Επιστροφή στο Forum : [Άλλη] Πλυντήρο ρούχων Ignis LOE 613 δεν ξεκινά πρόγραμμα - ανάβει ένδειξη service
Από το 2008 χρησιμοποιούμε το συγκεκριμένο πλυντήριο σε δεύτερη κατοικία.
Τελευταία έχει πάψει να λειτουργεί. Συγκεκριμένα κάθε φορά που πάει να εκκινήσει κάποιο πρόγραμμα πλύσης, αφού η πόρτα της συσκευής κλειδώνει κανονικά, ακούγεται για μερικά δευτερόλεπτα ένας ασθενικός ήχος από το κάτω δεξί μέρος του πλυντηρίου (μάλλον από το μοτέρ), και αμέσως μετά παύει ο ήχος και ανάβει το κόκκινο ενδεικτικό λαμπάκι του σέρβις (ένδειξη γερμανικού κλειδιού). Τα μόνα προγράμματα στα οποία δεν ανάβει η ένδειξη σέρβις, είναι τα προγράμματα στυψίματος/στραγγίσματος, στα οποία απλά ακούγεται διαρκώς ο ίδιος ασθενικός ήχος, αλλά και πάλι χωρίς το πλυντήριο να προχωρά σε καμία ενέργεια εκτέλεσης προγράμματος. Εξυπακούεται ότι ούτε νερό βρύσης δεν εισέρχεται στον κάδο μέσω της ηλεκτροβάνας.
Σε μια προσπάθεια να ψάξω (όσο μπορώ) το πιθανό αίτιο του προβλήματος, έλυσα το άνω καπάκι της συσκευής κι εξέτασα αρχικά την ηλεκτροβάνα, η οποία (σύμφωνα με τον αριθμό ανταλλακτικού που έχει γραμμένο πάνω της) είναι όμοια με αυτή που φαίνεται στις φωτογραφίες του παρακάτω link:
https://www.amazon.de/dp/B01M051X69/ref=sspa_dk_detail_6?psc=1&pf_rd_p=ae2317a0-2175-4285-af64-66539858231f&pf_rd_r=CNAHAFV82DRJFD4DGYJN&pd_rd_wg=yXxrL&pd_rd_w=IYXmf&content-id=amzn1.sym.ae2317a0-2175-4285-af64-66539858231f&pd_rd_r=d7f5adfa-8a7d-4b83-bfb2-f6d831305cee&s=kitchen&sp_csd=d2lkZ2V0TmFtZT1zcF9kZXRhaWw#:~:text=VIDEO-,GSW%20990196,-Montreal%20Vegetable%20Pot
H συγκεκριμένη των εικόνων έχει κολλημένο ένα ταμπελάκι (που η δική μου δεν το έχει) το οποίο αναγράφει ότι είναι στα 230VAC.
Αρχικά μέτρησα με πολύμετρο την αντίσταση σε κάθε ζεύγος ακροδεκτών (επαφών) της ηλεκτροβάνας (έχει 3 επαφές). Στο ένα βρήκα αντίσταση 3,7kΩ και στο άλλο 7,4kΩ. Αντίστοιχα μέτρησα τάσεις. Όταν το πλυντήριο είναι συνδεμένο στο ρεύμα χωρίς πρόγραμμα μέτρησα 5VAC και αντίστοιχα με πρόγραμμα σε εκκίνηση μέτρησα 24VAC στο ένα ζεύγος επαφών και 33VAC στο άλλο. Εφόσον η ηλεκτροβάνα είναι όντως στα 230 VAC εδώ φαντάζομαι ότι υπάρχει θέμα με την τάση που έρχεται από την πλακέτα προς την ηλεκτροβάνα.
Περαιτέρω μέτρησα και τον πιεσοστάτη του πλυντηρίου. Τσέκαρα με το πολύμετρο ότι η αντίσταση στα άκρα του μεταβάλλεται όποτε φυσούσα στο στόμιό του, που λογικά σημαίνει ότι δεν είναι προβληματικός.
Αυτό που θα ήθελα να μου πει κάποιος γνώστης είναι αν τυχόν ενδέχεται να υπάρχει θέμα με τα καρβουνάκια του μοτέρ και είναι αυτό που μπλοκάρει την περαιτέρω λειτουργία του πλυντηρίου, ή μήπως είναι πιθανότατα θέμα αστοχίας της πλακέτας, το οποίο επηρεάζει σχεδόν το σύνολο των λειτουργιών του πλυντηρίου.
Σε αυτή την περίπτωση λογικά πάω για αλλαγή συσκευής, αφού το κόστος αλλαγής πλακέτας είναι γύρω στο 150άρι, ενώ στο εμπόριο συσκευές των 300 ευρώ είναι μάλλον καλύτερες από τη δική μου (ως καινούρια).
