Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 10 από 22

Hybrid View

Προηγούμενο μήνυμα Προηγούμενο μήνυμα   Επόμενο Μήνυμα Επόμενο Μήνυμα
    Το avatar του χρήστη manos_3
    Μέλος
    Όνομα
    Μανώλης
    Περιοχή
    Χανιά

Προεπιλογή Αγορά σταθμού για reballing

Δημιουργώ νέο θέμα εδώ γιατί σε άλλο post δεν πήρα ακόμα απαντηση και ανησυχώ...!!!

Αγαπητοί συμφορουμίτες....Μετά από πολύ σκέψη και εκ μέρους μου και του ξαδέρφου μου( ο εργοδότης μου ) και επειδή βλέπω ότι το 90% των laptop που μας έρχονται παρουσιάζουν πρόβλημα στη κάρτα γραφικών και με reflow σπάνια να φτιάξουν και αν φτιάξουν θα ξαναχαλάσουν ,αποφασίσαμε να αγοράσουμε ένα σταθμό για reballing με όλα τα παρελκόμενα.Προσωπικά(γιατί εγώ θα ασχοληθώ με αυτή τη δουλειά) δεν έχω ξανακάνει ποτέ reballing,μόνο reflow, αλλά έχω δει πολλά video και έχω δει πολλά άρθρα που πιστεύω ότι αν πάρουμε το μηχάνημα με μερικούς μήνες εξάσκηση κάτι θα κάνω!!!

Βασικά θέλω να με ενθαρρύνεται για τη πράξη αυτή και να μου προτείνεται εξοπλισμό διότι έχω δει πολλά αλλά δεν ξέρω τι να αποφασίσω και κατά πόσο αυτό θα μου κάνει δουλειά...!!
    Απ'ότι έχω δει θα χρειαστώ:

1. Το σταθμό κόλλησης/αποκόλλησης
    2. Flux
    3. Στένσιλς και βάση
    4. Solder Balls
    5. Βοηθητικά εργαλεία

Παρακαλώ τους ειδήμονες του <<reballing>> να μου απαντήσουν στα παρακάτω:

α) Ποιο σταθμό μου προτείνεται;Η αγορά θα γίνει λογικά από το εξωτερικό αλλά δεν ξέρω αν παραγγείλω κάτι π.χ. από Αμερική δεν θα πληρώσω πολλά στο τελωνείο;

β) Τι στένσιλ να προμηθευτώ; Direct Heating ή από τ'άλλα; Η εργασία που θα ασχολούμαστε θα ναι κυρίως η επισκευή στις κάρτες γραφικών/northbridge των laptop. Οπότε αν παραγγείλω ένα σετ των 250 κομματιών για παράδειγμα θα με καλύψει σε όλες τις περιπτώσεις.

Αυτά για αρχή....!!!!Συγχωρέστε με αν λόγω των μη αρκετών ακόμα γνώσεων μου γράφω πράγματα τα οποία δεν στέκουν καλά!
    Σας ευχαριστώ!

Το avatar του χρήστη manos_3
    Μέλος
    Όνομα
    Μανώλης
    Περιοχή
    Χανιά

Προεπιλογή

Καμία απάντηση ακόμα ρε μάγκες!!
    Αρχίζω και ανησυχώ!!!

Μέλος
    Όνομα
    Αδάμ
    Περιοχή
    Θεσσαλονίκη

Προεπιλογή

Γειά σου,

Είμαι νέος στο φόρουμ αλλά πιστεύω ότι έχω πολύ καλή γνώση-εμπειρία στο θέμα του reflow.

Όλα εξαρτώνται από τα λεφτά που είσαι διατεθειμένος να δώσεις. Θέλεις Infrared ή Hot Air; Θέλεις μόνο για laptop ή μία μηχανή που να σε καλύπτει και σε μεγαλύτερα boards, πιό χονδρά και βαριά;

Για laptop θα πρέπει για μένα να δώσεις τουλάχιστον γύρω στα 1000 ευρώ (Honton 392) και να κάνεις ορισμένες αλλαγές στο μηχάνημα για να δουλεύει εύκολα και σωστά (καθώς και πολύ εξάσκηση).

Stencils, είμαι fan των direct heat και αποφεύγω τον ζεστό αέρα όταν κάνω reballing. Ο καλύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσεις το infrared για να τα ζεστάνεις στους 200-220 βαθμούς ή ένας μικρός φούρνος (όχι αέρας) που να ελέγχεται από pid. Βασικά χρειάζεσαι τα universal stencils (από τα 250 θα καταλήξεις να χρησιμοποιείς καμιά δεκάδα το πολύ για τα laptop, βέβαια είναι καλό να τα έχεις). Χρειάζεται να ξανακάνεις reflow των balls δεύτερη φορά αφού αφαιρέσης το stencil για να κάτσουν καλά τα balls. Βάση δεν χρειάζεσαι, χρησιμοποίησε ταινία αλουμινίου για να το κρατάς πάνω στο chip.

