Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 10 από 148

Hybrid View

Προηγούμενο μήνυμα Προηγούμενο μήνυμα   Επόμενο Μήνυμα Επόμενο Μήνυμα

Μέλος
    Όνομα
    Πέτρος
    Περιοχή
    Θεσσαλονικη

Προεπιλογή "Κουτσό" chip

Καλημέρα σε όλους.

Θα ήθελα τη βοήθεια σας σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω εδώ και 10 μέρες... Καταρχήν έπεσε ένας 2.5" δίσκος μου στο πάτωμα ενώ δούλευε (τον είχα συνδεδεμένο εξωτερικά στο laptop για να πάρω κάτι δεδομένα). Αμέσως άρχισε να κάνει τα κλασικά κλικ κλικ (click of death) η κεφαλή του... Όντας τεχνικός υπολογιστών πήρα τη μεγάλη απόφαση να τον ανοίξω... ΟΚ αυτό που είδα ήταν αναμενόμενο... Από τον βραχίονα των κεφαλών είχε ξεκολλήσει η μία από τις τέσσερις κεφαλές... Παραγγέλνω από το eBay έναν ολόιδιο δίσκο (ευτυχώς που τον βρήκα), για να αλλάξω όλο το βραχίονα...

Ώσπου να έρθει ο δίσκος χάλασα και άλλους 3-4 δίσκους για εξάσκηση αλλαγής των κεφαλών... Παράλληλα έκανα και το τρισμέγιστο λάθος να πειραματιστώ με τον χειρότερο τρόπο στον δικό μου δίσκο (τον ασθενή). Αυτό που έκανα λοιπόν ήταν με ένα κατσαβιδάκι να αρχίσω να γεφυρώνω διάφορα σημεία μπας και διαβάσει ο δίσκος έστω και με τρεις κεφαλές από τα υπόλοιπα τρία platters... Αποτέλεσμα... Στο 3ο-4ο γεφύρωμα έπαψαν να γυρνάνε και τα platters... Προφανώς έκαψα το PCB μου...

Διαβάζω λίγο ακόμη σε ένα σχετικό με data recovery forum και μαθαίνω πως μπορώ να αλλάξω και το PCB αρκεί να πάρω από το δικό μου PCB την EEPROM που κρατάει κάποια εντελώς disk specific δεδομένα για το calibration των κεφαλών στα tracks κτλ (ακόμη και δίσκοι με διαδοχικά serial numbers έχουν διαφορετικά δεδομένα μέσα στην EEPROM τους).

Έρχεται λοιπόν ο δίσκος τη Δευτέρα, και ενώ περίμενα να με δυσκολέψει ίσως και καταστροφικά η αλλαγή των κεφαλών, ως εκ θαύματος πραγματοποιήθηκε άψογα... Σχεδόν επαγγελματικά... Ψεκάζω τον δίσκο με πεπιεσμένο αέρα να φύγουν τυχόν σκόνες, και τον κλείνω... Τον συνδέω στο PC και φυσικά δε ξεκινάει να γυρνάει (λογικό, εφόσον από βλακεία έκαψα την πλακέτα). Βάζω την πλακέτα του νέου δίσκου μπας και δουλέψει έστω και χωρίς τη δική μου EEPROM και ξεκινάει ο δίσκος, αλλά δε μπορούν να βρουν οι κεφαλές τα tracks... Λογικό και αναμενόμενο χωρίς τη σωστή EEPROM.

Παίρνω λοιπόν την απόφαση να αλλάξω τις EEPROM (κάτι που αρχικά το θεωρούσα αρκετά εύκολο μιας και έχω μια σχετική εξοικείωση με το κολλητήρι). Ελάτε όμως που τον αναρροφητή τον είχα σπίτι, και από τον ενθουσιασμό μου ότι θα λειτουργούσε μετά από αυτό δε πήγα να τον πάρω... Έτσι προσπάθησα με μια λεπίδα από ξυράφι να ανασηκώσω την EEPROM ενώ παράλληλα ζέσταινα με το κολλητήρι τα ποδαράκια της.

