Σελίδα 12 από 15 ΠρώτηΠρώτη ... 21011121314 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 111 έως 120 από 148

Μέλος
    Όνομα
    Πέτρος
    Περιοχή
    Θεσσαλονικη

Προεπιλογή

Άκυρο το παραπάνω post. Βρήκα τι έφταιγε!!!!!!!!!!!!!!

Σύντομα θα σας έχω λεπτομέρειες!

Μέλος
    Όνομα
    Πέτρος
    Περιοχή
    Θεσσαλονικη

Προεπιλογή

Λοιπόν παίδες, το λάθος ήταν εντελώς βλακώδες και ντρέπομαι λίγο που δε το παρατήρησα νωρίτερα...

Κάτω από το chip υπάρχει ένα μεταλλικό "πλακάκι". Στο Spansion μου λοιπόν αυτό το πλακάκι ήταν μικρό και δεν δημιουργούσε πρόβλημα. Στο ST όμως είναι μεγαλύτερο, και ακουμπούσε στα pads του adapter, ουσιαστικά βραχυκυκλώνοντας κι εγώ δε ξέρω πόσα ποδαράκια από το τσιπάκι...

Η λύση ήταν απλούστατη και φαίνεται στην παρακάτω φωτό...

Με παρηγορεί λίγο το γεγονός ότι ούτε ο ηλεκτρονικός το παρατήρησε, οπότε δεν είμαι τόσο αδικαιολόγητος ως μη επαγγελματίας που δε το παρατήρησα από την αρχή...

Τώρα λοιπόν μένει καθαρά το hardware κομμάτι του recovery, μιας και ξέμπλεξα με το δύσκολο ηλεκτρονικό κομμάτι.

Θα σας έχω νέα σύντομα!!!

Το avatar του χρήστη firewalker
    Νέο Μέλος
    Όνομα
    Αλέξανδρος
    Περιοχή
    Μαγνησία

Προεπιλογή

Άντε με το καλό.

Πραγματικά έχω αρχίσει και αγχώνομαι. Μας κρατάς σε αγωνία.
    Γίνε ρεαλιστής, μείνε ονειροπόλος ...

Το avatar του χρήστη FILMAN
    Μέλος
    Όνομα
    Φίλιππος
    Περιοχή
    Δάφνη, Αθήνα

Προεπιλογή

Ρε Πέτρο πραγματικά σου βγάζω το καπέλο! Σου εύχομαι να πάρεις πίσω τα αρχεία σου μέχρι το τελευταίο bit. Και τελοσπάντων μη ξαναπάς σαυτόν τον ηλεκτρονικό.

Μέλος
    Όνομα
    Πέτρος
    Περιοχή
    Θεσσαλονικη

Προεπιλογή

Καλημέρα παίδες!

Πάντως προς το παρόν δε τον βλέπω πολύ πρόθυμο τον δίσκο να μου δώσει τα δεδομένα μου... Δούλεψε μεν με το chip, αλλά πάλι χτυπάνε οι κεφαλές του... Φοβάμαι μήπως με το αρχικό πέσιμο γρατσουνίστηκε η λεγόμενη Service Area (SA) του δίσκου και δε μπορεί να διαβάσει ζωτικά δεδομένα για το initialization του. Γιατί οι κεφαλές αλλάχτηκαν, οπότε δε μπορεί να είναι θέμα κεφαλών πλέον. Επίσης το chip με το σωστό περιεχόμενο μπήκε κι αυτό... Άρα τι μένει...

Το κακό είναι πως για να ελέγξω εύκολα το SA θα χρειαστεί ένα μηχάνημα που κοστίζει $9000, αλλιώς είναι πάλι εφικτό, αλλά μεγάλη ιστορία...

Είδομεν...

Το avatar του χρήστη lastid
    Νέο Μέλος
    Όνομα
    Δημήτρης
    Περιοχή
    Θεσσαλονίκη

Προεπιλογή

Μπράβο για την προσπάθεια, κρίμα για τα δεδομένα ως τώρα.
    Ο δίσκος αναγνωρίζεται από το BIOS?
    Μία άλλη τεχνική για χτυπημένο δίσκο είναι να μπει στην κατάψυξη για 4 τουλάχιστον ώρες, με κατάλληλη φυσικά προστασία για την υγρασία. Δεν νομίζω ότι στην περίπτωση αυτή θα κάνει τίποτε, αλλά δεν χάνει κανείς και τίποτε να δοκιμάσει...

Το avatar του χρήστη Thansavv
    Μέλος
    Όνομα
    Θανάσης
    Περιοχή
    Φινλανδία

Προεπιλογή

Πέτρο δοκίμασες την πλακέτα από τον άλλο donor δίσκο, με την καινούρια (προγραμματισμένη) μνήμη?
    Μήπως έχει πάθει κάτι η πλακέτα που δοκίμαζες μέχρι τώρα...

Μέλος
    Όνομα
    Πέτρος
    Περιοχή
    Θεσσαλονικη

Προεπιλογή

Εχτές έβαλα την πλακέτα του 2ου donor με το chip που προγραμμάτισα. Σήμερα δοκίμασα και με την πλακέτα του πρώτου 1ου donor (χρειαζόταν και μια μικροεπιδιόρθωση σε ένα path που ξηλώθηκε όταν ξεκόλλαγα το chip με το απλό κολλητήρι χωρίς απορροφητικό) προγραμματίζοντας άλλο ένα chip για να μη το ξεκολλήσω από την άλλη πλακέτα. Και με τις 2 χτυπάνε οι κεφαλές...

Μετά προγραμμάτισα 2 άλλα chips με τα περιεχόμενα του 2ου donor (που τα είχα κρατήσει κι αυτά backup), και δούλεψε ο 2ος donor και με τις 2 πλακέτες. Άρα να είναι θέμα πλακέτας το αποκλείουμε.

Κάτι που πέρασε αμυδρά από το μυαλό μου είναι μήπως το πολύπαθο chip με τόσα που πέρασε άλλαξαν λίγο τα δεδομένα του... Αλλά αφενός ο programmer το είχε αναγνωρίσει κανονικά σαν Spansion κτλ κτλ με το σωστό ID, αφετέρου, μέσα στο ASCII dump του αναφέρεται το serial number του δίσκου, άρα πόσο πιθανό είναι να αλλάχτηκαν δεδομένα από μέσα κατά τη διαδικασία του backup? Συν το γεγονός ότι με ένα hex comparison πρόγραμμα που σύγκρινα τα dumps των 2 chips είναι παρόμοια... Συγκεκριμένα πράγματα διαφοροποιούνται (serial numbers δίσκων, re-allocation tables των bad sectors κτλ κτλ). Κατά τα άλλα είναι 80-85% όμοια... Άρα προφανώς δεν είναι ούτε ελαττωματικό περιεχόμενο του chip.

Επίσης, οι κεφαλές αλλάχτηκαν σωστά. Πραγματικά σωστά... Μία ώρα έφαγα για να μην ακουμπήσουν μεταξύ τους οι αντικριστές κεφαλές βγάζοντας το μπράτσο από τα platters... Δε μπορώ να περιγράψω με λόγια τι αλχημείες έκανα και με πόση προσοχή... Απλά είμαι 99,9% σίγουρος πως το έκανα σωστά.

Ένα άλλο που παρατήρησα (όχι τώρα, απλά δε φανταζόμουν να παίζει τόσο ρόλο, αλλά ίσως και να παίζει τελικά το ρόλο του) είναι μια κυκλική γρατσουνιά στον εσωτερικότατο εγγράψιμο δακτύλιο του επάνω platter. Δηλαδή τέρμα μέσα, όσο πιο κοντά πάει στον άξονα των platters. Αλλά ΟΚ να παίζει τόσο ρόλο αυτό? Το πολύ πολύ να μη πάρω τα δεδομένα που υπάρχουν εκείνο το cylinder... Βέβαια οι recoverάδες λένε πως και οι γρατσουνιές (αν και εσωτερικές) βλάπτουν τις κεφαλές, εκτός από τα σωματίδια σκόνης (ως εξωτερικό εμπόδιο). Τώρα πως γίνεται κάτι που είναι προς τα μέσα (γρατσουνιά) να βλάψει την κεφαλή που ίπταται πάνω από το σημείο δε το καταλαβαίνω...

Στο σχετικό με data recovery ξένο forum που γράφτηκα μου είπε κάποιος πως υπάρχει λύση για αυτό με καλές πιθανότητες επιτυχίας, αλλά με αφήνει λέει να βρω μόνος μου τι πρέπει να κάνω... Κλασικά...

The scratch will destroy the next set of heads as well. There is a technique that can be employed in this case that might still produce a happy ending. I'm sure you'll figure it out before too long. As usual, good luck.
    Και όταν μεταξύ σοβαρού και αστείου τον ρώτησα αν υπονοεί να πάρω ψιλό γυαλόχαρτο και να "φάω" τη γρατσουνιά, μου απάντησε το εξής:

The sandpaper method is only recommended for security erasing a drive. I am sure you'll figure out the method yourself. Just keep in mind that you have to avoid the scratch!
    Δώστε καμιά ιδέα ρε παιδιά, τι να υπονοεί η Πυθία?

Το avatar του χρήστη klik
    Μέλος
    Όνομα
    N/A
    Περιοχή
    Θεσσαλλλονίκη

Προεπιλογή

Βάλε ένα μηχανικό καουτσουκένιο στοπ να μην πάει η κεφαλή μέχρι εκεί. Οι κεφαλές δεν κινούνται με μοτέρ για να πάθει ζημιά το μοτέρ αν το σταματήσεις.

Τα plates δεν τα χαλάρωσες καθόλου, σωστά;

Μέλος
    Όνομα
    Πέτρος
    Περιοχή
    Θεσσαλονικη

Προεπιλογή

Παράθεση Αρχικό μήνυμα από klik Εμφάνιση μηνυμάτων
    Βάλε ένα μηχανικό καουτσουκένιο στοπ να μην πάει η κεφαλή μέχρι εκεί. Οι κεφαλές δεν κινούνται με μοτέρ για να πάθει ζημιά το μοτέρ αν το σταματήσεις.

