Επιστροφή στο Forum : [Άλλη] Ηλεκτροβαλβίδα παροχής νερού πλυντηρίου
Χαιρετώ την παρέα και θα ήθελα την βοήθειά σας.
Έχω μια διπλή ηλεκτροβαλβίδα που πρέπει να αλλάξω
Αυτή που έχω είναι στα 24V DC. Στα μαγαζιά βρίσκω αντίστοιχη αλλά στα 230V AC. Επίσης βρίσκω και πηνία στα 24V AC. Αυτό που σκέφτομαι να κάνω είναι να πάρω την βαλβίδα των 230V και να της βάλω τα πηνία των 24V αλλά δεν ξέρω αν θα δουλέψει.
Α) δεν ξέρω αν τα πηνία των 24V θα μπορέσουν να τραβήξουν την βαλβίδα
Β) δεν ξέρω αν υπάρχει πρόβλημα στα πηνία που τα μεν είναι DC και τα δε AC. Λογικά δεν θα έχω πρόβλημα αν είναι τα ίδια ωμ. Σωστά; Μην κάψουμε και καμία πλακέτα!!!
chipakos-original
23-07-22, 22:42
Χαιρετώ την παρέα και θα ήθελα την βοήθειά σας.
Έχω μια διπλή ηλεκτροβαλβίδα που πρέπει να αλλάξω
Αυτή που έχω είναι στα 24V DC. Στα μαγαζιά βρίσκω αντίστοιχη αλλά στα 230V AC. Επίσης βρίσκω και πηνία στα 24V AC. Αυτό που σκέφτομαι να κάνω είναι να πάρω την βαλβίδα των 230V και να της βάλω τα πηνία των 24V αλλά δεν ξέρω αν θα δουλέψει.
Α) δεν ξέρω αν τα πηνία των 24V θα μπορέσουν να τραβήξουν την βαλβίδα
Β) δεν ξέρω αν υπάρχει πρόβλημα στα πηνία που τα μεν είναι DC και τα δε AC. Λογικά δεν θα έχω πρόβλημα αν είναι τα ίδια ωμ. Σωστά; Μην κάψουμε και καμία πλακέτα!!!
Δεν υηπάρχει περίπτωση να είναι ίδια Ωμ.Το 24DC είναι λίγο δύσκολο πηνίο στην εύρεσή του αλλά υπάρχει.Κατ αρχήν μία διπλή ηλεκτροβαλβίδα μπορεί να αλλαχτεί σε δύο μονές για να πάψουν να αλληλοεξαρτώνται. Τώρα όσον αφορά τα πηνία. Αν ο πυρήνας στο κέντρο, η τρύπα δηλαδή είναι ίδια σε όλα τα πηνία, τότε μπορείς να κάνεις ότι θέλεις.Αν όμως κάποιο πηνίο κολυμπάει μην το βάλεις δεν θα γίνει δουλειά.
Να το θέσω λίγο διαφορετικά γιατί μπορεί να σας μπέρδεψα στο 1ο μήνυμα.
Αν έχω δύο πηνία με ίδια χαρακτηριστικά (διαστάσεις, ωμ, ...) αλλά το ένα λέει ότι είναι DC και το άλλο AC, τότε ποια η διαφορά τους;
Το μόνο που μπορώ εγώ να σκεφτώ είναι ότι στο DC ίσως χρειαστεί να αλλάξω την πολικότητα.
Το είχα σκεφτεί για χωριστές βαλβίδες αλλά ο χώρος είναι περιορισμένος και θα πρέπει να μεταφερθούν εκτός πλυντηρίου και να γίνουν ματίσεις σε σωλήνες και καλώδια.
Επίσης έχω σκεφτεί και τη χρήση δύο ρελέ 24V και να βάλω βαλβίδες 230V.
Όπως και να έχει, αν είναι να γίνει πατέντα θα γίνει αφού εξαντλήσω κάθε άλλη δυνατή περίπτωση.
Αν έχω δύο πηνία με ίδια χαρακτηριστικά (διαστάσεις, ωμ, ...) αλλά το ένα λέει ότι είναι DC και το άλλο AC, τότε ποια η διαφορά τους;
Το μόνο που μπορώ εγώ να σκεφτώ είναι ότι στο DC ίσως χρειαστεί να αλλάξω την πολικότητα.
