Αρχικά να σου πω ότι δεν είναι της ειδικότητάς μου το θέμα όπως και ότι δεν έχω καμία εμπειρία-γνώση για το συγκεκριμένο λέβητα, θα σου παραθέσω κάποια σημεία μάλλον για να κάνω τον προβληματισμό σου δυσκολότερο.
1. είναι γεγονός ότι λέβητας που λειτουργεί 15 χρόνια αρχίζει να χάνει βαθμό απόδοσης λόγο επικαθίσεων. Μετρήσεις του βαθμού απόδοσης κατά την ετήσια συντήρηση θα βοηθούσαν (αν γίνονται σωστά φυσικά).
2.είναι σίγουρο ότι ο καυστήρας που έχεις δεν μπορεί να γυρίσει σε αέριο? Βέβαια είναι ένα παλιό μηχάνημα.
3. η καμινάδα σου είναι σε κατάσταση να δουλέψει για καυστήρα αερίου? Τις περισσότερες φορές, παλιές καμινάδες δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις οπότε χρειάζεται επιπλέον κόστος για ανοξείδωτη.
4.το πετρέλαιο το προπληρώνεις, το αέριο αφού το καταναλώσεις.
5. με νέο λέβητα αερίου έχεις όφελος και για το ζεστό νερό (δεν ξέρω πως το θερμαίνεις τώρα).
6. ότι απόσβεση ήταν να κάνει ο παλιός λέβητας την έχει κάνει. Σκέψου ότι ο βαθμός απόδοσής του θα είναι περίπου 85-90% (ελπίζω) και ένας καινούργιος χαμηλών θερμοκρασιών μπορεί να φτάσει πάνω από 100%.
Αυτά από μένα, προσωπικά θα πήγαινα προς το αέριο αλλά δεν έχω την τύχη. Αν κάτι δεν είναι κατανοητό, στη διάθεσή σου.