Να προσθέσω τέλος ότι με το χέρι ο κάδος του πλυντηρίου στρέφεται κανονικά (χωρίς αντίσταση).
Χωρις να διαβασω όλο το ...μεγαλούτσικο... κειμενο: μηπως κατω δεξια ειναι το φιλτρο απαντλησης (και η αντλια) ; Το ελεγξες για ξενα σωματα; Εβγαλες καλτσες, αλυσιδες, σταυρουδακια απο τη φτερωτη του μοτερ;
Εφόσον ακούς ήχο ακόμα και στο πρόγραμμα στυψίματος χωρίς να περιστρέφεται, φυσικά μπορεί να είναι από καρβουνάκια. Αν δεν γυρίζει το μοτέρ, θα βγάλει σφάλμα. Αν υπάρχει σφάλμα, γιατί να πάρει νερό ή να εκτελέσει άλλες λειτουργίες.
Καλημέρα. Ξέχασα να αναφέρω οτι ελεγξα και το φίλτρο της συσκευής για τυχόν ξένα αντικείμενα (ήταν πεντακάθαρο). Επίσης τσεκαρα και το φιλτρακι που έχει η ηλεκτροβανα, το οποίο επίσης ήταν καθαρό. Τέλος, εξυπακούεται ότι το πλυντήριο είναι συνδεμένο σε παροχή νερού και η σχετική Βάνα είναι ανοικτή.
Με βγαλμενο φις απο την πριζα και βγαλμενο φιλτρο, βαζεις δαχτυλο μεσα στην υποφοχη του φίλτρου και βλεπεις αν περιστρεφεται ελευθερα η φτερωτη της αντλιας. Μπορει να εχει φρακαρει απο γυναικεια μαλλιά, κορδονια κλπ
Εμένα δεν μου αρέσουν οι μετρήσεις. Πόσο πιθανόν είναι οι δυο ηλεκτροβαλβίδες να έχουν τόσο διαφορετικές αντιστάσεις; Επίσης οι τάσεις που μέτρησες δεν μου αρέσουν... Το πολύμετρο είναι σίγουρα O.K.;
Φίλιππα έχει 3 ακίδες και μέτρησε μια τιμή αντίστασης Χ και μια 2Χ. Ίσως δεν εντόπισε το common και τις μέτρησε αθροιστικά. Όσο για τις τάσεις μπορεί να υπάρχει πρόβλημα ή να έγινε λάθος μέτρηση. Δεν μας λέει επίσης αν μέτρησε τάσεις με ηλεκτροβάνα συνδεδεμένη.
Έχεις δίκιο, δεν το πρόσεξα, το είπε ότι είχε 3 επαφές αλλά εγώ φαντάστηκα ότι είχε 4
Με βγαλμενο φις απο την πριζα και βγαλμενο φιλτρο, βαζεις δαχτυλο μεσα στην υποφοχη του φίλτρου και βλεπεις αν περιστρεφεται ελευθερα η φτερωτη της αντλιας. Μπορει να εχει φρακαρει απο γυναικεια μαλλιά, κορδονια κλπ
To έκανα κι αυτό, δεν έχει θέμα η φτερωτή της αντλίας, στρέφεται ελεύθερα κι αυτή.
Κυριακίδης
19-03-24, 12:31
To έκανα κι αυτό, δεν έχει θέμα η φτερωτή της αντλίας, στρέφεται ελεύθερα κι αυτή.
Λεπτομέρεια , (επειδή ο ρότορας είναι με μαγνήτη , θα πρέπει να στρέφεται με κάποια δυσκολία "κλοτσήματα ") , όπως στο βίντεο στο 4:26
https://www.youtube.com/watch?v=jSEKMeAv4ps
Δες και τα καρβουνάκια από το μοτέρ επειδή έχουν περάσει αρκετά χρόνια , αλλά ο ασθενικός θόρυβος που ακούς μάλλον δεν είναι το μοτέρ πλύσης , αλλά η αντλία . Και αυτό επειδή ναι μεν σφράγισε η πόρτα , αλλά αμέσως μετά θα πρέπει να λειτουργήσει η αντλία αποχέτευσης και μετά από αυτήν θα πάρει νερό και πολύ αργότερα θα περιστρέψει το μοτέρ πλύσης .
Di*Ca_Electronic
19-03-24, 19:11
Φίλε Λάζαρε,
αυτό που γράφει ο φίλος Πέτρος είναι το πλέον πιθανόν σενάριο για την επισκευή του πλυντηρίου σου (δηλ. έλεγχος - αντικατ/ση αντλίας πλύσης).
