Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : [Whirlpool] Πρόβλημα με πλυντήριο - στεγνωτήριο Whirlpool 6th sense FWDD



spr08
27-05-23, 14:31
Καλησπέρα σας
Έχω εδώ και λίγο καιρό πρόβλημα με το συγκεκριμένο πλυντήριο καθώς κατά τη λειτουργία πλύσης στο πρόγραμμα για λευκά , ενώ ξεκινάει κανονικά , ζεσταίνει το νερό και ξεκινάει το πλύσιμο μετά από 10 με 15 λεπτά μου δείχνει στην οθόνη error F08 , αδειάζει τα νερά και βάζει τέλος.
Σημ. Το συγκεκριμένο σφάλμα το βγάζει μόνο σε αυτό το πρόγραμμα ( πιθανόν γιατί είναι και το μόνο πρόγραμμα που μπορεί να ζεστάνει το νερό πάνω από 40 oC )
Ευχαριστώ εκ των προτέρων .

Κυριακίδης
27-05-23, 21:24
Από λίγα βίντεο στο youtube , ( και ανεξάρτητα μοντέλου ) επικεντρώνονται πρωτίστως στην αντίσταση θέρμανσης (νερού / στεγνώματως ) για διακοπή / διαρροή , και αν δεν .
Επικεντρώνονται στα ρελέ της πλακέτας και ίσως ποιο παραπέρα του ρελέ . Επίσης είδα για το ίδιο σφάλμα και αναφορές τοποθέτησης από τον χρήση υπερβολικό σαπούνι (προβλήματα αφρισμού , μείωσαν το σαπούνι και οκ ) , αισθητήρας ελέγχου θερμοκρασίας ( δίπλα στην αντίσταση)
Βάζω και εικόνες βίντεο (ανεξάρτητα μοντέλου )
https://www.youtube.com/watch?v=LkzTw8Dt7PE
https://www.youtube.com/watch?v=vESE-05lzkk
https://www.youtube.com/watch?v=4Sf-6caLIlc

Για να μην είναι ανεξάρτητα μονtέλου σημειώνεις το S/N serial number (π.χ εξαιτίας και στεγνώματος άλλα χαρακτηριστικά που πρέπει να ληφθούν υπόψιν)

spr08
28-05-23, 20:07
Καταρχάς να ευχαριστήσω για την απάντηση...
Τώρα όσον αφορά το μοντέλο είναι Whirlpool fwdd1071681ws με s/n 601913003145
Στα τεχνικά τώρα , από πλευράς αντίστασης είναι οκ (31 ωμ) , αισθητήρας ntc έκανα τσεκάρισμα και κυμαίνεται από 13 ΚΩμ και όσο ανεβάζει θερμοκρασία φτάνει στα 2 ΚΩμ , την πλακέτα την έπιασα στα χέρια μου το ρελεδάκι της αντίστασης και γενικά η πλακέτα φαίνεται οκ
Και αναρωτιέμαι έχει τρελαθεί η πλακέτα ; Διαβάζει το χρόνο που χρειάζεται να ζεσταίνει και αργεί (άλατα στην αντίσταση) ;

Κυριακίδης
28-05-23, 20:56
Διαβάζει το χρόνο που χρειάζεται να ζεσταίνει και αργεί (άλατα στην αντίσταση) ; Μπορεί .
Το περίεργο που βρίσκω είναι ότι αναφέρετε σε 10kg συσκευή ( έτσι δεν είναι) ? και βάση της ωμομέτρησης θεωρητικά βγαίνει αντίσταση περίπου 1700W λίγο δεν είναι για 10 κιλο θηρίο ? (στην αντίσταση επάνω αναφέρει τα Watt?)
Περίμενε και άλλες απόψεις.

spr08
28-05-23, 21:30
10 Kg πλυντήριο είναι αλλά το ταμπελάκι γράφει:
Whirlpool
220-240V 1850 Watt 1600rpm
TYPE LVA2006TRF
Πάντως μέχρι 50 βαθμούς κελσίου δουλεύει κανονικά από 60 και πάνω μόλις ζεστάνει την τρίτη φορά βγάζει F08
Δηλαδή ξεκινάει γυρίζει ζεσταίνει φτάνει σε α θερμοκρασία , συνεχίζει γυρίζει , ξαναζεσταίνει και γυρίζει φτάνοντας σε β θερμοκρασία και όταν πάει να ανέβει σε γ θερμοκρασία (που λογικά θα είναι πάνω από 60 βαθμούς ) βγάζει σφάλμα F08

