Καλημέρα. Έχω 2 τηλεοράσεις η μία είναι η 32LQ630B6LA Smart με σπασμένο panel και μια παλιότερη 32LV300C με καμμένο τροφοδοτικό. Μήπως γίνεται να βάλω το panel της παλιάς στην καινούργια; Ταιριάζουν; HD ειναι και τα δύο.
Καλημέρα. Έχω 2 τηλεοράσεις η μία είναι η 32LQ630B6LA Smart με σπασμένο panel και μια παλιότερη 32LV300C με καμμένο τροφοδοτικό. Μήπως γίνεται να βάλω το panel της παλιάς στην καινούργια; Ταιριάζουν; HD ειναι και τα δύο.
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη vadaris : 29-10-24 στις 19:49
Φίλε Γιάννη,
δεν είναι εύκολο εγχείρημα αυτό που ζητάς και δεν προτείνεται από κανένα τεχνικό / επισκευαστή TV΄s.
Κι αυτό γιατί ανακύπτουν κατ΄ αρχή δύο μεγάλα προβλήματα :
- αν η αντικαθιστώσα την σπασμένη οθόνη χωράει ακριβώς στο κουτί της τηλεόρασης που βρίσκεται η σπασμένη,
- αν η αντικαθιστώσα οθόνη έχει ταυτόσημο με την σπασμένη βύσμα 30 pins ή 51 pins ένωσης της πλεξούδας καλωδίων
που έρχεται από την Main Board κι ενώνεται με την T-Con Board.
Πέραν αυτών των σχετικά προσπελάσιμων εμποδίων θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η LG (Life is Good) παράγει κάθε χρόνο
τόσα μοντέλα τηλεοράσεων, όσα τα δάκτυλα των χεριών και των ποδών των οπλιτών ενός λόχου, σ΄ αντίστοιχα εργ/σια
ανά τον κόσμο οπότε είναι πολύ αμφίβολο να ταιριάζουν panels, ακόμα κι ιδίων ιντσών HD τηλεοράσεων, ιδιαίτερα στα
pins τροφ/σίας, αλλά και μεταφοράς οπτικού σήματος.
Σε κάθε περίπτωση εφόσον θελήσεις να προχωρήσεις τ΄ εγχείρημα, καλό είναι αφού αποσυναρμολογήσεις τ΄ οπίσθια καπάκια
των 2 TV΄s , ν΄ αναφέρεις, ή να ψάξεις στο Διαδίκτυο, τα μοντέλα των panels, καθόσον έτσι από τα τεχνικά χαρακτηριστικά
τους, θα λάβεις μεγαλύτερη βοήθεια, για τη διαδ/σία αντικατ/σής τους.
Γνώμη μου είναι - πράγμα που ίσως αποδειχτεί καλλίτερο κι αποδοτικότερο - ν΄ επισκευάσεις ή ν΄ αντικαταστήσεις μ΄ αγορά
νέου ή μεταχ/νου, το PSU της LG 32LV300C , που αναφέρεις ότι είναι καμμένο.
Ανέφερε τον τύπο κι αυτού για να βρεθεί ίσως , κάποιο σχηματικό του στο Διαδίκτυο.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Φίλε Δημήτρη
σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Δεν είχα πολλές ελπίδες ότι αυτό γίνεται αλλά επειδή πέρασε απ΄το μυαλό μου σκέφτηκα να ρωτήσω. Το Τροφοδοτικό το έχω ψάξει Ακόμα και απο εξωτερικο κοστίζει γύρω στα 50-60€ όσο ήθελε και το σερβις να το αντικαταστήσει. Υπάρχουν κάποια κιτ με ανταλλακτικα για επισκευή αν δε βρώ έτοιμο θα το κοιτάξω. Προς το παρόν δε βιάζομαι. Το πολύ πολύ να βγάλω πλακέτα και τροφοδοτικό απ΄την 32LQ630B6LA και να την πετάξω στην ανακύκλωση.
Όσο για το panel ρώτησα χτές στο σερβις ενδεικτικά και ενώ την τηλεόραση την βρισκεις τωρα από 175€ το πανελ χωρίς τοποθετηση κοστίζει 304€ .
Πάντα αυτό ισχύει φίλε Γιάννη που περιγράφεις στην τελευταία παράγραφο του παραπάνω post σου, με τη μόνη διαφορά ότι το
καινούργιο panel που αγοράζεις είναι αυθεντικό κι όχι κατασκευαστικό παιγνίδι που τοποθετούν μαζικά στις χαμηλού κόστους
εργοστασιακές κατασκευές.
