίζω ότι απαντάς μόνος σου στην ερώτηση σου.
Ο ρελές δεν είναι… βολτόμετρο!
Όπως είπες και μόνος σου έχουμε τάση αλλά «δεν πάει πουθενά», δεν υπάρχει δηλαδή ροή ρεύματος.
Για τα θέματα ασφάλειας:
Δεν ξέρω αν το συγκεκριμένο μέλος έχει πείρα στο θέμα και κάποιοι από εσάς το γνωρίζεται αυτό, εγώ στο συγκεκριμένο θέμα δεν κατάλαβα κάτι τέτοιο. Γενικά αν δεν είσαι σίγουρος για το μπορεί να κάνει ο άλλος δεν μπορείς να του δίνεις «συμβουλές» που απαιτούν γνώσεις και πιθανόν να είναι θανατηφόρες αν γίνει κάτι λάθος. Αυτή είναι η άποψή μου.
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη selectronic : 14-11-11 στις 13:58
μάλλον έχεις μπερδευτή λίγο με τα καλώδια. οι αγωγοί ενός μονοφασικού καταναλωτή είναι συνήθως τρεις
φάση ουδέτερος και γείωση.
το κίτρινο πάντα είναι η γείωση. η γείωση πιάνει σε σημεία του καταλωτή που μπορούν να μεταφέρουν φορτίο στον άνθρωπο και μπορεί να έρθει σε επαφή αυτός. για να δουλεύουν οι συσκευές θέλουν τα αλλα δυο καλώδια φάσης και ουδέτερου. ο αγωγός της γειώσεις πηγαίνει στο ρελέ ηλεκτροπληξίας και είναι πάντα υπό φυσιολογικές συνθήκες χωρίς φορτίο. αν το ρεύμα βρεθεί σε σημεία που δεν πρέπει ο αγωγός της γειώσεις θα μεταφέρει αυτό το ρεύμα στον ρελέ και αυτός θα <<πέσει>> διακόπτοντας το ρεύμα για να μας προτατεύσει. πλέον παρα πολλές συσκευές δεν έχουν καν γείωση και αυτό γιατί τα σημεία επαφής με τον άνθρωπο είναι από μη αγώγιμα υλικά.
υγ. αν η ορθογραφία μου είναι χαλια τα παράπονα σας στο http://speech.ilsp.gr/greeklish/
Μάλλον κι εσύ έχεις μπερδευτεί ολίγον…
Δεν πηγαίνει η γείωση στον ρελέ, καμία σχέση δεν έχει με την γείωση ο ρελές. Μετράει αν το ρεύμα που «φεύγει» από την φάση, «επιστρέφει» από τον ουδέτερο. Αν φεύγουν πχ 10 αμπέρ από την φάση και γυρνάν 9 από τον ουδέτερο, τότε το ένα αμπέρ έχει πάει αλλού (πχ ψήνει εσένα). Οι πιο πολλοί ρελέδες «πέφτουν» στα 30mA διαρροής.
Η γείωση χρειάζεται ακριβώς για να υπάρχει «δρόμος» να διαρρεύσουν (στην περίπτωσή μας προς την γη) αυτά τα mA.
Δες κι εδώ
και εγώ αυτό ο ξέρο, η γείωση δεν έχει σχέση με το ρελέ ηεκτροπηξίας, απλά επειδή δεν έχει γείωση η κουζίνα μένει φορτισμένη με το φορτίο της διαρροής,
κάτι σαν μπαταρία.Μια άλλη ερώτηση γιατί κάποιος ΄πιο πάνω έγραψε οτι έτσι σταθεροποιήται το ρελέ?
Εννοούσε ότι δεν θα πέφτει κι ας έχει διαρροή η αντίσταση. Διαρρέει η τάση αλλά δεν έχουμε διαρροή ρεύματος αφού η τάση δεν πάει πουθενά. Καμία σχέση με μπαταρία.