Κυριακίδης
28-05-23, 22:08
αισθητήρας ntc έκανα τσεκάρισμα και κυμαίνεται από 13 ΚΩμ και όσο ανεβάζει θερμοκρασία φτάνει στα 2 ΚΩμ ,
Περίμενε και πάλι απόψεις (γιατί?)
Ο σένσορας θερμοκρασίας
https://applias.com/temperature-sensor-ntc-for-indesit-whirlpool-tumble-dryers/
γράφει επάνω 20Κ δεν ξέρω αν είναι τα Khom (υποψία φευγάτου σένσορα? ) και φαίνεται να αντιστοιχεί στο μοντέλο.
Νομίζω θέλει και αναλυτικότερους πίνακες για έλεγχο , π.χ. στην τάδε θερμοκρασία πρέπει να αντιστοιχεί στα τάδε Khom

Di*Ca_Electronic
29-05-23, 02:14
Φίλε Σπύρο,
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.
Αναφέρεις ότι πήρες τη πλακέτα στα χέρια σου και διαπίστωσες ότι το relay ήταν εντάξει.
Πως έκανες τη διαπίστωση αυτή, οπτικά;
Το relay πρέπει ν΄ αποκολληθεί κι αφού εφαρμοστεί τάση 12 VD.C. στο πηνίο του (τα 2 μόνα τους άκρα),
θα πρέπει ν΄ ελεγχθούν ωμομετρικά (με πολύμετρο στη θέση Χ 200Ω) αν κλείνουν κύκλωμα ανά δύο οι
επαφές του, (τέσσερα κοντινά άκρα).
Τώρα εφόσον το πρόβλημα βγαίνει στο πρόγραμμα των λευκών ρούχων μόνο, (θερμοκρασία πλύσης 90ο C),
με βάση τ΄ Εγχειρίδιο Χρήσης ( https://manualzz.com/download/51191357 ), τότε καλό είναι ν΄ ακολουθήσεις
τη προτροπή του φίλου Πέτρου και ν΄ αντικαταστήσεις τον NTC αισθητήρα ο οποίος με βάση τον τύπο του ως
ανταλ/κό θα πρέπει να μετρά, (εφόσον βέβαια το πολύμετρο σου λειτουργεί κανονικά), 20ΚΩ.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης

spr08
29-05-23, 17:20
Χρόνια πολλά , Αληθώς ο Κύριος
Τα ρελαί που έχει στην πλακέτα είναι οκ , τα τσεκάρισα εχθές το βράδυ ( έχει ένα ρελαί για L και ένα για N ).
Έβαλα πάλι την πλακέτα πάνω , είχα βγάλει τον αισθητήρα από τον κάδο (είχα βάλει έναν άλλον για τάπα στην αντίσταση ) και είχα βάλει τρία δοχεία στο ένα νερό με 25 βαθμούς στο άλλο 45 - 40 βαθμούς και στο άλλο 75+ βαθμούς .
Έβαλα το πλυντήριο να δουλέψει στους πρόγραμμα με τους 90 βαθμούς , στην αρχή είχα τον αισθητήρα στους 20 και δούλεψε κανονικά, άρχισε να ζεσταίνει και σε 2 λεπτά το έβαλα στους 75 και σταμάτησε να ζεσταίνει, το έβαλα στους 40 ξανάρχισε να ζεσταίνει , το ξανάβαλα στο δοχείο με τους 75 σταμάτησε να ζεσταίνει και με αυτό το τρόπο τελείωσε το πρόγραμμα .
Τώρα έχω βάλει τον αισθητήρα ξανά στη κανονική του θέση και το πλυντήριο λειτουργεί κανονικά ( με την διαφορά ότι ξεκινάει να ζεσταίνει και σταματάει όταν υποτίθεται ότι πιάνει τη θερμοκρασία χωρίς να σταματάει , ενώ πρώτα ζέσταινε για 2 λεπτά μετά σταματούσε, ξαναξεκίναγε - ξανασταματούσε , το έκανε 2-3 φορές και έβγαζε σφάλμα F08) .

Υ.Γ. Ο αισθητήρας που γράφει 20Κ τον μέτρησα και είναι περίπου 13 ΚΩμ σε θερμοκρασία δωματίου ( να διευκρινίσω ότι αυτός είναι ο δεύτερος αισθητήρας , του αέρα )


Υ.Γ. 2 Παρήγγειλα και τους 2 αισθητήρες να τους αλλάξω αλλά δεν έχω φιλοσοφήσει το τι έφταιγε τελικά, ίσως να ήταν η πλακέτα που όταν ξεκόλλησα τα ρελαί για να τσεκάρω και μετά τα ξανακόλλησα έφτιαξε. Άγνωστο !!!!

Καλό απόγευμα σε όλους !!!!!

klik
29-05-23, 17:55
Το ρελε της αντιστασης ενδέχεται να ειναι χαλασμενο. Δεν κανει καλη επαφη στο κλείσιμο. Η πλακετα βλεπει οτι ενω ενεργοποιεί την αντίσταση, η θερμοκρασία δεν ανεβαίνει και βγάζει σφαλμα.
Εσυ το ξεκολλήσες, ισως το παραζεστανες και αλλαξε λιγο η γωνια της μιας ακιδας και εκανε επαφη ή ηταν τυχαιο. Οπως και να εχει, δεν θα κρατησει πολύ, θέλει αλλαγη. Για το ntc αν βγαζει σταθερες ενδειξεις σε σχεση μς τη θερμοκρασία και φτανει στις τιμες που πρεπει ακομα και +-10 βαθμους να εχει, δεν θα το καταλαβαινε η πλακετα.