Όσον αφορά την πλακέτα που αναφέρεις δεν γράφεις τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες παίρνεις τις συγκεκριμένες μετρήσεις που αναφέρεις,
δηλ. θέτεις το πλυντήριο σε λειτουργία; που τοποθετείς τον common ακροδέκτη του πολυμέτρου σου; κ.ά. (όσον αφορά τη πιστότητα του οργάνου,
στην ορθή επιλογή μέτρησης).
Το link που ανέβασες είναι μία Γερμανική ιστοσελίδα της Amazon και δεν δείχνει καμία ηλεκτροβάνα εισαγωγής νερού αλλά μία οικιακή χύτρα.
Τώρα αν καταλήξεις ότι η βλάβη οφείλεται στη πλακέτα αυτή, το πλέον πιθανόν είναι ν΄ επισκευάζεται, (πριν αποφασίσεις να την αντικαταστήσεις
αυτήν ή όλη τη συσκευή).
Καλή επιτυχία στον εντοπισμό της βλάβης και ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ εύχομαι.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Ευχαριστώ παιδιά για τις απαντήσεις. Η φτερωτή της αντλίας όπως τη δοκίμασα μέσα από το φίλτρο με το δάχτυλο δείχνει να στρέφεται βηματικά, με "κλωτσήματα" (όπως στο βίντεο).
Θα συμφωνήσω με τον Πέτρο ότι ο ασθενικός θόρυβος που ακούγεται σε όλες τις περιπτώσεις ενδέχεται να προέρχεται από την αντλία (και μάλιστα τώρα που το σκέφτομαι, χωροταξικά φαίνεται η πηγή αυτού του θορύβου να συμπίπτει πάνω - κάτω με τη θέση πίσω από το φίλτρο, κάτω δεξιά όπως βλέπουμε το πλυντήριο).
Εκείνο που με προβληματίζει είναι κατά πόσο η όποια πιθανή βλάβη/δυσλειτουργία της αντλίας αποχέτευσης μπορεί να υπεισέρχεται στο κύκλωμα ελέγχου του πλυντηρίου, έτσι ώστε να δίνει σχεδόν αμέσως την ένδειξη "σέρβις" στο ταμπλό της συσκευής (κόκκινη ένδειξη με σύμβολο γερμανικού κλειδιού) και να μπλοκάρει την περαιτέρω εξέλιξη του προγράμματος.
Επίσης όπως ανέφερα και στο αρχικό μου ποστ, στο πρόγραμμα στυψίματος/αποστράγγισης δεν ανάβει η ένδειξη σέρβις, ωστόσο και σε αυτό δνε γίνεται καμία λειτουργία, πέρα από το να ακούγεται ο ίδιος ασθενικός ήχος.
Καταλαβαίνω βέβαια ότι η εύλογη πορεία προσέγγισης του πραγματικού προβλήματος της συσκευής είναι ξεκινώντας (και αποκλείοντας ανάλογα) από τα πιο απλά και συχνά (αλλά και λιγότερο δαπανηρά) ζητήματα, όπως πχ η αντλία αποχέτευσης, προς τα πιο σύνθετα και δαπανηρά (πχ πλακέτα). Θα ήθελα εν προκειμένω, βάσει της εμπειρίας σας, να μου επιβεβαιώσετε (εφόσον το γνωρίζετε) αν πιθανό πρόβλημα με την αντλία αποχέτευσης, μπορεί να μπλοκάρει από μόνο του την εκτέλεση των προγραμμάτων και αντίστοιχα να δίνει τη συγκεκριμένη ένδειξη για σέρβις μέσω του (απλοικού φαντάζομαι) διαγνωστικού συστήματος του συγκεκριμένου πλυντηρίου.
Όταν ανάβει το κλειδί στο ξεκίνημα της πλύσης στις περισσότερες περιπτώσεις είναι από μικρή διαρροή της αντίστασης.
Εμένα δεν μου αρέσουν οι μετρήσεις. Πόσο πιθανόν είναι οι δυο ηλεκτροβαλβίδες να έχουν τόσο διαφορετικές αντιστάσεις; Επίσης οι τάσεις που μέτρησες δεν μου αρέσουν... Το πολύμετρο είναι σίγουρα O.K.;
To πολύμετρο με το οποίο έκανα μετρήσεις είναι το παρακάτω (αυτό της φωτό είναι rebranded, αλλά είναι ακριβώς ίδιο με το δικό μου το οποίο είναι το Minipa Et 845):
https://intertech-hardware.com/products/soundteoh-auto-range-digital-multimeter-et-845
H εταιρεία είναι η παρακάτω (βραζιλιάνικη με παράτημα στην Κίνα):
https://www.minipa.com.br/index.php/categoria/1/multimetros
(Για όποιον ενδιαφέρεται πως έπεσε στα χέρια μου όργανο αυτής της εταιρείας, αγοράστηκε κάπου το 2010 από το κινέζικο eshop dx.com (dealextreme για όσους θυμούνται, κάτι ανάλογο του banggood.com)).