Αν υποθέσουμε ότι με γείωση εκτός και 100volt στην κουζίνα την πιάσεις, τότε θα τραβήξεις κάποιο ρεύμα (υποθέτουμε ότι γειώνεσαι με το πάτωμα), και άρα θα πέσει ο ρελέ, κι ας μην έχει πάνω γείωση η κουζίνα.
Η διαφορά είναι ότι με την γείωση συνδεδεμένη θα πέσει ο ρελέ με το που πάθει κάτι η αντίσταση, ενώ χωρίς γείωση η κουζίνα θα περιμένει (με τάση στο σασί) να την πιάσει κάποιος, και τότε θα πέσει ο ρελέ…
Μια απορία από έναν άσχετο του είδους που όμως έχει πάθος με τα ηλεκτρικά, κτλ..
όταν λες φίλε Θανάση ότι χωρίς την γείωση μετρούσες 110βολτ τάση στο κέλυφος της κουζίνας, αν εγώ ή οποιοσδήποτε έκανε το λάθος να την αγγίξει εκείνη τη στιγμή να υποθέσω ότι θα γινόταν κάρβουνο έε;; και αν κάποιος μη σχετικός έβαζε αυτή την κουζίνα σε λειτουργία στην κατάσταση που ήταν παραλείποντας την γείωση θα τον έψηνε;; έτσι απλά; δεν υπάρχουν άλλα ασφαλιστικά μετρά;
Το ασφαλιστικό μέτρο είναι ο ρελέ και όπως είπα και πιο πάνω ακόμα και χωρίς γείωση στην συσκευή, και καθόλου γείωση να έχει το σπίτι, με το που πιάσεις το σασί θα αρχίσεις να διαρρέεσαι από ένα ρεύμα, που όταν φτάσει στα 30mA θα πέσει ο ρελέ. Εσύ πάντως θα την ακούσεις όταν πιάσεις την κουζίνα.
Γι αυτό υπάρχει η γείωση στα μεταλλικά σασί, ώστε αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα στην συσκευή και διαρρεύσει τάση στο σασί, να γίνει αμέσως διαρροή ρεύματος προς την γη. Οπότε η συσκευή «ρίχνει τον ρελέ» και καταλαβαίνεις ότι έχει πρόβλημα (και την βγάζεις από την πρίζα μέχρι να την επισκευάσεις).
Ακόμα και αν δεν υπάρχει ρελέ διαρροής (ανεπίτρεπτο την σήμερον ημέρα), αν είναι σε καλή κατάσταση η γείωση και αναλόγως το πρόβλημα στην συσκευή, μπορεί να γίνει τόσο μεγάλη διαρροή ρεύματος προς την γή που να ρίξει την ασφάλεια, αν και είναι σπάνια περίπτωση σε σπίτι…
Oi αντιστασεις εσωτερικα εχουν ενα μονωτικο υλικο που χωριζει το συρμα (αντισταση) απο το εξωτερικο περιβλημα.
Ολοι θα εχετε δει οτι οταν σε ενα μεταλλικο αντικειμενο το οποιο εχει μια θερμοκρασια π.χ. 20 βαθμων, ξεκινησουμε να το ζεστανουμε γρηγορα, δημιουργουνται υδρατμοι.
Οι υδρατμοι αυτοι και η κακη ποιοτητας μονωτικου υλικου που εχουν οι αντιστασεις ιμιτασιον αλλα και γνησιες ακομα ορισμενων εταιριων, ειναι οι υπευθυνοι για την πτωση του ρελε αφου αφηνουν το ρευμα να περασει προς το εξωτερικο μερος της αντιστασης.
Μπορει να λεει 110βολτ αλλα για καποιον λογο που δεν μπορω να εξηγησω δεν ειναι τοσο.
Εχω περασει ξυστα το χερι μου πανω απο την κουζινα και δεν με εχει χτυπησει και ο λογος που το εκανα ηταν για αυτο ακριβως που ρωτας.
Δεν αφηνουμε ποτε ομως μια ηλεκτρικη συσκευη να λειτουργει χωρις γειωση.
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη j kalai : 15-11-11 στις 00:52