Κυριακίδης
29-05-23, 19:05
ίσως να ήταν η πλακέτα που όταν ξεκόλλησα τα ρελαί για να τσεκάρω και μετά τα ξανακόλλησα έφτιαξε. Άγνωστο !!!!
Ταυτόχρονα όμως αφαιρείς και τα βύσματα της πλακέτας, και τα βύσματα για βαριά φορτία δεν είναι απόλυτα εγγυημένα καλής επαφής , αν άκουγες το ρελέ όντως να ανοιγοκλείνει πάω πάσο , αλλά αν όχι , τότε θα έπρεπε να επιβεβαιώσεις την τροφοδοσία κοντά στις εξόδους του ρελέ (έχει τάση? οκ) και ταυτόχρονα μετά τις πλεξούδες που κατευθύνονται προς αντίσταση (έχει τώρα τάση εκεί ? π.χ. όχι ) άρα ναι μεν κλείνει επαφή από ρελέ , αλλά όχι από πλεξούδα προς αντίσταση.
Πρέπει να κάνεις και μέτρηση τυχόν διαρροής της αντίστασης (αχρείαστο για πολλούς , αλλά είναι απαραίτητο ). Ενημέρωσε ποια από τις 2 συμπεριφορές είχαν τα ρελέ όπως εξηγώ παραπάνω.

tipos
29-05-23, 21:51
Γεια σου Σπύρο.
Κατά τη γνώμη μου πρέπει να μετρήσεις την αντίσταση για διαρροή την στιγμή που βγάζει την βλάβη.
Έχει παρατηρηθεί σε candy και whirlpool να βγάζει μια μικρή διαρροή κατά την διάρκεια της θέρμανσης. Στο μεν candy βγάζει βλάβη f03 και στο whirlpool βγάζει f8.Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί αλλαγή πλακέτας.

spr08
30-05-23, 15:54
Τελικά ξαναέβγαλε σφάλμα F08
Θα ανέβω πάνω με όργανο να μετρήσω για τυχών διαρροή όπως είπε ο φίλος στο προηγούμενο μήνυμα , θα ενημερώσω σε επόμενο μήνυμα....

spr08
30-05-23, 17:47
Έβγαλα τη γείωση πειραματικά από την αντίσταση και ολοκλήρωσε το πρόγραμμα. Το καλό είναι ότι κατά τη διάρκεια της θέρμανσης και συγκεκριμένα στο τέλος , περίπου 10 λεπτά (όταν είναι σε μέγιστη θερμοκρασία) εμφανίζει μια μικρή διαρροή περίπου 3 mA , ένα λεπτό πριν, η διαρροή είναι πολύ πιο κάτω και από 1 mA
Πάντως τα 3 mA είναι όταν υποτίθεται φτάνει 90 βαθμούς και δουλεύει η αντίσταση συνεχόμενα για κανένα δεκάλεπτο, όταν βγάζει το σφάλμα δεν προλαβαίνει να ζεστάνει πάνω από 2 με 3 λεπτά που η διαρροή είναι μηδαμινή (0,000..... mA)

Θα το βάλω τώρα με την γείωση πάλι επάνω και αν ξαναβγάλει σφάλμα ίσως να διαβάζει τη διαρροή

klik
31-05-23, 01:59
Με βγαλμένη τη γείωση από την αντίσταση και βγαλμένη την πρίζα, μέτρα με το ωμόμετρο τι αντίσταση υπάρχει μεταξύ του ακροδέκτη γείωσης της και του καλωδίου γείωσης (που έβγαλες από την αντίσταση). Αυτό θα δείξει αν η αφαίρεση της γείωσης έχει σημαντική ωμική διαφορά από την έμμεση γείωσης της (π.χ. μέσω του μεταλλικού τυμπάνου 'ή της βάσης του μοτέρ, του νερού κλπ).

Κάνε και μια πλύση ΜΕ γείωση στην αντίσταση αλλά αντίστροφα τοποθετημένο φις στην πρίζα (180 μοίρες περιστροφή).
Για μείωση κόστους η μια γραμμή τροφοδοσίας (*) του επεξεργαστή (και των ADC) είναι κοινή με τη φάση ή τον ουδέτερο. Έστω η διαρροή γίνεται στο σημείο Χ της αντίστασης. Τα άκρα της και το σημείο Χ ορίζουν ένα διαιρέτη τάσης. Αν το Χ δεν βρίσκεται στο μέσο της αντίστασης, τότε βρίσκεται πιο κοντά στο ένα άκρο της αντίστασης. Αν είσαι τυχερός, αντιστρέφοντας το βύσμα "απομακρύνεις" το σημείο Χ από τον ακροδέκτη (*).