<<Αν έχω δύο πηνία με ίδια χαρακτηριστικά (διαστάσεις, ωμ, ...) αλλά το ένα λέει ότι είναι DC και το άλλο AC, τότε ποια η διαφορά τους;>>
Το DC έχει πολύ μεγαλύτερη ωμική αντίσταση.
<<Το μόνο που μπορώ εγώ να σκεφτώ είναι ότι στο DC ίσως χρειαστεί να αλλάξω την πολικότητα.>>
Μην κάνεις σκέψεις που ξεπερνούν τον εαυτό σου.
chipakos-original
24-07-22, 16:46
Το είχα σκεφτεί για χωριστές βαλβίδες αλλά ο χώρος είναι περιορισμένος και θα πρέπει να μεταφερθούν εκτός πλυντηρίου και να γίνουν ματίσεις σε σωλήνες και καλώδια.
Επίσης έχω σκεφτεί και τη χρήση δύο ρελέ 24V και να βάλω βαλβίδες 230V.
Όπως και να έχει, αν είναι να γίνει πατέντα θα γίνει αφού εξαντλήσω κάθε άλλη δυνατή περίπτωση.
Δεν γίνεται να έχουμε ίδιες ωμικές αντιστάσεις.....Μείνε στην απάντηση που σου έδωσα πιο πάνω στο #2 . Αλλη κατασκευή έχει το πηνίο DC και άλλη το πηνίο AC.
Κυριακίδης
24-07-22, 18:14
Τι να πούμε για αυτήν την βαλβίδα που δουλεύει με dc & ac (τυπογραφικό λάθος?)
https://www.kominis.gr/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_product_id=3658
Αλλά και άλλη βαλβίδα που είναι πιο "απαιτητική " και θέλει "καθαρό" ac (την αναφέρει και "γενικής χρήσης " ) :twisted:
https://antallaktiko.com.gr/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AE/3073-5308-balbides.html#/64-%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%83_%CF%87% CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%83
Σε κάθε περίπτωση δώσε στοιχεία μοντέλου μπας και δούμε αν υπάρχει η ίδια (εγκεκριμένη από κατασκευαστή βαλβίδα ) για να είσαι πιο σίγουρος. Βάλε φωτό με την χαλασμένη βαλβίδα να την δούμε (και τι συμπέρανες / συμπτώματα που έκανε και θεώρησες ότι είναι χαλασμένη ? πηνίο καμένο? ή λειτουργούν τα πηνία αλλά δεν παίρνει νερό)
https://www.youtube.com/watch?v=hkcZbfEIxf8
Τελικά ψάχνοντάς το λίγο παραπάνω και διαβάζοντας και αυτό https://tameson.com/choosing-an-ac-or-dc-coil-for-a-solenoid-valve.html (στην ουσία είναι αυτό που έβαλε ο Κυριακίδης σε video) , πρόβλημα δεν είναι (μόνο) το πηνίο αλλά (και) η κατασκευή της υπόλοιπης βαλβίδας.
Σαν δείγμα είναι αυτή https://www.ebay.com/itm/292610666674 και πάνω της γράφει: 038-06 33390003C
Είναι από πλυντήριο πιάτων fisher & paykel, μοντέλο DD603IH. Η μια κόλλαγε και δεν έκλεινε αν δεν έκλεινες τη βρύση.
Επειδή είδα αρκετά υψηλές τιμές είπα μπας και κάνω καμιά μαϊμουδιά. Αύριο όμως θα πάρω να ρωτήσω και στην αντιπροσωπεία.
Κυριακίδης
24-07-22, 21:50
Η μια κόλλαγε και δεν έκλεινε αν δεν έκλεινες τη βρύση.
Πιθανά κόλλησε ο πίρος από άλατα και δεν μπορεί να κάνει επιστροφή του πίρου με την δύναμη του ελατήριου .
Στις παλιές βαλβίδες που είχαν βάση πλαστική του πίρου μαζί με μεταλλική βάση αποσπώμενη , μπορούσες να τις ανοίξεις και να κάνεις έναν καθαρισμό πίρου όπως δείχνει στο 11:00 λεπτό
https://www.youtube.com/watch?v=XSU57tlh8WY
Τώρα τα κάνουν φιξ και δεν μπορείς να έχεις πρόσβαση στην πλαστική υποδοχή του πίρου (εσωτερικά ) για καθαρισμό .
