PDA

Επιστροφή στο Forum : [Τηλεόραση LG] Προβλημα στην εκκινηση της τηλεόρασης

Diogenis29
07-12-21, 15:29
Καλησπερα και υγεια σε ολους, εχω μια τηλεόραση LG που παρουσιάζει το εξης προβλημα μετα απο πολλες προσπάθειες ανοιγει κανονικα, μετροντας φυσικα της τασης οταν ανοιγει ειναι ολα φυσιολογικα βαση σχεδίου, η πυκνωτες στο τροφοδοτικο ειναι μια χαρα (φυσικα για ασφαλεια τους εχω αλλαξει) το μονο που παρατηρησα ειναι οτι οταν ειναι ενεργοποιημένη η τηλεόραση τα inverter κανουν ενα θορυβο. Υπαρχει περίπτωση να μην ξεκινά η τηλεόραση λογο inverter? Οποια βοήθεια δεκτή.:001_tt2::001_tt2::001_tt2:

Di*Ca_Electronic
07-12-21, 22:03
Φίλε Διογένη,
προκειμένου να πάρεις απαντήσεις στην ερώτηση που θέτεις καλό θα ΄ναι ν΄ αναφέρεις
το μοντέλο της LG κι ακόμα αν πρόκειται για μία τηλεόραση τύπου LG τότε καλό θα ΄ναι
ν΄ αναφέρεις τα μοντέλα του PSU & του Inverter.
Καθαρά θεωρητικώς τ΄ αναφερόμενο πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται σε προβληματικό
εξάρτημα / εξαρτήματα του Inverter αλλά και εξίσου πιθανό μπορεί να ΄ναι πρόβλημα
του Back Light (όποιου τύπου είναι αυτό CCFL ή LED strips).
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης

Diogenis29
08-12-21, 13:14
Καλημερα, ευχαριστώ πολυ Δημήτρη το μοντέλο της lg ειναι '42LG3000'
το PSU είναι 'ΕΑΧ40157401' και τα inverter ειναι 'VIT71053.51 και VIT71053.50'
τα inverter φαίνονται σαν να εχουν πειραχτεί (για της κολλήσης μιλάω)
η τηλεόραση ειναι ενός φιλου και δεν ξερω εαν την εχει σκαλήση αλλος.

488374883848839

Ευχαριστώ πολύ
Διογένης Ν.Στρατιδάκης

Di*Ca_Electronic
09-12-21, 04:37
Οι inverters λειτουργούν ο μεν VIT71053.50 ως MASTER, ο δε VIT71053.51 ως SLAVE.
Αποκόλλησε τους 3 ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές σε κάθε ένα απ΄ αυτούς και μέτρησε χωρητικότητα κι ESR
αν βρίσκονται σ΄ αντιστοίχιση με τις αναγραφόμενες στο σώμα τους τιμές.
Αποκόλλησε τους 2 Μ/Σ σε κάθε ένα απ΄ αυτούς και μέτρησε την ωμική τους ΣΥΝΕΧΕΙΑ και στο πρωτεύον
και στο δευτερεύον.
Επίσης έλεγξε τυχούσες ψυχρές κολλήσεις.

Αν παρ΄ όλα αυτά ο θόρυβος στ΄ inverters κατά τη λειτουργία της TV συνεχίζεται, είναι πολύ πιθανόν (ανάλογα
φυσικά και με το συνολικό χρόνο λειτουργίας της τηλεόρασης), να ΄χουν φθάσει στ΄ όρια λειτουργίας τους οι
λυχνίες CCFL.
Καλό είναι και ν΄ ελέγξεις (έστω και πάνω στις PCB΄s) τ΄ άκρα των TRN΄s FET ως διόδους.

Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης

Diogenis29
09-12-21, 11:50
Καλημέρα Δημήτρη ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια σου, θέλω να σου αναφέρω οτι όταν καταφέρνω και την ανοίγω παίζει κανονικά για ώρες, αν ήταν θέμα λυχνιών μετα απο κάποια ώρα δεν θα έκλεινε; όπως σου ανέφερα δεν ειναι δικία μου για να ξέρω ποσο εχει δουλέψει. Σήμερα θα την τσεκάρω και θα σου πω.

Ευχαριστώ πολύ
Διογένης Ν.Στρατιδάκης

Di*Ca_Electronic
09-12-21, 21:35
Φίλε κε Στρατιδάκη,
οι λυχνίες CCFL είναι από μόνες τους ένα μεγάλο κομμάτι της Επιστήμης του ηλεκτρισμού,
μετά την ανακάλυψη των λυχνιών πυράκτωσης, νήματος βολφραμίου, από τον αείμνηστο
THOMAS EDISON.
Εκτός του αερίου ΝΕΟΝ που ΄χουν στ΄ εσωτερικό τους και την επίστρωση κόκκων φωσφόρου,
για να ΄ναι εμφανές τ΄ εκπεμπόμενο φως τους, φέρουν στ΄ άκρα τους νήματα ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ
των οποίων το μέταλλο κατασκευής τους μπορεί να ΄χει υποστεί κάποιες τέτοιες αλλοιώσεις,
που δικαιολογούν την αργή έναυση σπινθηρισμού για ν΄ εκκινήσει τη λειτουργία της η λυχνία,
με μόνο ρόλο να παίζει κατ΄ αυτή τ΄ αέριο ΝΕΟΝ κι οι επικαθίμενοι σε κάποια ειδική πλάκα στ΄
εσωτερικό της λυχνίας, κόκκοι φωσφόρου.
Όπως λοιπόν εξηγώ τα νήματα δεν παίζουν κανένα ρόλο κατά τη λειτουργία της λυχνίας.
Ο ρόλος τους εξαντλείται για την εκκίνηση κι αν παρουσιάζουν τ΄ οιονδήποτε πρόβλημα αυτή
θ΄ αργεί, έως το σημείο που δεν θα γίνεται καθόλου.
Σε κάθε περίπτωση κάνε τους ελέγχους στ΄ inverters, ρώτησε τις ώρες λειτουργίας και συμπέρανε
ανάλογα.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης

klik
09-12-21, 21:59
Δημήτρη ακίδες είναι στις άκρες, όχι νήματα. Γι αυτό ονομάζονται cold cathod fluorescent lamps σε αντίθεση με τις λάμπες φθορισμού που έχουν νήματα προθέρμανσης (hot cathode). Οι ακροδέκτες αυτοί, φυσικά διαβρώνονται με τη χρήση όπως είπες.
Λόγω της έλλειψης προθέρμανσης, χρειάζονται πολύ υψηλότερη τάση εκκίνησης (οπότε φθαρμένοι μετασχηματιστές inverter ή ακίδες λυχνίας δυσκολεύοθν την εκκίνηση).

Di*Ca_Electronic
09-12-21, 22:44
Σωστά με διορθώνεις συνάδελφε από Θεσσαλονίκη.
Είχα πρόσφατα μία έντονη διευκρινιστική μελέτη για τις λυχνίες φθορισμού
κι έγραψα για τις θερμής καθόδου κι όχι για τις Cold Cathod Fluorescent Lamps
που ΄ναι το θέμα αναφοράς.
Και φυσικά η αρχή λειτουργίας (νήματα / ακίδες) ισχύει.
Σ΄ ευχαριστώ για τη αυτονόητη από εμένα διόρθωσή σου.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης

RADIO6146KISAMOS
14-12-21, 13:02
υπαρχει περιπτωση να σου την κανει η main και μαλλον ο επεξεργαστης κανε ενα reflow να δεις......

