PDA

Επιστροφή στο Forum : [¶λλη] Για ποιον λόγο έχουν εξαφανιστεί οι σκονες για το πλυντήριο πιάτων?

candy_washer93
28-01-25, 15:57
Έχω ένα πλυντήριο πιάτων morris πάγκου δώ και σχεδόν 1 χρόνο.Αρχικά σκόπευα να το δουλέυω με σκόνη ώστε να μπορώ να ρυθμίσω την ποσότητα ανάλογα με το πόσο βρώμικα είναι τα πιάτα και να μπορώ να εκμεταλλευτώ και το διαμέρισμα της πρόπλυσης που υπάρχει στην σαπουνοθήκη.Όμως με μεγάλη μου έκπληξη ανακάλυψα ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων σε σκόνη,σε όσα σούπερ μάρκετ και αν έψαξα,οπότε αναγκαστικά χρησημοποιώ απορρυπαντικό σε ταμπλέτες,συνήθως τις finish quantum.Μια χαρά καθαρίζουν και ξεπλένονται τα πιάτα,δεν έχω παράπονο,αλλά μου φαίνεται λίγο σπατάλη που πρέπει να βάλω ολόκληρη ταμπλέτα που έχει σχεδιαστεί για πλήρες φορτίο σε μεγάλο πλυντήριο,σε ένα πλυντήριο που παίρνει την μισή ποσότητα σκευών απ'ότι το μεγάλο.Παλιά θυμάμαι ότι υπήρχαν αρκετές επιλογές σε σκόνες τόσο από γνωστές μάρκες π.χ. calgonit οσο και από φθηνότερες μάρκες ιδιωτικής ετικέτας.Τώρα η μοναδική εναλλακτική της ταμπλέτας είναι το υγρό,το οποίο δοκίμασα(και μάλιστα το ακριβότερο,το finish power gel) αλλά δεν έμεινα καθόλου ευχαριστημένος διότι αφενός άφηνε στίγματα στα γυαλιστερά σκέυη και μαχαιροπήρουνα και αφετέρου δέν καθάριζε επαρκώς τα ξεραμένα υπολείματα,ενώ με την ταμπλέτα βγαίνουν όλα τζάμι,οπότε ξαναγύρισα στις ταμπλέτες.Μετά κάπου διάβασα ότι οι σκόνες και οι ταμπλέτες περιέχουν λευκαντικές ουσίες,κάτι που δεν περιέχει το υγρό,γι'αυτό και καθαρίζουν καλύτερα..Η απορία μου είναι λοιπόν για ποιόν λόγο λοιπόν έχου καταργηθεί οι σκόνες τα τελευταία χρόνια?Υψηλό κόστος παραγωγής,το να αναγκάσουν τον κόσμο να αγοράζει συχνότερα απορρυπαντικό( αφού με τις ταμπλέτες δεν μπορείς να ρυθμίσεις την δόση για μικρότερο φορτίο ή λιγότερο λερωμένα πιάτα) ή κάτι άλλο?

nyannaco
28-01-25, 18:01
Ενας μόνο λόγος: υψηλότερο περιθώριο κέρδους :angry:

Sotos_ster
03-02-25, 22:59
Εγώ μια χαρά βλέπω ότι υπάρχουν .. το πλυντηρεξ και του Μασούτη η σκόνη. Δεν κάνουν τίποτα . ΟΤΑν λέμε τίποτα τίποτα ! Αφήνουν παντού άσπρους λεκέδες και δε καθαρίζουν καθόλου . Απορώ που το είδες το θετικό στις σκόνες . Όσα φορές πήρε αμάν είπα να τελειώσει . Παντως αν ψάξεις σε μικρά συνοικιακά μαγαζάκια σίγουρα θα βρεις

candy_washer93
04-02-25, 12:25
Σε Βασιλοπουλο και Σκαβενιτη παντως δεν βρισκω ουτε Πλυντηρεξ ουτε καμμιας αλλης μαρκας,ουτε καν ιδιωτικης ετικετας,αν και δεν θα εμπιστευουμουν ιδιωτικης ετικετας γιατι πιστευω οτι θα ειναι μαπα.Η finish παλια εβγαζε σκονη,το θυμαμαι σιγουρα,τωρα πλεον οχι,μονο το υγρο(Power gel) το οποιο με απογοητευσε οικτρα.Πιστευω οτι αν υπηρχε ακομα η σκονη θα καθαριζε καλυτερα απο το υγρο γιατι θα ηταν απο το ιδιο υλικο που φτιαχνονται και οι ταμπλετες.Παντως το ιδιο βλεπω οτι παει να γινει και με τα απορρυπαντικα ρουχων.Παλια στα σουπερ μαρκετ υπηρχε ολοκληρο ραφι με σκονες,τωρα τις εχουν στριμωξει σε μια μικρη γωνιτσα στην ακρη του ραφιου,ενω ολο το υπολοιπο ραφι καλυπτεται απο τα υγρα και τις καψουλες.Φταινε οι συνηθειες των καταναλωτων,που προτιμανε υγρα και καψουλες γιατι τα βρισκουν πιο πρακτικα με αποτελεσμα να μην "φευγουν" πλεον οι σκονες ή βγαζουν περισσοτερο κερδος οι εταιρειες απο τα υγρα και τις καψουλες και τα "σπρωχνουν" σκοπιμα?