Εκτός αν τύχει περίπτωση να φαίνεται φιξ αλλά να βγαίνει βιδωτά όπως 01:05
https://www.youtube.com/watch?v=gqeEi8Qy6cs
Ή αν μπορούσες να βρεις τρόπο να εισαχθεί από την είσοδο της βαλβίδας ζεστό νερό με λιωμένη σόδα (π.χ. σε μακρύ λάστιχο όπου θα το γέμιζες με ζεστό νερό σόδας ) και αυτό το νερό θα περάσει και από τον πίρο , αν την ανοιγοκλείσεις αρκετές φορές την βαλβίδα μπορεί και να καθαρίσει .
Αύριο όμως θα πάρω να ρωτήσω και στην αντιπροσωπεία. Αυτό είναι το καλύτερο και σίγουρο . (δυστυχώς το χρήμα μετακινείται σε αυτούς που έχουν τα μακρύτερα κέρατα ) :twisted:
chipakos-original
24-07-22, 22:44
Πριν 5 χρόνια χάλασε μία διπλή ηλεκτροβαλβίδα απ το ψυγείο μου . Ηταν διπλή για το νερό και για τα παγάκια. Αν θυμάμαι καλά 89 ευρώ ζήταγαν για το ανταλακτικό. Επρεπε να κάνω την δική μου μαιμουδιά. πήρα μία τέτοια https://www.mpitsakakis.gr/products/thermansh-antistaseis//tomeas-thermanshs/hlektrobalbides/18556-hlektrobalbida-eln-1-8-intzwn-4w-230v-50hz την έβαλα και απλά διαχώρισα τις δύο ηλεκτροβαλβίδες. Μέχρι σήμερα κανένα πρόβλημα.Γι αυτό έγραψα πιο πάνω για διαχωρισμό.Θέλει κάποιες μούφες ένα ταφ και για την υπόλοιπη ζωή του πλυντηρίου δεν θα χρειάζεσαι αντιπροσωπεία.Εντάξει εγώ είχα ψυγείο εσύ έχεις πλυντήριο το πρόβλημα όμως είναι ίδιο.
Di*Ca_Electronic
25-07-22, 06:39
Μία παρατήρηση για το φίλο Ηλία που αναφέρεται στο 4ο post για τις τιμές αντίστασης σε πηνία που διαρρέονται από
συνεχές (DC) ρεύμα και από εναλλασσόμενο (AC) ρεύμα.
Στα πρώτα που διαρρέονται από DC ρεύμα η αντίσταση ΔΕΝ είναι μεγάλη είναι πολύ μικρή (της τάξης ορισμένων μονάδων του Ohm)
ενώ εκείνα που διαρρέονται απ΄ AC ρεύμα παρουσιάζουν αρκετά μεγαλύτερη αντίσταση (άθροισμα ωμικής και επαγωγικής αντίστασης
του πηνίου).
Η επαγωγική αντίσταση υπολογίζεται από το τύπο XL = 2πfL (όπου π=3,14 , f=συχνότητα εναλλασσομένου ρεύματος κι L=αυτεπαγωγή του πηνίου).
Έτσι λοιπόν η ένταση ρεύματος DC που διαρρέει ένα πηνίο είναι αρκετά μεγάλη, ενώ εκείνη ενός εναλλασσομένου ρεύματος AC λόγω της μεγάλης
αντίστασης που παρουσιάζει το πηνίο, είναι αρκετά μικρή.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Μία παρατήρηση για το φίλο Ηλία που αναφέρεται στο 4ο post για τις τιμές αντίστασης σε πηνία που διαρρέονται από
συνεχές (DC) ρεύμα και από εναλλασσόμενο (AC) ρεύμα.
Στα πρώτα που διαρρέονται από DC ρεύμα η αντίσταση ΔΕΝ είναι μεγάλη είναι πολύ μικρή (της τάξης ορισμένων μονάδων του Ohm)
Δημήτρης Καρούσης
Καλημέρα.
Δημήτρη έγραψα ότι τα πηνία DC και εννοούσα τα πηνία των ηλεκ/ δων που είναι το θέμα μας, παρουσιάζουν μεγαλύτερη ωμική αντίσταση
ενώ εκείνα που διαρρέονται απ΄ AC ρεύμα παρουσιάζουν αρκετά μεγαλύτερη αντίσταση (άθροισμα ωμικής και επαγωγικής αντίστασης
του πηνίου).
