Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 10 από 12

Νέο Μέλος
    Όνομα
    Γιάννης
    Περιοχή
    Περιστέρι

Προεπιλογή Fuji RS93RN Σταματα η ψυξη και δεν λειτουργει ο εξωτερικος ανεμιστηρας

Καλησπερα παιδια !

Εχω αυτο το κλιματιστικο ειναι 20ετιας και παντα δουλευε απροβληματιστα μεχρι που φετος μας κρεμασε μεσα στις ζεστες...
    Να αναφερω οτι δεν ειμαι Ψυκτικος , ηλεκτρολογος εχω σπουδασει, πιανουν τα χερια μου και γενικα μου αρεσει να προσπαθω να επισκευαζω πραγματα μονος μου γιατι παντα κατι καλο μενει απο ολη την προσπαθεια εστω κ αν αποτυχει.

Αρχικα ειχα παρατηρησει τον χειμωνα δυο τρεις φορες που το ειχα δουλεψει οτι αργουσε να ζεσταθει και να στειλει ζεστο αερα πραγμα που δεν εκανε... (συνηθως σε 2-3 λεπτα ξεκινουσε ενω τωρα μπορει και 15-20 λεπτα) αλλα μετα λειτουργουσε κανονικα.
    Τωρα το καλοκαιρι για ενα μηνα περιπου δουλεψε κανονικα και η ψυξη του ηταν γρηγορη και δυνατη οπως ηταν παντα. Την τελευταια βδομαδα ομως παρατηρουσα οτι που και που δεν εβγαζε κρυο αερα και κοιταξα την εξωτερικη μοναδα και ειδα οτι δεν γυρνουσε ο ανεμιστηρας της,

μεχρι που πλεον λειτουργει ως εξης:
    -Αναβω το κλιματιστικο στην ψυξη και λειτουργει ο εσωτερικος ανεμιστηρας(σαν να το εχω στην λειτουργεια του ανεμιστηρα)
    -Μετα απο 2-3 λεπτα παιρνει μπρος ο συμπιεστης (θυμαμαι δεν υπηρχε καθυστερηση παλιοτερα) και λειτουργει η ψυξη κανονικα για 2-3 λεπτα και μετα σταματαει ο συμπιεστης και η ψυξη για 6-8 λεπτα και συνεχιζει με αυτο τον ρυθμο...
    -Ο Ανεμιστηρας της Εξωτερικης Μοναδας δεν λειτουργει καθολου (δοκιμασα να τον ξεκινησω με το χερι αλλα τπτ)

Το ελυσα και εκανα καποιες μετρησεις στο μοτερ του ανεμιστηρα το οποιο εχει 4 καλωδια [ μαυρο(φαση) , ασπρο (ουδετερο?) , κοκκινο και πορτοκαλι που συνδεωνται στον πυκνωτη ]
    εμενα μου φαινονται οκ σαν μετρησεις. Ο ανεμιστηρας γυριζει ελευθερα και ομαλα.

Σκεφτηκα να δω αν παιρνει ρευμα το μοτερ του ανεμιστηρα και μετρησα ταση στα ακρα των Μαυρο(συνδεεται απευθειας στην φαση της παροχης)-Ασπρο(συνδεεται στην πλακετα και νομιζω παρεμβαλεται ενα ρελε μεχρι τον ουδετερο αν καταλαβαινω καλα απο το διαγραμμα) καθως λειτουργουσε ο συμπιεστης και δεν μετρησα τιποτα.

Οποια βοηθεια στο πως να το προσεγγισω καλοδεχουμενη
    Αρχικα αυριο σκεφτομαι να αντικαταστησω τον πυκνωτη μιας κ δεν εχω καπασιτομετρο.

καποιες φωτο:

Μοντελο: model.jpg

Σχεδιαγραμμα και πλακετα:circ.jpgcirc1.jpgdiagram.jpg

Μετρησεις μοτερ:metr.jpg

Πυκνωτης:cap.jpg

Μέλος
    Όνομα
    γιωργος
    Περιοχή
    θεσσαλονικη

Προεπιλογή

καλησπερα !! ξεκινα με την αντικατασταση του πυκνωτη

Το avatar του χρήστη klik
    Μέλος
    Όνομα
    N/A
    Περιοχή
    Θεσσαλλλονίκη

Προεπιλογή

Παράθεση Αρχικό μήνυμα από bahamut21 Εμφάνιση μηνυμάτων
    -Ο Ανεμιστηρας της Εξωτερικης Μοναδας δεν λειτουργει καθολου (δοκιμασα να τον ξεκινησω με το χερι αλλα τπτ)
    έχουν γίνει ζημιές έτσι... σε τένοντες και δάκτυλα. Μην το ξανακάνεις.

