-
Φίλε Φώτη,
όταν έβαλες τη TV στη πρίζα κι έπεσε η ασφάλεια η TV παρουσίαζε βραχυκύκλωμα στην
τροφοδοσία της κι όταν την ξαναέβαλες και δεν έριξε ασφάλεια σημαίνει πλήρη διακοπή.
Έχω την εντύπωση ότι η συγκεκριμένη ARIELLI ΄φέρει μόνο μία πλακέτα όπου το τροφοδοτικό
κι η Main Board είναι μαζί.
Αν είσαι ή σπουδάζεις ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ και διαθέτεις το κατάλληλο εξοπλισμό αντικατέστησε
πρώτα και τις 4 διόδους που σου δείχνει μέσα σε κόκκινους κύκλους στη photo ο συνάδελφος Γιώργος
από Αχαρνές, αλλά και τις 4 διόδους που είναι η μία κάτω από την άλλη στο πάνω μέρος της photo
αριστερά από τον ηλεκτρολυτικό πυκνωτή που μάλλον πήρες τη μέτρηση των 312V, μ΄ακριβώς ιδίου τύπου.
Αυτές οι 4 δίοδοι ή όποιες άλλες είναι (καθόσον από τη φωτογραφία δεν διακρίνεται η διάταξή τους) πρέπει
ν΄ ελέγξεις αν είναι σε συνδεσμολογία βγέφυραςβ, δηλ. ανά δύο σε σειρά ενωμένες (άνοδος της μίας με κάθοδο
της άλλης) και τα ζεύγη αυτά ενωμένα παράλληλα όπου οι ενωμένες άνοδοι των δύο ζευγών ενώνονται
με το (-) του ηλεκτρολυτικού που μέτρησες 312V κι οι ενωμένες κάθοδοι, ενώνονται στο (+) του ηλεκτρολυτικού
που μέτρησες αυτή τη τάση.
Οι δίοδοι μετρώνται είτε μ΄αναλογικό είτε με ψηφιακό πολύμετρο σ΄ ορθή πόλωση (το μαύρο καλώδιο του πολυμέτρου
στη κάθοδο της διόδου [έχει εμφανή κύκλο λευκό στη πλευρά αυτή], και το κόκκινο καλώδιο στην άνοδο της διόδου)
όπου διαβάζεις στη οθόνη του οργάνου από 540ΚΩ β 640ΚΩ, και σ΄ ανάστροφη πόλωση (το μαύρο καλώδιο του πολυμέτρου
στην άνοδο της διόδου και το κόκκινο στη κάθοδο [με τον εμφανή λευκό κύκλο] όπου η ένδειξη στ΄ όργανο είναι άπειρο.
Αν οι δίοδοι είναι βγρήγοροιβ η ταχύτητά τους δεν μπορεί να μετρηθεί μ΄απλό πολύμετρο αλλά σε κάθε περίπτωση άλλαξέ
τες μ΄ ακριβώς ίδιου τύπου.
Ξεβίδωσε τη ψύκτρα και ξεκόλλησε τ΄ ανταλ/κό που βρίσκεται από κάτω της (πιθανόν πρόκειται γι΄ IC), κι αντικατέστησέ το
μ΄ ακριβώς του ιδίου τύπου, αγορασμένο απ΄ ένα κατ/μα Ηλεκτρονικών ειδών που το διαθέτει.
Κανονικά αν διαθέτεις καπασιτόμετρο κι ESR meter πρέπει ν΄ ελέγξεις κι όλους τους ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές που
βρίσκονται κοντά σ΄ αυτές τις διόδους που θ΄ αντικαταστήσεις.
Τώρα όλα αυτά ίσως μπορούσαν ν΄ αποφευχθούν αν εξ αρχής επαναπρογραμμάτιζες το spi memory IC (είναι ένα smd
ολοκληρωμένο 2 Χ 4 pins που σου δείχνει στη photo στο post 6 συνάδελφος Στάθης απ΄ Εύβοια), αλλά χρειάζεται να
διαθέτεις programmer κι ένα αρχείο εκκίνησης (.bin) που δεν βρίσκεται στο Διαδίκτυο, το διαθέτει μόνο η κατασκευάστρια
εταιρεία στη Βουλγαρία κι είναι δύσκολο να το προμηθευτείς.