Κυριακίδης
04-02-25, 13:52
Λέω τώρα μήπως το Morris είναι από αυτά που δεν είχαν δοχείο αλάτι .
Και διαβάζοντας από προφέσορες για την σκληρότητα νερού αναφέρονται στα εξής από την πηγή
https://www.marthastewart.com/8335095/which-dishwasher-detergent-to-use
https://www.defy.co.za/blog/news/hreat-laundry-detergent-debate-powder-vs-liquid

Ενώ ορισμένα πλυντήρια πιάτων υψηλής ποιότητας διαθέτουν αποσκληρυντικά νερού, μια δεξαμενή όπου μπορείτε να προσθέσετε άλατα πλυντηρίου πιάτων που εξουδετερώνουν τη σκληρότητα του νερού, η Petrino λέει ότι είναι καλύτερο να επιλέξετε απλώς ένα απορρυπαντικό που λειτουργεί καλά με τον τύπο και τη θερμοκρασία του νερού σας. Και φροντίστε να διαβάζετε πάντα την ετικέτα του απορρυπαντικού για τις συμβουλές της μάρκας σχετικά με το πώς να επιτύχετε τα πιο αποτελεσματικά αποτελέσματα.
Σκόνη

Η Shimek εξηγεί ότι τα απορρυπαντικά σε σκόνη λειτουργούν καλύτερα με σκληρό νερό. Δεδομένου ότι αυτά τα απορρυπαντικά δεν διαλύονται καλά σε κρύο νερό, συνιστά τη χρήση αυτής της ποικιλίας μόνο σε ζεστές θερμοκρασίες.
Υγρό

Τα υγρά απορρυπαντικά λειτουργούν καλύτερα με μαλακό νερό. Αυτή η ποικιλία είναι συμβατή με ζεστό ή κρύο νερό, εξηγεί η Shimek.
Ταμπλέτες

Τα δισκία και οι λοβοί διατίθενται σε σκόνη, υγρή ή υβριδική μορφή, ανάλογα με την επωνυμίαβ€”έτσι θα θέλετε να κατανοήσετε καλύτερα το νερό σας προτού επιλέξετε μια επανάληψη. «Αφού μάθετε εάν η σκόνη ή το υγρό είναι καλύτερο για εσάς, μπορείτε να σκεφτείτε ποιος τύπος λοβού [είναι καλύτερος]», λέει ο Shimek.

Το δηλώνουν " αμφισβητούμενο " (το ποιος τύπος απορρυπαντικού είναι καλύτερος ) , αλλά στην τελική συμφωνούν ότι όλα είναι καλά ανάλογα με τις παραπάνω προϋποθέσεις

Sotos_ster
05-02-25, 12:42
Δε ξέρω τι λένε αυτοί
Εγώ ξέρω ότι όσες φορές πήρα σκόνη ή υγρό , όλα βγαίνανε με λεκέδες και αντί να καθαρίσουν βγαίνανε χειρότερα. Απορώ παλιά που δεν υπήρχαν ταμπλέτες , πώς ο κόσμος χρησιμοποιούσε αυτά και γινόταν δουλειά

candy_washer93
05-02-25, 16:11
Λέω τώρα μήπως το Morris είναι από αυτά που δεν είχαν δοχείο αλάτι .
Και διαβάζοντας από προφέσορες για την σκληρότητα νερού αναφέρονται στα εξής από την πηγή
https://www.marthastewart.com/8335095/which-dishwasher-detergent-to-use
https://www.defy.co.za/blog/news/hreat-laundry-detergent-debate-powder-vs-liquid

Το δηλώνουν " αμφισβητούμενο " (το ποιος τύπος απορρυπαντικού είναι καλύτερος ) , αλλά στην τελική συμφωνούν ότι όλα είναι καλά ανάλογα με τις παραπάνω προϋποθέσεις

Το δικο μου εχει κανονικοτατα αποσκλυρηντη και δοχειο αλατιου παντως.