ΥΓ. Τα mA που μετράς μπορεί να είναι λάθος μέτρησης λόγω του inverter που υπάρχει στο direct drive και των παρεμβολών που λαμβάνει το πολύμετρο. ΔΔΕ έχεις στον πίνακα σου; Λειτουργεί;

FILMAN
31-05-23, 09:35
Να ρωτήσω με ποιον τρόπο θα μπορούσε η πλακέτα να καταλαβαίνει αν η αντίσταση έχει διαρροή;

klik
31-05-23, 12:58
Λάθος μέτρηση τάσης στο ADC λόγω της κοινής γραμμής τροφοδοσίας με το Vss ή Vcc. Εγώ πάντως επιμένω στο ρελε

FILMAN
31-05-23, 14:02
Ωραία, ας υποθέσουμε ότι η Vss ή η Vcc (το πιθανότερο) είναι η φάση του δικτύου. Και; Δηλαδή αν μια οποιαδήποτε συσκευή στο σπίτι μου έχει διαρροή, θα μου βγάλει κάποιο κωδικό σφάλματος το πλυντήριο;

spr08
31-05-23, 14:49
Το δούλεψα άλλες 3 φορές χωρίς γείωση στην αντίσταση και ολοκλήρωσε κανονικά, του έβαλα τη γείωση και έβγαλε σφάλμα
Τα mA τα μετράω με το Fluke 1653b που έχω . ΔΔΕ έχω και το καλό έχω 30 mA κλασικά στο σπίτι ( το τεστάρισα και πέφτει στα 26 mA ) αλλά έχω και στη γραμμή που πάει στο πλυντήριο στο WC ΔΔΕ που είναι πιο ευαίσθητο ( 10mA ) και αυτό το τεστάρισα και πέφτει στα 9 mA
Παρήγγειλα και αντίσταση γιατί όπως φαίνεται σε λίγο καιρό θα μεγαλώσει η διαρροή και θα μου ρίχνει το ΔΔΕ .
Θα το ξανατσεκάρω το απόγευμα , μια με γείωση , μια χωρίς και θα έχουμε κι άλλα αποτελέσματα

klik
31-05-23, 15:04
Καλά πόσα πλυντήρια τη μέρα προλαβαίνεις και βάζεις και εσύ σε ένα 24ωρο; :)
Με τη γείωση που βγάζεις από την αντίσταση, πιστεύεις ότι χάνεται τελείως η γείωση της; Ούτε το σαπουνόνερο, όυτε το μοτέρ δεν γειώνουν την αντίσταση;

klik
31-05-23, 15:11
Ωραία, ας υποθέσουμε ότι η Vss ή η Vcc (το πιθανότερο) είναι η φάση του δικτύου. Και; Δηλαδή αν μια οποιαδήποτε συσκευή στο σπίτι μου έχει διαρροή, θα μου βγάλει κάποιο κωδικό σφάλματος το πλυντήριο;

Αν η διαρροή θα έπρεπε να αλλάζει τις μετρήσεις, η απάντηση είναι φυσικά όχι. Γι αυτό πχ για τη μέτρηση στο αισθητήριο μέτρησης φεύγουν δυο καλώδια και όχι ένα (με δεύτερο το "σασί" του πλυντηρίου) ώστε να μην έχουμε πτώσεις τάσης στον κοινό αγωγό λόγω των ισχυρών ρευμάτων και αλλοιώνουν τα προς μέτρηση ασθενή ρεύματα.

Αν η διαρροή σε άλλη συσκευή Χ μπορεί να επηρεάσει τη μέτρηση σε μια συσκευή Α: όχι, το ρεύμα διαρροής δεν κυκλοφορεί στο βρόγχο τροφοδοσίας της συσκευής Α.

FILMAN
31-05-23, 15:37
Αν η διαρροή θα έπρεπε να αλλάζει τις μετρήσεις, η απάντηση είναι φυσικά όχι. Γι αυτό πχ για τη μέτρηση στο αισθητήριο μέτρησης φεύγουν δυο καλώδια και όχι ένα (με δεύτερο το "σασί" του πλυντηρίου) ώστε να μην έχουμε πτώσεις τάσης στον κοινό αγωγό λόγω των ισχυρών ρευμάτων και αλλοιώνουν τα προς μέτρηση ασθενή ρεύματα.

