Καλησπερα σε ολους,
Εχω το λαπτοπ dell n5030 το οποιο ξαφνικα σταματησε να δουλευει και δεν αναβουν ουτε τα λαμπακια του με τον φορτιστη. Μετρησα τασεις στις κοντινες επαφες του dc jack και ειχε 19,5v και οι εκει ασφαλειες ειναι οκ. Επισης παρατηρησα οτι ενα τσιπακι, συγκεκριμενα το τ51125α που βρισκεται στην αλλη ακρη, συγκεκριμενα διπλα στη μπαταρια του cmos γινοταν υπερβολικα ζεστο, χωρις να εκκινει το μηχανημα, μονο που συνεδεα τον φορτιστη. Υπεθεσα λοιπον βραχυκυκλωμα και μετα απο ψαξιμο στο ιντερνετ οπου κι αλλοι ειχαν το ιδιο θεμα το παραγγειλα και το αλλαξα. Το καινουριο δεν ζεσταινεται με τον φορτιστη αλλα ο υπολογιστης επιμενει να μην αντιδρα οταν παταω το κουμπι εκκινησης. Να την εχει πατησει κανα si 4800 ( 8πιν mosfet) που ειναι εκει κοντα?γενικως εχω δει και σε αλλα μηχανηματα οτι ειναι λιγο ευαισθητα. Γνωριζει κανεις πως μπορω να τα ελεγξω αυτα? βάσει μετρησεων στα πιν δεν δειχνει βραχυκυκλωμενο.

Θα ηθελα επισης να ρωτησω και κατι αλλο που διαβασα σε ενα αλλο thread σε αυτο το φορουμ. Το μεσαιο πιν στον φορτιστη του ντελ πρεπει να εχει 19 βολτ. Όμως στον δικο μου φορτιστη, δεν ειναι ο αυθεντικος αλλα ενας universal της turboX το μεσαιο πιν δεν εχει καθολου ταση. Μετρησα και εναν αλλον φορτιστη ιδιας μαρκας αλλα πιο πολλα βατ που εχω σε ενα αλλο μηχανημα με το βυσματακι της ντελ και ουτε εκει εχει ταση το μεσαιο πιν. Παρ'ολα αυτα το λαπτοπ δουλευε πολυ καιρο με τον εν λογω φορτιστη μεχρι να παθει αυτο που επαθε.