Επίσης όντως, πιθανότατα δεν αντιστοίχισα σωστά την κοινή επαφή στην τριάδα επαφών της διπλής ηλεκτροβάνας και μέτρησα 2 αντιστάσεις, τη μία διπλάσια της άλλης. Οπότε κρατήστε την τιμή 3,7kOhm για τη μέτρηση αντίστασης. Είναι λογικό νούμερο αντίστασης για πηνία ηλεκτροβάνας 230 VAC;
Να πω τέλος ότι οι τάσεις που μετρήθηκαν και ανέφερα στο αρχικό ποστ, ήταν στην καλωδίωση που έρχεται από την πλακέτα στην ηλεκτροβάνα, χωρίς η αντίστοιχη φύσα να είναι συνδεμένη στις επαφές της ηλεκτροβάνας.
Όταν ανάβει το κλειδί στο ξεκίνημα της πλύσης στις περισσότερες περιπτώσεις είναι από μικρή διαρροή της αντίστασης.
Ενδιαφέρουσα πληροφορία και συμβατή ως σενάριο με το γεγονός ότι η ένδειξη με το κλειδί μου ανάβει μόνο σε προγράμματα πλύσης που περιλαμβάνουν και κάποια θερμοκρασία θέρμανσης του νερού (άρα εκεί θα εμπλακεί και η αντίσταση), ενώ αντίστοιχα δεν ανάβει όταν επιλέγω πρόγραμμα που έχει να κάνει με στύψιμο/αποστράγγιση νερού (όπου δεν εμπλέκεται η αντίσταση).
Ωστόσο, όταν λες διαρροή της αντίστασης, δεν θα έπρεπε σε τέτοια περίπτωση να μου ρίχνει και ρελέ διαρροής στον πίνακα; Ή εννοείς κάτι άλλο; Εκτός βέβαια αν η διαρροή στην οποία αναφέρεσαι οδηγεί σε εμφάνιση ρεύματος ως προς γη κάτω των 30 mA, που τυπικά ενεργοποιείται το ρελέ...
Φίλε Λάζαρε,
αυτό που γράφει ο φίλος Πέτρος είναι το πλέον πιθανόν σενάριο για την επισκευή του πλυντηρίου σου (δηλ. έλεγχος - αντικατ/ση αντλίας πλύσης).
Όσον αφορά την πλακέτα που αναφέρεις δεν γράφεις τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες παίρνεις τις συγκεκριμένες μετρήσεις που αναφέρεις,
δηλ. θέτεις το πλυντήριο σε λειτουργία; που τοποθετείς τον common ακροδέκτη του πολυμέτρου σου; κ.ά. (όσον αφορά τη πιστότητα του οργάνου,
στην ορθή επιλογή μέτρησης).
Το link που ανέβασες είναι μία Γερμανική ιστοσελίδα της Amazon και δεν δείχνει καμία ηλεκτροβάνα εισαγωγής νερού αλλά μία οικιακή χύτρα.
Τώρα αν καταλήξεις ότι η βλάβη οφείλεται στη πλακέτα αυτή, το πλέον πιθανόν είναι ν΄ επισκευάζεται, (πριν αποφασίσεις να την αντικαταστήσεις
αυτήν ή όλη τη συσκευή).
Καλή επιτυχία στον εντοπισμό της βλάβης και ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ εύχομαι.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Χίλια συγνώμη, έβαλα λάθος σύνδεσμο. Η φωτογραφία της ηλεκτροβάνας στην οποία αναφερόμουν είναι η παρακάτω:
https://www.gastroparts.com/images/products/big/LF/LFD120040_93980.jpg
Η δική μου ηλεκτροβάνα (λογικά όμοια με την παραπάνω) είναι η εξής:
Di*Ca_Electronic
19-03-24, 22:39
Φίλε Λάζαρε,
πολλές πληροφορίες που πιθανόν σε μπερδεύουν κι απ΄ ότι καταλαβαίνω έχεις αρκετές τεχνικές
γνώσεις.
Ο φίλος Σάκης από Θεσσαλονίκη είναι ειδήμων στις λευκές οικιακές συσκευές μ΄ αρκετή εμπειρία.
Και ναι μία μικρή διαρροή στην αντίσταση μπορεί να μην γίνει «αντιληπτή» από το relay διαφυγής
του ηλεκτρικού σου πίνακα.
Διαρροή αντίστασης μετράται με Megger τ΄ οποίο αμφιβάλλω αν διαθέτεις.
Από την ιστοσελίδα : https://elektrotanya.com/ignis_loe_603.pdf/download.html
κατεβαίνει στη Γαλλική γλώσσα το Service Manual του πλυντηρίου ρούχων IGNIS LOE 603
παρόμοιου με το μοντέλο LOE 613.
Αυτό θα σου χρειαστεί για τους κωδικούς των ανταλ/κών του πλυντηρίου σου (αντίσταση θέρμανσης -
αντλία πλύσης κ.ά.) ώστε να μην χρειαστεί να τ΄ αποσυνδέσεις ίσως και να ρωτήσεις κόστος οπότε αν
είναι φθηνά να προβείς στην αντικατ/σή τους - πρώτα της αντίστασης - μήπως και διορθωθεί η όλη
κατάσταση στο πλυντήριό σου.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Αν εχει διαρροη η αντισταση του φουρνου, θα σταματα το πλυντηριο; Με ποιο τροπο ανιχνευει διαρροη εντος του πλυντηριου και αγνοει τις εκτος;
Εν πάση περιπτώσει, μπορεις να αφαιρεσεις τους δυο ακροδεκτες τροφοδοσιας της αντιστασης αν θελεις να δοκιμασεις.
Στο θεμα μας:
Αν το σταματημα γινεται σε ελαχιστα δευτερολεπτα, δεν μπορει να ειναι απο αντλια (δεν θα προλαβαινε να καταγραψει προβλημα ο πιεσοστατης ως μη πτωση σταθμης). Αν ηταν μοτερ/καρβουνακια μαλλον θα εβγαζε σφαλμα και στο στύψιμο που απ οτι καταλαβα δεν γινεται περιστροφη τυμπανου αλλα αν το πλυντηριο δεν εχει επιλογη στροφων στησίματος και στηβει παντα με μεγιστες στροφες, τοτε μπορει να αδιαφορει για τον ταχογραφο κατα το στιψημο.
Με τις αποσπασματικες πληροφοριες που μαζευουμε, θα κοιταγα πρωτα καρβουνακια και πλακετα με triac (πλακετα ελεγχου μοτερ).
Οσο για τη μετρηση στο βυσμα της ηλεκτροβανας:
Τα 33vac δεν δειχνουν ενεργοποιηση ηλεκτροβανας. Ακομα και αν εχει βλαβη η ηλεκτροβανα δεν θα προλαβαινε σε ελαχιστα δευτερολεπτα να το καταλαβει ο πιεσοστατης (ως μη ανοδο σταθμης)
Μηπως να ρηξεις με μπουκαλι 2 λιτρα νερο στον καδο και να ξεκινησεις το πρόγραμμα για στύψιμο να δεις αν θα το βγαλει;
Κυριακίδης
20-03-24, 10:47
Μηπως να ρηξεις με μπουκαλι 2 λιτρα νερο στον καδο και να ξεκινησεις το πρόγραμμα για στύψιμο να δεις αν θα το βγαλει;
Με πρόλαβες !! Μπορεί να είναι και η απάντηση #12 περί αντίστασης με διαρροή , αλλά κόλλησα στον "ασθενή θόρυβο" που αναφέρει ο Λάζαρος ( επειδή εκλαμβάνω ότι γνωρίζει πόσο κανονικά θόρυβο κάνει μια αντλία , και όταν αναφέρει "ασθενή θόρυβο" είναι ύποπτο κακής λειτουργίας της αντλίας )
Θα θέλαμε και την βοήθεια του Tipos αν το συγκεκριμένο μοντέλο έχει την πολιτική να πετάει πρώτα τα νερά η αντλία προτού ξεκινήσει να παίρνει νερό / διαφορετικά ο ασθενής θόρυβος θα πρόκειται για την βαλβίδα
Ο ασθενικός θόρυβος παιδιά πάντα ακούγεται από την κάτω δεξιά πλευρά του πλυντηρίου και είναι ο ίδιος. Η ηλεκτροβάνα βρίσκεται ψηλά πίσω αριστερά στη συγκεκριμένη συσκευή και δεν ακούγεται καθόλου θόρυβος από τα πηνία της όταν είναι συνδεμένη με την καλωδίωση και εκκινώ κάποιο πρόγραμμα για να ξεκινήσει τη λειτουργία του το πλυντήριο.