Τα plates δεν τα χαλάρωσες καθόλου, σωστά;
    Εννοείται πως δεν άγγιξα τη βίδα των platters... Αν χαθεί το alignment τους σημαίνει και την οριστική καταστροφή του δίσκου...

Επανέρχομαι με εξελίξεις...

Συνολικά έχω κάνει τις εξής δοκιμές:

Disk#0 με Heads#1, PCB#2 και ROM#0 => Χτυπάνε οι κεφαλές και ο δίσκος δεν αναγνωρίζεται από το σύστημα
    Disk#0 με Heads#2, PCB#2 και ROM#0 => Χτυπάνε οι κεφαλές και ο δίσκος δεν αναγνωρίζεται από το σύστημα
    Disk#0 με Heads#1, PCB#1 και ROM#2 => Χτυπάνε οι κεφαλές και ο δίσκος δεν αναγνωρίζεται από το σύστημα

Disk#2 με Heads#2, PCB#1 και ROM#2 => Ο δίσκος δουλεύει κανονικά
    Disk#2 με Heads#2, PCB#2 και ROM#0 => Ο δίσκος γυρνάει, αλλά δεν εμφανίζεται καθόλου στο σύστημα

Όπου #0 είναι ο δίσκος μου, όπου #1 είναι ο πρώτος δότης, και όπου #2 είναι ο δεύτερος δότης

Από τις παραπάνω δοκιμές βγαίνουν τα εξής συμπεράσματα:
    • Ό,τι κεφαλές κι αν βάλω στον δικό μου δίσκο χτυπάνε...
    • Λάθος ROM (αν υποθέσουμε πως το "κουτσό" τσιπ διαβάστηκε λάθος) δε προκαλεί χτύπημα των κεφαλών, απλά δεν αναγνωρίζεται ο δίσκος από το σύστημα...

Άρα αποκλείεται το χτύπημα των κεφαλών να οφείλεται σε λάθος ανάγνωση του τσιπ μου. Αυτό που ίσως τελικά ευθύνεται για το χτύπημα των κεφαλών είναι η κυκλική γρατσουνιά στο εσωτερικότατο cylinder του επάνω platter. Γιατί εκεί βρίσκεται το SA του δίσκου (αντίθετα, στους 3.5" δίσκους βρίσκεται στο εξωτερικότατο cylinder του επάνω platter)... Για να παρακάμψω την ανάγνωση του SA θα πρέπει να θέσω τον δίσκο σε safe mode (ή factory mode), που θέλει ειδικό εξοπλισμό, και να περάσω καινούριο firmware από ολόιδιο δίσκο... Τρέχα γύρευε...

Εντωμεταξύ βρήκα στον Καναδά έναν δίσκο εντελώς ολόιδιο με τον δικό μου (TOSHIBA MK3252GSX HDD2H01 B UK01 S). Θυμίζω πως οι δότες που έχω πάρει είναι TOSHIBA MK3252GSX HDD2H01 B UK01 Τ. Με το Τ να δηλώνει ως χώρα παραγωγής τις Φιλιππίνες, ενώ το S την Κίνα. Δε νομίζω να παίζει τόσο ρόλο, αλλά 65 ευρώ τα χαλαλίζω προκειμένου να μου φύγει εντελώς από το μυαλό το ενδεχόμενο της μη 100% συμβατότητας...

Εξάλλου δεν έχω και τίποτα άλλο να δοκιμάσω... Σήμερα μάλιστα έκανα και σχετικό post στο ξένο forum αν τυχόν κάποιος από τους σκληροπυρηνικούς recoverάδες θέλει να του ρίξει μια ματιά πιο πολύ για "εκπαιδευτικούς" λόγους. Και η αλήθεια είναι πως στο σημείο που έφτασα πλέον με αυτόν το δίσκο έχουν πάψει να με απασχολούν τόσο τα δεδομένα (συνήθισα στην ιδεά ότι τα έχασα), και πιο πολύ θέλω να μάθω αν με τα κατάλληλα εργαλεία μπορεί να ανακτηθεί... Είχα μάλιστα και απάντηση:

Παράθεση Αρχικό μήνυμα από HDD Spaz
    I'll do it. Having read everything which has been performed I will charge $600 to look at the drive and recovery costs will be $2000 - $6000.

Οπότε άντε πάλι στην αναμονή του 3ου και τελευταίου δότη δίσκου...

Σελίδα 12 από 15 ΠρώτηΠρώτη ... 21011121314 ... ΤελευταίαΤελευταία

Παρόμοια Θέματα

1. SONY 420GS CRT 19" ψυχρή κόλληση " Ίσως "
    από ΚΥΡΙΑΚΟΣ 69 στο forum Τηλεόραση
    Απαντήσεις: 9
    Τελευταίο Μήνυμα: 02-11-10, 22:58

Δικαιώματα - Επιλογές

• Δημιουργία θεμάτων: Όχι
  • Υποβολή μηνυμάτων: Όχι
  • Σύναψη αρχείων: Όχι
  • Επεξεργασία μηνυμάτων: Όχι
  •