Δε ξέρω τι λένε αυτοί
Εγώ ξέρω ότι όσες φορές πήρα σκόνη ή υγρό , όλα βγαίνανε με λεκέδες και αντί να καθαρίσουν βγαίνανε χειρότερα. Απορώ παλιά που δεν υπήρχαν ταμπλέτες , πώς ο κόσμος χρησιμοποιούσε αυτά και γινόταν δουλειά

Μηπως παλια οι σκονες και τα υγρα ειχαν καλυτερη συνθεση και τωρα τα κανουν επιτηδες υποδεεστερα για να αναγκαζουν τον κοσμο να αγοραζει ταμπλετες που ειναι ακριβοτερες?

Sotos_ster
05-02-25, 16:16
Το δικο μου εχει κανονικοτατα αποσκλυρηντη και δοχειο αλατιου παντως.

Μηπως παλια οι σκονες και τα υγρα ειχαν καλυτερη συνθεση και τωρα τα κανουν επιτηδες υποδεεστερα για να αναγκαζουν τον κοσμο να αγοραζει ταμπλετες που ειναι ακριβοτερες?

Σίγουρα κάτι τέτοιο παίζει . Δεν μπορεί να κάνανε τόσο χάλια δουλειά και να χρησιμοποιούσε ο κόσμος πλυντήριο πιάτων . Θα τα είχαν πετάξει με τέτοια απορυπαντικα . Δέν θα είχε νόημα να έχεις πλυντήριο πιάτων . Πίστευω ότι η σκόνη και το υγρό είναι για φορτία που είναι φρέσκα , δλδ έφαγες εκείνη την ώρα, τα βάζεις κατευθείαν για πλύσιμο . Αν μείνουν ώρες και μέρες και ξεραθούν , δεν κάνουν . Τουτεστιν είναι για ταβέρνες .ουζερι καφετέριες

Giannos88
06-02-25, 20:40
Υπαρχουν σκονες ιδιωτικης ετικετας και καθαριζουν αψογα με τη σωστη ρυθμιση, δοσολογια και σωστο προγραμμα(δεν ειναι για συντομα προγραμματα). Επισης ο σκλαβενιτης φερνει την questo. Τα πραγματα εχουν ως εξης. Οι απλες ταμπλετες , υγρα και σκονες ειναι για καθημερινη χρηση. Αν εχεις καμενα τηγανια θες μονο ακριβες ταμπλετες της fairy και finish. Μονο αυτες θα σου καθαριζουν καμενα λιπη απο μεγειρικα σκευη.
Τα απορρυπαντικα εχουν γινει πιο αδυναμα και εχουν χωριστει σε δυο ταχυτητες για τι αλλο, απο το να ειναι φιλικα στο περιβαλλον. Εχουν ολα ενζυμα και οχι σκληρα χημικα. Μαζι με αυτα εξελισονται και τα πλυντηρια. Σε ενα πολυ παλιο πλυντηριο ισως να μην κανει καλη δουλεια ενα συγχρονο απορρυπαντικο. Ενα φοβερο που διαβαζω απο τη finish Αμερικης στο επισημο καναλι τους ειναι οτι απαντανε σε αυτους που παραπονιονται να επιλεγουν θερμοκρασιες 48-52 βαθμους πλυση γιατι εχει λειτουργουν καλυτερα τα ενζυμα.

Παντως φιλε candy washer93 αν τα υγρα gel δεν μπορουν να καθαρισουν απλους καθημερινους λεκεδες τσεκαρε αλλα πραγματα, επιλογη προγραμματος, καθαριοτητα συσκευης, ξεβουλωμα ψεκαστηρων και φιλτρων, σωστη τοποθετηση σκευων, σκληροτητα νερου, σωστη δοσολογια.

Ο λογος που εξελισονται πολυ οι καψουλες ειναι η ευκολια. 8 στους 10 χρηστες πλυντηριων και ρουχων και πιατων δεν εχουν ιδεα απο δοσολογια και δεν διαβαζουν τιποτα. Δεν ειναι σαν παλια που ειχε μερακι ο κοσμος, σημερα ειναι οτι να ναι, και η ευκολια της καψουλας δεν συγκρινεται με τιποτα. Φαντασου τωρα καποιον να πρεπει να ρυθμισει αποσκλήρυντη, γυαλιστικο και απορρυπαντικο αναλογα τη σκληροτητα του νερου. Η καψουλα τα κανει ολα και τελος.

candy_washer93
06-02-25, 21:30
Υπαρχουν σκονες ιδιωτικης ετικετας και καθαριζουν αψογα με τη σωστη ρυθμιση, δοσολογια και σωστο προγραμμα(δεν ειναι για συντομα προγραμματα). Επισης ο σκλαβενιτης φερνει την questo. Τα πραγματα εχουν ως εξης. Οι απλες ταμπλετες , υγρα και σκονες ειναι για καθημερινη χρηση. Αν εχεις καμενα τηγανια θες μονο ακριβες ταμπλετες της fairy και finish. Μονο αυτες θα σου καθαριζουν καμενα λιπη απο μεγειρικα σκευη.
Τα απορρυπαντικα εχουν γινει πιο αδυναμα και εχουν χωριστει σε δυο ταχυτητες για τι αλλο, απο το να ειναι φιλικα στο περιβαλλον. Εχουν ολα ενζυμα και οχι σκληρα χημικα. Μαζι με αυτα εξελισονται και τα πλυντηρια. Σε ενα πολυ παλιο πλυντηριο ισως να μην κανει καλη δουλεια ενα συγχρονο απορρυπαντικο. Ενα φοβερο που διαβαζω απο τη finish Αμερικης στο επισημο καναλι τους ειναι οτι απαντανε σε αυτους που παραπονιονται να επιλεγουν θερμοκρασιες 48-52 βαθμους πλυση γιατι εχει λειτουργουν καλυτερα τα ενζυμα.

Παντως φιλε candy washer93 αν τα υγρα gel δεν μπορουν να καθαρισουν απλους καθημερινους λεκεδες τσεκαρε αλλα πραγματα, επιλογη προγραμματος, καθαριοτητα συσκευης, ξεβουλωμα ψεκαστηρων και φιλτρων, σωστη τοποθετηση σκευων, σκληροτητα νερου, σωστη δοσολογια.

Αμα ηταν προβλημα πλυντηρίου ή προγράμματος θα είχα γενικά χαμηλή καθαριστικη απόδοση.Βαζω κανονικότατα και αλάτι και λαμπρυντικο,με τον αποσκλυρηντη στην χαμηλότερη ρύθμιση αφού μένω σε περιοχή με μαλακό νερο.Με τις ταμπλέτες όλα αστράφτουν,ειτε χρησημοποιησω τις κλασικές σκληρές ειτε τις quantum που περιέχουν και υγρό.Με το υγρό,ναι μεν καθαρίζουν οι απλοί καθημερινοί λεκέδες (π.χ. Καφές,λάδια, σαλτσες) αλλα αν τα πιάτα είχαν ξεραμένα υπολειματα ή πιο δύσκολους λεκέδες (π.χ. σοκολάτα)κάποιες φορές άφηνε υπολειμμα,δεν καθάριζε τελείως,σε οτι προγραμμα και αν βάλω,ακομα και στο αυτοματο με προπλυση,βάζοντας απορρυπαντικό και στις 2 θήκες.Εκτος απο αυτο μου φαινόταν ότι άφηνε κάτι ασπριδερα στίγματα πάνω στα γυαλιστερά πιάτα και τα ποτήρια,που δεν ξέρω αν ήταν άλατα απο το νερό ή υπολειματα απορρυπαντικού που δεν ξεπλυθηκε,κατι που δεν συμβαίνει ποτε με τις ταμπλετες.Με τις ταμπλέτες συνήθως χρησιμοποιώ το 90λεπτο των 65 βαθμών,χωρις προπλυση και ειναι ολα κομπλε.Σχετικα με τις σκόνες,πριν λίγο καιρό είχα δει το παρακάτω βίντεο στο youtube:
https://youtu.be/jHP942Livy0?si=59BgOxwqVx9i4Ovj

Όπου ο παρουσιαστής καταλήγει στο συμπέρασμα οτι το καλυτερο και πιο συμφέρον απορρυπαντικό ειναι η σκόνη και μάλιστα η φτηνή,και απο πλευράς οικονομίας και επειδή σου επιτρέπει να εκμεταλλευτείς καλυτερα τον κύκλο προπλυσης,αφου μπορείς να ρίξεις απορρυπαντικό και στα 2 κουπακια της σαπουνοθηκης,κατι που δεν μπορει να γινει με την ταμπλέτα.Βεβαια πολύ πιθανόν οι σκόνες που κυκλοφορούν στην Αμερική να είναι καλύτερες απ΄τις δικές μας σαβούρες.