Δυστυχώς τώρα που γράφω είμαι Αττική ενώ η συσκευή βρίσκεται σε σπίτι εκτός Αττικής και δεν έχω την ευχέρεια εκτέλεσης δοκιμών.
Νομίζω πάντως σε κάθε περίπτωση, ότι βασικό στοιχείο που θα πρέπει να κατευθύνει τη λογική εύρεσης της ακριβούς αιτίας της βλάβης, αποτελεί το γεγονός που ανέφερα ήδη, ότι δηλαδή η ένδειξη σέρβις (όπου σταματά οποιαδήποτε απόπειρα συνέχισης προγράμματος) εμφανίζεται στα ας πούμε "κανονικά" προγράμματα πλύσης ρούχων που περιλαμβάνουν και κάποια θερμοκρασία για το νερό (από 30 βαθμούς και άνω), ενώ αντίθετα όταν επιλέγω πρόγραμμα που δεν περιλαμβάνει ζέσταμα νερού σε κάποια θερμοκρασία, δείχνει ότι πάει να εκκινήσει η εκτέλεση του προγράμματος (δηλαδή δεν ανάβει η κόκκινη λυχνία με την ένδειξη του σέρβις/γερμανικό κλειδί), αλλά και πάλι, το μόνο που γίνεται είναι ότι ακούγεται διαρκώς αυτός ο ασθενικός ήχος (ίδιος σε όλες τις περιπτώσεις) χωρίς ωστόσο ούτε ο κάδος να στρέφεται, ούτε νερό βρύσης να εισέρχεται στον κάδο, ούτε τίποτα (οπότε μετά από 1-2 λεπτά κλείνω ο ίδιος τη συσκευή, στρέφοντας τον περιστροφικό διακόπτη επιλογής προγράμματος στη θέση 0).
Μήπως τελικά όλο αυτό το μπουρδούκλωμα οφείλεται σε αστοχία της πλακέτας;
Θεωρητικά μπορώ να αγοράσω από την Αθήνα καρβουνάκια, αντλία και αντίσταση και να πάω το ΣΚ στο σπίτι που βρίσκεται το πλυντήριο και να αρχίσω τα ράβε-ξήλωνε με κάθε εξάρτημα, μπας και αλλάξει κάτι, αλλά όπως καταλαβαίνετε δεν είναι και ο πιο εύλογος τρόπος προσπάθειας αποκατάστασης (ειδικά όταν για κακή μου τύχη η συγκεκριμένη συσκευή, εκτός των άλλων, βρίσκεται σε μικρό μέρος όπου δεν υπάρχουν ούτε τεχνικοί με γνώσεις ούτε καταστήματα με ανταλλακτικά). Γιαυτό προσπαθώ με τις συμβουλές σας (και σας ευχαριστώ όλους θερμά γιαυτό), ως σίγουρα πιο έμπειροι και γνώστες, μπας και απομονώσω με μεγαλύτερη πιθανότητα τι από όλα όσα εμπλέκονται μπορεί να προκαλεί αυτή τη δυσλειτουργία στο πλυντήριο.
Ο ασθενικός θόρυβος παιδιά πάντα ακούγεται από την κάτω δεξιά πλευρά του πλυντηρίου και είναι ο ίδιος. Η ηλεκτροβάνα βρίσκεται ψηλά πίσω αριστερά στη συγκεκριμένη συσκευή και δεν ακούγεται καθόλου θόρυβος από τα πηνία της όταν είναι συνδεμένη με την καλωδίωση και εκκινώ κάποιο πρόγραμμα για να ξεκινήσει τη λειτουργία του το πλυντήριο.
Δυστυχώς τώρα που γράφω είμαι Αττική ενώ η συσκευή βρίσκεται σε σπίτι εκτός Αττικής και δεν έχω την ευχέρεια εκτέλεσης δοκιμών.
Νομίζω πάντως σε κάθε περίπτωση, ότι βασικό στοιχείο που θα πρέπει να κατευθύνει τη λογική εύρεσης της ακριβούς αιτίας της βλάβης, αποτελεί το γεγονός που ανέφερα ήδη, ότι δηλαδή η ένδειξη σέρβις (όπου σταματά οποιαδήποτε απόπειρα συνέχισης προγράμματος) εμφανίζεται στα ας πούμε "κανονικά" προγράμματα πλύσης ρούχων που περιλαμβάνουν και κάποια θερμοκρασία για το νερό (από 30 βαθμούς και άνω),
Να υποθέσω ότι στο δημοτικό σχολείο έγραφες τεράστιες εκθέσεις; :)
Πιο κάτω από το κείμενο που παρέθεσα δεν διάβασα, Δεν έχει νόημα αυτό που λες με την αντίσταση καθότι αν ΔΕΝ πάρει νερό, ΔΕΝ ανάβει η αντίσταση για να μην καεί.