παντως μερικες φορες που χρειάστηκε να μετρήσω ρελε γνωστης τασης, και παραπλήσιου μεγεθους, ΩΜΙΚΑ το πηνίο που ηταν φτιαγμένο για DC ειχε μια τάξη μεγεθους Υψηλοτερη αντισταση (πολλες δεκαδες η ακομα και εκατονταδες ωμ) σε σχεση με το άλλο που ηταν φτιαγμενο για AC.
Στάλθηκε από το SM-A528B μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Di*Ca_Electronic
28-07-22, 08:22
Αγαπητοί φίλοι Ηλία (ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ για την προ 8ημέρου ονομαστική σου εορτή) & Μιχάλη,
δικαίως εξανίστασθε για τα γραφόμενά μου αλλά αυτά αποτελούν ΑΞΙΩΜΑ στη φυσική κι εγράφησαν από τον Joseph Henry.
Αναφερόμουν στη θεωρία όπου τ΄ ίδιο πηνίο κάποιων Ohm όταν διαρρέεται από συνεχές ρεύμα, από τη συγκεκριμένη και μη
μεταβαλλόμενη ωμική του αντίστασή, διέρχεται μία μεγάλη ποσότητα ρεύματος, ενώ όταν διαρρέεται απ΄ εναλλασσόμενο ρεύμα
επειδή στην ωμική του αντίσταση προστίθεται η επαγωγική αντίσταση με βάση τον τύπο FR = 2πfL (όπου f η συχνότητα του εναλ/νου
ρεύματος κι L η αυτεπαγωγή του πηνίου), το ρεύμα που διέρχεται απ΄ αυτό είναι πολύ μικρότερης ποσότητας.
Πως δικαιολογείται όμως το παράδοξο αυτό κατά τις μετρήσεις μας σ΄ επαγωγείς (πηνία) ή ηλεκτρονόμους (relay) που χρησιμοποιούνται
στις ηλεκτροβάνες π.χ. της περίπτωσής μας;
Εδώ πρόκειται για δύο πηνία που κατασκευάζονται από τη βιομηχανία για τάση 24V D.C. ή 24V A.C. για τ΄ ίδιο διαρρέον ρεύμα (π.χ. 1,5A)
και που σ΄ εκείνο του συνεχούς ρεύματος η περιέλιξη αποτελείται από σπείρες χάλκινου σύρματος ορισμένης διατομής και τέτοιου μήκους
ώστε να παρουσιάζει τόση μετρήσιμη ωμική αντίσταση, (αρκετά μεγαλύτερη απ΄ εκείνη του πηνίου που διαρρέεται απ΄ εναλ/νο ρεύμα),
όση το πηνίο που θα διαρρέεται από την ίδια ποσότητα εναλλασσόμενου ρεύματος και που ΄χει υπολογιστεί το μέγεθος της δημιουργούμενης
επαγωγικής αντίστασής του, συν τη μικρότερη μετρούμενη ωμική του αντίσταση.
Τα πηνία που διαρρέονται απ΄ εναλ/νο ρεύμα παρουσιάζουν μία μείωση των μαγνητικών γραμμών στο πέρασμα από τη θετική στην αρνητική
ημιπερίοδο του ημιτονοειδούς ρεύματος, γι΄ αυτό χρησιμοποιείται ένας δακτύλιος σκίασης, ή ένα κύκλωμα RC για να διατηρείται η ίδιου μεγέθους
ροή των μαγνητικών γραμμών από τη φόρτιση του πυκνωτή, ενώ η αντίσταση περιορίζει τη τιμή του διερχόμενου ρεύματος.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Αγαπητοί φίλοι Ηλία (ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ για την προ 8ημέρου ονομαστική σου εορτή) & Μιχάλη,
δικαίως εξανίστασθε για τα γραφόμενά μου αλλά αυτά αποτελούν ΑΞΙΩΜΑ στη φυσική κι εγράφησαν από τον Joseph Henry.
