Καλημέρα,

Το κλιματιστικό είναι ένα Panasonic 12.000 BTU (όχι inverter). Το έχω περίπου 13 χρόνια στο σαλόνι μου και το λειτουργώ (λειτουργούσα) για θέρμαση τον χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι. Γενικά... έχει δουλέψει πολλές ώρες και θα το έλεγα σκυλί... αλλά όχι αθάνατο - μάλλον ήρθε η ώρα του

Λοιπόν... τι πρόβλημα παρουσιάζει? Θα ξεκινήσω από πέρισυ τον χειμώνα όπου παρατήρησα μειωμένη απόδοση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Του έκανα ένα καθαρισμό μήπως και βελτιώσει την κατάσταση αλλά τίποτα. Συνέχισα να το λειτουργώ και έχω την εντύπωση πως όσο περνούσε ο χειμώνας τόσο έπεφτε η απόδοση του σιγά σιγά. Άνοιξα λοιπόν την εξωτερική μονάδα, έβγαλα τον ανεμιστήρα και αρχισα το καθάρισμα. Εβγαλα όση βρωμιά είχε στο στοιχείο, στον πάτο, ξεβούλωσα την αποχέτευση και γενικά το γυάλισα. Μετά έπιασα την εσωτερική μονάδα. Έβγαλα όλα τα πλαστικά και καθάρισα σε βάθος το στοιχείο (με πινέλο και ηλεκτρική σκούπα), την φτερωτή, την πλακέτα, την αποχέτευση και ότι έβρισκα. Αποτέλεσμα: Καλύτερη ροή αέρα αλλά όχι περισσότερη ζέστη.
Συνέχισα να το λειτουργώ έτσι (με μειωμένη απόδοση)... και όταν ήρθε το καλοκαίρι το γύρισα σε ψύξη αλλά δεν έβγαζε κρύο αέρα. Δεν ασχολήθησα περισσότερο. Το καλοκαίρι πέρασε χωρίς να το λειτουργήσω (χρησιμοποιούσα τα άλλα κλιματιστικά στο σπίτι). Τώρα που ήρθε πάλι ο χειμώνας το άνοιξα για ζέστη. Λειτουργησε 2 ώρες (έχοντας μειωμένη απόδοση όπως και πέρισυ) και μετά σταμάτησε και άρχισε να αναβοσβήνει το λαμπάκι του. Αρχισε να κάνει κάτι σαν εξαέρωση. Εδώ να σημειώσω ότι αυτή την εξαέρωση την έκανε και πέρισυ τον χειμώνα... Κάποιον που ρώτησα πέρισυ, μου είπε ότι ειναι φυσιολογικό να το κάνει για παγώνει η εξωτερική μονάδα και το κάνει αυτό για να την ξεπαγώσει. Είναι όμως φυσιολογικό να το κάνει όταν εξω έχει 10 βαθμούς κελσίου? Είναι φυσιολογικό να το κάνει κάθε 2-3 ώρες? Στα υπόλοιπα κλιματιστικά στο σπίτι δεν βλέπω τέτοια συμπεριφορά...

Σήμερα το άνοιξα πάλι... Πλέον με το που πατάω το κουμπί να ανοίξει, το λαμπάκι αρχίζει να αναβοσβήνει (χωρίς να βγάζει αέρα). Ο ανεμιστήρας στην εξωτερική μονάδα γυρίζει και ακούω κάτι τακ - τακ (προσπαθεί να ξεκινήσει ο κομπρέσορας?). Περιμενα περίπου 5 λεπτά και το λαμπάκι ανάψε σταθερά. Ο ανεμιστήρας στην εξωτερική μονάδα πότε σταματάει πότε ξεκινάει... (ούτε αέρας ούτε τίποτα).

Πολύ φοβάμαι για πλακέτα ή κομπρέσορα... Είμαι για καινούργιο? ή να το προσπαθήσουμε λίγο μήπως και καταφέρουμε κάτι?

Ευχαριστώ