Αν τώρα έχει χαλάσει ο αισθητήρας θερμοκρασίας και βλέπει το λάθος (ΧΩΡΙΣ να ανάψει η αντίσταση) στα προγράμματα που θέλουν θέρμανση, είναι άλλο θέμα. Με τα αν και τα ίσως δεν γίνεται επισκευή. Βήμα βημα και μεθοδικά βρίσκεται η λύση.
Κυριακίδης
20-03-24, 12:58
Θα αλλάξεις την αντίσταση με κλειστά μάτια
https://www.eaparts.gr/parts/item/30474
Για όσα γράφεις στο #20 , με μια προβληματική αντίσταση μπορεί να συμβεί όπως η περίπτωση σου στο να μην κάνει τίποτα , αλλά έχω δει περίπτωση να μπορεί να πάρει νερό / να στριφογυρίζει κανονικά κτλ αλλά δεν τελείωνε ποτέ το πρόγραμμα !!! . Με την αλλαγή της αντίστασης επιτέλους τερμάτισε κι ολοκλήρωσε πλύση (αυτό σε πλυντήριο Pitsos, όχι δεν ήταν πρόβλημα θέρμανσης νερού) , φαίνεται ότι ανάλογα τον κατασκευαστή της πλακέτας επηρεάζει ποικιλοτρόπως . Κάτι σαν να κοκκαλώνει την μνήμη και προγραμματισμό της πλακέτας .
Όταν ξεκινάει η πλύση δουλεύει πρώτα η αντλία,μετά γυρίζει λίγο ο κάδος για να ζυγίσει τα ρούχα και μετά παίρνει νερό.
Αν κάνεις αναζήτηση στις βλάβες στο forum για πλυντήριο whirlpool θα βρεις και άλλες ιδέες βλάβες με το δικό σου στις οποίες το πρόβλημα ήταν στην αντίσταση.
Δεν ξέρω πως το αναγνωρίζει αλλά έχει συμβεί πολλές φορές ακόμα και όταν το πολύμετρο δεν διαβάζει την διαρροή. Γι'αυτό χρειάζεται το meger.
Αν βγάλεις τα καλώδια από την αντίσταση δεν θα έχει αποτέλεσμα επειδή δεν θα την βρίσκει το αυτό διαγνωστικό.
Οπότε πρέπει ή να την μετρήσεις ή να την αλλάξεις στα τυφλά μιας και δεν έχεις meger. Το κόστος της είναι μικρό
Νωρίτερα σήμερα αγόρασα αντίσταση, καρβουνάκια και αντλία αποχέτευσης για το πλυντήριο. Συνολικό κόστος αγοράς για τα ανωτέρω, στα 31 ευρώ, τιμή σίγουρα όχι υψηλή. Ελπίζω κάτι από όλα αυτά να είναι όντως η αιτία της βλάβης και να μην αγοράστηκαν άδικα. Το σαββατοκύριακο που έρχεται εκτός απροόπτου θα μεταβώ στο σπίτι που βρίσκεται η συσκευή για να κάνω την επέμβαση (πρώτα αλλαγή αντίστασης, σύμφωνα με τα λεγόμενά σας).
Για την αλλαγή της αντίστασης η πρόσβαση γίνεται από τη σχετική κυκλική θυρίδα που υπάρχει στο πίσω μέρος της συσκευής φαντάζομαι. Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο να μου υποδείξετε σε αυτή τη διαδικασία, μια που δεν έχω ξαναλλάξει αντίσταση σε πλυντήριο; Εννοώ κάποιες πρακτικές συμβουλές για τη συγκεκριμένη εργασία.
Κυριακίδης
21-03-24, 00:06
Βλέπε από 1:40 έως 1:47 ( σχετική κεντρική βίδα που φουσκώνει την φλάντζα και σφίγγει σταθερά την αντίσταση στην θέση της , χαλαρώνει το κεντρικό παξιμάδι και κατόπιν σπρώχνει προς τα μέσα για να ξεφουσκώσει η φλάντζα και να βγει με άνεση η αντίσταση .
