Το Σ/Κ έψαξα να βρω το τροφοδοτικό μου, το οποίο με λύπη διαπίστωσα πως δε δουλεύει... Μόλις συνδέσω μια οποιαδήποτε κατανάλωση στα (+) και (-), ανάβει το LEDάκι max current και μηδενίζεται η τάση. Αυτό το τροφοδοτικό το είχε φτιάξει ο πατέρας μου πριν καμιά 15αριά χρόνια από Elektor, και δούλευε άψογα την τελευταία φορά που το χρησιμοποίησα πριν 2-3 χρόνια.
Anyway, επειδή δεν έχω διάθεση στην παρούσα φάση να το ψάξω να δω τι φταίει, σκέφτομαι να πάρω ένα έτοιμο. Έψαξα λίγο στο eBay και βρήκα τα παρακάτω:
0-30V DC 0-3A Variable / 1A 5V DC Bench Power Supply
Bench Power Supply Unit LCD, 30V/3A
Αυτά από ότι βλέπω έχουν ποτενσιόμετρα και για την τάση και για την ένταση του ρεύματος. Μάλιστα από ότι βλέπω έχουν την κανονική ρύθμιση, και επιπλέον "μικρορύθμιση"...
==========
0-50 VDC 0-3A Variable / 1A 5VDC Bench Power Supply
0-30V DC 0-3A Variable / 1A 5V DC Bench Power Supply
0-30 VDC 0-5A Variable / 1A 5VDC Bench Power Supply
Τα τρία παραπάνω είναι η ίδια φιλοσοφία, με παραλλαγές στην τάση/ένταση εξόδου από ότι βλέπω. Αλλά ή δεν έχουν μικρορύθμιση, ή αυτό το "jog dial" είναι που πραγματοποιεί το tuning και το fine tuning. Προφανώς όμως για την τάση. Για την ένταση δεν υπάρχει ρύθμιση?
Τέλος, σε όλα τα παραπάνω η χώρα κατασκευής είναι άγνωστη (υποθέτω Hong Kong ή China). Θα έπρεπε να με απασχολήσει αυτό? Τελικά ποιο θα μου προτείνατε να προτιμήσω? Εννοείται πως το παίρνω με αφορμή την τροφοδοσία του chip με 4V αλλά θέλω να είναι αρκετά καλό και για πιθανή μελλοντική χρήση. Οπότε ποια παραλλαγή είναι καλύτερη/συνηθέστερη? 0-30V / 0-5A ή 0-50V / 0-3Α?
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη PrinceOfAbyss : 12-07-10 στις 14:41
Παρακολουθω με ενδιαφερον την συζητηση και φιλε πετρο σου ευχομαι
καλο κουραγιο και το επιθυμητο αποτελεσμα να ερθει συντομα!
When all think alike, no one is thinking very much.
Γιατί δεν κάνεις μία βόλτα από τα μαγαζιά της Θεσσαλονίκης (Δωδεκανήσου ας πούμε) για τροφοδοτικό? Θα έχεις και service, ενώ η αγορά ενός τέτοιου οργάνου από έξω μπορεί να σου δημιουργήσει άλλα προβλήματα (τελωνείο κλπ).
Για την ένταση στα τροφοδοτικά, δεν υπάρχει ακριβής ρύθμιση γιατί στην ουσία δεν ρυθμίζουμε την ένταση του ρεύματος εξόδου. Η ένταση εξαρτάται από το εκάστοτε φορτίο. Αυτό που ρυθμίζουμε είναι η μέγιστη ένταση του ρεύματος, μια ηλεκτρονική ασφάλεια ρεύματος δηλαδή, η οποία δεν χρειάζεται συνήθως να είναι υπερβολικά ακριβής.
Για την επιλογή τροφοδοτικού, νομίζω ότι τα 30V είναι αρκετά, ενώ τα 3 A μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να μη σου φτάνουν. Άρα 30V/5A.
Γιούπιιιιιιι!!! Προσγειώθηκε το δεματάκι μου σήμερα! Λογικά αύριο θα το έχω...
Περιλαμβάνει μέσα αυτό και αυτό... Είπα με την ευκαιρία του τροφοδοτικού να πάρω και κάτι πιο αναβαθμισμένο από το Antec κολλητήρι μου...
Βέβαια ακόμη περιμένω τον programmer της Willem από τον Καναδά... Αλλά αύριο θα εξασκηθώ λίγο με κολλήσεις/αποκολλήσεις με θερμό αέρα γιατί είναι κάτι τελείως άγνωστο προς εμένα...
Αυτά προς το παρόν.