Νέο Μέλος
    Όνομα
    Γιάννης
    Περιοχή
    Περιστέρι

Προεπιλογή

Παράθεση Αρχικό μήνυμα από klik Εμφάνιση μηνυμάτων
    έχουν γίνει ζημιές έτσι... σε τένοντες και δάκτυλα. Μην το ξανακάνεις.
    Εχεις απολυτο δικιο πανω σε αυτο και πολυ καλα εκανες που το ανεφερες!!!

Δεν εβρισκα με τιποτα πυκνωτη στα 1.3μf και εβαλα εναν στα 1.5μf αλλα δυστηχως δεν λυθηκε το προβλημα(βεβαια δεν ξερω αν η διαφορα των 0.2μf ειναι τοσο σημαντικη )

Επισης κατι αλλο που παρατηρησα σημερα:
    -Την πρωτη φορα που πηρε μπρος ο συμπιεστης (μετα απο 3-5 λεπτα απο την ενεργοποιηση του κλιματιστικου???) ο ανεμιστηρας πηγε να κουνηθει ελαχιστα αλλα δεν... (χωρις να ειναι "μαγκωμενος" ομως)
    -Ο συμπιεστης δουλεψε για περισσοτερη ωρα σημερα και πιστευω λογο του δυνατου αερα που επικρατουσε υπηρχε μια ας την πουμε ψυξη.
    -Εκει που καταληγουν τα καλωδια τα οποια φευγουν απο ενα φυσακι στην πλακετα με ονομασια CN1 και πανε στο θερμιστορ υπαρχει κατι σαν λιωμενο πλαστικο/μονωτικο υλικο? (βλεπε φωτο)
    IMG_20170714_191852.jpg

Νέο Μέλος
    Όνομα
    Γιάννης
    Περιοχή
    Περιστέρι

Προεπιλογή

Στο σπιτι υπαρχει αλλο ενα κλιματιστικο bryant το οποιο ειναι σχεδον πανομοιοτυπο με το fuji και λειτουργει κανονικα και το χρησημοποιησα για να κανω καποιους ελεγχους και συγκρισεις

-Χρησημοποιησα τον πυκνωτη απο το bryant(1.3μF ολοιδιος με του αλλου) στο fuji και παλι δεν δουλεψε (Επισης οι πυκνωτες απο το fuji και ο 1.3 που ειχε και ο 1.5 που αγορασα δουλεψαν κανονικα στο bryant)
    -Μετρησα το μοτερ του bryant και οι μετρησεις ηταν πολυ κοντα στου fuji
    -Μετα μετρησα ταση αναμμεσα στο ασπρο και μαυρο καλωδιο του μοτερ στο bryant και βρηκα 230v ενω στο fuji η ταση ειναι μηδενικη... σαν να μην οπλιζει το ρελε (RY3 στο σχεδιαγραμα στο 1ο ποστ)

Δεν μπορω να καταλαβω απο το σχεδιαγραμμα ομως τι ειναι αυτο που οπλιζει το ρελε...
    Στο bryant με το που ξεκινησει ο συμπιεστης ξεκινα κ ο ανεμιστηρας, Σαν να παιρνουν εντολη απο το ιδιο σημα τα δυο ρελε

Επισης γνωριζει καποιος να μ εξηγησει την λειτουργια του θερμιστορ στο παρον κυκλωμα?

Μέλος
    Όνομα
    Χρήστος
    Περιοχή
    Πάτρα, Αχαία

Προεπιλογή

εγω βλεπω δυο πυκνωτες στο διαγραμμα. αν τους αλλαζες και τους δυο?

Νέο Μέλος
    Όνομα
    Γιάννης
    Περιοχή
    Περιστέρι

Προεπιλογή

Παράθεση Αρχικό μήνυμα από xsterg Εμφάνιση μηνυμάτων
    εγω βλεπω δυο πυκνωτες στο διαγραμμα. αν τους αλλαζες και τους δυο?
    Μπορει να χρειαζεται αλλαγη ενω δουλευει ο συμπιεστης κανονικα?
    Μπορει ο πυκνωτης του συμπιεστη να προκαλεσει τετοιο προβλημα στη λειτουργια του ανεμιστηρα?

Νέο Μέλος
    Όνομα
    Γιάννης
    Περιοχή
    Περιστέρι

Προεπιλογή

Το προβλημα λυθηκε! Ηταν ψυχρη κολληση τελικα στην μια επαφη του ρελε RΥ3 στην πλακετα.