Αναφερόμουν στη θεωρία όπου τ΄ ίδιο πηνίο κάποιων Ohm όταν διαρρέεται από συνεχές ρεύμα, από τη συγκεκριμένη και μη
μεταβαλλόμενη ωμική του αντίστασή, διέρχεται μία μεγάλη ποσότητα ρεύματος, ενώ όταν διαρρέεται απ΄ εναλλασσόμενο ρεύμα
επειδή στην ωμική του αντίσταση προστίθεται η επαγωγική αντίσταση με βάση τον τύπο FR = 2πfL (όπου f η συχνότητα του εναλ/νου
ρεύματος κι L η αυτεπαγωγή του πηνίου), το ρεύμα που διέρχεται απ΄ αυτό είναι πολύ μικρότερης ποσότητας.
Πως δικαιολογείται όμως το παράδοξο αυτό κατά τις μετρήσεις μας σ΄ επαγωγείς (πηνία) ή ηλεκτρονόμους (relay) που χρησιμοποιούνται
στις ηλεκτροβάνες π.χ. της περίπτωσής μας;
Εδώ πρόκειται για δύο πηνία που κατασκευάζονται από τη βιομηχανία για τάση 24V D.C. ή 24V A.C. για τ΄ ίδιο διαρρέον ρεύμα (π.χ. 1,5A)
και που σ΄ εκείνο του συνεχούς ρεύματος η περιέλιξη αποτελείται από σπείρες χάλκινου σύρματος ορισμένης διατομής και τέτοιου μήκους
ώστε να παρουσιάζει τόση μετρήσιμη ωμική αντίσταση, (αρκετά μεγαλύτερη απ΄ εκείνη του πηνίου που διαρρέεται απ΄ εναλ/νο ρεύμα),
όση το πηνίο που θα διαρρέεται από την ίδια ποσότητα εναλλασσόμενου ρεύματος και που ΄χει υπολογιστεί το μέγεθος της δημιουργούμενης
επαγωγικής αντίστασής του, συν τη μικρότερη μετρούμενη ωμική του αντίσταση.
Τα πηνία που διαρρέονται απ΄ εναλ/νο ρεύμα παρουσιάζουν μία μείωση των μαγνητικών γραμμών στο πέρασμα από τη θετική στην αρνητική
ημιπερίοδο του ημιτονοειδούς ρεύματος, γι΄ αυτό χρησιμοποιείται ένας δακτύλιος σκίασης, ή ένα κύκλωμα RC για να διατηρείται η ίδιου μεγέθους
ροή των μαγνητικών γραμμών από τη φόρτιση του πυκνωτή, ενώ η αντίσταση περιορίζει τη τιμή του διερχόμενου ρεύματος.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Φίλε Δημήτρη, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές.
<<αφερόμουν στη θεωρία όπου τ΄ ίδιο πηνίο κάποιων Ohm όταν διαρρέεται από συνεχές ρεύμα, από τη συγκεκριμένη και μη
μεταβαλλόμενη ωμική του αντίστασή, διέρχεται μία μεγάλη ποσότητα ρεύματος, ενώ όταν διαρρέεται απ΄ εναλλασσόμενο ρεύμα>> προσπαθώ να βρω που είναι η διαφωνία μας.
Di*Ca_Electronic
28-07-22, 18:31
Δεν υφίσταται διαφωνία μεταξύ μας Ηλία αλλά είναι καθαρή διευκρίνιση για κάποιον που δεν γνωρίζει τη θεωρία της αυτεπαγωγής στα πηνία,
οπότε μπορεί να μπερδευτεί, όπως ο φίλος που εκκίνησε το thread και ρωτά γι΄ αντικαταστάσεις πηνίων κι αλλαγή πολικότητας.
Τις συγκεκριμένες ηλεκτροβάνες τις αντικαθιστούμε με ταυτόσημες γιατί είναι έτσι υπολογισμένες και κατασκευασμένες από τη βιομηχανία
που να ταιριάζουν στον ηλεκτρικό σχεδιασμό του πλυντηρίου.
Και φυσικά η ωμική αντίσταση που μετράται στα πηνία τα διαρρεόμενα από συνεχές ρεύμα θα ΄ναι μεγαλύτερη απ΄ εκείνη των διαρρεομένων
από ίσης ποσότητας εναλλασσόμενο ρεύμα αλλά η συνολική αντίσταση των δύο αυτών πηνίων (ωμική + επαγωγική) θα ΄ναι ίση.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης