PDA

Επιστροφή στο Forum : [Φορητός Η/Υ] Σύνδεση Sata

makis5462
26-06-21, 10:43
Καλημέρα, επεσε στα χερια μου ενα παλιό laptop, portege m700. Δυστυχος το καλωδιο του δισκου έχει τραβηχτεί και κοπεί.. Αφού δεν βρήκα ανταλλακτικό στο internet ,προσπάθησα να ενώσω τα καλώδια . ενώ στο ρεύμα φαίνεται να είναι εντάξει (ξεκινάει ο δισκος) ο υπολογιστής παγώνει... Για τα data υπάρχουν 2 καλώδια (πορτοκαλί,κίτρινο) και το καθε ενα εχει εσωτερικά 2 αγωγούς κόκκινο,άσπρο και τη θωράκιση ο τρόπος που τα Σύνδεσα είναι.. μετα το βυσμα ρευματος...απο το κιτρινο- γειωση,κοκκινο,ασπρο, γειωση και απο το πορτοκαλι- ασπρο,κοκκινο,γείωση . Αυτά σύμφωνα με pinout που βρήκα στο ίντερνετ και θεωρώντας το κόκκινο ως +. Η σειρά τον καλωδίων ρεύματος καθώς και τα κίτρινο πορτοκαλί φαινόταν πως πήγαιναν. Δεν ξέρω πώς μπορω να ανεβάσω φωτογραφια..

makis5462
26-06-21, 20:58
Καλησπέρα,
δεν ξέρω αν σας μπέρδεψα..
Στην ουσία αυτό που ψάχνω ειναι ένα αποσπωμενο καλωδιο το οποίο ξεκινάει από βυσματακι πάνω στη μητρική και καταλήγει στο βυσμα sata του σκληρού. Το ρεύμα φαινεται να είναι εντάξει και θέλω να βρω τη σειρά των καλωδίων στις 7 επαφές του βυσματος Δεδομένων. Υπάρχουν 2 ζευγάρια καλωδίων, το κάθε ζευγάρι έχει κόκκινο,ασπρο και τη θωράκιση Που λογικά την χρησιμοποιεί για γείωση.

manolo
27-06-21, 11:32
Κάποιες φωτογραφίες φίλε μου κατά προτίμηση κοντινές στο καλώδιο και στις φύσες θα βοηθούσαν μαζί με τη περιγραφή σου..

makis5462
27-06-21, 15:57
48684486854868648687

manolo
27-06-21, 16:57
Μια πρώτη παρατήρηση φίλε μου. Έχεις κάνει τις ενώσεις, αλλά δεν τις έχεις μονώσει με ένα π.χ. θερμοσυστελλόμενο. Με αποτέλεσμα όπως τα καλώδια είναι και αρκετά εύκαμπτα, ενδέχεται να ακουμπήσουν οι ενώσεις μεταξύ τους, να βραχυκυκλώσουν και είτε να μη δουλεύει φυσικά ο HDD είτε και να προκληθεί και μεγαλύτερη ζημιά. Θα έπρεπε οι ενώσεις να μην είναι έτσι εκτεθειμένες..

makis5462
27-06-21, 17:23
καλησπέρα, σ ευχαριστώ για την απάντηση, τα εχω βάλει πρόχειρα για να δω αν δουλέψει. φυσικά προσέχω να μην κάνουν επαφή πριν ανοίξω τον υπολογιστή.. σκοπεύω αν λειτουργήσει να βγάλω τις προεκτάσεις και να καλύψω τις ενώσεις με θερμόκολλα...

manolo
27-06-21, 18:07
Επίσης στη φώτο Νο. 1 βλέπω αρκετή έξτρα κόλληση σε κάποια πινς του βύσματος και μάλιστα σε 1-2 απ' αυτά εμφανώς γεφυρώνουν με τα διπλανά τους. Έτσι φαίνεται τουλάχιστον. Σιγουρέψου ότι οι κολλήσεις είναι σωστές και δεν jumberώνουν με γειτονικές. Αν είναι και τα καλώδια σωστά τοποθετημένα δεν υπάρχει άλλος λόγος για να μη δουλέψει. Αρκεί όλα αυτά που προείπαμε να γίνουν σωστά.

makis5462
27-06-21, 19:08
Η έξτρα κολληση που γεφυρώνει τα πίνσ είναι εργοστασιακή δεν την έβαλα εγώ, Επίσης ειναι στο βυσμα τροφοδοσίας το οποίο μάλλον δεν έχει πρόβλημα... Αυτό που θέλω να μάθω είναι αν εχω βαλει σε σωστή σειρά τα καλώδια στο βυσμα για τα δεδομένα διότι δεν μπορώ να καταλάβω πως ήταν πριν...

age80
27-06-21, 20:06
Αυτον τον connectorα θελεις?

tablet-pc-disassembly-25.jpg (1024Γ—768) (irisvista.com) (http://www.irisvista.com/tech/laptops/Toshiba-Portege-M700/big/tablet-pc-disassembly-25.jpg)

makis5462
27-06-21, 22:29
Σωστά!! Αυτό είναι που Θέλω. έψαξα να το βρω στο ίντερνετ αλλά δεν...

Di*Ca_Electronic
06-07-21, 19:42
Φίλε Μάκη
καλησπέρα και ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ.
Όσον αφορά τη συνδεσμολογία των δύο καλωδίων (κίτρινο, πορτοκαλί) μεταφοράς DATA, στο 7pins τμήμα
του μαύρου connector είναι σωστή, σύμφωνα με το πίνακα που δίνεται στο " Pinout δεδομένων SATA " του
website : https://allpinouts.org/pinouts/connectors/data_storage/serial-ata-sata-serial-advanced-technology-attachment/ .
Τη συνδεσμολογία που πρέπει ν΄ ελέγξεις είναι εκείνη των 5 καλωδίων (καφέ - κόκκινο - πορτοκαλί - κίτρινο - πράσινο)
της τροφοδοσίας του δίσκου, όπου αφού μ΄ αποσυνδεδεμένο το δίσκο και σε λειτουργία το LAPTOP, μετρήσεις προσεκτικά
ανά δύο τα καλώδια αυτά, ποια αντιστοιχούν στο + και ποια στο - των συνεχών τάσεων 12V & 5V.
Έτσι θα τα κολλήσεις με τη σειρά και σύμφωνα με το πίνακα " SATA Power Pinout " , σε συνέχεια των καλωδίων μεταφοράς
DATA, στο 15pins μέρος του μαύρου connector.
Ενδεικτικά σου αναφέρω ότι στα βραχυκυκλωμένα pins 13, 14, 15 πρέπει να κολληθεί το καφέ καλώδιο αφού σ΄ αυτό μετρηθούν
+12V, στα βραχυκυκλωμένα pins 10, 11, 12 πρέπει να κολληθεί το κόκκινο καλώδιο που πρέπει να ΄ναι το - των 12V,
στα βραχυκυκλωμένα pins 7, 8, 9 πρέπει να κολληθεί το κίτρινο καλώδιο αφού σ΄ αυτό μετρηθούν τα +5V, και τα καλώδια
κίτρινο και πράσινο πρέπει ν΄ ενωθούν ως γειώσεις στα pins 5 & 6 αντίστοιχα.
Αυτά βέβαια εφόσον οι μετρούμενες τάσεις μεταξύ των καλωδίων μ΄ αποσυνδεδεμένο τον HDD, είναι όπως στο
παράδειγμα, σε περίπτωση όμως που μετράς και 3V3 τότε κολλάς τα καλώδια με γνώμονα τις τάσεις αυτές και σε
θέσεις του 15pins connector ταυτόσημες μ΄ αυτές που δίνονται στο πίνακα : " SATA Power Pinout " .
Εάν κολλήσεις τα καλώδια τροφ/σίας στα σωστά pins του connector εύχομαι κι ελπίζω εφόσον βέβαια ο σκληρός δίσκος είναι
" εντάξει " το LAPTOP σου να λειτουργήσει σωστά χωρίς να κολλάει.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης

makis5462
14-07-21, 16:50
Καλησπέρα, σ'ευχαριστώ για την λεπτομερή απάντηση..
Θα ασχοληθώ ξανά με το laptop όταν βρω χρόνο..

Σε τι χρησιμεύει η κάθε ταση;

σκοπεύω να βάλω τον δίσκο με κάποιον αντάπτορα usb για να δω αν κάνει boot...
Αν συνδέσω κανονικά τον δισκο στο sata αλλά τροφοδοτώντας τον εξωτερικά Υπάρχει πρόβλημα; τουλάχιστον έτσι θα ξέρω αν φταίει η τροφοδοσία..

Ειχα μέτρησει τις τάσεις και υπαρχουν 5v και 3v ενώ δεν υπάρχουν τα 12v. Στο service manual που βρήκα στο internet δεν λέει όμως κάτι για 12v

CN1900 HDD interface connector (11-pin)
Table C-4 HDD interface connector (11-pin)
Pin No. Signal Name Pin No. Signal Name
1 ZSATT0-P1P 2 ZSATT0-P1N
3 GND 4 ZSATR0-P1N
5 ZSATR0-P1P 6 GND
7 P3V 8 GND
9 P5V 10 GND
11 GND
1T GND 2T GND
3T GND

age80
15-07-21, 07:43
Μπορεις να τον τροφοδοτησεις με ρευμα εξωτερικα αν εχεις την δυνατοτητα οπως και να τον εβαζες στην θεση του DVDROM με ενα HDD Caddy