PDA

Επιστροφή στο Forum : Γειωση πλαισιων φωτοβολαταικων

pant13
09-11-23, 08:52
Γεια σας

Εχω ρωτησει και εχω παρει διαφορετικες αποψεις σχετικα με την γειωση ως προς τα πλαισια των πανελ και επισης την γειωση του αντικεραυνικου στην πλευρα του DC σε ενα συστημα με υβριδικο inverter το οποιο εχει και ac input και solar input για να κανει διαμοιρασμο του φορτιου αναλογα την καταναλωση.

Οπως φαινεται και στην φωτο η γειωση για αυτα τα 2 σημεια Α, Β μπορει να παει σε μια ραβδο που θα τοποθετηθει στο εδαφος;
49643

Υπαρχει περιπτωση να δημιουργηθει καποιο θεμα οπως αυτο στην φωτογραφια 2? Σε καποιο κεραυνο που θα πεσει σε καποιο κοντινο σημειο η ραβδος να γινει διοδος και να προκαλεσει βλαβες σε συσκευες?
49644

Ειναι μερικοι που υποστηριζουν οτι τα πανελ δεν θελουν γειωση.
Μεχρι τωρα εχω διαβασει και μου εχουν προτεινει αυτες τις λυσεις.

1)Η γειωσεις Α , Β σε δικια τους ξεχωριστη ραβδο/γειωση
2)Μη γειωση των πανελ και η γειωση Β σε ξεχωριστη ραβδο/γειωση
3)Μη γειωση των πανελ και η γειωση Β στην υπαρχον γειωση του κτηριου που ερχεται απο τον πινακα AC

Ευχαριστω για τον χρονο σας.

genesis
09-11-23, 14:55
Ακολούθησε τις οδηγίες που δίνουν οι κατασκευαστές του εξοπλισμού για τις γειώσεις.
Η περίπτωση που περιγράφεις με την φωτογραφία 2 έχει πολύ μικρή πιθανότητα αλλά δεν μπορεί να την αποκλείσει κανείς κατά 100%. Είναι ΠΟΛΥ απρόβλεπτοι οι κεραυνοί.
Σκέψου το λίγο όμως... Αν πέσει κεραυνός σε ένα σημείο κοντά στην ράβδο γείωσης, για να προτιμήσει το ρεύμα να πάει στην ράβδο και από εκεί στον εξοπλισμό σου σημαίνει ότι στο συγκεκριμένο σημείο η αγωγιμότητα τους εδάφους είναι ΠΟΛΥ ΚΑΚΗ και χειρότερη από την αγωγιμότητα (προς την γη) που προσφέρει η ράβδος με τον υπόλοιπο εξοπλισμό.... Μάλλον σπάνιο αν όχι απίθανο.

pant13
14-11-23, 10:17
Ευχαριστώ για την απαντηση.

JOUN
17-11-23, 21:49
Το κεφαλαιο γειωσεις ειναι πολυ παρεξηγημενο τελικα..
Γιατι να βαλεις γειωση;Για προστασια; Απο τι;Αφου οτι και να πιασεις δεν μπορει να βρει δρομο προς την γη..
Γιατι να του δωσεις εσυ αυτη την δυνατοτητα ;

mikemtb73
19-11-23, 14:01
Για προστασια;
Αφου οτι και να πιασεις δεν μπορει να βρει δρομο προς την γη..
Γιατι να του δωσεις εσυ αυτη την δυνατοτητα ;
θα βρει το δρομο προς τη γη ΜΕΣΑ απο σενα που θα το πιασεις κατα λαθος και αυτο θα εχει καποια διαρροη για χιλιους2 λογους... τοσο απλο!!!!!!

Στάλθηκε από το SM-A528B μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

JOUN
19-11-23, 22:03
Μεταξυ του σημειου διαρροης και της γης δεν υπαρχει διαφορα δυναμικου(αφου οι εξοδοι ειναι floating) αρα πως θα περασει;
Ακριβως το ιδιο κανουμε οταν χρησιμοποιουμε Μ/Σ 1:1 ,απομονωνουμε τα 230 απο την γη..

vasilimertzani
20-11-23, 00:58
Γείωση προστασίας αναφέρει το θεμα οχι λειτουργίας.

JOUN
20-11-23, 01:21
Και εγώ για γείωση προστασίας λέω..