Αν η διαρροή σε άλλη συσκευή Χ μπορεί να επηρεάσει τη μέτρηση σε μια συσκευή Α: όχι, το ρεύμα διαρροής δεν κυκλοφορεί στο βρόγχο τροφοδοσίας της συσκευής Α.
Σύμφωνοι. Άρα; Ποιο είναι το "setup" που θα κάνει την πλακέτα να ανιχνεύσει (κάποιο, οποιοδήποτε) σφάλμα αν απλά η αντίσταση έχει διαρροή;

klik
31-05-23, 15:45
Σύμφωνοι. Άρα; Ποιο είναι το "setup" που θα κάνει την πλακέτα να ανιχνεύσει (κάποιο, οποιοδήποτε) σφάλμα αν απλά η αντίσταση έχει διαρροή;

Πεσμένος πυκνωτής απόζευξης στο διαιρέτη τάσης που κάνει την AD conversion?

FILMAN
01-06-23, 09:41
Πραγματικά δεν κατάλαβα.

Εφόσον όλο το κύκλωμα της πλακέτας "πατάει" πάνω στο δίκτυο μόνο από τη μεριά, ας πούμε, της φάσης, τότε το τί συμβαίνει στον ουδέτερο ή στη γείωση δεν μπορεί να το αντιληφθεί... Μήπως η πλακέτα κοιτάει το ρεύμα που περνάει από το καλώδιο της φάσης και το συγκρίνει με αυτό που περνάει από τον ουδέτερο ή τη γείωση; Αν όχι, τότε, εφόσον η φάση ο ουδέτερος και η γείωση είναι ΚΟΙΝΑ για όλες τις συσκευές του σπιτιού, τί με εμποδίζει να "τραβήξω" την με διαρροή αντίσταση του πλυντηρίου και να την κάνω αντίσταση π.χ. για τον θερμοσίφωνα; Θα μου βγάλει κάποιο κωδικό βλάβης το πλυντήριο αν η αντίσταση του θερμοσίφωνα έχει διαρροή;

Υπάρχει κάποιος κωδικός βλάβης π.χ. Ε1234 στο πλυντήριο, που το βλαβολόγιο να τον ερμηνεύει ως "Διαρροή στην αντίσταση θέρμανσης νερού";

Αν ένας πεσμένος πυκνωτής εκεί που λες μπορούσε να το κάνει αυτό, τότε η επισκευή ποια είναι, αλλαγή του πυκνωτή αυτού, αλλαγή της αντίστασης που έχει διαρροή ή και τα δύο;

Αν ο καλός πυκνωτής στερεί από την πλακέτα τη δυνατότητα να ανιχνεύσει διαρροή στην αντίσταση ενώ ο πεσμένος της το επιτρέπει, τότε ποιος είναι ο σωστός και ποιος είναι ο λάθος πυκνωτής;

Ίσως να χαλάω το θέμα, συγγνώμη, αλλά θέλω να καταλαβαίνω κάποια πράγματα. Το να λέω ότι η τάδε συσκευή μου βγάζει το τάδε σφάλμα και να ακούγονται απόψεις του στυλ "Φταίει που το καλώδιο τροφοδοσίας είναι μαύρο αντί για άσπρο", δεν μου αρέσει

Και για να διευκρινίσω και κάτι άλλο, ΔΕΝ ΞΕΡΩ τί φταίει στην συγκεκριμένη περίπτωση.

klik
01-06-23, 13:09
Όταν έγραψες "setup" με εισαγωγικά θεώρησα ότι ρωτάς ποια προβληματική κατάσταση θα επιτρέψει ένα τυχαίο σφάλμα να εμφανιστεί. Τώρα κατάλαβα ότι εννοούσες αν ήθελε να το κάνει εσκεμμένα ο κατασκευαστής όπου θα έπρεπε να το κάνει με δυο μετασχηματιστές ρεύματος στα δυο καλώδια της αντίστασης και να μετράει τη διαφορά μεταξύ τους με έναν συγγριτή. Αυτό δεν έχει λόγο να το κάνει κανένας κατασκευαστής ειδικά αν θέλει να είναι ανταγωνιστικός.
Το χαλασμένο decoupling του ευαίσθητου κυκλώματος adc θα μπορούσε (όχι μόνο από την αντίσταση) αλλά από οποιαδήποτε διακύμανση τάσης (λόγω πχ ενεργοποίησης θερμοσίφωνα) να κάνει σφάλματα (που όμως θα έπρεπε να τα αγνοεί το firmware αν ο αριθμός τους ποσοστιαία είναι μικρός σε αναλογία με τις σωστές ενδείξεις).