Βασικό είναι τα καλά thermocouples (προτιμάω τα omega) και η σωστή τοποθέτησή τους.

Flux, είμαι ευχαριστημένος με την Kingbo RMA 218.

Balls θα χρησιμοποιείς συνήθως 0.45, 0.5 και 0.6 αλλά είναι καλό να έχεις όλο το set γιατί δεν ξέρεις ποτέ.

Βασικό είναι ένα καλό μικροσκόπιο ή κάποιος άλλος τρόπος για να βλέπεις τι κάνεις.

Θα χρειαστείς ισοπροπυλική αλκοόλη, καλές τσιμπίδες, κάποιο τρόπο να στηρίζεις το chip όταν το καθαρίζεις από τα παλιά solder (π.χ. μέγγενη), μπόλικη ταινία αλουμινίου και kapton, κάποιο μαλακό πινέλο (όχι σκληρό γιατί μπορεί να "σηκώσεις" pads), καλό σύρμα αποκόλησης, ένα καλό κολλητήρι (σταθμό κόλλησης) με τις ανάλογες μύτες.

Αυτά είναι τα βασικά εάν δεν ξεχνώ τίποτα.

Να ξέρεις ένα καλό reflow (ακολουθείς Jedec/IPC profile) με καλό flux επισκευάζει μόνιμα το 85% των περιπτώσεων (δεν χρειάζεται desolder-reballing). Τα reflows που κάνουν οι περισσότεροι με κάποιο hot gun δεν λείωνει τα balls και μάλιστα με την σωστή διαδικασία (preheat - soak - reflow σε συγκεκριμένους χρόνους) απλώς μαλακώνει τα balls ή στραβώνει το board (λόγο υπερβολικής θερμοκρασίας τοπικά ενώ το υπόλοιπο είναι κρύο) με αποτέλεσμα το crack στα balls να κλείσει προσωρινά. Είδες, βασικό το workstation να είχει καλή στήριξη του board για να αποφεύγεις το flexing (προτίμα τα ανοξείδωτα).

4. Ένα μέλος ευχαρίστησε τον atsio για αυτό το χρήσιμο μήνυμα:

elkcloner (19-03-14)

Νέο Μέλος
    Όνομα
    Γιώργος
    Περιοχή
    Κερατσίνι

Προεπιλογή

Παράθεση Αρχικό μήνυμα από atsio Εμφάνιση μηνυμάτων
    Flux, είμαι ευχαριστημένος με την Kingbo RMA 218.
    Αν θέλεις πες σε παρακαλώ από που το παίρνεις και πόσο γιατί διαβάζω ότι κυκλοφορούν πολλά ψεύτικα κυρίως από e-bay που δεν κάνουν δουλειά.

Μέλος
    Όνομα
    Αδάμ
    Περιοχή
    Θεσσαλονίκη

Προεπιλογή

Τελευταία φορά που πήρα ήταν απευθείας από κατάστημα στην Κίνα (όχι από Ebay) γιατί είναι φθηνότερα (γλυτώνουν τις χρεώσεις του Ebay). Πρέπει να ήταν ο Goldpart http://www.ebay.com/itm/1pcs-100g-KI...item3380ef35f9 που την αναφέρει σαν αυθεντική, αλλά και ο see-ic από Hong Kong που τον χρησιμοποιώ συχνά για power mosfets, io controllers, northbridge κ.λ.π εξηγή το τι ακριβός γίνεται. Πρόκειτα για ΟΕΜ version της Kingbo http://www.ebay.com/itm/100g-KINGBO-...21206492665%26.
    Και τον πιστεύω γιατί είναι πολύ αξιόπιστος. Γενικά το Hong Kong είναι πιό ακριβό από την Κίνα αλλά έχει πολύ πιο γρήγορες παραδόσεις.
    Η 223 που δοκίμασα (για φθηνότερο κόστος στο reballing) η κινέζικη όντος sucks. Αλλά και τα περισσότερα μαγαζιά στην Ευρώπη πουλάνε τις κινέζικες εκδόσεις και αυτό φαίνεται από την τιμή που έχουν, απλώς την ψηλοβαράνε στα αυτιά.
    Γιατί, τι πρόβλημα είχανε με την 218 από EBAY; Βασικά το flux έχει self life και θέλει ψυγείο για να το βγάλει (το self life). Απλώς προτού την χρησιμοποιήσης πρέπει να επανέλθει σε room temperature. Για αυτό βάζω μια μικρή ποσότητα στην σύριγγα για την καθημερινή χρήση.
    Επειδή δεν βρήκα επίσημα στοιχεία για την 218 χρησιμοποιώ τα profiles της 4300 που ζητούν 60-90 sec από τους 140 στους 200 για soak για lead free packages.

