Καλησπέρα στην παρέα. Σε γκαρσονιέρα που νοίκιασα πρόσφατα, υπάρχει οριζόντιος θερμοσίφωνας-boiler τοίχου. Μόλις τον είδα, σκέφτηκα: "80 lt είναι πολλά για μια φοιτητική γκαρσονιέρα." Αμ δε, τον άναψα μισή ώρα, ακούστηκε ο χαρακτηριστικός ήχος συσσωρευμένων αλάτων. Το νερό τελείωσε σε 5 λεπτά! (Χρησιμοποιώ χλιαρό νερό, όχι πολύ ζεστό, άρα δεν είναι θέμα σπατάλης.) Την επόμενη φορά, τον άναψα ώσπου να κάνει κλικ ο θερμοστάτης (70 βαθμοί) και πάλι το νερό τελείωσε γρήγορα, ενώ στην αρχή φαινόταν οκ. Οπότε σκέφτηκα τα παρακάτω: Ή ο θερμοσίφωνας έχει υπερβολικά πολλά άλατα, ή έχουν συνδεθεί ανάποδα οι παροχές (ζεστό-κρύο) ή ήταν για πατάρι και τοποθετήθηκε στον τοίχο. Φώναξα τον ιδιοκτήτη και αλλάξαμε την αντίσταση. Έβγαλα περίπου 1 κιλό άλατα, σχετικά μικρή ποσότητα. Κοιτώντας μέσα στο καζάνι, βεβαιώθηκα ότι ο θερμοσίφωνας είναι όντως οριζόντιος τοίχου (το κρύο στον πάτο του καζανιού, το ζεστό στην κορυφή), άρα δεν έγινε λάθος στην τοποθέτηση. Κάτι που μου έκανε εντύπωση, είναι ότι δεν είχε εναλλάκτη (σερπαντίνα) για τη λειτουργία boiler, αλλά μανδύα. Η διάβρωση ήταν προχωρημένη και στο καζάνι εσωτερικά ξεφλούδιζε το εμαγιέ (και καλά glass). Τέλος πάντων, αλλάξαμε αντίσταση και άναψα να ζεστάνει. Έκανε κλικ σε 40 λεπτά, αντί για 1 ώρα που έκανε πριν. Πάλι το νερό τελείωσε γρήγορα. (Στο πατρικό μου σπίτι έχουμε 80 lt θερμοσίφωνα παταριού και φτάνει για 2-3 άτομα, ακόμα και με μισή ώρα λειτουργίας και πολλά άλατα.) Όσο για τη λειτουργία ως boiler, το νερό δεν φτάνει ούτε για γρήγορο ντους 2 λεπτών. Το νερό της θέρμανσης (τηλεθέρμανση κοζάνης) είναι στους 60 βαθμούς περίπου. Αέρα δεν έχει το κλειστό κύκλωμα. Το πρόβλημα υπάρχει είτε λειτουργεί ο μανδύας, είτε όχι. Δηλαδή και το Σεπτέμβρη πριν ανάψω τη θέρμανση, το ίδιο ακριβώς πρόβλημα είχα. Το συμπέρασμα που έβγαλα: Όλοι οι οριζόντιοι θερμοσίφωνες τοίχου έχουν το ίδιο πρόβλημα, λόγω κατασκευής. Το κρύο ανακατεύεται με το ζεστό, αντί να γίνει διαστρωμάτωση. Τι εννοώ: Στους θερμοσίφωνες δαπέδου, το κρύο νερό πάει στον πάτο του καζανιού με σωληνάκι, οπότε υποχρεωτικά απλώνεται ομοιόμορφα στο κάτω μέρος και γίνεται διαστρωμάτωση (κάτω το κρύο, πάνω το ζεστό χωρίς να ανακατεύονται.) Στους κατακόρυφους τοίχου επίσης γίνεται διαστρωμάτωση, επειδή το καζάνι είναι κατακόρυφο, οπότε το κρύο ανεβαίνει σιγά-σιγά προς τα πάνω. Στους οριζόντιους τοίχου όμως δεν συμβαίνει αυτό. Παρ'όλο που το κρύο νερό μπαίνει στο κάτω μέρος, μπαίνει κατευθείαν και με ορμή από μια τρύπα στον πάτο του καζανιού και όχι με σωληνάκι όπως στους επιδαπέδιους. Επειδή το νερό μπαίνει με ορμή στο οριζόντιο καζάνι, απλώνεται γρήγορα παντού και ανακατεύεται με το ζεστό, κρυώνοντάς το. Το συμπέρασμά μου το στηρίζω στο γεγονός ότι έχω χρησιμοποιήσει και τα άλλα 2 είδη θερμοσιφώνων στα ίδια λίτρα χωρίς πρόβλημα. Σε σπίτι φίλου που είχα πάει μια φορά και είχε οριζόντιο τοίχου, πάλι υπήρχε αυτό το πρόβλημα.
Σας ζητώ συγγνώμη για το τεράστιο post, αλλά είναι τόσο περίεργο το πρόβλημα και αναρωτιέμαι αν το συμπέρασμά μου έχει βάση. Είμαι έτοιμος να αγοράσω κάθετο boiler 60 lt, αλλά θα ήθελα τη γνώμη σας πάνω στο πρόβλημα. Ευχαριστώ.