Υπάρχει όμως μεγάλη περίπτωση με την αντικατάσταση των υλικών που προανέφερα ν΄ ανάψει τουλάχιστον το μπροστινό
ενδεικτικό λαμπάκι LED κόκκινο, οπότε να μετρήσεις τάση Stand By 5V κι αν δεν έχει προχωρήσει η βλάβη ν΄ ανάψει η
τηλεόρασή σου.
Και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό : "δείξε μεγάλη προσοχή όταν ξεβιδώσεις κι αποσπάσεις από τη συσκευή σου τ΄ οπίσθιο
καπάκι της".
Υπάρχουν ευαίσθητες flex καλωδιοταινίες που δεν πρέπει να χαραχθούν ή να κοπούν.
Καλή επιτυχία σ΄ότι κι αν κάνεις και δείξε μεγάλη προσοχή για τη προσωπική σου ασφάλεια.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
-
Δημήτρη σε ευχαριστώ ξανά για την απάντηση.
Πριν προσωρήσω να ρωτήσω κάτι άλλο, αν βρω την ίδια πλακέτα αλλά από άλλη τηλεόραση, άλλη μάρκα άλλο panel θα παίξει;
-
Εφόσον ο τύπος του PCB είναι ακριβώς ταυτόσημος με το δικό της (ίδια γραμματοαριθμοσειρά)
και διαφέρει μόνο η ημερ/νία παραγωγής δεν χάνεις τίποτε να δοκιμάσεις.
Φυσικά η version παραγωγής όσον αφορά τον προγραμματισμό πρέπει να ΄ναι κι αυτή ταυτόσιμη
γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παίξει αλλά μ΄ ανάποδη εικόνα κ.ά. παρόμοια προβλήματα.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
-
Και κάτι ακόμα που ίσως σε βοηθήσει σ΄ αυτό που γράφεις στο post 12.
Από την ιστοσελίδα : https://ksp-electronics.com/en/produ...rd-cv9202h-a39
μπορεί ν΄αγοραστεί η PCB : CV9202H-A39 (είναι η πλακέτα που φαίνεται στις photo του 1ου post σου).
Πρόκειται για μία Βουλγάρικη εταιρεία - την KSP - που εμπορεύεται και διανέμει μεγάλη γκάμα ηλεκτρονικών εξαρτημάτων στη
Βουλγαρία κι αν γράψεις στ΄ Αγγλικά στο e-mail : customer_service@ksp-electronics.com τι ακριβώς ζητάς μπορεί να σου το
στείλουν στην Άρτα στη τιμή των 57,60€ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.) χωρίς τα μεταφορικά τ΄ οποία δεν νομίζω να ΄ναι
και πολλά.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
-
2 Συνημμένο(α)
Ναι τη βρίσκω τη πλακέτα σε διάφορα site και γι' αυτό ρώταγα αν θα παίξει από διαφορετικό πάνελ.
Εμένα η πλακέτα από την μπροστά πλευρά γράφει CV9202H-A39
και στην πίσω T1408-180 και ST2751A01-4.
Το πάνελ είναι το CX275DLEDM.
Τελικά λες να το τολμήσω; να αγοράσω τη πλακέτα που προέρχεται από τηλεόραση με άλλο πάνελ;
Επίσης, είδα ότι στο πάνελ το δικό μου υπάρχουν τηλεοράσεις με άλλη πλακέτα. Αυτές θα παίξουν σε εμένα;
Σε ευχαριστώ πάλι.
Συνημμένο Αρχείο 46504
Συνημμένο Αρχείο 46503
-
Φίλε Φώτη,
η οθόνη σου CX275DLEDM είναι μία οθόνη Ασιατικής κατασκευής και προσαρμόζεται με διάφορους
τύπους Main Boards τηλεοράσεων "μαϊμού" όπως ERISSON, GRUNDIG, RUBIN κ.ά.
Στο πίσω μέρος της Main Board σου, αναγράφεται ο τύπος του panel που προσαρμόζετα σ΄ αυτή δηλ.
panel διαγωνίου 27,5 ιντσών (ST2751A01-4).
Εφόσον δεν έχεις τη δυνατότητα ή τη διάθεση ν΄ επισκευάσεις τη Main Board της τηλεόρασής σου,
δεν έχεις άλλη επιλογή από το να ρισκάρεις.
Από τη γραμματοαριθμοσειρά : MS-1E198407 που αναγράφεται στο πίσω μέρος της Main Board
σου, μπορείς να βρεις module της ίδιας γραμμής παραγωγής αλλά χωρίς ενσωματωμένο το PSU
στη τιμή των 72,50€ (https://www.ebay.com/itm/PIXEL-LED-D...7/331865097615),
- 9€ κόστος + 63,50€ μεταφορικά - αλλά δεν σου κάνει.
Νομίζω ότι η καλλίτερη περίπτωση αγοράς είναι από τη Βουλγάρικη εταιρεία KSP που σου ανέφερα στο post 14, αφού
πρώτα παρατηρήσεις με μεγεθυντικό φακό το spi flash IC (smd 2 X 4 pins, βλέπε photo του post 6) - πιθανόν να ΄ναι
το GD25Q32 ή το GD25Q64 και τους τ΄ αναγράψεις στ΄ e-mail στην Αγγλική γλώσσα που θα τους στείλεις, για να ΄χει
η Main Board που θα σου στείλουν το σωστό προγρ/σμό.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
-
Δημήτρη σε ευχαριστώ και πάλι.
Δεν είχα ασχοληθεί ποτέ ξανά με τα ενδότερα τηλεοράσεων και τώρα κατάλαβα τι παίζει.
Απ' ότι βλέπω οι επιλογές μου είναι:
-Επισκευή της ήδη υπάρχουσας.
-Εύρεση ακριβώς όμοιας board.
-Εύρεση board που να προορίζεται για το panel ST2751A01-4. (θα μας κάνει μία τέτοια; διαφορετικό μοντέλο αλλά να γράφει πίσω ST2751A01-4)
-Πέταμα να ησυχάσω.
Το spi είναι το 25Q32FVSIG.
-
Προβαίνω σε μία διόρθωση στη 4η παράγραφο του ανωτέρω post μου, όπου αναφέρω
το τύπο : MS-1E198407 και γράφω ότι πρόκειται για Main Board χωρίς το PSU, ενώ
είναι μία PIXEL LED DRIVER BOARD που ούτως ή άλλως είναι άσχετη με το πρόβλημά
σου, αλλά για το τυπικό των γραμμένων μου.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
-
Φίλε Φώτη,
αν εξαιρέσουμε τη 4η επιλογή σου καθόσον ποτέ δεν ΠΕΤΑΜΕ κάτι όταν πραγματικά
ασχολούματε μ΄ αυτό - γιατί είναι σαν να πετάμε γνώση, κόπο κι εμπειρία - πράγματι
οι 3 πρώτες είναι οι βασικές επιλογές μ΄ επί πλέον προτεινόμενη εκείνης της προσπάθειας
της Main Board από τη Βουλγάρικη KSP για 2 λόγους :
- η ARIELLI συναρμολογείται στη Βουλγαρία οπότε έχουν το Know how &
- υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να την έχουν αυθεντική κι όχι επισκευασμένη οπότε αν
τους αναφέρεις ότι το spi flash IC είναι το 25Q32FVSIG ίσως έχουν και τον αντίστοιχο
προγρ/σμό εκκίνησης κι έτσι κάνεις τη δουλειά σου.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
-
Πρόσθεσε σε παρακαλώ μετά τη λέξη "προσπάθειας" στη 3η σειρά του ανωτέρω post μου
τη λέξη : "προμήθειας....." για να βγαίνει νόημα.
Καλό βράδυ και ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ να ΄χουμε.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης