Καλημέρα σε όλους.
Θα ήθελα τη βοήθεια σας σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω εδώ και 10 μέρες... Καταρχήν έπεσε ένας 2.5" δίσκος μου στο πάτωμα ενώ δούλευε (τον είχα συνδεδεμένο εξωτερικά στο laptop για να πάρω κάτι δεδομένα). Αμέσως άρχισε να κάνει τα κλασικά κλικ κλικ (click of death) η κεφαλή του... Όντας τεχνικός υπολογιστών πήρα τη μεγάλη απόφαση να τον ανοίξω... ΟΚ αυτό που είδα ήταν αναμενόμενο... Από τον βραχίονα των κεφαλών είχε ξεκολλήσει η μία από τις τέσσερις κεφαλές... Παραγγέλνω από το eBay έναν ολόιδιο δίσκο (ευτυχώς που τον βρήκα), για να αλλάξω όλο το βραχίονα...
Ώσπου να έρθει ο δίσκος χάλασα και άλλους 3-4 δίσκους για εξάσκηση αλλαγής των κεφαλών... Παράλληλα έκανα και το τρισμέγιστο λάθος να πειραματιστώ με τον χειρότερο τρόπο στον δικό μου δίσκο (τον ασθενή). Αυτό που έκανα λοιπόν ήταν με ένα κατσαβιδάκι να αρχίσω να γεφυρώνω διάφορα σημεία μπας και διαβάσει ο δίσκος έστω και με τρεις κεφαλές από τα υπόλοιπα τρία platters... Αποτέλεσμα... Στο 3ο-4ο γεφύρωμα έπαψαν να γυρνάνε και τα platters... Προφανώς έκαψα το PCB μου...
Διαβάζω λίγο ακόμη σε ένα σχετικό με data recovery forum και μαθαίνω πως μπορώ να αλλάξω και το PCB αρκεί να πάρω από το δικό μου PCB την EEPROM που κρατάει κάποια εντελώς disk specific δεδομένα για το calibration των κεφαλών στα tracks κτλ (ακόμη και δίσκοι με διαδοχικά serial numbers έχουν διαφορετικά δεδομένα μέσα στην EEPROM τους).
Έρχεται λοιπόν ο δίσκος τη Δευτέρα, και ενώ περίμενα να με δυσκολέψει ίσως και καταστροφικά η αλλαγή των κεφαλών, ως εκ θαύματος πραγματοποιήθηκε άψογα... Σχεδόν επαγγελματικά... Ψεκάζω τον δίσκο με πεπιεσμένο αέρα να φύγουν τυχόν σκόνες, και τον κλείνω... Τον συνδέω στο PC και φυσικά δε ξεκινάει να γυρνάει (λογικό, εφόσον από βλακεία έκαψα την πλακέτα). Βάζω την πλακέτα του νέου δίσκου μπας και δουλέψει έστω και χωρίς τη δική μου EEPROM και ξεκινάει ο δίσκος, αλλά δε μπορούν να βρουν οι κεφαλές τα tracks... Λογικό και αναμενόμενο χωρίς τη σωστή EEPROM.
Παίρνω λοιπόν την απόφαση να αλλάξω τις EEPROM (κάτι που αρχικά το θεωρούσα αρκετά εύκολο μιας και έχω μια σχετική εξοικείωση με το κολλητήρι). Ελάτε όμως που τον αναρροφητή τον είχα σπίτι, και από τον ενθουσιασμό μου ότι θα λειτουργούσε μετά από αυτό δε πήγα να τον πάρω... Έτσι προσπάθησα με μια λεπίδα από ξυράφι να ανασηκώσω την EEPROM ενώ παράλληλα ζέσταινα με το κολλητήρι τα ποδαράκια της.
Αποτέλεσμα, 2 ποδαράκια έμειναν επάνω στο PCB... Καταστροφικό... Παρόλα αυτά συνέχισα τις βλακείες και με τη λεπίδα του ξυραφιού έξυσα το πυρίτιο στο σημείο που έφυγαν τα ποδαράκια για να βρω το μέταλλο το οποίο συνδέει τα ποδαράκια αυτά με τον πυρήνα του chip... Προφανώς όμως είναι τόσο μικροσκοπικά που με γυμνό μάτι δε βρήκα τίποτα (αντιθέτως χάλασα και μια γωνίτσα από το chip).
Μετά από όλα αυτά τα εισαγωγικά, η ερώτηση μου είναι η εξής: Υπάρχει τρόπος έστω με 6 επαφές να διαβάσω το περιεχόμενο της EEPROM και να το περάσω σε ένα νέο chip? Ή έστω, κάποιο εργαστήριο ηλεκτρονικών με τον κατάλληλο εξοπλισμό λέτε να μπορεί να αναπληρώσει με καλώδιο (kynar wire) τα ξεκολλημένα ποδαράκια κολλώντας πχ το καλώδιο κατευθείαν στα σημεία μέσα στο chip?
Αυτή η EEPROM είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει ο δίσκος να διαβάσει τα δεδομένα μου...
Να και δύο φωτογραφίες από το βιασμένο chip...