Ελα τώρα, πέστο, δεν θες να φτιάξεις το δίσκο, το εργαστήριο θες να εξοπλίσεις και ψάχνεις αφορμή...
Πριν γράψετε ένα νέο θέμα στο φόρουμ, ψάξτε ->εδώ<-, κάτι θα βρείτε που δεν ξέρατε.
Να ήμουν και του επαγγέλματος καλά θα ήταν...
Στη δουλειά μου, στο μόνο που θα μπορούσε να μου χρειαστεί ένα τόσο advanced soldering station θα ήταν αν κόλλαγα τις κάρτες (AGP, PCI-X, κτλ) στα slots τους.
Αλλά γενικά, ναι, μου αρέσει να παίρνω εργαλεία και δεν πολυλυπάμαι τα χρήματα τους... Έτσι κι αλλιώς πιάνουν τα χέρια μου, οπότε όλο και κάπου θα μου χρειαστεί. Για το τροφοδοτικό δε το συζητάμε, αυτό σίγουρα θα μου χρειαστεί...
Εχτές το βράδυ έκανα έναν λεπτομερή απολογισμό του τι έχω πληρώσει ως τώρα για την περιπέτεια μου... Έχουμε και λέμε:
64.94 GBP για έναν δίσκο Toshiba MK3252GSX
64.94 GBP για έναν δεύτερο δίσκο Toshiba
27.50 EUR για έναν EEPROM programmer
21.12 USD για τέσσερα SOIC adapters
69.99 GBP για έναν True USB Willem ECU EPROM BIOS SPI universal Programmer
199.99 GBP για ένα Desoldering solder station with soldering iron BK 6000
110.98 GBP για ένα Bench Power Supply 0-30 VDC 0-5A Variable / 1A 5VDC
25.00 EUR σε ένα τοπικό κατάστημα ηλεκτρονικών για διάφορα (flux, καινούρια μύτη για το κολλητήρι, κτλ)
10.00 EUR σε έναν τοπικό ηλεκτρονικό για να δει μέσα από στερεοσκόπιο το chip και να μου πει τελικά πως δε μπορεί να κάνει τίποτα παραπάνω
==================================================
686.20 EUR με τις τρέχουσες ισοτιμίες...
Το οποίο ποσό τελικά είναι πολύ κοντά στα 800-1000 EUR που μου ζήτησαν από εταιρία για να μου ανακτήσουν τα δεδομένα.
Βέβαια προτιμώ* αυτό που έκανα γιατί έτσι μου έμειναν τα:
1. Η χαρά του DIY
2. Τα εργαλεία
3. Οι γνώσεις που αποκόμισα από όσα διάβασα για τους δίσκους
* Θα συνεχίσω να το προτιμώ αν καταφέρω να ανακτήσω τα δεδομένα μου στο τέλος, που ήταν και το αρχικό μου κίνητρο για όλη αυτή τη διαδικασία στην οποία μπήκα... Θα δείξει αν έπραξα σωστά ή λανθασμένα...
Όπως και να'χει, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς σε αυτό το καταπληκτικό forum που είτε με βοηθήσατε με συμβουλές είτε με εμψυχώσατε με τα posts σας!
Ήρθαν όντως τα πράγματα σήμερα το μεσημεράκι.
Με το τροφοδοτικό λοιπόν ανά χείρας, ρύθμισα την τάση στα 3.5V, σύνδεσα και το chip πριν το βάλω στον programmer, αλλά τραβάει 5Α... Το άφησα 2-3secs να δω μήπως πέσει το ρεύμα αλλά τίποτα. Και όταν το έπιασα με το δάχτυλο το chip είχε ζεσταθεί (όχι αφόρητα, χλιαρό προς ζεστό...). Κατέβασα τα max A στο 0.5, το ξανασύνδεσα, και πάλι τράβαγε όσο το είχα ρυθμίσει. Το συνδέω και στον programmer, αλλά μου γράφει Index out of bound κτλ κτλ και σταματάει το reading.
Βέβαια να πω εδώ πως το δοκίμασα με τον EEPROM programmer που είχα παραγγείλει λάθος. Ο σωστός της Willem ακόμη έρχεται... Απλά μια δοκιμή έκανα, χωρίς να περιμένω να διαβάσει το chip.
Αυτό όμως που μου κάνει εντύπωση είναι τα 5Α, και γενικά που τραβάει όσα βρει διαθέσιμα (σαν βραχυκύκλωμα). Έτσι πρέπει να είναι? Και αν ναι, πόσα max A να ρυθμίσω το τροφοδοτικό να δίνει? 0.5Α είναι αρκετά?
(Η απάντηση που θα διαβάσω είμαι σίγουρος πως θα με στεναχωρήσει...)