Καλημερα σε όλους!
Το πλυντήριο ρούχων μου Bosch Logixx 8 Sensitive [Bosch WAS20420GR / 23 (FD 8912 200028] ξαφνικα αρχισε να ριχνει το ρελε. Οσο ειναι ο διακοπτης επιλογης προγραμματος στο 0 (=κλειστο το πλυντηριο) δεν το ριχνει, αμεσως μολις γυρισω τον διακοπτη προς οποιοδηποτε προγραμμα ριχνει αμεσως το ρελε στον πινακα. Τονιζω οτι πεφτει το ρελε και οχι η ασφαλεια της γραμμης.
Ενεργειες μου:
1) Ελεγξα την πριζα βαζοντας αλλη συσκευη υψηλης καταναλώσης με γειωση και ειναι μια χαρα. Να διευκρινησω (αν εχει καποια σημασια) οτι ειναι πριζα 16Α. Επισης τοκιμασα το πλυντηριο και σε αλλη κοντινη ριζα (10Α) και ριχνει παλι το ρελε.
2) Ανοιξα το πλυντηριο απο επανω και δεν ειδα κατι περιεργο (καλα, λογω απειριας και να υπηρχε κατι τιναγμενο μαλλον δεν θα το εβλεπα). Ουτε ειδα πουθενα διαρροες
3) Ανοιξα το πλυντηριο απο κατω και ειδα οτι το ενα απ τα 2 καρβουνακια του μοτερ εχει λιγο καπνισει λερωνοντας με μαυρη πουδρα την φυσα του μοτερ η οποια ειναι κολλητα διπλα του. Το περιεργο ειναι οτι το 2ο καρβουνακι δεν δειχνει να εχει καπνισει, το ακουμπησα και δεν λερωθηκα. Βεβαια δεν εχει διπλα του καποια φυσα οπως το αλλο καρβουνακι ωστε να "μαρτυραει" την βρωμια.
4) Απομονωσα την φυσα του μοτερ να δω μηπως και φταιει το μοτερ αλλα το προβλημα συνεχιζεται.
5) Στην παροχη ρευματος το πρωτο πρωτο εξαρτημα στο οποιο εισερχεται το ρευμα ειναι το κυκλωμα που σας δειχνω στην φωτο (κωδικος Iskra bsh nr 9000 005994) το οποιος γκουγκλαροντας βλεπω οτι ειναι πυκνωτης-φιλτρο ρευματος (Kondensator-Netzfilter). Αυτο γειωνει επανω στην πλατη του πλυντηριου. Ξεβιδωνοντας την εν λογω γειωση το πλυντηριο δουλευει μια χαρα. Αντιλαμβανομαι οτι ειναι τρομακτικα επικινδυνο αλλα δεν πλησιασα καθολου το πλυντηριο και το αφησα να ξεκινησει να δουλευει για μολις 2-3 λεπτα (και ακριβως διπλα στο πλυντηριο εχω πυροσβεστηρα!). Λετε να φταει αυτο το κυκλωμα; Αλλα αν φταει αυτο, θα πρεπει να πεφτει το ρελε ακομα και οταν ο επιλογεας προγραμματος ειναι στο 0, γιατι ακομα και τοτε στο εν λογω κυκλωμα διερχεται ρευμα...
6) Σε αυτο το νημα διαβαζα για πιθανο υποπτο εναν αντιπαρασιτικο πυκνωτη αλλα δεν εντοπισα κατι τετοιο (ισως και να υπαρχει βεβαια και να μην το βλεπω). Εκτος κι αν αυτος ο αντιπαρασιτικος αφορα μονο τα πλυντηρια πιατων.
Τι λετε να φταιει; Ουτε γνωριζω ποιον αξιοπιστο μαστορα να φωναξω, αλλα ουτε και μου περισσευουν τα €.
Σημαντικοτατη επισήμανση:
Το προβλημα πρωτοπαρουσιαστηκε πριν 3 ημερες αλλα με λιγο διαφορετικα συμπτωματα. Οταν συνδεαμε το πλυντηριο στο ρευμα με τον διακοπτη επιλογης προγραμματος στο 0, το ρελε επεφτε μετα απο 1- 1,5 λεπτο. Ενω αν επιχειρουσα να γυρισω τον διακοπτη σε οποιοδηποτε προγραμα το ρελε επεφτε αμεσως. Ενω σημερα οπως σας εξηγησα το ρελε δεν πεφτει οταν ο διακοπτης ειναι στο 0, πεφτει μονον οταν επιχειρησω να επιλεξω προγραμμα.
Eχω τσατιστει : το πλυντηριο το αγορασα αρχες 2010 πληρωνοντας το αδρα (650€) προτιμώντας το απο τις φθηνες made in spain σειρες της Bosch που ειχαν ιδια χαρακτηριστικα αλλα στο 1/2 εως 2/3 της τιμης του συγκεκριμενου μονο και μονο για να εχω λεει το κεφαλι μου ησυχο για αρκετα χρονια. Του κανω χρηση με στοργη και προδερμ (!!!) και τελικα με προδωσε (γεμισμα καδου εως 80% max, στο ρευμα συνδεεται μονο οταν γινεται χρηση, ποτε θερμοκρασια πανω απο 60, ποτε στροφες πανω απο 800, παντα χρηση επωνυμου αφαλλατικου, μετα το περας της πλυσης μενει η ανοιχτη πορτα καδου και απορρυπαντικου για να στεγνωνει εσωτερικα...κ.ά.). Δηλαδη ακομα και τα ακριβα μοντελα απολυτως αναλωσιμα...Δεν ξααγοραζω ακριβα μοντελα σε οτιδηποτε!
Σορυ για το σεντονι!