https://www.youtube.com/watch?v=_RAHvVrCkJE
Βλέπε στο ίδιο παραπάνω βίντεο από 2:30 έως 2:40 ( όπου κατά την τοποθέτηση προσέχει τα πρώτα άκρα της αντίστασης να μπουν στις θήκες γέφυρες που είναι εσωτερικά του κάδου , δηλαδή κατά την είσοδο της αντίστασης να μην βρεθούν τα άκρα της αντίστασης πάνω από την εσωτερική γέφυρα συγκράτησης της αντίστασης )
Άμα δεν δουλέψει ..... θα πάμε λίγο βαθύτερα
https://www.youtube.com/watch?v=RaJ31E-YQzE&t=1277s
https://www.youtube.com/watch?v=uWtv-IfugQY&t=27s
https://fr.aliexpress.com/item/32803710075.html?spm=a2g0o.productlist.main.23.764 220a6ki1lZr&algo_pvid=5c86a861-410c-4941-8a15-16bec0af0f6f&algo_exp_id=5c86a861-410c-4941-8a15-16bec0af0f6f-11&pdp_npi=4%40dis%21EUR%2131.95%2125.24%21%21%2133.9 0%2126.78%21%402101f93417109715526458038e6484%2164 281133756%21sea%21FR%210%21AB&curPageLogUid=HFTnRPwO2eDX&utparam-url=scene%3Asearch%7Cquery_from%3A
Καλημέρα στους φίλους του φόρουμ.
Λοιπόν σας έχω νεότερα. Τελικά ήταν όντως η αντίσταση παιδιά που δημιουργούσε το θέμα ότι δεν εκκινούσε κανένα πρόγραμμα στη συσκευή, καθώς ήταν καμμένη (άπειρη αντίσταση κατά τη μέτρηση με το πολύμετρο). Έχοντας προμηθευτεί ήδη πριν μεταβώ στο σπίτι που έχουμε το πλυντήριο, νέα αντίσταση αλλά και αντλία (συν σετ καρβουνάκια, δια παν ενδεχόμενο), αφού ξήλωσα την πρόσοψη της συσκευής (από μπροστά έχει πρόσβαση στην αντίσταση στο συγκεκριμένο μοντέλο) και μέτρησα για επιβεβαίωση την αντίσταση, προχώρησα στην αποξήλωσή της.
Να πω εδώ ότι ζορίστηκα στο να αφαιρέσω την παλιά αντίσταση (αφού φυσικά έλυσα πρώτα το 10άρι παξιμάδι που εκτονώνει το λάστιχο/φλάντζα στεγανοποίησης κι ακολούθως χτύπησα με ζουμπαδάκι και ματσόλα τον κορμό της βίδας την οποία σφίγγει το παξιμάδι), καθώς προφανώς από τα υπερβολικά άλατα, είχε γίνει ένα με το μεταλλικό δίχαλο που τη συγκρατεί σταθερά στο "συρτάρι" της (το πίσω μέρος της).
Οπότε την κοπάνησα πολλές φορές, τράβηξα επανειλημμένα τα άκρα της (αγωγοί) με γκαζοτανάλια (μία από αριστερά και μία από δεξιά) και τελικά κάποια στιγμή χαλάρωσε αρκετά και βγήκε, οπότε αντίκρυσα το θέαμα της παρακάτω εικόνας.
Επίσης στο εσωτερικό της υποδοχής της αντίστασης γινόταν ένας χαμός από κομμάτια αλάτων αλλά και ξερού απορρυπαντικού (η σύζυγος χρησιμοποιεί απορρυπαντικό σκόνης και δυστυχώς όπως αποδείχθηκε έβαζε συστηματικά αρκετά περισσότερη ποσότητα σε κάθε πλύση από όση μπορούσε να διαλύσει το, έτσι κι αλλιώς, αρκετά σκληρό νερό της περιοχής).
Καθάρισα όσο μπορούσα αρκετά κομμάτια από μέσα και ακολούθως τοποθέτησα τη νέα αντίσταση, που ήταν αρκετά απλή δουλειά.
Επίσης αλλάχθηκε καλού κακού και η αντλία ακαθάρτων, μια που την είχα προμηθευτεί κι αυτή και έχει ίδια πρόσβαση από το μπροστά μέρος για την αντικατάστασή της.
Αφού μονταρίστηκαν λαμαρίνα και λάστιχα πόρτας, έγινε σύνδεση με ρεύμα και ω του θαύματος, η συσκευή δουλεύει ρολόι. Ήδη έχουν γίνει 5-6 πλύσεις και όλα άψογα. Μάλιστα θα πρόσθετα ότι ακούγεται πιο ήσυχη από πριν κατά τη λειτουργία, κάτι που με παραπέμπει μάλλον στην αλλαγή και της αντλίας.
Για ακόμα μια φορά σας υπερευχαριστώ για την υπερπολύτιμη βοήθεια και το χρόνο σας παιδιά.
Powered by vBulletin® Version 4.2.5 Copyright © 2025 vBulletin Solutions Inc. All rights reserved.