Giannos88
06-02-25, 21:59
Αμα ηταν προβλημα πλυντηρίου ή προγράμματος θα είχα γενικά χαμηλή καθαριστικη απόδοση.Βαζω κανονικότατα και αλάτι και λαμπρυντικο,με τον αποσκλυρηντη στην χαμηλότερη ρύθμιση αφού μένω σε περιοχή με μαλακό νερο.Με τις ταμπλέτες όλα αστράφτουν,ειτε χρησημοποιησω τις κλασικές σκληρές ειτε τις quantum που περιέχουν και υγρό.Με το υγρό,ναι μεν καθαρίζουν οι απλοί καθημερινοί λεκέδες (π.χ. Καφές,λάδια, σαλτσες) αλλα αν τα πιάτα είχαν ξεραμένα υπολειματα ή πιο δύσκολους λεκέδες (π.χ. σοκολάτα)κάποιες φορές άφηνε υπολειμμα,δεν καθάριζε τελείως,σε οτι προγραμμα και αν βάλω,ακομα και στο αυτοματο με προπλυση,βάζοντας απορρυπαντικό και στις 2 θήκες.Εκτος απο αυτο μου φαινόταν ότι άφηνε κάτι ασπριδερα στίγματα πάνω στα γυαλιστερά πιάτα και τα ποτήρια,που δεν ξέρω αν ήταν άλατα απο το νερό ή υπολειματα απορρυπαντικού που δεν ξεπλυθηκε,κατι που δεν συμβαίνει ποτε με τις ταμπλετες.Με τις ταμπλέτες συνήθως χρησιμοποιώ το 90λεπτο των 65 βαθμών,χωρις προπλυση και ειναι ολα κομπλε.Σχετικα με τις σκόνες,πριν λίγο καιρό είχα δει το παρακάτω βίντεο στο youtube:
https://youtu.be/jHP942Livy0?si=59BgOxwqVx9i4Ovj

Όπου ο παρουσιαστής καταλήγει στο συμπέρασμα οτι το καλυτερο και πιο συμφέρον απορρυπαντικό ειναι η σκόνη και μάλιστα η φτηνή,και απο πλευράς οικονομίας και επειδή σου επιτρέπει να εκμεταλλευτείς καλυτερα τον κύκλο προπλυσης,αφου μπορείς να ρίξεις απορρυπαντικό και στα 2 κουπακια της σαπουνοθηκης,κατι που δεν μπορει να γινει με την ταμπλέτα.Βεβαια πολύ πιθανόν οι σκόνες που κυκλοφορούν στην Αμερική να είναι καλύτερες απ΄τις δικές μας σαβούρες.

Το αυτοματο προγραμμα στα συγχρονα πλυντηρια δινει εμφαση στην οικονομια και συντομευει τη πλυση. Δεν μου αρεσει. Αν βαλεις αναμεικτα σκευη , ας πουμε καθημερινα πιατα ποτηρια και ενα κατσαρολι με κατι κολλημενο, το αυτοματο προγραμμα δεν θα αντιληφθει ποτε οτι εχεις τετοιο φορτιο με τοσο δυσκολη βρωμια. Στη προπλυση θα διαβασει μικρη ρυπαρορητα απο τα πιατα ποτηρια και θα κανει ενα ηπιο προγραμμα, το κατσαρολι φυσικα θα βγει απλυτο.

Γενικα οτι πιο value for money κυκλοφορει στο εμποριο απο ταμπλετες ειναι του lidl all in one με το λεμονι. Εμενα ενα παραπονο απο τα απορρυπαντικα και το πλυσιμο στο πλυντηριο ειναι οι οσμες. Μονο οι πανακριβες σειρες fairy και finish αφαιρουν μεγαλο μερος οσμων απο αυγο , ψαρι, αρνι, και παλι οχι εντελως σαν οταν πλυνεις ενα πιατο στο χερι και μετα βαλεις ξυδι. Απορω πως δεν εχουν δωσει λυση σε ενα τοσο σοβαρο φαινομενο, τις οσμες απο αυτες τις 3 τροφες .

candy_washer93
07-02-25, 18:53
Εγω εχω παρατηρήσει οτι οι οσμές απομακρύνονται καλύτερα όταν πλένω σε υψηλές θερμοκρασιες απο 65 βαθμούς και πάνω.Σε θερμοκρασια 45-50 μπορει να καθαρίζουν τελείως απο υπολειματα φαγητού αν χρησημοποιεις καλό απορρυπαντικό,ομως δεν ειναι αρκετη για την πλήρη εξουδετέρωση των οσμών.

Giannos88
07-02-25, 22:08
Τις θερμοκρασιες τις εχουν ριξει στα καινουρια πλυντηρια. Δυσκολα βρισκεις με ανω των 65 βαθμων προγραμμα. Και το 65 αρι το εχουν για μαγειρικα σκευη με ξεραμενα . Αν βαλεις πιατα και ποτηρια με αυγο και ψαρι , θα τα πλενει 2 ωρες με 65 βαθμους και με υψηλη πιεση, και οσο να ναι φθειρει τα ποτηρια.

candy_washer93
09-02-25, 14:43
Τις θερμοκρασιες τις εχουν ριξει στα καινουρια πλυντηρια. Δυσκολα βρισκεις με ανω των 65 βαθμων προγραμμα. Και το 65 αρι το εχουν για μαγειρικα σκευη με ξεραμενα . Αν βαλεις πιατα και ποτηρια με αυγο και ψαρι , θα τα πλενει 2 ωρες με 65 βαθμους και με υψηλη πιεση, και οσο να ναι φθειρει τα ποτηρια.

Το δικο μου εχει 65αρι προγραμμα 90 λεπτων και αυτο χρησημοποιω ως καθημερινο προγραμμα.Δεν κανει προπλυση,αλλα η μεγαλης διαρκειας κυρια πλυση σε υψηλη θερμοκρασια ειναι αποτελεσματικη για την πληρη καθαριοτητα και την απομακρυνση των οσμων.Για τα μαγειρικα σκευη εχει 70αρι προγραμμα που κραταει πανω απο 2 ωρες που το χρησημοποιω μονο αν βαλω τηγανια ή κατσαρολες με ξεραμενα υπολειμματα.Το αυτοματο και το οικολογικο ειναι ανεπαρκη,το πρωτο γιατι αν διαβασει χαμηλους ρυπους στην προπλυση κανει πολυ μικρης διαρκειας κυρια πλυση,περιπου 15 λεπτα,και δεν προλαβαινει καν να διαλυθει η ταμπλετα,ενω το 2ο πλενει για σχεδον 4 ωρες στους 45 βαθμους,ανεπαρκης θερμοκρασια για λιπη και δυσκολη βρωμια.

Sotos_ster
22-02-25, 15:53
Τελείως παλαβό μου φαίνεται να χρησιμοποιεί κάποιος πρόγραμμα 3,5 ωρών για πιάτα … έχω έναν φίλο που βάζει σε τέτοιο πρόγραμμα .. είπαμε ρε παιδιά τι θα πλύνω ; Μια χαρά δουλειά γίνεται σε σύντομα προγράμματα χαμηλής θερμοκρασίας .. οικονομικά και γρηγορα

Giannos88
23-02-25, 18:48
Τελείως παλαβό μου φαίνεται να χρησιμοποιεί κάποιος πρόγραμμα 3,5 ωρών για πιάτα … έχω έναν φίλο που βάζει σε τέτοιο πρόγραμμα .. είπαμε ρε παιδιά τι θα πλύνω ; Μια χαρά δουλειά γίνεται σε σύντομα προγράμματα χαμηλής θερμοκρασίας .. οικονομικά και γρηγοραΤο πρόγραμμα αυτό είναι υποχρεωτικό από την Ε.Ε για να βγει στην αγορά της Ευρώπης . Πλένει με χαμηλή πίεση και χαμηλή θερμοκρασία (50), και έχουν δώσει έμφαση στο αυξημένο χρόνο πλύσης για να έχει αποτελεσματικότητα. Στην ουσία δεν έχει κανένα πρόβλημα αν δεν βιάζεσαι τα σκεύη. Και κάνει όντως οικονομία σε νερό και ρεύμα . Μετρημένο με βατόμετρο και το νερό σε κουβάδες στο άδειασμα . Γλιτώνεις 0.2kwh από το σύντομο και περίπου 2.5 λίτρα νερό.

Να πω και το άλλο, είναι χίλιες φορές καλύτερο πρόγραμμα αυτό από το να βάλεις βρώμικα σκεύη στο σύντομο (κάτω του 45 λεπτου) που οριακα προλαβαίνει η κάψουλα να διαλυθεί και γίνεται μέτρια δουλειά στο πλύσιμο. Ναι θα φύγουν τα λάδια από τα πιάτα ,αλλά οσμές από ζόρικους ρύπους δεν φεύγουν. Επίσης συσσωρεύονται λίπη στο ίδιο το πλυντήριο κάτω από το φίλτρο και στους αγωγούς νερού.

Εγώ αν πλένω βράδυ που δεν βιάζομαι το βάζω στο eco και αν βιάζομαι επιλέγω το 1.5 ώρας με 60 βαθμούς και γίνονται επίσης τέλεια με λίγο πιο αυξημένη κατανάλωση νερού και ρεύματος.