7. Ένα μέλος ευχαρίστησε τον atsio για αυτό το χρήσιμο μήνυμα:

gethag (10-07-13)

Προεπιλογή

φίλε μου πρώτα να σαι καλά που μοιράστηκες την εμπειρία σου πάνω στο θέμα.
    Δηλαδή έχεις παιδευτεί στο παρελθόν με φθηνότερα μηχανήματα που δεν χρησημοποιούν προφίλ θέρμανσης?

σου έχω και μια άλλη ερώτηση, απο ότι κατάλαβα επισκευάζεις μητρικές σε επίπεδο ic,
    πόσο χρεώνεις για αυτή τη δουλειά? απο που αγοράζεις ανταλακτικά? πόσο χρόνο κάνουν να σου έρθουν? και που βρίσκεις σχηματικά? γενικά συμφαίρει μία τέτοια επισκευή
    σε τρέλανα λίγο αλλά το τελευταίο καιρό σκέφτομαι το συγκεκριμένο θέμα

Το avatar του χρήστη toni31
    Μέλος
    Όνομα
    Αντώνης
    Περιοχή
    Θεσσαλονικη

Προεπιλογή

Παράθεση Αρχικό μήνυμα από atsio Εμφάνιση μηνυμάτων
    ......Να ξέρεις ένα καλό reflow (ακολουθείς Jedec/IPC profile) με καλό flux επισκευάζει μόνιμα το 85% των περιπτώσεων (δεν χρειάζεται desolder-reballing). Τα reflows που κάνουν οι περισσότεροι με κάποιο hot gun δεν λείωνει τα balls και μάλιστα με την σωστή διαδικασία (preheat - soak - reflow σε συγκεκριμένους χρόνους) απλώς μαλακώνει τα balls ή στραβώνει το board (λόγο υπερβολικής θερμοκρασίας τοπικά ενώ το υπόλοιπο είναι κρύο) με αποτέλεσμα το crack στα balls να κλείσει προσωρινά. Είδες, βασικό το workstation να είχει καλή στήριξη του board για να αποφεύγεις το flexing (προτίμα τα ανοξείδωτα).
    Επειδή τελευταία ακούω και διαβάζω πολύ να παίζει ο όρος «σύμφωνα με τα θερμικά προφίλ JEDEC και IPC» υπάρχει πουθενά κάποιο εγχειρίδιο να διαβάσω σχετικά με αυτό?

Μέλος
    Όνομα
    Αδάμ
    Περιοχή
    Θεσσαλονίκη

Προεπιλογή

Παράθεση Αρχικό μήνυμα από toni31 Εμφάνιση μηνυμάτων
    Επειδή τελευταία ακούω και διαβάζω πολύ να παίζει ο όρος «σύμφωνα με τα θερμικά προφίλ JEDEC και IPC» υπάρχει πουθενά κάποιο εγχειρίδιο να διαβάσω σχετικά με αυτό?
    Εάν googlαρης θα βρεις πάμπολα

Νέο Μέλος
    Όνομα
    Κώστας
    Περιοχή
    Αθήνα

Προεπιλογή

Γεια σε όλους , εχω διαβάσει ολο το thread πολυ καλό και μπραβο σε όλους για τη βοήθεια που προσφέρετε σκεφτομαι πολυ σοβαρα την αγορά του παρακάτω σταθμού http://www.ebay.co.uk/itm/1810667058...84.m1438.l2649
    ποιά η γνώμη σας για το συγκεκριμένο.....

Μέλος
    Όνομα
    Peter
    Περιοχή
    attica

Προεπιλογή

φίλε, το θέμα που θέτεις είναι κάτι παραπάνω από να λύνω και αλλάξω το ανταλλακτικά και επανατοποθέτηση αλλά μέχρι στιγμής όσα μηχανάκια έστειλα για "reballing" (θεσσαλονίκη και τώρα τελευταία αθήνα) ξανά παρουσιάζουν προβλήματα μετά από μερικούς μήνες - χρόνο οπότε αξίζει? όταν είναι καλοσχεδιασμένα στο σύστημα ψύξεις τους?

Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίαΤελευταία

Παρόμοια Θέματα

1. [Miele] Αγορά πλυντηρίου ρούχων
    από rafa1919 στο forum Πλυντήριο
    Απαντήσεις: 15
    Τελευταίο Μήνυμα: 19-06-13, 11:18
  2. [Sony PS3] ερωτηση για reballing..
    από johny7 στο forum Παιχνιδομηχανή
    Απαντήσεις: 1
    Τελευταίο Μήνυμα: 02-03-13, 10:04
  3. cpu reballing HELP!!!!
    από johny7 στο forum Ερωτήσεις & Συμβουλές