Χτες από (μεγάλη) χαζομάρα έκαψα ένα 75ALS174 σε ένα Yaskawa servo drive. Είναι smd και έχει και διάφορα άλλα εξαρτήματα κοντά του. Δεν διαθέτω σταθμό θερμού αέρα, αλλά έχω αρκετά μεγάλη πείρα με το κολλητήρι. Ποτέ όμως μέχρι τώρα με smd εξαρτήματα.
Λέω λοιπόν να δοκιμάσω σε ένα χαλασμένο motherboard να βγάλω κάποια παρόμοια ολοκληρωμένα για εξάσκηση και να δοκιμάσω να αλλάξω το ολοκληρωμένο (όταν το έχω στα χέρια μου) με κολλητήρι και ψιλή μύτη. Η τακτική θα είναι να κόψω τα ποδαράκια του τσιπ και μετά αφού προσθέσω όπου χρειάζεται λίγη κόλληση στα pads και μετά ελάχιστο flux, να τοποθετήσω το ολοκληρωμένο πάνω και τέλος να κολλήσω δύο αντιδιαμετρικά ποδαράκια και μετά τα υπόλοιπα, αφήνοντας ενδιάμεσα χρόνο για ψύξη του ολοκληρωμένου.
Τι λέτε, μπορεί να πετύχει;
Επίσης το συγκεκριμένο ολοκληρωμένο είναι εύκολο να βρεθεί στα μαγαζιά στην Αθήνα; Το έχω βρει στο Ebay με $10 τα δύο.
Θα δοκιμάσω να βγάλω και μια φωτογραφία το βράδυ να την ανεβάσω εδώ για να δείτε το σκηνικό. Ελπίζω να μην έχει καεί και κάτι άλλο, γιατί έφαγε 24V κατακέφαλα σε μια από τις εξόδους του, οπότε μπορεί φαντάζομαι να προχώρησε και πιο κάτω η ζημιά. Απλά αυτό φαίνεται και με το μάτι ότι είναι κατεστραμμένο. Έβγαλε και το γνωστό καπνό ...