Ούτε εγώ ξέρω φυσικά τη βλάβη και για να ελεγχθεί περαιτέρω το πρόβλημα θέλει λίγο επικίνδυνες μετρήσεις με πλυντήριο στην πρίζα. Π.χ. να υπάρχει λάμπα παράλληλα στην αντίσταση ώστε να υπάρχει οπτική ένδειξη αν είναι ενεργή η αντίσταση όταν βγαίνει το σφάλμα, να υπάρχει βολτόμετρο στα (live) καλώδια του αισθητήρα θερμοκρασίας ώστε να ελέγχεται τυχόν διακύμανση του κλπ.

spr08
02-06-23, 15:20
Τελικά ήρθε η καινούρια αντίσταση την άλλαξα χθες το απόγευμα και δεν έχει ξαναβγάλει σφάλμα, άρα το πλυντήριο απ' ότι φάνηκε διάβαζε την διαρροή ( ακόμα και μηδαμινή ) και σταματούσε.....
Το καλό πάντως παραδέχομαι την εταιρία, γιατί διαβάζει τη βλάβη - διαρροή και δεν προλαβαίνει να φτάσει σε σημείο που πέφτει ο ΔΔΕ και έτσι δεν υπάρχει η πιθανότητα να έρθουν οι "πονηροί" που αντί να φτιάξουν τη βλάβη ξηλώνουν το ΔΔΕ από τον πίνακα.

FILMAN
02-06-23, 15:28
Το service manual λέει για το σφάλμα F08 ότι είναι διαρροή αντίστασης;

Κυριακίδης
02-06-23, 15:57
Σχετικά με τα σφάλματα αναφέρονται γενικόλογα και δεν αναφέρονται συγκεκριμένα θέση ανταλλακτικού κτλ γιατί για το ίδιο πρόβλημα θα μπορούσε να έβλεπε ρελέ ελαττωματικό ή κομμένη αντίσταση ( δεν θα σου αναφέρει ο κατασκευαστής ότι είναι το τάδε ρελέ ή ο άνω ή ο κάτω αισθητήρας θερμοκρασίας ). Απλά κρατάει ένα πρώτο "κρατούμενο " ότι κάτι δεν πάει καλά με τον "κύκλο θέρμανσης" .

Διαρροή θα μπορούσε να κάνει και μια αντλία αποχέτευσης , ( άρα πιθανά κρατάει ένα πρώτο κρατούμενο ) την διαρροή , για το πως ξεχωρίζει αν είναι της αντίστασης θέρμανσης ή της αντλίας δεν το γνωρίζω , πιθανά στην ώρα του θα διαπιστώσει ότι κάτι δεν πάει καλά με το θέμα άντλησης αποχέτευσης κτλ οπότε ταυτόχρονα με την διαρροή θα αναφέρει άλλο σφάλμα π.χ. πρόβλημα στον "κύκλο άντλησης " . Ίσως γιαυτό δεν εμφανίζει πάντα άμεσα το σφάλμα την στιγμή ακριβώς που συμβαίνει , αλλά αργότερα αφού σιγουρέψει βάση των διάφορων κύκλων ( θέρμανσης / αποχέτευσης / στίψιμο ) να το εμφανίζει το σφάλμα πολύ αργότερα . Για την περίπτωση που ξαναβάζεις εκ νέου άλλο πρόγραμμα και εκεί το εμφανίζει νωρίς το σφάλμα , υποθέτω το έχει κρατήσει στην μνήμη από την προηγούμενη . Αλλάζοντας την αντίσταση φεύγει το κρατούμενο της διαρροής και δεν εμφανίζει πλέον σφάλμα .

Προς Σπύρο , ( για την μέθοδο ανίχνευσης διαρροής εν ενεργεία με ma κτλ ) δώσε αν μπορείς την μέτρηση της παλιάς αντίστασης με μέτρηση σε Μohm , ας είναι και εκτός συσκευής , έστω και στεγνή . Θέλω να σου επισημάνω κάποια πράγματα στο γιατί είναι η μέτρηση με μέγγερ προτιμότερη. Σε ποια κατάσταση βρήκες την αντίσταση όσο αφορά άλατα ( περίπου το πάχος σε χιλιοστά / πλήρως σκεπασμένη με άλατα ? μερικώς ? φουλ?)

Δες τι λέει ένας προφέσορας (για το πως και πότε κρίνει μια αντίσταση ότι είναι στα όρια της ) διάβασε εκτός από τον πρόλογο και τις συνομιλίες που δίνει παρακάτω.
https://www.youtube.com/watch?v=NitzjIiTuIg

Και ένα πολύ μπακαλίστικο παρακάτω , ( που αφορά όρια και αποφάσεις για το πότε κάτι είναι ελαττωματικό)
https://greekelectrician.blogspot.com/2007/11/blog-post.html

spr08
02-06-23, 22:22
Την αντίσταση τη μέτρησα με το όργανο και μου βγάζει 5,9 Mohm σε 500Volt τάση, αλλά όταν ζεσταινόταν έπεφτε σε 0,32 Mohm (αν θυμάμαι καλά ) , άλατα δεν είχε πολλά και τα άλατα ήταν από τη μέση και μπροστά.
Άλλαξα και τους αισθητήρες τώρα γιατί είχα παραγγείλει και NTC , αλλά από ότι φάνηκε η μικρή διαρροή στην αντίσταση ήταν το πρόβλημα....