Αποτέλεσμα, 2 ποδαράκια έμειναν επάνω στο PCB... Καταστροφικό... Παρόλα αυτά συνέχισα τις βλακείες και με τη λεπίδα του ξυραφιού έξυσα το πυρίτιο στο σημείο που έφυγαν τα ποδαράκια για να βρω το μέταλλο το οποίο συνδέει τα ποδαράκια αυτά με τον πυρήνα του chip... Προφανώς όμως είναι τόσο μικροσκοπικά που με γυμνό μάτι δε βρήκα τίποτα (αντιθέτως χάλασα και μια γωνίτσα από το chip).

Μετά από όλα αυτά τα εισαγωγικά, η ερώτηση μου είναι η εξής: Υπάρχει τρόπος έστω με 6 επαφές να διαβάσω το περιεχόμενο της EEPROM και να το περάσω σε ένα νέο chip? Ή έστω, κάποιο εργαστήριο ηλεκτρονικών με τον κατάλληλο εξοπλισμό λέτε να μπορεί να αναπληρώσει με καλώδιο (kynar wire) τα ξεκολλημένα ποδαράκια κολλώντας πχ το καλώδιο κατευθείαν στα σημεία μέσα στο chip?

Αυτή η EEPROM είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει ο δίσκος να διαβάσει τα δεδομένα μου...

Να και δύο φωτογραφίες από το βιασμένο chip...

Το avatar του χρήστη lastid
    Νέο Μέλος
    Όνομα
    Δημήτρης
    Περιοχή
    Θεσσαλονίκη

Προεπιλογή

Το datasheet της EEPROM είναι αυτό.
    Από ότι φαίνεται, έχουν αποκοπεί το Vcc και το HOLD#.

Ας δούμε αν μπορεί να γίνει κάτι χωρίς να σκάψεις περισσότερο το chip.
    Υποθέτοντας ότι το HOLD# έχει ενσωματωμένη pullup, δεν θα υπάρχει πρόβλημα στο να το αφήσεις ασύνδετο.
    Στο Vcc τώρα, που είναι και αυτό που μας καίει, μια που χωρίς τροφοδοσία δεν κάνουμε τίποτε:
    Συνήθως μία ψηφιακή είσοδος έχει δύο εσωτερικές διόδους προστασίας, μία προς το VCC και μία από το GND.
    Αν οι είσοδοι του συγκεκριμένου ολοκληρωμένου έχουν τέτοιες διόδους, τότε δίνοντας τάση 3.3+0.7=4V σε μία αχρησιμοποίητη είσοδο, θα ενεργοποιηθεί η αντίστοιχη δίοδός της προς το Vcc, όπου και θα εμφανιστούν 4-0.7=3.3V και το ολοκληρωμένο θα λειτουργήσει κανονικά. Αυτό θα γίνει με την προυπόθεση ότι η δίοδος θα μπορεί να αντέξει στο ρεύμα λειτουργίας του ολοκληρωμένου, που συνήθως έτσι είναι.
    Μία τέτοια ελεύθερη είσοδος είναι η W#, η οποία και δεν θα έχει πρόβλημα στο να την κρατήσεις high.
    Επαναλαμβάνω ότι όλα αυτά θα σε βοηθήσουν να διαβάσεις την EEPROM αν α) υπάρχει pullup στο HOLD# και β) υπάρχει δίοδος προστασίας στο W#.
    Θα μπορούσες να ψάξεις/βρεις/παραγγείλεις το ίδιο ολοκληρωμένο και να πειραματιστείς.

Μέλος
    Όνομα
    Πέτρος
    Περιοχή
    Θεσσαλονικη

Προεπιλογή

Σε ευχαριστώ άπειρα για το χρόνο σου Δημήτρη.

Απλά δεν είμαι ηλεκτρονικός και μερικά από αυτά που γράφεις μου φαίνονται κινέζικα. Μπορείς να μου πεις τι πρέπει να ψάξω/αγοράσω ώστε να πειραματιστώ με το chip? Και επίσης αυτός ο πειραματισμός προς ποια λύση θα κινείται? Να πάρω τα δεδομένα μέσα από το τσιπ και να τα αντιγράψω σε κάποιο άλλο άδειο ή να χρησιμοποιήσω αυτό το ίδιο στο PCB μου?

Edit: Διάβασα πιο προσεκτικά το post σου και το κατάλαβα καλύτερα μπορώ να πω... Θα πρέπει να πάρω 1 ίδιο chip και να προσπαθήσω να το συνδέσω χρησιμοποιώντας ως εναλλακτική Vcc την W#. Όλα αυτά όμως πως θα τα κάνω? Γίνεται να φτάξω/πάρω κάποιο adapter για σύνδεση στον υπολογιστή? Πως θα καταλάβω ότι λειτουργεί το νέο chip με την εναλλακτική σύνδεση του?

Please προσπάθησε να χρησιμοποιήσεις γλώσσα κατανοητή για έναν προγραμματιστή Η/Υ.
    Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη PrinceOfAbyss : 24-06-10 στις 12:40

Το avatar του χρήστη lastid
    Νέο Μέλος
    Όνομα
    Δημήτρης
    Περιοχή
    Θεσσαλονίκη

Προεπιλογή

Ναι, σωστά κατάλαβες.
    Πρέπει να βρεις ένα ίδιο ολοκληρωμένο, να βεβαιωθείς ότι γενικά διαβάζεται με τον τρόπο που λέω, να διαβάσεις τα περιεχόμενα του παλιού, να τα μεταφέρεις στο νέο και κατόπιν να κολλήσεις το νέο στον controller.
    Για το σκοπό αυτό θα χρειαστείς
    α) Έναν EEPROM programmer κατάλληλο για SPI EEPROMS , για λειτουργία στα 3.3V και να μπορεί να αντιγράφει. Δανείζεσαι από γνωστό, αγοράζεις ή φτιάχνεις δικό σου.
    β) Adaptors για να κολλήσεις πάνω τους τα ολοκληρωμένα ώστε κατόπιν να τα τοποθετήσεις στον programmer. Κάτι σαν αυτό δηλαδή.
    Μπορώ αν θέλεις να σου τις κάνω, είναι πανεύκολες οι πλακετίτσες αυτές.
    γ) Έναν τρόπο να δώσεις 4V. Μεταβλητό τροφοδοτικό πάγκου είναι η καλύτερη τεχνικά λύση. Υπάρχουν όμως και άλλες.
    δ) Ένα (τουλάχιστο!) νέο ολοκληρωμένο, ώστε να πειραματιστείς και να αντιγράψεις. Έψαξα λίγο στο internet και είδα ότι το ολοκληρωμένο αυτό είναι παλιό και θα είναι λίγο δύσκολο να το βρεις. Εναλλακτικές λύσεις? 1. Να βρεις ολοκληρωμένο της ίδιας εταιρείας και ίδιας τεχνολογίας αλλά νεώτερο και με μεγαλύτερη χωρητικότητα (έψαξα αλλά δεν βρήκα άμεσα διαθέσιμο) ή 2. Να ξηλώσεις ένα από παρόμοιο δίσκο.

Το avatar του χρήστη herctrap
    Μέλος
    Όνομα
    Ηρακλής
    Περιοχή
    Αιγάλεω / Πυλος

Προεπιλογή

αν παρεις εναν ιδιο δισκο

αλλαξεις τους δισκους

και με ενα restore programm ψαξεις τον δισκο?

Μέλος
    Όνομα
    Πέτρος
    Περιοχή
    Θεσσαλονικη

Προεπιλογή

Παράθεση Αρχικό μήνυμα από lastid Εμφάνιση μηνυμάτων
    Ναι, σωστά κατάλαβες.
    Πρέπει να βρεις ένα ίδιο ολοκληρωμένο, να βεβαιωθείς ότι γενικά διαβάζεται με τον τρόπο που λέω, να διαβάσεις τα περιεχόμενα του παλιού, να τα μεταφέρεις στο νέο και κατόπιν να κολλήσεις το νέο στον controller.
    Για το σκοπό αυτό θα χρειαστείς
    α) Έναν EEPROM programmer κατάλληλο για SPI EEPROMS , για λειτουργία στα 3.3V και να μπορεί να αντιγράφει. Δανείζεσαι από γνωστό, αγοράζεις ή φτιάχνεις δικό σου.
    β) Adaptors για να κολλήσεις πάνω τους τα ολοκληρωμένα ώστε κατόπιν να τα τοποθετήσεις στον programmer. Κάτι σαν αυτό δηλαδή.
    Μπορώ αν θέλεις να σου τις κάνω, είναι πανεύκολες οι πλακετίτσες αυτές.
    γ) Έναν τρόπο να δώσεις 4V. Μεταβλητό τροφοδοτικό πάγκου είναι η καλύτερη τεχνικά λύση. Υπάρχουν όμως και άλλες.
    δ) Ένα (τουλάχιστο!) νέο ολοκληρωμένο, ώστε να πειραματιστείς και να αντιγράψεις. Έψαξα λίγο στο internet και είδα ότι το ολοκληρωμένο αυτό είναι παλιό και θα είναι λίγο δύσκολο να το βρεις. Εναλλακτικές λύσεις? 1. Να βρεις ολοκληρωμένο της ίδιας εταιρείας και ίδιας τεχνολογίας αλλά νεώτερο και με μεγαλύτερη χωρητικότητα (έψαξα αλλά δεν βρήκα άμεσα διαθέσιμο) ή 2. Να ξηλώσεις ένα από παρόμοιο δίσκο.
    α) Αυτό κάνει λογικά (και το manual του) ε?
    β) Θα πάρω αυτό που μου έδειξες, μη σε κουράζω να μου φτιάξεις, αν και θα μπορούσα να το φτιάξω και μόνος μου (απλά θα πρέπει να πάρω τα υγρά για την αποχάλκωση, να εγκαταστήσω το multisim, να πάρω διαφάνειες κτλ...)
    γ) Τροδοφοτικό μεταβλητής τάσης έχω.
    δ) Άντε να τα βρω... Που θα μου πάει όμως? Κάτι θα κάνω... Αλήθεια, πρέπει να είναι της ίδιας μάρκας? Γιατί ο δίσκος "δωρητής" που πήρα έχει δική του EEPROM απλά είναι διαφορετικής μάρκας (και φυσικά έχει τα δικά του δεδομένα μέσα).

Edit: Το chip μου γράφει επάνω FL040A006. Εγώ τι chip θα πρέπει να βρω για να είναι συμβατό? Από ότι είδα στο datasheet που μου έδωσες, δεν αναφέρουν για κάποιο συνδυασμό με τα συγκεκριμένα στοιχεία του δικού μου chip.

Παράθεση Αρχικό μήνυμα από herctrap Εμφάνιση μηνυμάτων
    αν παρεις εναν ιδιο δισκο

αλλαξεις τους δισκους

και με ενα restore programm ψαξεις τον δισκο?
    Τα platters όταν είναι παραπάνω από ένα ΔΕΝ μετακινούνται... Χάνεται η ευθυγράμμιση των cylinders ακόμη κι αν μετακινηθούν σχετικά μεταξύ τους κατά 0,01mm και τότε δε μπορεί να γίνει τίποτα και από κανέναν... Δε χρειάζεται κάτι τέτοιο έτσι κι αλλιώς... Μια χαρά γίνεται η δουλειά με αλλαγή κεφαλών και PCB (αρκεί να πάρεις από το δικό σου PCB την εν λόγω EEPROM).
    Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη PrinceOfAbyss : 24-06-10 στις 13:56

Νέο Μέλος
    Όνομα
    μιχαλης
    Περιοχή
    αθηνα

Προεπιλογή

Ακομα δεν μπορω να πιστεψω την ταλαιπωρια που τραβηξε ο φιλος το διαβασα ολο μονοκοματο εχοντας και εγω το ιδιο προβλημα ,τα δεδομενα μου ομως δεν ειναι σημαντικα και δεν εχω σκοπο να ασχοληθω,δεν μπορουσα ομως να μην του γραψω για να του εκφρασω την συμπαρασταση μου,διοτι μου θυμισε παλιες καλες εποχες που ελυωνα παρεα με το κολλητηρι μου,προκειμενου να πετυχω τον στοχο μου εστω και αν αυτο δεν ηταν παντα εφικτο διοτι ημουν και παρεμεινα ερασιτεχνης αλλα οπως λεει και το ασμα της μαρινελλας (αν δεν τα ζουσαμε πως θα τα θυμομαστε) μιχαλης

Παρόμοια Θέματα

1. SONY 420GS CRT 19" ψυχρή κόλληση " Ίσως "
    από ΚΥΡΙΑΚΟΣ 69 στο forum Τηλεόραση
    Απαντήσεις: 9
    Τελευταίο Μήνυμα: 02-11-10, 22:58

Δικαιώματα - Επιλογές

• Δημιουργία θεμάτων: Όχι
  • Υποβολή μηνυμάτων: Όχι
  • Σύναψη αρχείων: Όχι
  • Επεξεργασία μηνυμάτων: Όχι
  •  
  • BB code: σε λειτουργία