Μέλος
    Όνομα
    Γιάννης
    Περιοχή
    Ηράκλειο Κρήτης

Προεπιλογή

Παράθεση Αρχικό μήνυμα από bahamut21 Εμφάνιση μηνυμάτων
    Το προβλημα λυθηκε! Ηταν ψυχρη κολληση τελικα στην μια επαφη του ρελε RΥ3 στην πλακετα.
    Ετσι για να μαθαίνουμε κι εμείς οι παντελώς άσχετοι μαθητευόμενοι μάγοι:
    1) Πως ακριβώς διαπίστωσες οτι έφταιγε κάποια ψυχρή κόλληση;
    2) Πως διόρθωσες την ψυχρή κόλληση;
    3) Σε ποια φωτό φαίνεται το ρελε RY3 που αναφέρεις ώστε να δούμε κι εμείς την ψυχρή κόλληση;

Ευχαριστω

Νέο Μέλος
    Όνομα
    Γιάννης
    Περιοχή
    Περιστέρι

Προεπιλογή

Παράθεση Αρχικό μήνυμα από gianndats Εμφάνιση μηνυμάτων
    Ετσι για να μαθαίνουμε κι εμείς οι παντελώς άσχετοι μαθητευόμενοι μάγοι:
    1) Πως ακριβώς διαπίστωσες οτι έφταιγε κάποια ψυχρή κόλληση;
    2) Πως διόρθωσες την ψυχρή κόλληση;
    3) Σε ποια φωτό φαίνεται το ρελε RY3 που αναφέρεις ώστε να δούμε κι εμείς την ψυχρή κόλληση;

Ευχαριστω
    1) Μεθοδικά τσέκαρα πρώτα το μοτέρ του ανεμιστήρα και βρήκα τις μετρήσεις οκ. (435Ω το ένα τύλιγμα + 590Ω το άλλο τύλιγμα = 1025Ω ολόκληρο το τύλιγμα ), μετά προχώρησα στην αλλαγή του πυκνωτή διότι δεν είχα το κατάλληλο εργαλείο για να τον μετρήσω (μικρό κόστος 1.5ε) και δεν δούλεψε πάλι.
    Είχα την τύχη να έχω ένα σχεδόν πανομοιότυπο μηχάνημα στο σαλόνι του σπιτιού και με βοήθησε πολύ στο να δω πως λειτούργει εκείνο και να κάνω συγκρίσεις με το δικό μου, εκεί παρατήρησα ότι όταν ξεκινά ο ανεμιστήρας υπάρχει τάση 230βολτ ανάμεσα στα καλώδια (ΑΣΠΡΟ-ΜΑΥΡΟ) του μοτέρ, μετά μέτρησα τάση στα καλώδια του μοτέρ (που δεν δουλεύει) και είδα ότι δεν είχα καθόλου τάση , άρα κάπου πιο πριν στο κύκλωμα υπάρχει πρόβλημα (με βοήθησαν πολύ κάποια βίντεο στο youtube με ορό αναζήτησης AC wiring diagram στο να καταλάβω την αρχή λειτουργιάς ενός τέτοιου συστήματος και να είναι πιο εύκολος ο εντοπισμός του προβλήματος)
    Επόμενο βήμα ήταν να ξηλώσω την πλακέτα από το σύστημα και να την "εξετάσω", δεν χρειάστηκε πολύ ψάξιμο γιατί το πρόβλημα ήταν ξεκάθαρο όπως μπορείς να δεις: (έχει αφαιρεθεί η κόλληση, Μια ψυχρή κόλληση είναι σαν να έχει ξεκολλήσει από την πλακέτα το εξάρτημα κ δεν κάνει καλή επαφή)

20140106_768894976569062_7081303803752750331_n.jpg circ1.jpg
    (Πίσω όψη της πλακέτας) (Η μπροστινή Όψη με το ρελέ RY3)

2) Το διόρθωσα με το να ξανά κολλήσω το εξάρτημα σε εκείνο το σημείο με κολλητήρι και καλάι και λίγο flux)

Γενικά πολύ διάβασμα στο ιντερνετ πάνω στην αρχή λειτουργιάς του συστήματος ώστε να μπορώ να καταλάβω τι κοιτώ και τι κάνει το κάθε εξάρτημα.

Ελπίζω να σε κάλυψα.
    Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη bahamut21 : 18-07-17 στις 03:14

Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίαΤελευταία

Παρόμοια Θέματα

1. [Άλλη] κουζινα zanussi δεν λειτουργει ο ανεμιστηρας
    από vamei στο forum Ηλεκτρική Κουζίνα
    Απαντήσεις: 3
    Τελευταίο Μήνυμα: 13-06-16, 14:44
  2. [Pitsos] Προβλημα με ψυξη και συντηρηση σε Pitsos
    από pt1986 στο forum Ψυγείο
    Απαντήσεις: 10
    Τελευταίο Μήνυμα: 09-09-15, 22:37
  3. [Κλιματιστικό] Δεν λειτουργει ο ανεμιστηρας του εσωτερικου στην θερμανση.
    από Fordakias στο forum Κλιματιστικό
    Απαντήσεις: 17
    Τελευταίο Μήνυμα: 25-06-15, 13:17
  4. [Siemens] δεν σταματα να παιρνει νερο
    από πελα στο forum Πλυντήριο
    Απαντήσεις: 2
    Τελευταίο Μήνυμα: 26-08-13, 10:59
  5. PITSOS ξεκινα και σταματα
    από ferozasea στο forum Ψυγείο
    Απαντήσεις: 7
    Τελευταίο Μήνυμα: 31-12-12, 18:37

Δικαιώματα - Επιλογές