Κυριακίδης
02-06-23, 22:57
μου βγάζει 5,9 Mohm σε 500Volt τάση, αλλά όταν ζεσταινόταν έπεφτε σε 0,32 Mohm ΣΤΟΠ ΤΕΛΟΣ η μέτρηση μέγγερ είναι πολύ ανώτερη της μέτρησης με ma. Θα είχες ξεμπερδέψει πολύ νωρίς μόνο και αν βάλεις κανόνα ότι όποια διαρροή δεις , (είτε εν ενεργεία είτε εκτός ρεύματος , είτε βρεγμένη , είτε στεγνή ) είναι απόλυτο αντικατάστασης .


άλατα δεν είχε πολλά και τα άλατα ήταν από τη μέση και μπροστά. Αν μπορούσες να ζεστάνεις μια αντίσταση θα δεις ότι ζεσταίνεται από την μέση προς της άκρη της , και ίσως του ζιγκ ζαγκ σχήματος της αλλά και προστασία του σημείου φλάντζας (και ας βρίσκεται αυτή μέσα στο νερό ).

Εάν η αντίσταση (και προφανώς με την δήλωση πλήρους κάλυψης με άλατα όπως κατάλαβα ) σε μια πιεσμένη αντίσταση (είδος μόνωσης των αλάτων στην άμεση επαφή με το νερό για να αποβάλλει την θερμότητα προς το νερό ) δυσχεραίνει , και την κατάσταση της ανά πάσα στιγμή μπορείς να της βρεις αλλοιωμένη με περίεργα συμβάντα μετρήσεων.

vasilimertzani
03-06-23, 23:28
Και 320 Κω που μετραει η διαρροη ειναι αμελητεα παντως.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Κυριακίδης
04-06-23, 01:03
Μπορούμε να θεωρήσουμε αμελητέα την διαροοη βάση χρόνου t που έκανε (η αντίσταση) μέσα σε λίγα λεπτά φτάνοντας από το άπειρο μόνωσης (ξεπερνώντας το "γενικά αποδεκτό " ) και φτάνοντας αστραπιαία στα πρόθυρα βραχυκυκλώματος που είναι κάτω από την μονάδα ? (εντάξει το ελαφρυντικό είναι ότι εφαρμόζεται τάση διπλάσια και γίνομαι υπερβολικός) , δηλαδή πρέπει να φτάσει στο 0,00 (+ την πραγματική εφαρμοστέα τάση ) για να δούμε λάμψεις ?:lool:

Το "γενικά αποδεκτό " ( Για μεταξύ μονάδας και άπειρου ) με ενόχλησε λίγο ως στάνταρ άποψη , και θα έπρεπε να προσθέσουν ορισμένες προϋποθέσεις?

Κυριακίδης
04-06-23, 09:38
Από τον πρόλογο του βίντεο
https://www.youtube.com/watch?v=5gjETIHOu08


Με τη βοήθεια ενός πολύμετρου, μπορείτε στη συνέχεια να ελέγξετε εάν αυτός ο αισθητήρας θερμοκρασίας είναι βασικά ακόμα άθικτος. Ειδικά αν το πλυντήριό σας δεν ζεσταίνεται σποραδικά ή αν έχετε την αίσθηση ότι κάτι έχει αλλάξει στη διάρκεια του προγράμματος ή στο αποτέλεσμα καθαρισμού, τότε συχνά αξίζει να δοκιμάσετε πρώτα τον αισθητήρα θερμοκρασίας NTC και, εάν έχετε αμφιβολίες, να τον αντικαταστήσετε. Αυτός ο αισθητήρας μετρά τη θερμοκρασία περιβάλλοντος στο πλυντήριο, συγκεκριμένα μετρά τη θερμοκρασία του νερού μειώνοντας την αντίσταση του αισθητήρα καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία. Αυτές οι τιμές αντίστασης αποθηκεύονται με τη σειρά τους στη μονάδα ελέγχου ως σταθερές τιμές. Με αυτόν τον τρόπο, το πλυντήριο μπορεί να αποφασίσει πότε και για πόσο καιρό χρειάζεται να θερμανθεί και πότε όχι. Εάν ο αισθητήρας θερμοκρασίας είναι ελαττωματικός, αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πλήρη αστοχία του συστήματος θέρμανσης. Εκτός από τον αισθητήρα θερμοκρασίας, το ίδιο το στοιχείο θέρμανσης, οι γραμμές παροχής στον αισθητήρα NTC, οι γραμμές τροφοδοσίας στο στοιχείο θέρμανσης ή το ρελέ θέρμανσης στον ελεγκτή μπορεί επίσης να είναι ελαττωματικά. Συνιστάται λοιπόν να γνωρίζετε όλα τα εξαρτήματα και τελικά να τα δοκιμάσετε.

Επομένως βάση των παραπάνω μειονεκτημάτων και ευαισθησιών . Μήπως να γυρίσουμε στην παλιά παράδοση?
https://www.electric-avenue.gr/index.php?route=product/product&product_id=14504
Και να αφήσουμε το RCd μοναδικό υπεύθυνο για να μας ενημερώσει το πότε κάτι δεν πάει καλά ?
Ειδικά για την αναφορά της τελευταίας γραμμής με αστερίσκο * ότι δεν επηρεάζεται από "ψύλλου πήδημα"?

Οι κατασκευαστές αν θέλανε , θα μπορούσαν να προχωρήσουν μεν τεχνολογικά (δεν είμαι αντίθετος σε αυτό ) , αρκεί να μην είναι ενοχλητικά εις βάρος του αγοραστή .
Θα μπορούσαν να υιοθετήσουν μίξη μηχανικού προγράμματος για ορισμένα μέρη λειτουργιών , και τα υπόλοιπα (μη κρίσιμα σημεία ) ηλεκτρονικά . Θα ήταν ο τέλειος συνδυασμός (π.χ. όπως σύστημα alarm σε ψυγείο ότι κάτι δεν πάει καλά με τον κύκλο ψύξης , όχι όμως και να αποφασίζει την παύση της συσκευής ) και μέχρι εκεί *.
* ( υπό προϋποθέσεις της αιτίας της παύσης )

klik
04-06-23, 12:43
Τι πρόβλημα έχουν τα ρελέ με τους αισθητήρες θερμοκρασίας; Απλά με την εξέλιξη "κόπηκε" ο μηχανικός θερμοστάτης στα δυο (στα τρία με τον μΕ). Παρέχουν μεγαλύτερη ακρίβεια, μπορούν να προστεθούν άπειρα προγράμματα πλύσης χωρίς αλλαγή εξαρτημάτων, μπορούν να κάνουν διαγνωστικά μέσω service menu (αρκεί να τα δίνει ο κατασκευαστής).
Θα μπορούσαμε να πάμε σε πλυντήρια που μόνο ανακατέβουν και να μην φοβόμαστε να χαλάσουν διακόπτες, θερμοστάτες, αντιστάσεις κλπ.

Επίσης, αν υπήρχαν συσκευές που να μην χαλάνε τι δουλειά θα κάναν οι αντίστοιχοι τεχνικοί; :)

Είναι θέμα εκπαίδευσης των νέων τεχνιτών. Να καταλαβαίνουν τι προκαλεί ποιό μήνυμα και γιατί!

Επίσης γιατί να έχουμε ραδιόφωνα,ενισχυτές,cd κλπ? Χαλάμε. Να πάμε πάλι στα γραμμόφωνα και στα ραδιόφωνα με γαληνίτη

Κυριακίδης
04-06-23, 13:18
μπορούν να κάνουν διαγνωστικά μέσω service menu (αρκεί να τα δίνει ο κατασκευαστής).
Και ποιος πληρώνει αυτά τα διαγνωστικά? , σε κάθε διαφορετική μάρκα άλλο διαγνωστικό?


άπειρα προγράμματα πλύσης χωρίς αλλαγή εξαρτημάτων
Τα 18 προγράμματα του μηχανικού λίγα είναι?


Επίσης, αν υπήρχαν συσκευές που να μην χαλάνε τι δουλειά θα κάναν οι αντίστοιχοι τεχνικοί; :)
Και τα μηχανικά χαλάνε , αλλά στην περίπτωση εδώ όλος ο τζίρος είναι υπέρ των τεχνικών ( και όχι υπέρ ανώνυμων εταιριών που για αυτούς οι τεχνικοί είναι απλά "σερβιτόροι " των εταιριών ) . Επίσης οι τεχνικοί βρήκαν ένα πλεονέκτημα ( στο να υποστηρίζουν τις ανώνυμες εταιρίες ) , γιατί υπάρχει και αύξηση βλαβών με την νέα τεχνολογία ( οπότε καλά κάνουν για τα στραβά μάτια ) , αλλά δεν μπορούν να συμφωνήσουν και οι πελάτες .


Είναι θέμα εκπαίδευσης των νέων τεχνιτών. Να καταλαβαίνουν τι προκαλεί ποιό μήνυμα και γιατί!
Στο μηχανικό σύστημα είναι κατευθείαν διαγνωστικό από την θέση όπου θα σταματήσει το πρόγραμμα ( το μηχανικό σύστημα έχει αυστηρή διαδικασία σειράς λειτουργιών και δεν κάνει "ότι νάναι " ) , αυτοί που ασχολούνται το γνωρίζουν


Επίσης γιατί να έχουμε ραδιόφωνα,ενισχυτές,cd κλπ? Χαλάμε. Να πάμε πάλι στα γραμμόφωνα και στα ραδιόφωνα με γαληνίτη
Και όμως έχουν μια γοητεία αναπάντεχη . π.χ?
https://www.skroutz.gr/c/239/enisxytes_hifi/f/935172/lampatos.html