Diogenis29
14-12-21, 17:51
Καλησπέρα, ευχαριστώ πολυ πατρίδα, δεν πιστέυω να φταίει η μητρική, διοτι εαν την εχεις εκτός ρέυματος για αρκετή ώρα και μετα την βάλεις στο ρέυμα σχεδών με την πρώτη ξεκινά να παίζει, εαν τωρα κλείσεις την τηλεόραση χωρις να την βγάλεις απο το ρέυμα θελει πολυ προσπάθεια για να ξανανοίξει. Θέμα με πυκνωτές δεν εχω εντοπίσει.

Ευχαριστώ πολύ
Στρατιδάκης Ν.Διογένης

RADIO6146KISAMOS
15-12-21, 12:53
Aν ειναι ετσι εχεις προβλημα σε ηλεκτρολυτικους πυκνωτες που εχουν χασει την χωρητικοτητα τους ...ψαξε να δεις αν ειναι καποιος φουσκωμενος η στο τροφοδοτικο η στο inverter...το καλυτερο θα ηταν να μετρηθουν με καπασιτομετρο.

Diogenis29
15-12-21, 13:09
Καλημέρα, εχω μετρήση τους ηλεκτρολιτικους στο power supply με καπασιτόμετρο και ειναι ολα οκ αλλα μηπως θα επρεπε να τους μετρησω και το ESR; σημερα θα μετρησω και τους πυκνωτες στα inverters. Παντως δεν υπάρχει κάποιος φουσκομένος.

Ευχαριστώ πολύ
Διογένης Ν.Στρατιδάκης

p270
15-12-21, 19:08
Καλημέρα, εχω μετρήση τους ηλεκτρολιτικους στο power supply με καπασιτόμετρο και ειναι ολα οκ αλλα μηπως θα επρεπε να τους μετρησω και το ESR; σημερα θα μετρησω και τους πυκνωτες στα inverters. Παντως δεν υπάρχει κάποιος φουσκομένος.

Ευχαριστώ πολύ
Διογένης Ν.Στρατιδάκης
αλλαξε τους ολους ,ειναι τοσο φτηνοι που δεν αξιζει τον κοπο

Di*Ca_Electronic
30-12-21, 05:35
Κε Στρατιδάκη,
εύχομαι κατ΄ αρχή ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ κι ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ να ΄ναι ο ΝΕΟΣ ΧΡΟΝΟΣ,
μ΄ ΥΓΕΙΑ πάντα.

Δεν γνωρίζω αν προχώρησες στην επισκευή της τηλεόρασης αλλά πρέπει να μάθεις τα παρακάτω :
– όσον αφορά ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές αυτοί είναι αρκετά «περίεργα» ηλεκτρονικά εξαρτ/τα κι
ακόμα κι αν μετρούν σωστά και στο καπασιτόμετρο και στ΄ ESR meter πρέπει ν΄ αντικαθίστανται
(οι περισσότεροι λόγω ετών λειτουργίας της συσκευής που ΄ναι εγκατεστημένοι αλλάζουν χαρακτηριστικά
απ΄ αυτά που πρέπει να ΄χουν σύμφωνα με το σχεδιασμό τους),
– ένα δεύτερο και πολύ σημαντικό είναι ότι όταν υπάρχουν δύο inverters τότε κάποιος «υποφέρει» περισσότερο
και δεν επισκευάζεται μόνον αντικαθίσταται (κυρίως αυτό συμβαίνει με το master inverter).

Ως εκ τούτου δεν θα βοηθήσει το «φανάρι» του προγόνου σου – Διογένη – στην επισκευή (κατά τη γνώμη μου
βέβαια γιατί μπορεί να πέφτω κι «έξω») και για να βρεις λύση θα πρέπει να προμηθευτείς καινούργιο(ους) inverter(s).

Εύχομαι και πάλι να περάσεις καλά τις ΑΓΙΕΣ αυτές ημέρες και μπαίνοντας το 2022 να ΄χει επισκευασμένη τη TV
ο φίλος σου, απ΄ εσένα φυσικά.

Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης