καλημερα και καλη εβδομαδα
δεν αναβε καθολου το συγκεκριμενο laptop .
αλλαξα τα u40 & u41 mosfet και βλεπω τωρα τασεις στη μητρικη (u82 π.χ)
δεν εχω ταση στα u70 \u73\u75\u79 και u 85
καλημερα και καλη εβδομαδα
δεν αναβε καθολου το συγκεκριμενο laptop .
αλλαξα τα u40 & u41 mosfet και βλεπω τωρα τασεις στη μητρικη (u82 π.χ)
δεν εχω ταση στα u70 \u73\u75\u79 και u 85
Πολλή Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα σου
Είσαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) έχουμε σχέδιο-κύκλωμα, του Laptop σου, ώστε να γνωρίζουμε τα "u40 & u41 mosfet" και ό,τι άλλο αναφέρεις;
Μήπως θα χρειαζόταν, ως συνημμένο, ένα σχέδιο-κύκλωμα αυτού που αναφέρεις, ώστε να συνεννοηθούμε καλύτερα;
με συγχωρεις ,επισυναπτω το link
http://kythuatphancung.vn/download/a...on-jv70cp.html
Να προσθέσω οτι δεν τραβάει καθόλου ma /stand by mode
Και δεν ζεσταίνεται κανένα εξάρτημα mosfet\power IC
Πολλή Καλησπέρα σου, συνονόματε φίλε!
Στο link, που δίνεις, έψαξα με πολύ φόβο για το σχέδιο-κύκλωμα του Laptop σου. (Ο φόβος μου ήταν λόγω του 'πλήθους' ιών, που έχω 'μαζέψει/αρπάξει' -κατά καιρούς- από τέτοια Κινέζικα Sites.)
Βρήκα το αρχείο, που κατεβαίνει ως pdf. και μπορείς να το σώσεις και ως pdf-αρχείο, για μετέπειτα αναφορές/χρήσεις κλπ.
Το αρχείο, ως pdf, δείχνει να έχει κάπου 67 σελίδες.... Σε ποιά σελίδα/σχεδιάγραμμα αναφέρεσαι;
Αν δεν πέσεις σε εξόφθαλμη περίπτωση βλάβης (τζιτζιρο-ψημένοεξάρτημα), τότε πολύ φοβάμαι ότι:
Αν η απουσία μιας Χ-τάσης οφείλεται σε (χαλασμένο εξάρτημα)/(διακοπή κυκλώματος) τα πράγματα είναι απλούστατα. Εντοπίζεται το εξάρτημα (και με απλό πολύμετρο), αντικαθίσταται, και Τέλος!
Αν όμως, σε ψηφιακά κυκλώματα, οι απλές μετρήσεις τάσεων (πολύμετρο) είναι σωστές, αυτό δεν σημαίνει και πολλά πράγματα. ...Διότι η τάση αυτή, ενώ θα έπρεπε -για παράδειγμα- να είναι τετραγωνικός παλμός, και στην πραγματικότητα είναι παραμορφωμένος τραπεζοειδής ως-και τριγωνικός παλμός, η παραμόρφωση αυτή μπορεί -άνετα- να αλλάζει ριζικά την συμπεριφορά κάποιου υποσυστήματος και εντέλει όλης της συσκευής (Laptop).
Επίσης χαρακτηριστικά της παλμικής τάσης, (όπως διάρκεια, συχνότητα, εύρος, μέση τιμή, κλπ) είναι -τελικά- σημαντικά για την σωστή λειτουργία του Laptop.
Αυτά όμως μετρούνται/εμφανίζονται ξεκάθαρα, μόνο με τη χρήση -έστω και σχετικά απλού- παλμογράφου.
Αν δεν διαθέτεις τέτοιο εργαλείο, τότε το οποιοδήποτε mosfet, chipάκι, κλπ μπορεί -άνετα- ενώ σου δίνει ολόσωστες τιμές τάσεων, ρευμάτων, κλπ, να σε ξεγελάει πλήρως σε κάποιο/περισσότερα/όλα από τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του σήματος που μετράς.
Δεν μπορείς να μετράς μόνο τάσεις τροφοδοσίας και διερχόμενα ρεύματα από εξαρτήματα!!!
Θα πρέπει να ακολουθήσεις και τις ροές σημάτων (data ήχου, video, start, stop, shut-down, payse, sleep) από τη δημιουργία του καθενός, σε κάθε είσοδο και σε κάθε έξοδο.
Προσωπικά, με αρκετά-βασικό παλμογράφο ακολούθησα βάσει σχεδίου-κυκλώματος το σήμα Κατακόρυφου Συγχρονισμού (V-synch signal-data) από την CPU της κάρτας γραφικών (σημείο δημιουργίας). Η αρχική του κυματομορφή (από τη CPU) στην οθόνη του παλμογράφου μου, ήταν μιά καμπύλη ακαταλαβίστικη (σε μορφή, σχεδόν σε όλα).
Όμως περνώντας από εξάρτημα σε εξάρτημα διατηρούσε την αρχική της μορφή. Μέχρι που περνάω από ένα mosfet-buffer, στην έξοδο του οποίου είχα δραματική μεταβολή της μορφής. Η μεταβολή αυτή διατηρήθηκε αναλλοίωτη για 2~3 εξαρτήματα ακόμα, ώσπου φτάσαμε στην έξοδο της συσκευής (ιατρικό μηχάνημα η συσκευή με το πρόβλημα).
Οι ύποπτοι ήταν δύο:
1) Το mosfet-buffer λόγω της δραματικής μεταβολής σήματος/data που προκαλούσε!!! Όμως
2) Δεν μπορούσα να είμαι και 100% βέβαιος ότι η CPU της κάρτας γραφικών (σημείο δημιουργίας του σήματος) έδινε -εξ'αρχής- σωστό σήμα/data.
Μετά από πρόχειρη έρευνα αγοράς, μάθαμε ότι τα κόστη τόσο του mosfet, όσο και της cpu ήταν μηδαμινά. Αγοράστηκαν και τα δύο εξαρτήματα.
Το πρόβλημα λύθηκε αμέσως με την αντικατάσταση του mosfet-buffer (και μας έμεινε ανταλλακτική η CPU).
Όλο αυτό το κατεβατό, για να τεκμηριώσω την ανάγκη ύπαρξης -έστω και σχετικά απλού- παλμογράφου!
jakektm (25-08-15)
Επειδή υπήρχαν κάποιες τάσεις, είπα μπας και το γλιτώσουμε το μπιρι μπιρι.
Καλησπέρα σε ολους σας,
Μετραω l35 9,84 -l36 1,53 στο 2k
U82 pin 8 μετράω 3,33 & 17 5,02
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη cards44 : 27-08-15 στις 00:11