Καλησπερα παιδια !
Εχω αυτο το κλιματιστικο ειναι 20ετιας και παντα δουλευε απροβληματιστα μεχρι που φετος μας κρεμασε μεσα στις ζεστες...
Να αναφερω οτι δεν ειμαι Ψυκτικος , ηλεκτρολογος εχω σπουδασει, πιανουν τα χερια μου και γενικα μου αρεσει να προσπαθω να επισκευαζω πραγματα μονος μου γιατι παντα κατι καλο μενει απο ολη την προσπαθεια εστω κ αν αποτυχει.
Αρχικα ειχα παρατηρησει τον χειμωνα δυο τρεις φορες που το ειχα δουλεψει οτι αργουσε να ζεσταθει και να στειλει ζεστο αερα πραγμα που δεν εκανε... (συνηθως σε 2-3 λεπτα ξεκινουσε ενω τωρα μπορει και 15-20 λεπτα) αλλα μετα λειτουργουσε κανονικα.
Τωρα το καλοκαιρι για ενα μηνα περιπου δουλεψε κανονικα και η ψυξη του ηταν γρηγορη και δυνατη οπως ηταν παντα. Την τελευταια βδομαδα ομως παρατηρουσα οτι που και που δεν εβγαζε κρυο αερα και κοιταξα την εξωτερικη μοναδα και ειδα οτι δεν γυρνουσε ο ανεμιστηρας της,
μεχρι που πλεον λειτουργει ως εξης:
-Αναβω το κλιματιστικο στην ψυξη και λειτουργει ο εσωτερικος ανεμιστηρας(σαν να το εχω στην λειτουργεια του ανεμιστηρα)
-Μετα απο 2-3 λεπτα παιρνει μπρος ο συμπιεστης (θυμαμαι δεν υπηρχε καθυστερηση παλιοτερα) και λειτουργει η ψυξη κανονικα για 2-3 λεπτα και μετα σταματαει ο συμπιεστης και η ψυξη για 6-8 λεπτα και συνεχιζει με αυτο τον ρυθμο...
-Ο Ανεμιστηρας της Εξωτερικης Μοναδας δεν λειτουργει καθολου (δοκιμασα να τον ξεκινησω με το χερι αλλα τπτ)
Το ελυσα και εκανα καποιες μετρησεις στο μοτερ του ανεμιστηρα το οποιο εχει 4 καλωδια [ μαυρο(φαση) , ασπρο (ουδετερο?) , κοκκινο και πορτοκαλι που συνδεωνται στον πυκνωτη ]
εμενα μου φαινονται οκ σαν μετρησεις. Ο ανεμιστηρας γυριζει ελευθερα και ομαλα.
Σκεφτηκα να δω αν παιρνει ρευμα το μοτερ του ανεμιστηρα και μετρησα ταση στα ακρα των Μαυρο(συνδεεται απευθειας στην φαση της παροχης)-Ασπρο(συνδεεται στην πλακετα και νομιζω παρεμβαλεται ενα ρελε μεχρι τον ουδετερο αν καταλαβαινω καλα απο το διαγραμμα) καθως λειτουργουσε ο συμπιεστης και δεν μετρησα τιποτα.
Οποια βοηθεια στο πως να το προσεγγισω καλοδεχουμενη
Αρχικα αυριο σκεφτομαι να αντικαταστησω τον πυκνωτη μιας κ δεν εχω καπασιτομετρο.
καποιες φωτο:
Μοντελο: model.jpg
Σχεδιαγραμμα και πλακετα:circ.jpgcirc1.jpgdiagram.jpg
Μετρησεις μοτερ:metr.jpg
Πυκνωτης:cap.jpg