Δεν αναφέρεις όμως τον τύπο του PSU της 32LV300C που σε ρώτησα γιατί 50-60€ αγορά γι΄ οιονδήποτε PSU τέτοιων TV΄s μου
φαίνεται αρκετά υψηλό, (ακόμα και καινουργή έχουν τη μισή περίπου τιμή).
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Συμπληρωματικά, ανέφερε αν θέλεις και τον τύπο του PSU της LG 32LQ630B6LA μήπως κατά τύχη μπορείς να το κάνεις
" σκάντζα " με το καμένο PSU της 32LV300C.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
το καμένο PSU της 32LV300C είναι 715G7801-CTI-600
Θα πρέπει ν΄ αναφέρεις και πως εννοείς τη λέξη " καμένο " δηλ. τι παρουσιάζει το συγκεκριμένο PSU (π.χ. δεν λειτουργεί ο
οπίσθιος φωτισμός [BackLight] ; ή το PSU καταστράφηκε από υπέρταση του A.C..
Στην περίπτωση του BackLight πιθανόν το πρόβλημα ν΄ οφείλεται σε καμένες LED bars για τη δε περίπτωση της υπέρτασης
να γίνει έλεγχος - αντικατ/ση των :
- Zener ZD9108 (5V1 / 05W) ,
- πυκνωτή(ών) C9118 100pF/1KV ,
- αντιστάσεων R9314 (0,27Ω / 1W) , R9306 (91Ω / 0,5W) ,
- TRN Q9301 (K13A65) ,
- IC9301 (LD7752 ή PF7903 ή PF7909) [αυτό μ΄ εξαιρετική επιφύλαξη].
Θα βοηθηθείς αρκετά από το link : https://www.electronica-pt.com/forum...g7801?start=10 .
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Φίλε Δημήτρη εννοώ ότι δε δίνει ρεύμα στην τηλεόραση ούτε αναβει το standby. Στο σερβις όπως είπα μου ζητησαν 60€ να το φτιάξουν. Ξέρω ότι αντικαθιστούν κάποια εξαρτήματα. Έχω δεί και κάποια φόρουμ και είδα ότι υπάρχουν κάποια έτοιμα κιτ για επισκευη.. Όταν την πήρα απο το σερβις αφου τους ειπα ότι δεν θα την επισκευασω την ανοιξα και είδα ότι είχαν αφαιρέσει κάποια εξαρτήματα από το τροφοδοτικό. Δεν ξέρω αν όλα ήταν προβληματικά ή απλα εβγαλαν και άσχετα για να μην το επισκευάσω εγώ. Ίσως ήταν κάτι απλό. Έχω άλλη μια ίδια θα την ανοιξω κάποια στιγμή να φωτογραφίσω το τροφοδοτικό με κοντινές φωτογραφίες στα εξαρτηματα που λείπουν απ το άλλο ώστε να δω τι υπάρχει στην αγορά και πόσο κοστίζει. Έιχα βγάλει και πριν το πάω στο σερβις αλλά 1-2 από πιο μακρυνη απόσταση απλά για να δω τον τύπο του τροφοδοτικού και να βλέπω αν είναι το ίδιο με αυτα που εψαχνα.
Ναι δυστυχώς γίνονται αυτά φίλε Γιάννη, και μ΄ αυτήν φυσικά την τακτική πολλά Εργαστήρια Ηλεκτρονικών που το " παίζουν " μάλιστα
" Αντιπρ/πείες " δημιουργούν απέχθεια προς τους καταναλωτές κι έλλειψη εμπιστοσύνης σε τέτοιο βαθμό που δεν τα επισκέπτονται δεύτερη
φορά.
Και δυστυχώς δεν υπάρχει τ΄ αυθεντικό Schematic Diagram που ακόμη κι έναν ερασιτέχνη θα τον βοηθούσε να αντιληφθεί την αρχιτεκτονική
του και με τη βοήθεια των forums ή σχετικών videos να προβεί στην επισκευή του.
Εν τούτοις θα μπορούσες να περάσεις κάποιες ευκρινείς photos της πάνω και κάτω όψης της πλακέτας, αλλά κυρίως να πήγαινες τη TV σε κάποιο
πιο έμπιστο κατά τη γνώμη σου, ή κατά τη γνώμη γνωστών σου, Ηλεκτρονικό Εργαστήριο της περιοχής σου, ώστε να προβεί στην επισκευή της σε
μία λογική τιμή με κάποια έστω εξαμηνιαία εγγύηση.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης