Επιστροφή στο Forum : [Bosch] Πλυντήριο ρουχων Bosch δεν ζεσταίνει;;
Έχω ένα πλυντήριο ρουχων Bosch,
E-nr WFF1100IG/12 FD 7704 01273
Typ M012*M5010
αφού τραβήξει νερό δεν ζεσταίνει - δεν προχωράει.
έχω ελέγξει την αντίσταση είναι ok,
μπορεί να είναι ο θερμοστάτης; έχει αυτόν (NTC) δίπλα στην αντίσταση υπάρχει κ άλλος; Πως τον μετράω αν είναι ο ok?
Επίσης έχω ένα θέμα με το μπλόκο- κλειδαριά πόρτας πρέπει να την χτυπησω για να ξεκινήσει αλλά λογικά δεν την επηρεάζει ( σκέφτομαι μήπως είναι σε σειρά με την αντίσταση κ επειδή είναι μεγάλο φορτίο δεν λειτουργεί).
Ρευμα δεν πηγαίνει στην αντίσταση ίσως είναι το ρελέ στην πλακέτα; (Ανάλογα πως θα βάλω το φις η φάση περνάει στο ένα άκρο της αντίστασης, αλλά δεν έχω 230v)
Di*Ca_Electronic
14-10-24, 06:17
Βγάζει κάποια ένδειξη σφάλματος στο panel;
Το NTC φέρει στο σώμα του κάποια στοιχεία και με βάση τα Datasheets του μετράται η αντίστασή του σε θερμοκρασία περιβάλλοντος κι όταν ζεσταίνεται.
Η κλειδαριά της πόρτας εφόσον δεν έχει επιλεγεί " παιδικό κλείδωμα " κι εφόσον φέρει ηλεκτρικό μέρος, μάλλον ελέγχεται από την πλακέτα προγρ/σμών.
Η αντίσταση θέρμανσης εφόσον έχει μετρηθεί σωστά από εσένα, σίγουρα ελέγχεται από τη πλακέτα προγρ/σμών του πλυντηρίου σου, η οποία χρήζει
ολιστικού ελέγχου από εξειδικευμένο ηλεκτρονικό εργαστήριο επισκευών.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Σε ευχαριστώ για την απάντηση.
Το πλυντήριο είναι παλιό και δεν έχει panel για error.
Το πλυντήριο είναι στο εξοχικό και δεν το έχω στα χέρια μου τώρα για το μετρήσω.
Θα περιγράψω το πρόβλημα μπας κ βοηθήσει
Τραβάει λίγο νερό στην αρχή από την μια βαλβίδα, μετά το βγάζει.
Μετά τραβάει πολύ νερό από την άλλη και εκεί είναι που σταματάει
Είχα κάνει μια προσπάθεια όταν είχε σταματήσει να προχωράει και είχα δώσει από ξεχωριστή τροφοδοσία κατευθείαν στην αντίσταση να δω αν προχωρήσει. Όντως προχώρησε, ζέστανε το νερό και μετά το έβγαλε
Το NTC όταν το είχα μετρήσει τότε κ αν θυμάμαι καλά έδειχνε 12ΚΩ κ σιγά σιγά μεταβαλλότανε καθώς πάγωνε το νερό.
Υπάρχει κάπου κάποιο αρχείο - μπούσουλας που να εξηγεί τα στάδια λειτουργιάς του πλυντηρίου;
Ένα διάγραμμα ροής; Που να λέει πχ κλειδώνει η κλειδαριά ανοίγει η βαλβίδα του νερού μετά πιεσοστατης ελέγχει την ποσότητα νερού, μετά ζεσταίνει η αντίσταση, μετά παίρνει το μοτέρ…
Di*Ca_Electronic
14-10-24, 22:26
Οι απαντήσεις που σου γράφω έχουν σχέση με τ΄ ηλεκτρικό / ηλεκτρονικό μέρος του πλυντηρίου καθόσον είμαι Ηλεκτρονικός Μηχανικός
και δεν μπορώ να σε βοηθήσω ιδιαίτερα στα μηχανικά / υδραυλικά μέρη του πλυντηρίου σου.
Μπορείς να πάρεις πληροφορίες από το SERVICE της BOSCH ή ακόμα ν΄ αναμένεις κάποιον συνάδελφο που να 'χει ειδίκευση στις λευκές
ηλεκτρικές συσκευές.
Αν μέτρησες την αντίσταση και την βρήκες ωμικά σωστή τότε έλεγξε πηγαίνοντας προς τα πίσω την καλωδίωσή της μήπως αυτή κάπου διακόπτεται.
Το NTC πρέπει να ΄ναι καλό.
Ελπίζω την επόμενη φορά που θα πας να τ΄ ελέγξεις ότι θα βρεις τη λύση και θα τ΄ επισκευάσεις ώστε να λειτουργήσει κανονικά.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Κυριακίδης
14-10-24, 22:43
Το NTC πρέπει να ΄ναι καλό.
Για τον sensor (και βάση μοντέλου που συμφωνεί ) το δείχνει για 5,4 - 6,5 kohm (και όχι 12 kohm βάση νηματοθέτη )
Είναι πρόγραμμα με μίξη μηχανικού και ηλεκτρονικού προσανατολισμού .
https://www.eaparts.gr/parts/item/21633
https://www.eaparts.gr/parts/item/22564
Λογικά δεν έχει σοβαρή βλάβη , και ύποπτος ο sensor
με το τεστ που έκανε (χύμα τροφοδοσία της αντίστασης και κατόπιν προχώρησε το πρόγραμμα ) σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά του , ενεργοποίησε το μοτεράκι του εγκεφάλου (μηχανικός προγραμματισμός ) και γιαυτό προχώρησε το πρόγραμμα μέχρι την λήξη του .
Di*Ca_Electronic
15-10-24, 19:39
Συμφωνώ με το φίλο Πέτρο όσον αφορά το NTC.
Δεν το ΄χα ψάξει ως προς τα χαρακτηριστικά του και το θεώρησα " καλό " .
Όμως δεν πρέπει ν΄ αρκεστεί μόνο στην αντικατ/σή του ο νηματοθέτης.
Δεν παύει πέραν του μηχανικού προγρ/σμού του πλυντηρίου (moteur χρονοδιάρκειας) να ΄χει κι ηλεκτρ/κά εξαρτ/τα (ολοκληρωμένο, TRIAC, zener; , ηλεκτρ/κούς πυκνωτές αντιστάσεις) που χρήζουν ελέγχου μιά κι η τιμή αντικατ/σης όλης της πλακέτας - η οποία γίνεται κατόπιν παραγγελίας - είναι
αρκετά υψηλή (275,52¤).
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Στο συγκεκριμένο πλυντήριο η αντίσταση παίρνει εντολή μέσω επαφής του εγκεφάλου.
Αν παρατηρήσεις καλά θα δεις ότι έχει μια γραμμουλα λίγο μετά τό ξεκίνημα της κυρίας πλύσης. Εκεί είναι το σημείο που πρέπει να δεχτεί ρεύμα η αντίσταση. Αν το κουμπί μένει εκεί και δεν περπατάει χωρίς να ζεσταίνει τότε έχει καμένη πλατίνα μέσα στον εγκέφαλο. Αν περνάει τη γραμμή τότε μπορεί να φταίει το αισθητήριο,ο επιλογέας θέρμανσης ή η πλακέτα του εγκεφάλου.
Di*Ca_Electronic
16-10-24, 05:36
Μήπως θα μπορούσες ν΄ εξηγήσεις φίλε Σάκη τι εννοείς " καμένη πλατίνα μέσα στον εγκέφαλο " ,
μήπως αναφέρεσαι σε πλατίνα του moteur ;
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Κυριακίδης
16-10-24, 08:10
Μήπως θα μπορούσες ν΄ εξηγήσεις φίλε Σάκη τι εννοείς " καμένη πλατίνα μέσα στον εγκέφαλο " ,
μήπως αναφέρεσαι σε πλατίνα του moteur ;
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
https://www.youtube.com/watch?v=9J5xyYEzhbI&t=74s
https://www.youtube.com/watch?v=Qbad91EEbzo&t=127s
https://www.youtube.com/watch?v=aAVnYVPNZu8&t=39s
https://www.youtube.com/watch?v=J0c3hzyts7Q
Παλιότερα όταν είχαν θερμοστάτες μηχανικούς (για τον έλεγχο θερμοκρασίας νερού ) , αντί για sensor ntc , ο μηχανικός εγκέφαλος αναλάμβανε τα πάντα εκτός από την κίνηση του μοτέρ (εξαιτίας τα καρβουνάκια )
Ο εγκέφαλος κανόνιζε το πόσο νερό θα πάρει (σε συνεργασία με τον πιεσσοστάτη νερού ) , ποια βαλβίδα της σαπουνοθήκης θα δουλέψει για να πάρει νερό . Πότε θα αδειάσει νερά η αντλία αποχέτευσης κτλ
Και η κίνηση του προγράμματος γινόταν από το δικό του μοτεράκι τύπου crouzet .
Σε κάποια φάση το μοτεράκι αυτό της κίνησης του εγκεφάλου νεκρώνει και δίνει τον έλεγχο στον θερμοστάτη για να μπορέσει να συνεχίσει εφόσον ζεσταθεί το νερό στην επιθυμητή θερμοκρασία , και μόλις φτάσει την θερμοκρασία αυτή , ξαναδίνει τροφοδοσία στο μοτεράκι του εγκεφάλου και πραγματοποιεί αυτόματα το υπόλοιπο πρόγραμμα (ξεβγάλματα νερού και στο τελικό στίψιμο )
Οι χρόνοι εκτέλεσης του προγράμματος ήταν πάντα σταθεροί , με εξαίρεση την καθυστέρηση της όποιας επιλογής θερμοκρασίας θέρμανσης του νερού
Όλοι οι τύποι αυτών των εγκεφάλων στον τρόπο λειτουργίας έχουν δημιουργηθεί με διάφορες παραλλαγές , ανάλογα το σκεπτικό λειτουργίας του κάθε κατασκευαστή. (π.χ. να νεκρώνει το βήμα εξέλιξης του προγράμματος , αλλά ταυτόχρονα να εκτελεί περιστροφές του κάδου και δεν συμμαζεύεται )
Μετά από τους μηχανικούς εγκεφάλους και η σταδιακή κατάργηση τους επικράτησε το χάος (μόνιμος "πόνος" του καταναλωτή ) και σαμπάνιες για τους κατασκευαστές .
Di*Ca_Electronic
16-10-24, 15:00
Δηλαδή φίλε Πέτρο,
απ΄ ότι φαίνεται από τα video που ανέβασες πλατίνες εννοούνται οι συστοιχίες των διμεταλλικών ελασμάτων στον μηχανικό χρονοδιακόπτη.
Αλλά από τo P/N του χρονοδιακόπτη που δίνεις στο post #5 (22564) φαίνεται ότι ο χρονοδιακόπτης αυτός είναι ηλεκτρομηχανικού τύπου
δεν φέρει " πλατίνες " αλλά ηλεκτρονικά εξαρτ/τα (IC, TRIAC, zener, πυκνωτές [ηλεκτρ/κούς & polyester], αντιστάσεις που όπως αναφέρω
στο post #6 πρέπει ν΄ ελεγχθούν, κι αν βρεθεί(ούν) κάποιο(α) κατεστρ/μο(α) ή με διαφορετική από τα Datasheets του τιμή ν΄ αντικατ/θεί(ούν).
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Κυριακίδης
16-10-24, 20:56
Δηλαδή φίλε Πέτρο,
απ΄ ότι φαίνεται από τα video που ανέβασες πλατίνες εννοούνται οι συστοιχίες των διμεταλλικών ελασμάτων στον μηχανικό χρονοδιακόπτη.
Διμεταλλικές επαφές δεν είναι , αλλά απλές επαφές και στην άκρη τους περιέχει την "πλατίνα " (βλέπε παρακάτω πηγή στην κατηγορία πλατίνες )
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BD%C E%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%86%CE%BB%CE %B5%CE%BE%CE%B7
Αυτές οι πλατίνες οδηγούνται στα "on-off " (για τις διάφορες λειτουργίες ) , από τον περιστρεφόμενο πλαστικό μύλο του εγκεφάλου με τις διάφορες οδοντώσεις = εντολές
Ένας παλιότερος "ξάδερφος" ήταν ο παρακάτω εγκέφαλος και επιβεβαιώνει ότι περιέχει πλατίνες
https://www.eaparts.gr/parts/item/22560?lang=en (αργότερα το τοποθέτησαν σε πλακέτα με συμμετοχή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων )
Μήπως θα μπορούσες ν΄ εξηγήσεις φίλε Σάκη τι εννοείς " καμένη πλατίνα μέσα στον εγκέφαλο " ,
μήπως αναφέρεσαι σε πλατίνα του moteur ;
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Ο φίλος Πέτρος το ανάλυσε περίφημα
Di*Ca_Electronic
17-10-24, 02:10
Όλα σωστά κι ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις.
Απλά γνώριζα για τις πλατίνες αυτ/του (γενικώς θεωρητικά) και δεν μπορούσα να το συνδυάσω σ΄ ορολογία με τ΄ αντίστοιχο εξάρτημα στους
παλαιούς χρονοδιακόπτες πλυντηρίων.
Τέτοιο έλασμα άλλωστε (και σε χρονισμούς με γρανάζια και τη σύμπραξη moteur) υπάρχει και σ΄ άλλες ηλεκτρονικές κατασκευές (παλαιά VIDEO)
κ.ά.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Νομίζω ότι το πλησιέστερο αντίστοιχο είναι οι επαφές των ρελέ, απλά αντί για τον οπλισμό του ηλεκτρομαγνήτη, εδώ αναλαμβάνει το χειρισμό της κινητής επαφής ο δίσκος με τις εγκοπές.
Πλατίνες λέγανε κάποτε στα αυτοκίνητα τους διακόπτες (contact breakers) μέσα στο distributeur που άνοιγαν το κύκλωμα του πρωτεύοντος του πολλαπλασιαστή για την παραγωγή σπινθήρα - αν υπάρχει κανείς αρκετά παλιός για να τα θυμάται. Η συγκεκριμένη ονομασία νομίζω ότι είχε να κάνει με επιμετάλλωση των επαφών με το συγκεκριμένο μέταλλο, για μεγαλύτερη αντοχή στο τόξο.
Di*Ca_Electronic
17-10-24, 13:07
'Ετσι είναι Νίκο όπως τα γράφεις.
Αλλά που να βρεθεί παλιός σήμερα, όλοι σύμφωνα με τις εξελίξεις της επιστήμης είναι παλληκαράκια μετά τα 55.
Όσον αφορά τη 2η παράγραφο του παραπάνω post σου, αυτό εξηγεί για τις πλατίνες των αυτ/των κι η γνωστή
wikipedia, σύμφωνα με το link : : https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BD%C E%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%86%CE%BB%CE %B5%CE%BE%CE%B7 που έθεσε στο 11ο post του ο φίλος Πέτρος.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Πήρα ένα καινούργιο NTC αυτό που δίνουν για αντικατάσταση σε αυτό το πλυντήριο το μέτρησα 3,7 ΚΩ στον αέρα και τόσο μέτρησα κατόπιν και το NTC το παλιό που ήταν πάνω στην αντίσταση οπότε δεν είναι αυτό!
Κυριακίδης
18-10-24, 09:45
Πήρα ένα καινούργιο NTC αυτό που δίνουν για αντικατάσταση σε αυτό το πλυντήριο το μέτρησα 3,7 ΚΩ στον αέρα και τόσο μέτρησα κατόπιν και το NTC το παλιό που ήταν πάνω στην αντίσταση οπότε δεν είναι αυτό!
Περίμενε μια γνώμη για το 3,7 ΚΩ δεδομένου ότι πιο παραπάνω ορίστηκε για το μοντέλο ότι έχει 5,4Κ - 6,5Κ
50091
Και δεδομένου ότι για NTC η αντίσταση μειώνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας (ενώ δεν έχεις επί του παρόντος αύξηση θερμοκρασίας και μας αναφέρεις 3,7Κ ) ??
Ενδέχεται να είμαι λάθος ? όπου δεν αρκούν τα στοιχεία En-r , αλλά και πρόσθετα στοιχεία FD που αυτό με βγάζει λάθος ? (λαμβάνω υπόψιν ότι το μέτρησες ίδιο με την ένδειξη του παλιού sensor ) αλλά τα στοιχεία βάση μοντέλου άλλα μας λένε
Αν το κατέχεις με φωτό βάλε την πρόσοψη του καντράν χειρισμών / του εγκεφάλου πάνω κάτω όψη / πίσω μέρος του κάδου πανόραμα με την τροχαλία και μοτέρ
Μηπως ακουμπουσες με τα δακτυλα τις ακιδες του πολυμετρου στη μετρηση;
Di*Ca_Electronic
18-10-24, 15:48
Είναι τα στοιχεία που αναγράφονται στο σώμα του παλαιού NTC όμοια μ΄ αυτά του νέου που αγόρασες;
Μήπως πράγματι χρησιμοποίησες τα δάκτυλά σου για να κρατήσεις τους ακροδέκτες του πολυμέτρου σου
στις επαφές του NTC όπως ο φίλος klik αναφέρει;
Για ν΄ ανεβάσεις εικόνες στο post σου πηγαίνεις και κάνεις click στο 3ο εικονίδιο από το τέλος στα δεξιά,
στην πάνω γραμμή του χώρου για το κείμενο που γράφεις, και καθοδηγείσαι ανάλογα.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Powered by vBulletin® Version 4.2.5 Copyright © 2025 vBulletin Solutions Inc. All rights reserved.