Στάλθηκε από το ONEPLUS A5010 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Sotos_ster
23-02-25, 19:29
Δεν ξέρω … νομίζω όσο πιο πολλές ώρες δουκευει το πλυντήριον, τόσο πιο λίγη ζωή θα έχει. Ολοι μας τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε μέσα, για πιο λόγο να πλένει τόσες ώρες ; Επίσης προχθές είδα σκόνη στον Σκλαβενίτη…μια περίεργη μάρκα δε την θυμάμαι questo… κάπως έτσι

Giannos88
23-02-25, 20:53
Δεν ξέρω … νομίζω όσο πιο πολλές ώρες δουκευει το πλυντήριον, τόσο πιο λίγη ζωή θα έχει. Ολοι μας τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε μέσα, για πιο λόγο να πλένει τόσες ώρες ; Επίσης προχθές είδα σκόνη στον Σκλαβενίτη…μια περίεργη μάρκα δε την θυμάμαι questo… κάπως έτσιΝαι questo είναι και αρκετά καλή. Οποίος θέλει σύντομα προγράμματα επιπέδου 30-40 λεπτών καλύτερα να επιλέξει υγρό.

Εντωμεταξύ μια παρένθεση με το πρόγραμμα eco 3.5 ωρών. Έχει 70 λεπτά στέγνωμα δηλαδή 1 ώρα και 10 λεπτά. ¶ρα η καθαρή λειτουργία της αντλίας πλύσης είναι 2.20 περίπου. Δεν είναι κάτι τραγικό σαν χρόνος λειτουργίας. Σου λέει θέλω 70 λεπτά στεγνωμα (άνοιγμα πόρτας αυτόματα ή αναμονή με κλειστή πόρτα) γιατί το τελευταίο ξεβγαλμα γίνεται με μέτρια ζεστό νερό 45 βαθμούς ,αντί για 55-60 , για οικονομία .

Sotos_ster
23-02-25, 22:05
Ναι questo είναι και αρκετά καλή. Οποίος θέλει σύντομα προγράμματα επιπέδου 30-40 λεπτών καλύτερα να επιλέξει υγρό.

Εντωμεταξύ μια παρένθεση με το πρόγραμμα eco 3.5 ωρών. Έχει 70 λεπτά στέγνωμα δηλαδή 1 ώρα και 10 λεπτά. ¶ρα η καθαρή λειτουργία της αντλίας πλύσης είναι 2.20 περίπου. Δεν είναι κάτι τραγικό σαν χρόνος λειτουργίας. Σου λέει θέλω 70 λεπτά στεγνωμα (άνοιγμα πόρτας αυτόματα ή αναμονή με κλειστή πόρτα) γιατί το τελευταίο ξεβγαλμα γίνεται με μέτρια ζεστό νερό 45 βαθμούς ,αντί για 55-60 , για οικονομία .

Θα την πάρω γιατί μύριζε ωραία .. αν και φοβάμαι πάλι ότι θα την πετάξω … όσες φορές πήρα σκόνες και υγρά δεν κανένα !!! Αφήνανε άσπρες κηλίδες , τα ποτήρια θαμπά σαν άπλυτα επίσης με κηλίδες και στα τάπερ όπου υπήρχε λάδι, γινόταν άσπρο !!

Giannos88
23-02-25, 22:10
Θα την πάρω γιατί μύριζε ωραία .. αν και φοβάμαι πάλι ότι θα την πετάξω … όσες φορές πήρα σκόνες και υγρά δεν κανένα !!! Αφήνανε άσπρες κηλίδες , τα ποτήρια θαμπά σαν άπλυτα επίσης με κηλίδες και στα τάπερ όπου υπήρχε λάδι, γινόταν άσπρο !!

Περιεργο θεμα αυτο. Δεν αντιμετωπιζω τετοιο προβλημα με τις σκονες ουτε στο delonghi 45αρι (που γραφω στο αλλο θεμα) ουτε με το bosch παγκου. Τα σκευη λαμπουν. Τι ρυθμισεις εχεις σε αλατι και λαμπρυντικο?

Sotos_ster
24-02-25, 02:15
Περιεργο θεμα αυτο. Δεν αντιμετωπιζω τετοιο προβλημα με τις σκονες ουτε στο delonghi 45αρι (που γραφω στο αλλο θεμα) ουτε με το bosch παγκου. Τα σκευη λαμπουν. Τι ρυθμισεις εχεις σε αλατι και λαμπρυντικο?

Αλάτι δεν παίρνει . Εχω το παλιό Morris
Ούτε το λαμπρυντικο φταίει . Ειανι ξεκάθαρα απ το απορυπαντικο

Giannos88
24-02-25, 07:33
Αλάτι δεν παίρνει . Εχω το παλιό Morris
Ούτε το λαμπρυντικο φταίει . Ειανι ξεκάθαρα απ το απορυπαντικοΖεσταίνει το νερό το πλυντήριο ? Αυτό μου κάνει σαν να μη διαλύεται το απορρυπαντικό. Επίσης η δοσολογία που βάζεις είναι σωστή? Θέλει το πολύ μια κουταλιά της σούπας και λιγότερο.

Sotos_ster
24-02-25, 13:10
Ζεσταίνει το νερό το πλυντήριο ? Αυτό μου κάνει σαν να μη διαλύεται το απορρυπαντικό. Επίσης η δοσολογία που βάζεις είναι σωστή? Θέλει το πολύ μια κουταλιά της σούπας και λιγότερο.

Εννοείται ότι ζεσταίνει . Εγώ έβαζα λίγο παραπάνω .. δλδ αν βάλεις παραπάνω βγαίνουν χειρότερα αντί για καλύτερα ; Έχω την εντύπωση πως δε θα γίνει κάτι αλλά δεν θα βγουν κ καθαρότερα αν βάλεις παραπάνω
Εγώ έβαζα παραπάνω για σιγουριά

Giannos88
24-02-25, 13:34
Θεωρώ ότι μενουν κατάλοιπα με τη παραπάνω δοσολογία . Ειδικά αυτές οι σκόνες που είναι παλιάς τεχνολογίας . Σε πάγκου βάζω μισή με μία κουταλιά της σούπας το πολύ και στο 45αρι μια με μιάμιση το πολύ ανάλογα πόσο βρώμικα σκεύη έχω. Έχει πολύ καλά αποτελέσματα και γυαλίζουν όλα .

Για να καταλάβεις ότι μια ταμπλέτα είναι 16-17 γραμμάρια. Οπότε υπολόγισε ότι μέχρι εκεί πρέπει να βάζεις το πολύ . Αν έχεις καμιά ζυγαριά κουζίνας δες πόσο είναι αυτά τα 17 γραμμάρια.

Sotos_ster
24-02-25, 15:01
Θεωρώ ότι μενουν κατάλοιπα με τη παραπάνω δοσολογία . Ειδικά αυτές οι σκόνες που είναι παλιάς τεχνολογίας . Σε πάγκου βάζω μισή με μία κουταλιά της σούπας το πολύ και στο 45αρι μια με μιάμιση το πολύ ανάλογα πόσο βρώμικα σκεύη έχω. Έχει πολύ καλά αποτελέσματα και γυαλίζουν όλα .

Για να καταλάβεις ότι μια ταμπλέτα είναι 16-17 γραμμάρια. Οπότε υπολόγισε ότι μέχρι εκεί πρέπει να βάζεις το πολύ . Αν έχεις καμιά ζυγαριά κουζίνας δες πόσο είναι αυτά τα 17 γραμμάρια.

Θα το δοκιμάσω αν και νομίζω δε φταίει αυτό . Εγώ τα αφήνω τα πιάτα άπλυτα μέσα στο πλυντήριο πολλές μέρες , μέχρι να γεμίσει

Giannos88
24-02-25, 15:04
Θα το δοκιμάσω αν και νομίζω δε φταίει αυτό . Εγώ τα αφήνω τα πιάτα άπλυτα μέσα στο πλυντήριο πολλές μέρες , μέχρι να γεμίσειΔοκίμασε τη σωστή δοσολογία και πες μας εδώ.
Και εγώ το ίδιο κάνω στο μεγάλο. Βάζω ανα 3-4 μερες. Είναι πολύ δυνατά τα απορρυπαντικά για πλυντήρια πιάτων , η υπερδοσολογια μόνο προβλήματα δημιουργεί , καθώς δεν προλαβαίνουν τα δύο ξεβγαλματα να απομακρύνουν το απορρυπαντικό.

Sotos_ster
24-02-25, 15:27
Η σκόνη διαλύεται μια χαρά . Τρία ξέβγαλματα κάνει . Απλά μάλλον είναι για φρέσκα φορτία που μόλις βάζεις πρέπει να πλύνεις κιόλας
Εγώ τα αφήνω μέρες μέσα.
Επίσης μια κουταλιά σε 4,5 λίτρα νερό που παίρνει το πλυντήριο μου φαίνεται λίγο … θα δοκιμάσω αυτή την questo